«Μπλόκο» στους ένστολους που θέλουν να παραιτηθούν για να σώσουν το εφάπαξ

«Μπλόκο» στους ένστολους που θέλουν να παραιτηθούν για να σώσουν το εφάπαξ

Πώς ερμηνεύεται η επισήμανση στο πολυνομοσχέδιο πως οι «αλλαγές θα ισχύσουν από την κατάθεσή του στη Βουλή» - «Θέλει ο κ. Βρούτσης να κλείσει έστω για λίγες μέρες την πόρτα εξόδου στους συναδέλφους που θέλουν να αποχωρήσουν;» διερωτώνται οι ένστολοι

«Μπλόκο» στους ένστολους που θέλουν να παραιτηθούν για να σώσουν το εφάπαξ
Ανήσυχοι για το ποσοστό του «ψαλιδίσματος» που θα υποσεί το εφάπαξ τους είναι οι ένστολοι, μετά τη χθεσινή κατάθεση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή και τις διατάξεις του υπουργείου Εργασίας για τα Ταμεία, που περιλαμβάνονται σε αυτό.

Ανήσυχη όμως είναι και η κυβέρνηση, η οποία, βλέποντας πως είναι πιθανό οι ένστολοι να οδηγηθούν μαζικά στην πόρτα της εξόδου, οικειοθελώς, προκειμένου να «σώσουν» το εφάπαξ τους μέχρι τις 8 Αυγούστου, όταν και αναμένεται η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, φαίνεται πως επιδιώκει τώρα να... κλείσει την πόρτα αυτή.

Πώς; Με την επισήμανση στο πολυνομοσχέδιο ότι «η διάταξη ισχύει για αιτήσεις καταβολής εφάπαξ, που υποβάλλονται από την κατάθεση του παρόντος στη Βουλή».

Ταυτόχρονα, αίσθηση προκαλεί όχι μόνο η ασάφεια που συνοδεύει τη «ρήτρα διασφάλισης του αξιόμαχου», η οποία θα εφαρμοστεί για τον υπολογισμό των εφάπαξ των ενστόλων.

Η πανελλήνια ομοσπονδία αξιωματικών κάνει λόγο για «χρησμό της Πυθίας» και εξαπάτηση, εκφράζοντας τις εξής απορίες:

Κλείσιμο

- Οι νόμοι ισχύουν από την ψήφιση και τη δημοσίευσή τους και όχι από την καταθεσή τους. Έχει κάποιο λόγο που αλλάζει τη συνήθη πρακτική ο κ. Βρούτσης ή θέλει να κλείσει έστω για λίγες μέρες την πόρτα εξόδου στους συναδέλφους που θέλουν να αποχωρήσουν, για να γλιτώσουν το εφάπαξ τους;

- Τι σημαίνει «ενσωμάτωση ρήτρας διασφάλισης του αξιόμαχου των σωμάτων μετά από πρόταση του κατά περίπτωση αρμοδίου υπουργού;». Δηλαδή, αν ο κ. Κικίλιας προτείνει να μην υπάρξουν μειώσεις, θα το δεχθεί ο κ. Βρούτσης;

Οι εκπρόσωποι των αστυνομικών ζητούν ακόμη να επεκταθεί η δυνατότητα μετατροπής σε ΝΠΙΔ και για τα επικουρικά τους ταμεία, που εντάσσονται υποχρεωτικά στο ΕΤΕΑ.

Υποστηρίζουν μάλιστα ότι το υπουργείο Εργασίας θέλει να χρησιμοποιήσει το αποθεματικό τους, ύψους 250 εκατ. ευρώ, για να καλύψει το έλλειμμα του ενιαίου επικουρικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται ο κ. Βρούτσης να ανοίξει «παράθυρο» επιλογής στα επικουρικά ταμεία που αρνούνται να ενταχθούν στο ΕΤΕΑ, καθώς η συγκεκριμένη εναλλακτική πρόταση υποστηρίζεται και από το ΠΑΣΟΚ.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης