Η «Συριζαία» δήμαρχος Γαύδου: «Μας ενοχλούν οι πτήσεις των ελληνικών F-16»

Η «Συριζαία» δήμαρχος Γαύδου: «Μας ενοχλούν οι πτήσεις των ελληνικών F-16»

Ζητά να μην πετούν πάνω από το νησί ελληνικά μαχητικά - Την ώρα που οι τουρκικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου χτυπάνε κόκκινο, με επιστολή της που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο η Γκέλη Καλλινίκου κάνει λόγο για «τρόμο των κατοίκων από τις ασκήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας»

Η «Συριζαία» δήμαρχος Γαύδου: «Μας ενοχλούν οι πτήσεις των ελληνικών F-16»
Να σταματήσουν να πετούν τα ελληνικά μαχητικά F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας πάνω από τη Γαύδο γιατί… ενοχλούν. Αυτό ζητάει η υποστηριζόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ δήμαρχος του ακριτικού νησιού Ευαγγελία (Γκέλη) Καλλινίκου, την ώρα που οι τουρκικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου χτυπάνε κόκκινο.

«Βλέποντας τόσο συχνά να παίζουν πόλεμο πάνω από τα κεφάλια μας, αναρωτιόμαστε: υπάρχει άραγε έλεγχος και αξιολόγηση της αναγκαιότητας τόσο χαμηλών και επικίνδυνων πτήσεων στα ακριτικά νησιά; Υπάρχουν τόσο συχνά παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας ώστε να γίνονται όλα αυτά πάνω από το νησί μας; Εχει λάβει κανένας υπόψη του ότι η Γαύδος είναι κατοικημένο νησί και όχι βραχονησίδα;» διερωτάται η κυρία Καλλινίκου σε επιστολή της που αναρτήθηκε στο portal του ραδιοφωνικού σταθμού του νησιού, αμφισβητώντας την αναγκαιότητα αυτών των πτήσεων.

 «Σε εμάς, τους κατοίκους της Γαύδου, οι ασκήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας προκαλούν τον τρόμο ενός δυνατού σεισμού ή μιας μεγάλης έκρηξης. Ξαφνιαζόμαστε και βλέπουμε τα παλιά σπίτια του νησιού μας να λιγοστεύουν κατά κάποιες πέτρες ή κατά μισό τοίχο και άλλοτε να καταρρέουν», γράφει η δήμαρχος του νησιού και συνεχίζει: «Σπάνε το φράγμα του ήχου σε επικίνδυνα χαμηλές πτήσεις. Μόλις πάνω από τα σπίτια μας, πολλές φορές και χαμηλότερα. Και κάθε φορά να λέμε: “Τώρα θα πέσει στην κεφαλή μας”».

Αφορμή για να γράψει αυτή την επιστολή η κυρία Καλλινίκου, η οποία αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο, στάθηκε η συντριβή, στις 4/12, ενός F-16 βόρεια του νησιού, οι δύο χειριστές του οποίου ανασύρθηκαν ευτυχώς σώοι από τη θάλασσα. «Θα στείλω και επίσημα το αίτημά μου προς το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, το οποίο πιστεύω να δώσει τη δέουσα προσοχή. Το θέμα για εμάς είναι σοβαρό. Σπίτια και περιουσίες καταστρέφονται από το μεγάλο ωστικό κύμα. Τουλάχιστον να μας ενημερώνουν πότε θα πραγματοποιούνται οι ασκήσεις ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι», λέει στο «ΘΕΜΑ» η δήμαρχος, συμπληρώνοντας ότι δεν αμφισβητεί τον ηρωισμό και τις ικανότητες των Ελλήνων πιλότων, τους οποίους «τιμούμε και ευχαριστούμε για την προσφορά τους».

Ωστόσο το αίτημά της προκάλεσε ποικίλα σχόλια. Είναι προφανές ότι η ισχυρή παρουσία της Πολεμικής Αεροπορίας στην ευαίσθητη αυτή περιοχή, την οποία μεθοδικά η Αγκυρα επιθυμεί τα τελευταία χρόνια να βάψει «γκρίζα», είναι αναγκαία όχι μόνο για τις αναχαιτίσεις εχθρικών αεροσκαφών, αλλά και για τη ρεαλιστική εκπαίδευση των πιλότων.
Κλείσιμο



«Θα στείλω και επίσημα το αίτημά μου στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, το οποίο πιστεύω να δώσει τη δέουσαα προσοχή. Το θέμα για εμάς είναι σοβαρό, σπίτια και περιουσίες καταστρέφονται από το μεγάλο ωστικό κύμα», λέει η Γκέλη Καλλινίκου

H κυρία Καλλινίκου δεν κρύβει τη σχέση της με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι τυχαίο πως το Πάσχα του 2013 «σούβλισε αρνί» στη Γαύδο με τον πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τη φώναζε με το χαϊδευτικό Γκέλη. Ωστόσο στις αυτοδιοικητικές εκλογές του περασμένου Μαΐου η κυρία Καλλινίκου εξελέγη δήμαρχος χωρίς να έχει το επίσημο χρίσμα της Κουμουνδούρου. Συγκεκριμένα, με μόλις πέντε ψήφους διαφορά από τη συνυποψήφιά της κυρία Σοφία Τσιριντάνη (71/66). «Πιστεύω και στηρίζω τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στις εκλογές δεν είχα χρίσμα. Το νησί μας είναι πολύ μικρό και κανείς δεν περισσεύει. Η συναίνεση είναι αναγκαία για να μπορέσουμε να επιλύσουμε σοβαρά και χρόνια προβλήματα του τόπου μας», λέει η πρώτη γυναίκα δήμαρχος της Γαύδου.

 Αξίζει να σημειωθεί ότι στις περασμένες αυτοδιοικητικές εκλογές έσπασαν τρία ρεκόρ στη Γαύδο: α) για πρώτη φορά συμμετείχαν στις εκλογές δύο συνδυασμοί, β) οι επικεφαλής και των δύο ήταν γυναίκες, γ) το νησί είχε το υψηλότερο ποσοστό υποψηφίων σε σχέση με τους κατοίκους. Σε 158 εγγεγραμμένους οι 30 ήταν υποψήφιοι. Δηλαδή, ένας στους πέντε κατοίκους διεκδίκησε μία θέση στο νέο δημοτικό συμβούλιο!



«Οταν μεγαλώσω θα γίνω Γαυδιώτισσα»
Η κυρία Καλλινίκου εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Γαύδο το 2006 εκπληρώνοντας μια επιθυμία που είχε από μικρή, τότε που άκουγε τις αφηγήσεις των παππούδων της για το αγαπημένο νησί που άφησαν πίσω τους αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο στην κοντινή Κρήτη. «Αφού κατάφερα και έκλεισα κάποιους κύκλους της ζωής μου, πήρα την απόφαση να ζήσω μόνιμα στο νησί. Και δεν δυσκολεύτηκα. Ηταν κάτι που το ήθελα ανέκαθεν. Μικρή όταν με ρωτούσαν “τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις;”, τους απαντούσα ευθέως: “Γαυδιώτισσα”».

Με καταγωγή από τη Γαύδο, η κυρία Καλλινίκου γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Χανιά της Κρήτης, όπου είχαν εγκατασταθεί πριν από δεκαετίες οι παππούδες της όπως πολλοί Γαυδιώτες.
Το 1990 παρακολούθησε τη Σχολή Ορειβατικών Οδηγών και στη συνέχεια εργάστηκε ως ορειβατικός οδηγός στο Φαράγγι της Σαμαριάς και στα Λευκά Ορη. Παράλληλα ξεκίνησε να ασχολείται με την κεραμική τέχνη, τη δεύτερη μεγάλη της αγάπη μετά τη Γαύδο. Μέχρι σήμερα έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις και πολλά καλλιτεχνικά φεστιβάλ, ενώ έργα της εκτίθενται και πωλούνται σε γνωστή γκαλερί της Αθήνας. Εως το 2006 εργάστηκε σε δημοτικά σχολεία της Κρήτης διδάσκοντας την κεραμική τέχνη.

Εντονα πολιτικοποιημένο άτομο, ήδη από τα μαθητικά της χρόνια συμμετείχε σε κοινωνικά κινήματα της πόλης των Χανίων και σε ομάδες αλληλεγγύης που δραστηριοποιούνται σε περιβαλλοντικά, κοινωνικά και πολιτικά θέματα.


Dress code αλά Γαύδος
Το dress code που ακολουθεί η δήμαρχος Γαύδου δεν θυμίζει σε τίποτα την πεπατημένη των τοπικών αρχόντων. Επιλέγει πάντα σπορ ντύσιμο και τα καλοκαίρια φοράει μόνιμα τα περιπατητικά σανδάλια της. Εξάλλου τον ελεύθερο χρόνο της επιλέγει να κάνει μακρινές διαδρομές στα φρεσκοανοιγμένα μονοπάτια του νησιού, τα οποία γνωρίζει σπιθαμή προς σπιθαμή. «Σίγουρα σε ένα τέτοιο νησί δεν θα ταίριαζε μια δήμαρχος με ταγέρ και γόβες. Καλά είμαι και με τα σανδάλια μου», λέει χαρακτηριστικά.

Ο πληθυσμός της Γαύδου ανέρχεται σε μόλις 152 κατοίκους. Είναι ένα μικρό νησί με πολλά προβλήματα, τα περισσότερα από τα οποία σχετίζονται με την καθημερινότητα των ντόπιων. «Η παντελής έλλειψη μόνιμου προσωπικού είναι σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημά μας. Δεν έχουμε ούτε έναν υπάλληλο για να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Αναγκαστήκαμε να στραφούμε στον γειτονικό, τρόπος του λέγειν, Δήμο Χανίων για να αναλάβει την ταμειακή μας υποστήριξη.

Είναι τραγική η κατάσταση», λέει η δήμαρχος, η οποία επισημαίνει ότι βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προωθούν θέματα του νησιού στην Αθήνα. Στους φίλους της δημάρχου Γαύδου συγκαταλέγεται ο βουλευτής Β’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Απόστολος Αλεξόπουλος, ο οποίος μάλιστα παραβρέθηκε τον περασμένο Αύγουστο στην ορκωμοσία του νέου δημοτικού συμβουλίου, όπου η κυρία Καλλινίκου επέλεξε, πιστή στις ιδέες της, τον πολιτικό όρκο.
 
Από τα θέματα τα οποία έχει αναδείξει η δήμαρχος Γαύδου είναι και η καταστροφή των χημικών της Συρίας δυτικά του νησιού, διαδικασία που ενώ έχει ολοκληρωθεί, για την ίδια το θέμα παραμένει ανοιχτό.

Από την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι της στο νησί άρχισε να ασχολείται έντονα με τα κοινά. Στην αρχή μέσα από κινήσεις και εθελοντικές ομάδες και στη συνέχεια ως δημοτικός σύμβουλος και αντιδήμαρχος την περίοδο 2012-2014. «Βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σημαντικό έργο. Αναδείξαμε και καταγράψαμε όλα τα πεζοπορικά μονοπάτια και παράλληλα δίνουμε λύση στο θέμα του πόσιμου νερού. Ωστόσο έχουν πολλά να γίνουν ακόμη», λέει η δήμαρχος Γαύδου, επισημαίνοντας ότι στόχος της είναι να αναδειχτεί το νησί κορυφαίος οικοτουριστικός προορισμός, χωρίς όμως να απολέσει το χρώμα και τη φυσιογνωμία του.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης