Γάλλοι, Βρετανοί, Γερμανοί, Ρώσοι και Κινέζοι καταφθάνουν στη χώρα με απώτερο σκοπό να επενδύσουν αγοράζοντας μία εξοχική κατοικία σε ένα από πολλά και πανέμορφα ελληνικά νησιά. Ειδικότερα, τα τελευταία δύο χρόνια περί τα 285 εκατ. ευρώ έχουν ξοδέψει για την απόκτηση ακινήτων.
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της McKinsey, την οποία παρουσιάζει η «Καθημερινή», η ελληνική αγορά εξοχικής κατοικίας μπορεί να αναπτυχθεί σταδιακά, ώστε να καταγράφει ετήσιες πωλήσεις 8.000 εξοχικών σε ξένους αγοραστές, με τις εισπράξεις να ανέρχονται σε 2,4 δισ. ευρώ.
Κατά το 2013 η εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό για αγορά ακινήτων (κατά κύριο λόγο παραθεριστικών κατοικιών) ανήλθε σε 168 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 48,7% σε σχέση με το 2012, όταν είχαν επενδυθεί 113 εκατ. ευρώ.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το 2014 θα υπάρξει πολύ μεγαλύτερη εισροή κεφαλαίων για την αγορά εξοχικών ακινήτων, ως αποτέλεσμα της αύξησης της ζήτησης που καταγράφεται από το εξωτερικό. Η μείωση των τιμών που έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, η συνεχιζόμενη αύξηση των αφίξεων τουριστών και φέτος, σε συνδυασμό με την υιοθέτηση μέτρων τόνωσης των αγοραπωλησιών, όπως η μείωση του φόρου μεταβίβασης στο 3% και η χορήγηση βίζας σε όσους αγοραστές εκτός Ε.Ε. αποκτήσουν ακίνητα αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ, συνθέτουν ένα λίαν ευνοϊκό περιβάλλον για την αύξηση των αγορών εξοχικών κατοικιών από ξένους.
Απόβαση Κινέζων και Ρώσων στην Κρήτη
Η Ένωση Μεσιτών της Κρήτης κάνει λόγο για αυξημένο ενδιαφέρον από Κινέζους αγοραστές για απόκτηση μεγάλων εκτάσεων εκτός σχεδίου, ενώ μεγάλη είναι και η κινητικότητα από Ρώσους ενδιαφερόμενους αγοραστές για εξοχικές κατοικίες και παραθαλάσσια οικόπεδα.