Φραγκίσκος Ραγκούσης: Από συνήγορος... κατηγορούμενος

Φραγκίσκος Ραγκούσης: Από συνήγορος... κατηγορούμενος

Τι απαντά στις κατηγορίες - Από τη Β. Σταμάτη και τον Χρ. Ξηρό, στους Πυρήνες της Φωτιάς, τον Π. Βλαστό και τις απαγωγές Πακιστανών

Φραγκίσκος Ραγκούσης: Από συνήγορος... κατηγορούμενος
Ένας από τους πλέον γνωστούς δικηγόρους των Αθηνών συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τα ονόματα των κατηγορουμένων των 37 προσώπων που φέρονται ως μέλη του κυκλώματος με χαρακτηριστικά υποκόσμου που εξάρθρωσε η Ασφάλεια.

Ο ίδιος δεν κατηγορείται για εγκληματική οργάνωση ή απόπειρες ανθρωποκτονιών, εκρήξεις και άλλα τέτοιου επιπέδου κακουργήματος, όπως η πλειονότητα των μελών του κυκλώματος, αλλά μόνο για το αδίκημα της απλής συνέργειας σε δωροληψία.

Πρόκειται για τον ποινικολόγο κ. Φραγκίσκο Ραγκούση, το όνομα του οποίου συνδέθηκε με τη μεγάλη δικογραφία με τα «ηχηρά» ονόματα βαρυποινιτών «μπράβων» της νύχτας. Ανάμεσα στα ονόματα αυτά είναι ο Παναγιώτης Βλαστός (τον οποίο ο κ. Ραγκούσης εκπροσωπεί) ο Βασίλης Στεφανάκος, ο Γιάννης Σκαφτούρος όπως και άλλοι κρατούμενοι στις φυλακές Κορυδαλλού -ανάμεσά τους ο Άκης Τσοχατζόπουλος και ο Σωτ. Εμμανουήλ, αμφότεροι εμπλεκόμενοι σε σκάνδαλα μίζες, που αποτελούσαν σύμφωνα τουλάχιστον με τα έως τώρα στοιχεία από τις έρευνες της ασφάλειας, μέλη κυκλώματος με χαρακτηριστικά υποκόσμου!

Κατά περίπτωση οι εμπλεκόμενοι διώκονται για σειρά κακουργηματικών πράξεων από συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση  εκρήξεις, απόπειρες ανθρωποκτονιών, δωροδοκίες, παράβαση καθήκοντος, οπλοκατοχή, κ.ά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη δικογραφία... βουνό που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση -και η οποία βρίσκεται σε ανακρίτρια κατά της διαφθοράς- συμπεριλαμβάνονται πλήθος συνομιλιών που «δένουν» κατά τις αρχές τις κατηγορίες και αποδεικνύουν την εγκληματική δράση των μελών της οργάνωσης. Εκρήξεις σε σπίτια δικαστικών λειτουργών και άλλων προσώπων, απόπειρες ανθρωποκτονιών, δωροδοκίες και εκβιασμοί φαίνεται πως ήταν στην… ημερήσια διάταξη των μελών του κυκλώματος, σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία.
Κλείσιμο

Ποιος είναι όμως ο δικηγόρος που περιλαμβάνεται στη λίστα με τα ονόματα των υπολοίπων 36 κατηγορουμένων; Ο κ. Φραγκίσκος Ραγκούσης, γνωστός ποινικολόγος των Αθηνών, έχει χειριστεί σειρά σημαντικών υποθέσεων που απασχόλησαν την κοινή γνώμη και θεωρείται από τους δικηγόρους με πλούσια εμπειρία.

Ο κ. Ραγκούσης είναι ο δικηγόρος του Χριστόδουλου Ξηρού, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες συνελήφθη από άνδρες της αστυνομίας και ενώ καταζητούνταν ένα περίπου χρόνο. Ο «Μανώλης» της 17Ν τον Ιανουάριο του 2014 είχε παραβιάσει ολιγοήμερη άδεια που του είχε χορηγηθεί στις φυλακές και δεν επέστρεψε πίσω στο κελί του. Συνοδευόμενος από τον κ. Ραγκούση, ο Χρ. Ξηρός πέρασε τελικώς την πόρτα του ανακριτή για να οδηγηθεί και πάλι πίσω στις φυλακή, έπειτα από ένα χρόνο ελευθερίας.

Το όνομα του γνωστού ποινικολόγου έχει συνδεθεί όμως και με την υπόθεση της οργάνωσης «Συνομωσία των Πυρήνων της Φωτιάς», καθώς είναι ο δικηγόρος του Νίκου Ρωμανού. Ο νεαρός κρατούμενος στην εκπνοή του 2014 είχε προχωρήσει σε απεργία πείνας, διεκδικώντας τη χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας και έχοντας δίπλα του τον κ. Ραγκούση το αίτημά του έγινε τελικώς δεκτό από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Το φαξ και οι φυλακές Δομοκού

Τον περασμένο Απρίλιο ο γνωστός δικηγόρος βρέθηκε ο ίδιος στη θέση του κατηγορούμενου. Η εισαγγελέας Πρωτοδικών της Αθήνας κυρία Καλλιόπη Νταγιάντα προχώρησε στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό πλημμελήματος σε βάρος του κ. Ραγκούση.

Η δίωξη ασκήθηκε στον ποινικολόγο μετά από έρευνά που διενήργησε η εισαγγελέας για φαξ με... εξεγερτικό περιεχόμενο το οποίο απευθύνονταν σε κρατούμενους των φυλακών Κορυδαλλού. Το φαξ φέρεται να διακινήθηκε από το γραφείο του δικηγόρου και με το έγγραφο αυτό καταγγέλλονταν η κυβερνητική πολιτική στο θέμα των καταστημάτων κράτησης της χώρας. Παράλληλα, καλούνταν οι κρατούμενοι σε δυναμική αντίδραση ενόψει της δημιουργίας των φυλακών υψίστης ασφαλείας.

Από την πλευρά του, πάντως, ο δικηγόρος σε γραπτό υπόμνημα μου είχε καταθέσει στην εισαγγελέα υποστήριζε, σύμφωνα με πληροφορίες ότι δεν έχει διαπράξει καμία παράνομη δραστηριότητα. Ακόμη, φέρεται να επισήμανε πως το κείμενο έχει συνταχθεί από ομάδα κρατούμενων που αντιδρούσαν στο νομοσχέδιο περί δημιουργίας φυλακών υψίστης ασφαλείας, το οποίο και διαβίβασε σε κρατούμενους στις φυλακές Κέρκυρας που του το ζήτησαν.

«Δεν ταυτίζομαι με τους πελάτες μου»

Ο... διάσημος ποινικός Παναγιώτης Βλαστός ανήκει επίσης στο πελατολόγιο του κ. Ραγκούση και στο όνομα αυτό «πατάει» -κατά τις αρχές- και η εμπλοκή του δικηγόρου στην όλη υπόθεση.
Ο Π. Βλαστός είναι μόνιμος τρόφιμος των φυλακών Κορυδαλλού, ο οποίος θεωρείται από τις αρχές εκ των αρχηγών της εγκληματικής οργάνωσης που εξαρθρώθηκε.

Τώρα, στο διαβιβαστικό έγγραφο της ασφάλειας όπου περιγράφεται η δράση των μελών του κυκλώματος των«37», γίνεται αναφορά στο όνομα του γνωστού δικηγόρου σε σχέση με την απόπειρα απόδρασης του Π. Βλαστού από τις φυλακές τον Νοέμβριο του 2011. Ειδικότερα, στη δικογραφία εμπεριέχεται κατάθεση μιας γυναίκας, της «Λίτσας», η οποία αναφέρει πως για την απόπειρα απόδρασης ο Π. Βλαστός είχε επαφές με μέλη της οργάνωσης «Συνομωσία των Πυρήνων της Φωτιάς».

Στο διαβιβαστικό έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ αναφέρεται ακόμη πως η «Λίτσα» μετέβη στο δικηγορικό γραφείο του κ. Ραγκούση όπου παρουσία του δωροδόκησε σωφρονιστικό υπάλληλο, με το χρηματικό ποσό των 1.000 ευρώ. Εκείνος τους παρέδωσε απόρρητο έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. με το οποίο ενημερώνονταν όλα τα καταστήματα κράτησης της χώρας πως ο Π. Βλαστός επρόκειτο να αποδράσει από το κατάστημα Τρικάλων με τη βοήθεια ελικοπτέρου. Ακόμη, περιγράφονταν η ακριβής οργάνωση της απόδρασης, καθώς και τα άτομα που θα συμμετείχαν σε αυτή.

Με βάση την κατάθεση αυτή ασκήθηκε στον κ.Ραγκούση ποινική δίωξη για το αδίκημα της απλής συνέργειας σε δωροληψία, κατηγορία που ο ίδιος αρνείται.

Ο δικηγόρος με δήλωσή του κάνει λόγο για σκευωρία και αναφέρει πως το έγγραφο αυτό ήρθε πράγματι στην κατοχή του αλλά μετά την απόπειρα απόδρασης του Π. Βλαστού και ότι αμέσως το έθεσε υπόψη της αρμόδιας ανακρίτριας.

Αναλυτικά, ολόκληρη η δήλωση του κ. Ραγκούση έχει ως εξής: «Σχετικά με τα αναφερόμενα από την αστυνομία ότι περιήλθε στην κατοχή μου κατά τρόπο παράνομο έγγραφο που αφορούσε σε απόπειρα απόδρασης του πελάτη μου Παναγιώτη Βλαστού από τις Φυλακές Τρικάλων, υπενθυμίζω στους σκευωρούς και κακόπιστους ότι το έγγραφο αυτό ήρθε στα χέρια μου μετά την απόπειρα απόδρασης, το κατήγγειλα δημόσια και το κατέθεσα στην ανακρίτρια διατυπώνοντας το ερώτημα και συγχρόνως ντροπή για κάποιους ότι αφού γνώριζαν εκ των προτέρων ότι θα γίνει απόδραση δεν έσπευδαν να λάβουν μέτρα για να την ματαιώσουν. Υπενθυμίζω επίσης ότι ο δικηγόρος υπερασπίζεται και δεν ταυτίζεται με τους πελάτες του».

Η Βίκυ Σταμάτη και οι Πακιστανοί  

Στο «βιογραφικό» του κ. Ραγκούση συγκαταλέγεται και η υπεράσπιση της Βίκυς Σταμάτη συζύγου του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Άκη Τσοχατζόπουλου, ο οποίες επίσης κατηγορείται σε βαθμό κακουργήματος ως μέλος του κυκλώματος που εξάρθρωσε η αστυνομία.

Πρόσφατα μάλιστα, ο ίδιος έδωσε «μάχη» ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας όπου εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση με τις «χρυσές μίζες», ώστε να αποφυλακιστεί η Βίκυ Σταμάτη χωρίς όμως το αίτημά του να γίνει δεκτό.

Με την ίδια μαχητικότητα είχε υπερασπιστεί και είχε αναδείξει πριν από περίπου οχτώ χρόνια και την υπόθεση απαγωγής των Πακιστανών από πράκτορες σε ελληνικό έδαφος και ενώ η Ελλάδα... χόρευε στους ρυθμούς των Ολυμπιακών Αγώνων. Το 2006 ο κ. Ραγκούσης είχε ζητήσει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή ώστε να αναδειχθούν οι πολιτικές ευθύνες στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Τότε ήταν συχνές και έντονες οι τηλεοπτικές του εμφανίσεις και μάλιστα μια από αυτές, το 2006, με συνομιλητή του τον Νίκο Κακαουνάκη είχε προκαλέσει την αντίδραση του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας. Το αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο του ΔΣΑ επέβαλε στον κ. Ραγκούση ποινή προσωρινής παύσης δυο μηνών για την έντονη και συνομιλία που είχε «στον αέρα» με τον Ν. Κακαουνάκη.

Υπόθεση Θεσσαλική

Το εξεγερτικό φαξ με αποδέκτες κρατούμενους στις φυλακές Κορυδαλλού και η πρόσφατη σύνδεσή του ονόματός του με το κύκλωμα των 37 μελών της εγκληματικής οργάνωσης, δεν είναι οι μοναδικές υποθέσεις που έφεραν τον κ. Ραγκούση από τη θέση του υπερασπιστή στη θέση του κατηγορούμενου. Το 2001 ο γνωστός δικηγόρος είχε κατηγορηθεί και για υπόθεση  με μετοχές την περίοδο της άνθισης του Χρηματιστηρίου. Ήταν πρόεδρος της εταιρείας «Θεσσαλική» από  το 1997 έως το 1998 και είχε κατηγορηθεί για απάτη σε βαθμό κακουργήματος.

Για την υπόθεση μάλιστα αυτή είχε απολογηθεί στην 19η τότε τακτική ανακρίτρια Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια, η οποία αργότερα για τους χειρισμούς στην υπόθεση του Χρηματιστηρίου καταδικάστηκε και οδηγήθηκε στη φυλακή. Ο κ. Ραγκούσης μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος καθώς δεν είχαν εντοπιστεί ενοχοποιητικά στοιχεία σε βάρος του.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης