Μία ημέρα στο σπίτι του «Χαμόγελου» που κινδυνεύει με «λουκέτο»

Μία ημέρα στο σπίτι του «Χαμόγελου» που κινδυνεύει με «λουκέτο»

«Αν σβήσει το “Χαμόγελο” θα σβήσει το μέλλον» λένε οι υπεύθυνοι - Σαν οικογένεια προσπαθούμε να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες, λένε στο protothema.gr - Πώς μπορείτε να βοηθήσετε

Μία ημέρα στο σπίτι του «Χαμόγελου» που κινδυνεύει με «λουκέτο»
Με «λουκέτο» κινδυνεύει το «Χαμόγελο του Παιδιού», έπειτα από 20 ολόκληρα χρόνια συνεχούς έργου και προσφοράς. Το κλίμα στις εγκαταστάσεις του οργανισμού είναι βαρύ κι η αγωνία είναι διάχυτη στα μάτια των απασχολούμενων στο σύλλογο, αλλά και στα παιδιά που φιλοξενούνται στα 11 σπίτια που διαθέτει το «Χαμόγελο» σε όλη την Ελλάδα.

Το protothema.gr επισκέφθηκε το σπίτι του «Χαμόγελου» στο Μαρούσι, συνομίλησε με τους υπεύθυνους λειτουργίας του και με τα παιδιά και κατέγραψε πώς είναι η καθημερινότητά τους κάτω από τις νέες συνθήκες, που προδιαγράφουν το μέλλον δυσοίωνο, εάν φορείς και πολίτες δεν στηρίξουν τον οργανισμό.


Τα παιδιά μας ζητούν να τους διαβάσουμε ένα παραμύθι...

Κλείσιμο
Στην τριώροφη οικία στο Μαρούσι, οι φωνές των παιδιών που παίζουν ακούγονται μέχρι έξω. Εάν κανείς δεν γνώριζε ότι εκεί βρίσκεται το «Χαμόγελο» θα πίστευε πως στο σπίτι αυτό μένει μία πολυμελής οικογένεια.


Μία μεγάλη οικογένεια...

Κι η αλήθεια είναι πως παρά το γεγονός ότι ανάμεσα στο προσωπικό και τα παιδιά δεν υπάρχει συγγένεια εξ αίματος ή εξ αγχιστείας η οικογένεια του «Χαμόγελου» δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από μία τυπική ελληνική οικογένεια. 


Τα παιχνίδια των παιδιών στην αυλή...

‘Εξω στην αυλή του σπιτιού είναι παντού σκορπισμένα παιχνίδια, ενώ στη μία άκρη βρίσκονται τα ποδήλατα των 26 συνολικά παιδιών που βρήκαν μία ζεστή αγκαλιά στο σπιτικό του «Χαμόγελου».


Με τέτοιο καιρό όλα τα παιδιά είναι έτοιμα για μικρές και μεγάλες βόλτες...

Όπως δήλωσε στο protothema.gr η υπεύθυνη του σπιτιού, Στεφανία Τέκου, τα παιδιά αυτά είναι είτε θύματα κακοποίησης, είτε θύματα παραμέλησης, είτε θύματα εγκατάλειψης. Το μικρότερο μέλος της οικογένειας είναι μόλις 20 μηνών και το μεγαλύτερο ηλικίας 17 ετών. 


Το πρόγραμμα που ισχύει για όλους σε πίνακα αναρτήσεων στην κουζίνα του σπιτιού

Τα πάντα μέσα στο σπίτι του «Χαμόγελου» λειτουργούν, όπως θα λειτουργούσαν σε μία οικογένεια. Σε όλα υπάρχει πρόγραμμα, κάθε παιδί έχει το δικό του κρεβάτι, παίρνει το χαρτζιλίκι του κι απασχολείται με δραστηριότητες που του αρέσουν.


Τα παιδία παίζει...

Παντού στους τοίχους του συγκεκριμένου σπιτιού υπάρχουν κορνίζες με φωτογραφίες από τα μέλη αυτής της μεγάλης οικογένειας και στη μέση του μεγάλου σαλονιού στο ισόγειο υπάρχει ένα πολύχρωμο πιάνο, που γεμίζει τις ζωές των παιδιών με ήχο και τα κάνει να ονειρεύονται και να ταξιδεύουν, όποτε κάποιο από αυτά παίζει με τα πλήκτρα του.



Το πολύχρωμο πιάνο στο σαλόνι



Σε κάθε γωνιά υπάρχουν φωτογραφίες με τα μέλη της οικογένειας

«Εκείνο που προσπαθούμε να τους παρέχουμε μέσα στο χώρο είναι μία ποιότητα ζωής με πλήρη κοινωνική ένταξη. Αυτό σημαίνει ότι με τη βοήθεια του κόσμου τα παιδιά συμμετέχουν σε όλα τα κοινά. Πηγαίνουν σε φροντιστήρια, σε αθλητικές δραστηριότητες, κάνουν διακοπές κι έχουν όλα τα απαραίτητα», τονίζει η κυρία Τέκου.


Εδώ γίνονται τα πιο νόστιμα μαγειρέματα

Δηλώσεις της Στεφανίας Τέγου, υπεύθυνη του σπιτιού του «Χαμόγελου» στο Μαρούσι:



«Όλες αυτές οι προσφορές έχουν μειωθεί λόγω της κατάστασης στη χώρα. Και φυσικά, έχουν ενημερωθεί και τα παιδιά, ώστε να αναπροσαρμόσουμε το πρόγραμμα κι εντός του σπιτιού και να εξοικονομήσουμε πόρους. Λειτουργούμε σαν οικογένεια κι η καθημερινότητα των παιδιών είναι τέτοια που θυμίζει την καθημερινότητα ενός παιδιού στην οικογένειά του. Για το λόγο αυτό ενημερώνουμε τα παιδιά για οτιδήποτε συμβαίνει, ώστε να λάβουν γνώση και να μπορούν να συνδράμουν», προσθέτει.


Φυσικά, και τους διαβάσαμε παραμύθι και γίναμε μαζί τους για λίγο ξανά παιδιά...

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που τα παιδιά έρχονται αντιμέτωπα με τον φόβο να χάσουν όλα όσα το «Χαμόγελο» απλόχερα τους προσέφερε.



Σε κάποιους αρέσει πολύ το ποδόσφαιρο...



«Και το 2011 που είχε ξεσπάσει το πρώτο κύμα της κρίσης κι ο κόσμος είχε θορυβηθεί και δυσκολευτεί ενημερώσαμε τα παιδιά. Εδώ κι αρκετούς μήνες έχουμε το πρόγραμμά μας, τα παιδιά έχουν λάβει γνώση και προσπαθούν η κατανάλωση των πόρων να είναι πολύ συγκεκριμένη, ώστε να έχουμε και στο μέλλον. Τον τελευταίο μήνα έχουν στερηθεί το χαρτζιλίκι τους, γιατί κι εκείνα πρέπει να καταλάβουν ότι υπάρχει αυτή η δυσκολία και γενικότερα προσπαθούμε να το διαχειριστούμε όλοι μαζί με έναν τέτοιο τρόπο, ώστε το υστέρημα του κόσμου που φτάνει ακόμα και σήμερα σε εμάς να μας βοηθά για το μέλλον», σημειώνει η κυρία Τέκου.


Μπορεί τα σχολεία να έκλεισαν, αλλά, αν έχεις στόχους, το διάβασμα δε σταματά ούτε το καλοκαίρι...

«Αν σβήσει το “Χαμόγελο” θα σβήσει το μέλλον, γιατί μιλάμε για παιδιά. Με τη βοήθεια του κόσμου θεωρούμε ότι και σε τόσο δύσκολες στιγμές μπορούμε να διατηρήσουμε και τις δράσεις μας και την ποιότητά τους, αφού οι άμεσοι αποδέκτες είναι τα παιδιά», δηλώνει ακόμα.


Μερικά από τα μέλη της οικογένειας του «Χαμόγελου»


Για να μη σβήσει το «Χαμόγελο» κανείς μπορεί να βοηθήσει στέλνοντας ένα απλό SMS στο 54020, γράφοντας τη λέξη «ΧΑΜΟΓΕΛΟ». Μάλιστα, μέσω των social media με κύριο hashtag το #SaveOurSmile  και μότο «κανένα παιδί δεν πρέπει να γίνει θύμα της κρίσης στην Ελλάδα» έχει ξεκινήσει ήδη εκστρατεία ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης του κοινού που έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, με κορυφαία ειδησεογραφικά μέσα διεθνώς να αναπαράγουν την είδηση και να καλούν τον κόσμο να συνδράμει όπως κι όσο μπορεί.   


Φωτογραφίες υπάρχουν παντού, ακόμα και στις σκάλες για τον πρώτο όροφο

Για τον σκοπό αυτό, ακόμη, έχει δημιουργηθεί κι ειδική καμπάνια με τίτλο «Σώστε το χαμόγελό μας» (http://saveoursmile.net/). Μεταξύ άλλων, κανείς εάν δεν έχει χρήματα να προσφέρει, μπορεί να βοηθήσει στο να αποσταλεί το «SOS» για το «Χαμόγελο του Παιδιού» σε κάθε άκρη της Γης, αλλάζοντας την φωτογραφία του προφίλ του με την ακόλουθη λεζάντα: «Save the Children in Greece! #SOS #SaveOurSmile No child in Greece should become a victim of this crisis! SaveOurSmile.net». Άλλος ένας τρόπος είναι να κάνει απλός retweet τα κάτωθι:« #SaveOurSmile No child in #Greece should become a victim of this crisis! http://saveoursmile.net pic.twitter.com/FOsQmVgBRv».

Η ψυχολόγος Ιωάννα Λαγουμιτζή μας εξηγεί πόσο σπουδαίο είναι το έργο του «Χαμόγελου» και γιατί δεν πρέπει να το αφήσουμε να σβήσει:



Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τους εξής συνδέσμους:

http://www.hamogelo.gr/  

http://saveoursmile.net/



Όταν έχεις πολλά παιδιά, πρέπει να έχεις στο σπίτι σου κρεμάστρες με πολλές θέσεις...


Μπήκαμε σε ένα από τα δωμάτια των κοριτσιών



Εδώ παίζει ο «Βενιαμίν» της οικογένειας του «Χαμόγελου», που είναι μόλις 20 μηνών...



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης