ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Αναστασιάδης: «Δεσμεύομαι να επιδιώξω λύση μέσα στο 2016»

Αναστασιάδης: «Δεσμεύομαι να επιδιώξω λύση μέσα στο 2016»

Την πεποίθησή του ότι το 2016 θα αποδειχθεί μια χρονιά-σταθμός για την επίλυση του Κυπριακού εξέφρασε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης

Αναστασιάδης: «Δεσμεύομαι να επιδιώξω λύση μέσα στο 2016»
Το 2016 μπορεί να αποτελέσει τη χρονιά που θα δώσει τέλος στην απαράδεκτη επικρατούσα κατάσταση, με την απαλλαγή μας από την κατοχή και την επανένωση της πατρίδας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στο Πρωτοχρονιάτικό του μήνυμα, τονίζοντας ότι είναι αποφασισμένος να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις, στη βάση της ομόφωνης απόφασης του Εθνικού Συμβουλίου της 11ης Σεπτεμβρίου του 2009.

Απευθυνόμενος «σ’ όλους τους συμπατριώτες μας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους» εξέφρασε με την ευκαιρία του νέου έτους τις πιο εγκάρδιες ευχές του «σε μια πατρίδα ελεύθερη και επανενωμένη, σ’ ένα κράτος σύγχρονο που θα εγγυάται τη σταθερότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ειρήνη και την ευημερία των πολιτών του».

Για το Κυπριακό
«Χωρίς να θέλω να δημιουργώ ανεδαφικές προσδοκίες, πιστεύω πως το 2016 μπορεί να αποτελέσει τη χρονιά που θα δώσει τέλος στην απαράδεκτη επικρατούσα κατάσταση με την απαλλαγή μας από την κατοχή και την επανένωση της πατρίδας μας» τόνισε ο Κύπριος Πρόεδρος.
Κλείσιμο

Ο εντατικός διάλογος, είπε, που επανεκκίνησε το Μάιο του 2015 έχει στόχο την εξεύρεση μίας λύσης που θα οδηγεί στη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα διζωνικό, δικοινοτικό, σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου των πολιτών του και που η κυριαρχία του δεν θα αμφισβητείται από την ύπαρξη αναχρονιστικών παρεμβατικών δικαιωμάτων από οποιαδήποτε τρίτη χώρα.

«Ο μέχρι σήμερα διάλογος που έχει καλύψει το σύνολο των κεφαλαίων που άπτονται του κυπριακού προβλήματος διακρίνεται από συναντίληψη σε πλείστα όσα θέματα αλλά και διαφορές σε σημαντικά άλλα» συμπλήρωσε.

Απευθυνόμενος στους Ελληνοκύπριους, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε ότι «για να επιτύχουμε τους στόχους που διαχρονικά έχουμε θέσει, θα πρέπει να υπάρξει συνέπεια και προσήλωση στα όσα κατά καιρούς ιστορικά η πολιτική ηγεσία έχει υιοθετήσει μέσα από συμφωνίες κορυφής ή επιτύχει μέσα από ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Επισήμανε ότι απόκλιση από τα συμφωνηθέντα και τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου δεν εγκυμονεί μόνο τον κίνδυνο διαιώνισης του αδιεξόδου αλλά και επιδείνωση των συνθηκών που θα επιτρέπουν στο μέλλον τη διεκδίκηση λύσης που θα διασφαλίζει τα όσα σήμερα διεκδικούμε στηριζόμενοι στο διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως είμαι αποφασισμένος ακούραστα να συνεχίσω τις διαπραγματεύσεις, στη βάση της ομόφωνης απόφασης του Εθνικού Συμβουλίου της 11ης Σεπτεμβρίου του 2009. Και τούτο γιατί πιστεύω πως μόνο η λύση με βάση τις πιο πάνω αρχές μπορεί να δώσει τη σιγουριά για ένα μέλλον με ασφάλεια, ειρηνική συνύπαρξη και προοπτική για τις νέες γενιές που θα ακολουθήσουν» τόνισε.

Απευθυνόμενος προς τους Τουρκοκύπριους, τους διαβεβαίωσε ότι δεν παραγνωρίζει τις ανησυχίες που εκφράζονται και πρόσθεσε ότι η βάση λύσης που έχει συμφωνηθεί εξουδετερώνει οριστικά κάθε ανησυχία που ορθά ή εσφαλμένα ανάγεται στο παρελθόν.

Τη μεγαλύτερη εγγύηση για ένα σίγουρο μέλλον, πρόσθεσε, αποτελεί η διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των βασικών ελευθεριών και η αποτελεσματική λειτουργία του κράτους στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γι` αυτό, σημείωσε, «και ως εκφραστής της κοινής επιθυμίας για ειρηνική συμβίωση, συνύπαρξη και συνδημιουργία θα ήθελα να επισημάνω πως ο μόνος τρόπος να τερματιστεί το καθεστώς αβεβαιότητας και απομόνωσης ή αποστέρησης από τα οφέλη της συμμετοχής σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, είναι η αποδοχή μίας λύσης που δεν θα παραγνωρίζει τα δικαιώματα και τις ανησυχίες και των Ελληνοκυπρίων».

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως δική μου επιδίωξη δεν είναι μία λύση που θα δημιουργεί νικητές και θα αφήνει ηττημένους. Κοινή επιθυμία θα πρέπει να είναι η δημιουργία μίας κοινής πατρίδας που, μέσα από το θεσμικά κατοχυρωμένο αλληλοσεβασμό των πολιτών της, θα δημιουργεί συνθήκες σταθερότητας και ευημερίας και θα λειτουργεί ως παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης ανεξάρτητα εθνικής καταγωγής ή θρησκευτικής πίστης» επισήμανε ο Πρόεδρος.

Ευχήθηκε επίσης όπως το 2016 «να είναι η χρονιά που θα γιορτάζουμε μαζί την αποκατάσταση της ειρήνης στην πατρίδα μας».


Εξωτερική πολιτική
Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική, είπε ότι το 2015 μπορεί να θεωρηθεί έτος σταθμός στην ενίσχυση των διμερών και πολυμερών σχέσεων με τρίτα κράτη.

Είπε ότι μέσα από μία πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική ενισχύσαμε την αξιοπιστία της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και εμβαθύναμε περαιτέρω τις σχέσεις με παραδοσιακά φίλες χώρες, ενώ διευρύναμε τον ορίζοντα των συνεργασιών με χώρες που μέχρι σήμερα αντιμετωπίζαμε προβλήματα προσέγγισης.

«Με την επιτυχία των τριμερών συνεργασιών ενισχύουμε τις συνέργειες για διασφάλιση και αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου μετατρέποντας την Κύπρο σε βασικό παράγοντα ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή μας και την Ευρώπη» σημείωσε.

Οικονομία
Αναφερόμενος στην οικονομία, είπε ότι το 2015 συνεχίστηκε με συνέπεια και σοβαρότητα η πολιτική ανόρθωσης της οικονομίας, εξορθολογισμού των δημόσιων δαπανών, δημιουργίας συνθηκών ανάπτυξης αλλά και διασφάλισης της αξιοπιστίας τους κράτους.

Ως αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς αλλά και των θυσιών του λαού μας, της συνεργασίας των πολιτικών κομμάτων και των οργανώσεων εργοδοτών και εργαζομένων, σημείωσε, πετύχαμε σε λιγότερο από τρία χρόνια να ανατρέψουμε όλες τις προβλέψεις και αντί ύφεσης να καταγράψουμε τη φετινή χρονιά ρυθμούς ανάπτυξης που θα πλησιάζουν το 2%.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι το πιο σημαντικό είναι ότι δημιουργήσαμε τις συνθήκες που θα μας επιτρέψουν την έξοδο από το μνημόνιο, επιτυγχάνοντας έτσι την απεξάρτηση από τους θεσμούς αλλά και την αποκατάσταση της κυριαρχίας του κράτους.

«Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, το ΔΝΤ, αλλά και οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης αναφέρονται με τα κολακευτικότερα σχόλια για τις επιτυχίες της πατρίδας μας. Όσο όμως περήφανοι και αν δικαιωματικά μπορούμε να νιώθουμε, άλλο τόσο ασυγχώρητα ανεύθυνοι θα καταστούμε, αν παραγνωρίζοντας τα υπαρκτά ακόμη προβλήματα, εγκαταλείψουμε την πολιτική της σύνεσης, της αυτοσυγκράτησης, της σκληρής δουλειάς αλλά και αν δεν απαλλαγούμε οριστικά από τις νοοτροπίες του παρελθόντος» τόνισε.

Απηύθυνε θερμή έκκληση προς τις πολιτικές δυνάμεις και τα οργανωμένα σύνολα των εργαζομένων «να συνεχίσουμε μαζί τις πολιτικές της ευθύνης, τις πολιτικές που με σιγουριά θα μας επιτρέψουν να συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων, να διασφαλίσουμε το δικαίωμα της δουλειάς στους ανέργους, να αντιμετωπίσουμε ακόμα πιο αποτελεσματικά τα προβλήματα των ευάλωτων ομάδων».

«Η Κυβέρνηση και εγώ ο ίδιος προσωπικά πιστεύουμε πως ο αδογμάτιστος διάλογος είναι ο μόνος που μπορεί να δώσει τις επιθυμητές λύσεις στις όποιες διαφωνίες, αλλά και να διασφαλίσει την εργατική ειρήνη, προς όφελος του συνόλου» είπε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επισήμανε ότι το 2016 προδιαγράφεται ιδιαίτερα σημαντικό στους τομείς της ανάπτυξης.
«Ενισχύουμε μέσω του κρατικού προϋπολογισμού τις αναπτυξιακές δαπάνες, ενώ δημιουργούμε με την αδειοδότηση καζίνου και υλοποίηση σειράς αναπτυξιακών έργων από τον ιδιωτικό τομέα τις προϋποθέσεις για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικότερα το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας,» ανέφερε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης