Σήμα κινδύνου από το «Αγλαΐα Κυριακού»

Σήμα κινδύνου από το «Αγλαΐα Κυριακού»

Αντίθετα, για το υπουργείο Υγείας όλα... βαίνουν καλώς στο ακτινοθεραπευτικό κέντρο....

Σήμα κινδύνου από το «Αγλαΐα Κυριακού»
Μάχη με τον χρόνο δίνει για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία του το μοναδικό δημόσιο ακτινοθεραπευτικό κέντρο για μικρούς ασθενείς με καρκίνο στο νοσοκομείο "Αγλαΐα Κυριακού". 

Αντίθετα, για το υπουργείο Υγείας όλα... βαίνουν καλώς στο ακτινοθεραπευτικό κέντρο, παρότι αυτό απειλείται με διακοπή λειτουργίας λόγω έλλειψης προσωπικού. 
Η δυσχερής έως και επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο ευαίσθητο αυτό τμήμα του παιδιατρικού νοσοκομείου δεν προέκυψε αίφνης και ο Σύλλογος Γονέων Παιδιων με καρκίνο "ΦΛΟΓΑ", εξέπεμπε σήμα κινδύνου απο τον περασμένο μήνα, με το protothema.gr να επισημαίνει τις επιπτώσεις για τους μικρούς ασθενείς απο την παραίτηση της μοναδικής μόνιμης γιατρού, ωστόσο το υπουργείο Υγείας με ανακοίνωσή του συνεχίζει να διαβεβαιώνει κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. 

Οπως είχε γράψει το protothema.gr, η διορισμένη στο ΕΣΥ γιατρός υπέβαλλε την παραίτηση της και το μόνο αφου απομένει είναι και τυπικά η επικύρωση της εξόδου της απο το σύστημα υγείας με ΦΕΚ. Σημειωτέον ότι η λειτουργία του τμήματος προϋποθέτει ότι υπηρετεί γιατρός του ΕΣΥ, ειδάλλως δεν δίδεται άδεια χρήσης του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού από τον ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ. 

Τι υποστηρίζει το υπουργείο Υγείας

Κλείσιμο
"Αυτή τη στιγμή στο εν λόγω Τμήμα υπηρετούν 2 επικουρικοί ιατροί (η πρόσληψη του δεύτερου πραγματοποιήθηκε το Μάιο) και επίκειται η πρόσληψη και τρίτου επικουρικού ιατρού»" αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. 

Σύμφωνα με τη "ΦΛΟΓΑ", ωστόσο, στο ακτινοθεραπευτικό κέντρο σήμερα απασχολείται ένας και μοναδικός επικουρικός ιατρός του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο οποίος έχει προσληφθεί με σύμβαση μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ από το 2011, και θεωρείται εκπαιδευμένος και ικανός να κάνει ακτινοβολίες με ασφάλεια στα παιδιά. Η σύμβαση του λήγει τον Σεπτέμβριο 2015. 
Ο δεύτερος επικουρικός ιατρός, που επικαλείται το Υπουργείο, οπως αναφέρουν οι επικεφαλής της ΦΛΟΓΑΣ δεδομένου ότι προσλήφθηκε τον Μάιο, δεν έχει την αναγκαία εμπειρία αλλά ούτε και την εκπαίδευση ακόμη ώστε να αναλάβει με ασφάλεια τη σχεδίαση ακτινοθεραπευτικού προγράμματος παιδιών. Προφανώς δε και ο τρίτος επικουρικός δεν θα μπορεί να αναλάβει τους μικρούς καρκινοπαθείς διότι θα χρειάζεται εκπαίδευση.μ

Το υπουργείο Υγείας διαβεβαιώνει ότι πρόκειται να ολοκληρωθεί άμεσα και σύντομα η διαδικασία της τοποθέτησης μόνιμου γιατρού, επιμελητή Β´, με τους γονείς της ΦΛΟΓΑΣ να ζητούν ωστόσο -ευλόγως- σαφές χρονοδιάγραμμα σχετικά με τη νέα πρόσληψη, ιδίως σε σχέση και με την αποχώρηση της μοναδικής μόνιμης γιατρού του ακτινοθεραπευτικού κέντρου. "Το Υπουργείο θα πρέπει να δώσει ημερομηνία πρόσληψης και όχι προκήρυξης,  γιατί το διάστημα που μπορεί να μεσολαβήσει από τη προκήρυξη μέχρι την πρόσληψη μπορεί να είναι και 1 χρόνος ή και παραπάνω" τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΦΛΟΓΑ.

Πηγές του νοσοκομείου επισημαίνουν πάντως ότι η μία πρόσληψη γιατρού δεν λύνει το προβλημα, αφού θα συνεχίζεται η λειτουργία του με πυλώνες τους επικουρικούς κι επιπλέον θέτουν το ζήτημα και της έλλειψης διευθυντή στο τμήμα. 

Ακυρώνεται λογω έλλειψης σχεδιασμού ενα υπερσύγχρονο κέντρο

"Η λύση που προτείνει το Υπουργείο δεν συνηγορεί στη συνέχιση αλλά αντίθετα οδηγεί στη διακοπή της λειτουργίας του τμήματος" αναφέρει η ΦΛΟΓΑ και παρουσιάζει το σύντομο πλην...άδοξο ιστορικό του δημόσιου ακτινοθεραπευτικού κέντρου στο Παίδων: " από το 2011 που λειτούργησε το τμήμα και μέχρι σήμερα, λόγω αυτής ακριβώς της συνεχούς εναλλαγής προσώπων,  δεν έχει ακόμα αξιοποιηθεί   ο εξοπλισμός και δεν έχουν εφαρμοστεί όλες οι δυνατότητες του,  οι οποίες αποτελούν την τελευταία λέξη της επιστήμης στη ακτινοβολία. Υπάρχουν προηγμένες εφαρμογές (π.χ. IMRT) που ενώ ο εξοπλισμός μπορεί να τις υποστηρίξει, δεν εφαρμόζονται γιατί απαιτείται ιδιαίτερη, σοβαρή και συνεχής εκπαίδευση στις νέες αναβαθμίσεις του λογισμικού, εκπαίδευση η οποία δεν είναι δυνατόν να δοθεί στους συνεχώς εναλλασσόμενους επικουρικούς ιατρούς". Υπό τις συνθήκες αυτές, οι επικεφαλής του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με καρκίνο ζητούν την άμεση πρόσληψη και τοποθέτηση δύο μόνιμων ακτινοθεραπευτών και ενός τουλάχιστον ακτινοφυσικού ΕΣΥ «με παράκαμψη της γραφειοκρατίας και επίσπευση της διαδιακασίας», προτίθενται δε να αναλάβουν τη δαπανη της μισθοδοσίας τους. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης