Συντάξεις: Μετά τους ένστολους, κινδυνεύουν και δικηγόροι - μηχανικοί

Συντάξεις: Μετά τους ένστολους, κινδυνεύουν και δικηγόροι - μηχανικοί

Με τροπολογία της τελευταίας στιγμής εννέα κατηγορίες επαγγελματιών καλούνται μέχρι 
το τέλος Ιουνίου του 2015 να συστήσουν επαγγελματικά ταμεία, ειδάλλως θα ενταχθούν 
στο Ενιαίο Ταμείο - Μειώνεται και η εργοδοτική εισφορά για το επικουρικό των αστυνομικών 

Συντάξεις: Μετά τους ένστολους, κινδυνεύουν και δικηγόροι - μηχανικοί
Το επίμαχο άρθρο 220 δεν άνοιξε πυρ με στόχο μόνο τα Ταμεία των ένστολων. Με τροπολογία της τελευταίας στιγμής εννέα ακόμη κατηγορίες αυτοαπασχολουμένων (μηχανικοί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, ιδιοκτήτες εφημερίδων, βενζινοπώλες, αρτοποιοί κ.ά.) βρίσκονται υπό την απειλή ένταξης στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) αν δεν πάρουν το ρίσκο να συστήσουν επαγγελματικά ταμεία έως τις 30 Ιουνίου 2015.

Με τροπολογία της ύστατης ώρας, λίγο πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου, το υπουργείο Εργασίας οδηγεί στη χοάνη του ΕΤΕΑ και στην κρεμάλα της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος άλλους 250.000 ασφαλισμένους και συνταξιούχους των ελάχιστων Ταμείων που έχουν απομείνει εκτός του Ενιαίου Ταμείου.

Η κυβέρνηση δίνει περιθώριο έως τις 30 Ιουνίου του 2015 στους αστυνομικούς και τις άλλες επαγγελματικές οργανώσεις να μετατρέψουν τα επικουρικά τους σε αυτοδιαχειριζόμενα ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης - ΝΠΙΔ έπειτα από εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης προκειμένου να μείνουν εκτός ΕΤΕΑ. Αλλιώς το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλειας και Πρόνοιας Απασχολούμενων στα Σώματα Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ) και τα υπόλοιπα επικουρικά θα ενταχθούν από την 1η Ιουλίου του 2015 στο ΕΤΕΑ. Ωστόσο η επικουρική ασφάλιση των ελεύθερων επαγγελματιών διέπεται από ειδικούς κανονισμούς καθώς δεν υπάρχει εργοδοτική εισφορά. Το θέμα θα διευθετηθεί με υπουργική απόφαση η οποία θα καθορίζει τα τεχνικά χαρακτηριστικά της εν λόγω επικουρικής ασφάλισης (παροχές σε ανταποδοτική βάση σύμφωνα με τις εισφορές που τηρούνται σε ατομικές μερίδες).

Η προοπτική κουρέματος των επικουρικών τους συντάξεων αιφνιδίασε νομικούς και μηχανικούς, οι οποίοι μεσούσης της ραστώνης του Αυγούστου δεν έχουν ακόμα αντιδράσει.
Πάντως στελέχη του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν την απόσυρση της διάταξης με το επιχείρημα ότι κάθε επικουρικό ταμείο διαθέτει πολύ ειδικά χαρακτηριστικά. «Οι δικηγόροι και οι συμβολαιογράφοι συνταξιοδοτούνται στα 70. Δικαιούνται σε αυτή την ηλικία μια μέση επικουρική σύνταξη της τάξης των 350 ευρώ ύστερα από τόσες δεκαετίες που κατέβαλαν εισφορές. Διαφορετική είναι η περίπτωση του ΤΕΑΠΑΣΑ, αφού, όπως είναι γνωστό, οι αστυνομικοί συνταξιοδοτούνται στα 53 τους», επισήμανε ο πρώην υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης.

Κλείσιμο
Οι συντάξεις των αυτοαπασχολουμένων κινδυνεύουν άμεσα από το μαχαίρι του ΕΤΕΑ αν οι ίδιοι δεν πάρουν το ρίσκο να ιδρύσουν επαγγελματικά ταμεία. Σύμφωνα με ειδικούς της ασφάλισης, μόνο το ΤΣΜΕΔΕ και το Ταμείο Νομικών έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν αυτοτελή πορεία, ενώ τα υπόλοιπα επικουρικά ταμεία δεν διάγουν και την πλέον ανθηρή περίοδο. Να σημειώσουμε ότι τα τελευταία χρόνια δεν έχουν εκπονηθεί αναλογιστικές μελέτες ώστε να εκτιμηθεί η βιωσιμότητα των επικουρικών βάσει δεδομένων.

Το ΤΣΜΕΔΕ, παρά τις μαζικές διαγραφές των νεότερων μηχανικών εξαιτίας της ανεργίας και της αύξησης των εισφορών, χαρακτηρίζεται βιώσιμο ακόμα και μετά την αφαίρεση των κοινωνικών πόρων. Οι εκπρόσωποι των μηχανικών διεκδικούν την αυτοτελή πορεία του Ταμείου υποστηρίζοντας ότι η ένταξη στο ΕΤΕΑ έχει προφανή στόχο τα αποθεματικά του.
 
Μειώνεται η εργοδοτική εισφορά για το ΤΕΑΠΑΣΑ

Το πολυνομοσχέδιο επεφύλαξε ακόμα μια δυσάρεστη έκπληξη για τους αστυνομικούς και τους πυροσβέστες, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τη συνεχή ανατροπή των διατάξεων που θα τους «οδηγήσουν πένητες και εγκλωβισμένους με υπερώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα στην ιδιωτική ασφάλιση υπό τον μανδύα του επαγγελματικού ταμείου».

Για τα Ταμεία που μετατρέπονται σε ΝΠΙΔ, η τελευταία τροπολογία προβλέπει ότι «το ποσοστό της εργοδοτικής εισφοράς παραμένει σταθερό ή μειώνεται, χωρίς οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση χρηματοδότηση ή παροχή εγγυήσεων από τη Γενική Κυβέρνηση ή άλλες μη ανταποδοτικές πηγές, πέραν των δικών τους πόρων». Να σημειώσουμε ότι το ΤΕΑΠΑΣΑ - κλάδος επικούρησης χρηματοδοτείται σήμερα με εργοδοτική εισφορά 3%. Η κυβέρνηση έκανε μια τελευταία βελτιωτική κίνηση δίνοντας στο ΤΕΑΠΑΣΑ το περιθώριο να αποφασίσει για την τύχη του έξι μήνες μετά, προειδοποιώντας συγχρόνως ότι η εργοδοτική εισφορά θα βαίνει μειούμενη. Αυτό σημαίνει ότι οι οργανώσεις των αστυνομικών βρίσκονται με το... πιστόλι στον κρόταφο, γνωρίζοντας ότι όποια κι αν είναι η τελική τους επιλογή δεν πρόκειται να αποφύγουν τη μείωση των επικουρικών τους συντάξεων. 

 
Νέο μισθολόγιο στις Ενοπλες Δυνάμεις
Ενσωματώνεται κατά 60% η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας

Στην κατάρτιση νέου μισθολογίου για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, έχοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, δώσει ως ορίζοντα υλοποίησής του την 1/1/2015. Ηδη προς αυτή την κατεύθυνση το υπουργείο έχει κοινοποιήσει στο ΥΠΕΘΑ τις σχετικές κατευθυντήριες οδηγίες αλλά και το αναλυτικό πλαίσιο εντός του οποίου θα πρέπει να κινηθεί η αρμόδια επιτροπή που έχει αναλάβει να υποβάλει στις οικονομικές υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου τη σχετική εισήγηση.

Οι εργασίες της συγκεκριμένης επιτροπής -τα μέλη της οποίας αποτελούνται από αξιωματικούς του οικονομικού σώματος όλων των Γενικών Επιτελείων με επικεφαλής τον διευθυντή ΓΔΟΣΥ/ΔΟΙ στρατηγό Ζαχαρία Πρασσάκη- θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα, με βάση και το σχετικό χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί από το ΥΠΟΙΚ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το νέο μισθολόγιο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων θα φέρει δύο σημαντικές αλλαγές σε σχέση με το ήδη υπάρχον:

■ Πρώτον, θα ενσωματώνει την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε ως «αντισυνταγματικές και μη εφαρμοστέες» τις διατάξεις του «μνημονιακού» νόμου 4093/2012  που επέβαλε από 1/8/2012 περικοπές στις αποδοχές των εν ενεργεία και συνταξιούχων στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών και πυροσβεστών. Η ενσωμάτωση της συγκεκριμένης απόφασης του ΣτΕ, ωστόσο, δεν θα γίνει στο 100%, αλλά, μεσοσταθμικά, στο 60%. Κάτι που σημαίνει δηλαδή ότι εάν κάποιος τον Αύγουστο του 2012 είχε χάσει 100 ευρώ από τον μισθό του, θα λάβει πίσω περίπου 60 ευρώ.

■ Δεύτερον και ενδεχομένως πιο καίριο σημείο του νέου μισθολογίου θα είναι η ενσωμάτωση του μισθολογικού στον διοικητικό βαθμό με κλιμάκια ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας και τα χρόνια στον κατεχόμενο βαθμό που φέρει ο καθένας, στα πρότυπα του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Ο μισθός δηλαδή θα αναπροσαρμόζεται με βάση τα χρόνια υπηρεσίας στον αυτό βαθμό, θέτοντας έτσι ουσιαστικά τέλος στο καθεστώς δυσαρμονίας μεταξύ διοικητικού και μισθολογικού βαθμού των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Την ίδια στιγμή, πάντως, που οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΘΑ προχωρούν στην κατάρτιση νέου μισθολογίου για τα στελέχη τους, οι πληροφορίες θέλουν κύκλους του υπουργείου Οικονομικών σε συνεννόηση και με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης να επεξεργάζονται σχέδιο ώστε να διαχωριστούν οι μισθολογικές απολαβές των στελεχών των Σωμάτων Ασφάλειας από εκείνες των στελεχών του Στρατού. Στο πλαίσιο αυτό και εφόσον τελικά ευοδωθούν οι σχετικές πιέσεις που ασκούνται συνολικά προς την κυβέρνηση, ενδέχεται δίπλα στο νέο μισθολόγιο των Ε.Δ. να καταρτιστεί και ένα ακόμη, αποκλειστικά για τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας.

Σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΕΘΑ, για να γίνει αυτό θα πρέπει προηγουμένως να ολοκληρωθούν οι σχετικές αναλογιστικές μελέτες -κάτι που δεν αναμένεται να υλοποιηθεί πριν από το τέλος του έτους- σε συνδυασμό και με το πόσες παραιτήσεις στελεχών θα υπάρξουν.«Εάν υπάρξουν πολλές παραιτήσεις ταυτόχρονα, τότε τα Ταμεία θα κινδυνεύσουν άμεσα με κατάρρευση, οπότε και το αποτέλεσμα της όποιας μελέτης θα είναι επί της ουσίας κενό γράμμα», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ίδιοι κύκλοι, σχολιάζοντας έτσι και τον προβληματισμό που επικρατεί στις τάξεις των αξιωματικών που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση αναφορικά με το εάν τους συμφέρει να παραμείνουν στην ενεργό υπηρεσία ή να φύγουν οικειοθελώς.


Με τη στήριξη της αντιπολίτευσης πέρασαν οι αλλαγές στην ΕΛ.ΑΣ.
Πώς διαμορφώνεται τώρα η «πυραμίδα» του Σώματος


Με ευρεία στήριξη από την αντιπολίτευση πέρασε η τροπολογία Κικίλια για την αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε από το Β’ Θερινό Τμήμα της Βουλής.

Με την τροπολογία -λίγους μήνες μετά το σχέδιο Δένδια για την αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ.- επανακαθορίζεται η διάρθρωση των κεντρικών και περιφερειακών υπηρεσιών, ενώ η εποπτεία και ο έλεγχος των Διευθύνσεων Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας και Εγκληματολογικών Ερευνών ανατίθεται και πάλι στον αρχηγό.

Στην ουσία η τροπολογία φέρνει αλλαγές στον νόμο Δένδια, καθώς κατά την πρακτική εφαρμογή του αναδείχτηκε η ανάγκη σύνδεσης των τριών κάθετων οργανωτικών δομών, ώστε η Ελληνική Αστυνομία να αποκτήσει μεγαλύτερη συνοχή και να εξασφαλιστεί ο α­ποτελεσματικός συντονισμός των υπηρε­σιών.

Ετσι, σε κάθε διοικητική περιφέρεια της χώρας συγκροτείται Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση, με υπαγωγή σ’ αυτή των Διευθύνσεων Αστυνομίας Νομών, στις οποίες υπάγονται αντίστοιχα όλες οι υπηρεσίες  που λειτουργούν στην περιοχή.

Η νέα διάρθρωση της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. είναι: αρχηγός, υπαρχηγός, προϊστάμενος επιτελείου, γενικός επιθεωρητής Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, γενικός επιθεωρητής Κλάδου Ασφάλειας και γενικός επιθεωρητής Κλάδου Τάξης. 

Επιστρέφουν οι επιθεωρητές

Οπως περιγράφεται στην έκθεση αιτιολόγησης της τροπολογίας, ο συντονισμός και ο έλεγχος των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων και των Γενικών Περιφερειακών Αστυνομικών Διευθύνσεων εξασφαλίζεται με την προσθήκη  των γενικών επιθεωρητών Αστυνομίας Βορείου και Νοτίου Ελλάδος. Οι δύο θέσεις των επιθεωρητών είχαν καταργηθεί πριν από λίγους μήνες με τον νόμο Δένδια. 

Στην αιτιολογία αναφέρεται ότι «οι γενικοί επιθεωρητές Αστυνο­μίας φέρουν τον βαθμό του αντιστράτηγου Αστυνομίας, είναι άμεσοι βοηθοί του αρχηγού και του υπαρχηγού του Σώματος και έχουν ως βασική αποστολή τη συνεχή εποπτεία, την κατεύθυνση, τον συντονισμό και τον έλεγχο των Περιφερειακών Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας στην εκπλήρωση της αποστολής τους».

Επιπλέον, στην τροπολογία που πέρασε από τη Βουλή προβλέπονται «η κατάργηση των Διευθύνσεων Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Υποστήριξης των Κλάδων, η κατάργηση των αστυνομικών διευθυντών Τάξης, των περιφερειακών διευθυντών Ασφάλειας και των περιφερειακών συντονιστών Αλλοδαπών και η ανάθεση των αρμοδιοτήτων τους σε θέματα τάξης, ασφάλειας και αλλοδαπών στους αντίστοιχους βοηθούς των οικείων γενικών περιφερειακών αστυνομικών διευθυντών, καθώς και η ανασυγκρότηση του Συμβουλίου Επιτελικού Σχεδιασμού και Διαχείρισης Κρίσεων της Ελληνικής Αστυνομίας βάσει των μεταβολών που επέρχονται με τη θέσπιση των γενικών επιθεωρητών Αστυνομίας και των γενικών περιφερειακών αστυνομικών διευθυντών».

Επίσης ενεργοποιούνται ξανά ουσιαστικά οι Διευθύνσεις Αστυνομίας Νομών που παρέμεναν ανενεργές καθώς λειτουργούσαν χωρίς αρμοδιότητες, οι οποίες είχαν περάσει στους κλαδάρχες. Τέλος, με την τροπολογία ρυθμίζεται και το θέμα του χρόνου πραγματοποίησης των τακτικών μεταθέσεων του ένστολου προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης