Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες - Κλειστά για 12 ώρες τα Τέμπη και την Τετάρτη

Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες - Κλειστά για 12 ώρες τα Τέμπη και την Τετάρτη

Αποκλεισμός των ελληνοβουλγαρικών και ελληνοτουρκικών συνόρων από τους αγρότες του Έβρου - Άρχισαν και τις καταλήψεις σε εφορίες - Δείτε αναλυτικά πού υπάρχουν μπλόκα σε όλη την Ελλάδα και πότε κλείνουν οι δρόμοι

Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες - Κλειστά για 12 ώρες τα Τέμπη και την Τετάρτη
Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες
οι οποίοι κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους με επέκταση των αποκλεισμών δρόμων, τελωνείων και άλλων δημόσιων κτιρίων εν όψει και της πανελλαδικής
απεργίας της Πέμπτης για το
ασφαλιστικό
Κλείσιμο
, στην οποία θα συμμετάσχουν δυναμικά. 

Ιδιαίτερα δύσκολη είναι η κατάσταση και στα τελωνεία της Β.
Ελλάδας που παραμένουν κλειστά με αποτέλεσμα να έχουν σχηματιστεί ουρές. Ορατό είναι το ενδεχόμενο οι κινητοποιήσεις των αγροτών σύντομα να έχουν επίπτωση και στην τροφοδοσία της αγοράς. Πολλοί αγρότες
που τροφοδοτούν την Αττική με νωπά οπωροκηπευτικά έχουν σταματήσει την προμήθεια των αγορών με αποτέλεσμα σύντομα να υπάρξουν ελλείψεις. Παράλληλα, αγρότες σε κατά τόπους νομούς προχωρούν σε καταλήψεις δημοσίων κτιρίων, ενώ από το πρωί υπό κατάληψη είναι η εφορία της Λαμίας και Άρτας. Άλλωστε, για αρκετές ώρες αποκλεισμένη ήταν και η εφορία στα Χανιά, ενώ χθες αγρότες είχαν «καταλάβει» την εφορία στο Αγρίνιο. 

Από νωρίς σήμερα το πρωί αγρότες πολιόρκησαν την εφορία της Λαμίας που είναι και η μοναδική εφορία στο νομό Φθιώτιδας, δεν επέτρεψαν στους υπαλλήλους να μπουν στο κτίριο και στα γραφεία τους και έτσι έχει παραλύσει κάθε συναλλαγή σήμερα.

Οι αγρότες θα παραμείνουν έως αργά το μεσημέρι, ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να επαναλάβουν το ίδιο και τις επόμενες μέρες.

Κατάληψη της ΔΟΥ και στην Άρτα πραγματοποιούν, από τις 7:30 το πρωί, αγρότες και κτηνοτρόφοι, που έχουν παρατάξει τα τρακτέρ στην παλιά γέφυρα, στην είσοδο της πόλης. Σύμφωνα με τη συντονιστική τους επιτροπής, η κατάληψη θα λήξει στις 3 μετά το μεσημέρι.

Επίσης, αγρότες της Καστοριάς απέκλεισαν σήμερα συμβολικά για δύο ώρες την Εφορία της πόλης.


Κλειστά για 12 ώρες τα Τέμπη και την Τετάρτη
Από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ θα παραμείνουν και την Τετάρτη κλειστά τα Τέμπη καθώς οι αγρότες αυξάνουν σταδιακά τις πιέσεις τους προς την κυβέρνηση.
 
Για την Πέμπτη, ημέρα γενικής απεργίας, υπάρχει η διάθεση η Κοιλάδα να παραμείνει ανοιχτή προκειμένου να διευκολυνθούν όσοι πολίτες θέλουν να μετακινηθούν προκειμένου να μετάσχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις, ωστόσο η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί αύριο.
 
Από την πλευρά τους, οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας ετοιμάζονται να δώσουν δυναμικό παρών στις απεργιακές εκδηλώσεις ενώ για την Κυριακή έχουν καλέσει εκ νέου εκπροσώπους των μπλόκων από όλη την Ελλάδα στην Νίκαια στις 12 το μεσημέρι, για αποτίμηση του μέχρι τώρα αγώνα και παραπέρα συντονισμό.

Στο μπλόκο του Προμαχώνα αποφασίστηκε από χθες να σκληρύνουν τη στάση τους και να μην επιτρέπουν τη διέλευση ούτε στα ΙΧ οχήματα και στα λεωφορεία, κάτι που, ωστόσο, και οι ίδιοι «δυσκολεύονται να τηρήσουν», αφού όπως τόνισε, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αγρότης Βισαλτίας και μέλος της συντονιστικής Στέργιος Λίτος «δεν θέλουμε να ταλαιπωρούνται παιδιά και μέλη της κοινωνίας και έτσι ανοίγουμε το βράδυ, αλλά εμμένουμε στη θέση μας ότι δεν περνάνε φορτηγά και νταλίκες».

Στο μεταξύ, χθες το βράδυ σημειώθηκε ένταση στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, στο τελωνείο του Προμαχώνα, όταν Βούλγαροι οδηγοί και πολίτες δεν επέτρεπαν τη διέλευση ΙΧ, λεωφορείων και φορτηγών σε Έλληνες, αλλά και σε όσους ήθελαν να βρεθούν επί βουλγαρικού εδάφους εκείνη την ώρα, μετά τις 8 το βράδυ. «Οπως οι Έλληνες αγρότες με τα μπλόκα έκλεισαν τους δρόμους, έτσι και αυτοί δεν επέτρεπαν σε κανέναν για περίπου μιάμιση ώρα να περάσει στη Βουλγαρία» μας γνωστοποίησε ο κ. Λίτος. Αστυνομική δύναμη, τελικά επέφερε την τάξη και η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε κανονικά. Οι αγρότες εμμένουν και σήμερα να μην επιτρέπουν την είσοδο σε κανέναν.

Στην Πελοπόννησο εδώ μία εβδομάδα παραμένει κλειστή η εθνική οδός Αθηνών-Κορίνθου στο ύψος των διοδίων του Ισθμού. Οι αγρότες του Ισθμού παράλληλα κλείνουν και την παλαιά εθνική οδό στο Καλαμάκι τις ώρες 11.00 με 11.30, 16.00 με 16.30 και 20.00 με 20.30 καθημερινά, ενώ δεν επιτρέπουν να περάσουν στην Αττική αγροτικά και φορτηγά αυτοκίνητα με αγροτικά προϊόντα.

Στην Αρκαδία για πολλοστή ημέρα οι αγρότες στις 12.00 έκλεισαν τον αυτοκινητόδρομο στα διόδια Νεστάνης και θα κρατήσουν κλειστό το δρόμο ως τις 5.00 το απόγευμα.

Στα διόδια των Μαλγάρων, όπου τα τρακτέρ που βρίσκονται παρατεταγμένα υπερβαίνουν τα 800, το «μπλοκάρισμα» αποφασίστηκε για το χρονικό διάστημα 12:00-20:00. Το μπλόκο της Χαλκηδόνας, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Θόδωρο Νέλλα, θα κλείσει 18:00-21:00, ενώ και σήμερα αποχωρεί δύναμη από το μπλόκο για το τελωνείο των Ευζώνων. Υπενθυμίζεται ότι χθες οι αμπελουργοί της περιοχής, τράταραν με κρασί και «ενημέρωση» τους διερχόμενους οδηγούς.

Υπό κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται από τις 20/1 η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, ενώ «κλείνει και η παλαιά εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Καβάλας στο χρονικό διάστημα 16:00-21:00» όπως επισήμανε ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιάννης Παναγής.

Σε τρία ανέρχονται πλέον τα μπλόκα που έχουν στηθεί στον νομό Δράμας. Στη διασταύρωση Κοκκινογείων Προσοτσάνης Δράμας, στον δρόμο προς το τελωνείο της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, περισσότερα από 600 τρακτέρ καταλαμβάνουν συμβολικά το οδόστρωμα. Το δεύτερο μπλόκο είναι αυτό που έχει «κατασκηνώσει» στο τελωνείο Εξοχής και το τρίτο είναι αυτό πηγαίνοντας για Καβάλα, στα Μάρμαρα του Σκαρή. Στα δύο μπλόκα συνεχίζεται το κλείσιμο 12:00-14:00 το μεσημέρι και 19:00-21:00 το βράδυ, ενώ σύμφωνα με τον επικεφαλής της Πανελλήνιας Ένωσης Αγροτών και Κτηνοτρόφων Χρήστο Γκόντια, το τελωνείο Εξοχής «από σήμερα μπαίνει στο χορό των πολύωρων αποκλεισμών».

Στον νομό του Κιλκίς, έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια και στη Δοϊράνη, σύνορα Ελλάδας με την ΠΓΔΜ και θα γίνουν αποκλεισμοί 12:00-14:00 και 19:00-21:00 (συνήθως παρατείνεται κατά μία ώρα το βράδυ) στο πρώτο και 12:00-15:00 το μεσημέρι και 19:00-21:00 το βράδυ στο δεύτερο. Και στα δύο μπλόκα συνολικά συμμετέχουν περισσότερα από 800 τρακτέρ.

Στον νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη σε επίπεδο νομού αφορά στα εξής: το μπλόκο στη γέφυρα Σερβικιά στα Γιαννιτσά σήμερα δεν θα κλείσει, αφού οι μετέχοντες σε αυτό θα μεταβούν με τα αγροτικά τους οχήματα στους Ευζώνους για ενίσχυση και συμπαράσταση και αυτά σε Έδεσσα και Αμύνταιο θα κλείσουν 12:00-13:00 το πρωί και 19:00-21:00 το βράδυ, ενώ σε Μελίσσι, Μαυροβούνι, Μεσσημέρι και Αλυσίδα 'Αρνισσας θα κλείσουν 17:30-20:30 το βράδυ.

Στον νομό Πιερίας, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Γιάννη Δημαλή, δεν υπάρχει σταθερό ωράριο και όπως μας είπε χαρακτηριστικά «λειτουργούμε ως βαλβίδα ανακούφισης για τους οδηγούς που έρχονται από νότια και προβαίνουμε σε κλεισίματα συμβολικού χαρακτήρα και χωρίς να δημιουργούμε πρόβλημα στους διερχόμενους οδηγούς». Υπενθυμίζεται ότι στον νομό Πιερίας έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 700 τρακτέρ στο Αιγίνιο και στην Κατερίνη.

Στον κόμβο τη Κουλούρας, στην Ημαθία, μπλόκο της Πρωτοβουλίας Αγροτών δυναμικότητας 400 τρακτέρ, οι συμμετέχοντες συμπλέουν με τη στάση στα άλλα μπλόκα και κλείνουν καθημερινά συμβολικά μία ώρα το οδόστρωμα 16:00-17:00.

Στο μπλόκο που βρίσκεται πιο μπροστά, στον κόμβο Νησελίου επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας, από χθες αποφασίστηκε ο επ΄αόριστον αποκλεισμός του ρεύματος προς Βέροια «και κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει τις αμέσως επόμενες ημέρες» επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της συντονιστικής του μπλόκου Παναγιώτης Μεσσαλάς. Στο συγκεκριμένο μπλόκο η δύναμη έχει ενισχυθεί και υπερβαίνει τα 750 τρακτέρ, ενώ συμμετέχουν απλοί πολίτες, αλλά και κτηνοτρόφοι και άλλες επαγγελματικές ομάδες της ευρύτερης περιοχής.

Στον νομό Θεσσαλονίκης, έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 600 τρακτέρ στο Δερβένι (12:00-14:00 και ως τις 18:00 θα λειτουργεί η μία λωρίδα και στις δύο πλευρές), στην αερογέφυρα Θέρμης επί της Μουδανίων(κλείνουν τρεις λωρίδες και προς Χαλκιδική και από τον γειτονικό Νομό και αφήνουν τη μία από 16:00-18:00), στα «πράσινα φανάρια» ακόμα δεν έχει ληφθεί απόφαση, ενώ το μπλόκο επί της διασταύρωσης του κρατικού αερολιμένα θα κλείσει 18:00-20.00. Όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κτηνοτρόφος Χαλκιδικής Δημήτρης Παπαδάκης, από το μπλόκο στην αερογέφυρα Θέρμης, από τις 26 Ιανουαρίου έχουμε διανείμει περισσότερα από 4.500 ενημερωτικά με τις θέσεις μας στους διερχόμενους οδηγούς και «συνεχίζουμε».

Στον νομό Χαλκιδικής, έχουν στηθεί τέσσερα μπλόκα στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά, στη Νέα Καλλικράτεια και στον Πολύγυρο, είναι δυναμικότητας άνω των 600 συνολικά και συμμετέχουν περισσότεροι από 80 μελισσοκόμοι, των οποίων το ένα όχημα ισούται με τρία τρακτέρ. Η απόφαση που λήφθηκε είναι να κλείσουν 19:00-21:00, ενώ αύριο στις 10 το πρωί θα πραγματοποιήσουν πορεία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο των Νέων Μουδανιών, με την συμμετοχή του εμπορικού και εργατικού συλλόγου και με όλη την κοινωνία.

Στον χορό των κινητοποιήσεων κινούνται ολοένα και πιο δυναμικά οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στη δυτική Μακεδονία, με τον συντονιστή των μπλόκων Δημήτρη Μόσχο, να αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «αυξάνουμε τη διάρκεια κλεισίματος, ενώ ταυτόχρονα διοργανώνουμε και άλλες δράσεις».

Το πρόγραμμα κλεισίματος στα μπλόκα της Δυτικής Μακεδονίας είναι: τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και Νίκης με τα Σκόπια 12:00-14:00 και 19:00-21:00 αντίστοιχα (ενώ δεν αποκλείουν παράταση κλεισίματος) και τα άλλα έχουν ως εξής: Γρεβενά πρώτη έξοδος προς την Εγνατία οδό προς τα Ιωάννινα 12:00-14:00 το μεσημέρι και 17:30-20:30, Νεάπολης Τσοτυλίου (12:00-18:00), στο 'Αργος Ορεστικού κάθετα στην Εγνατία στο δρόμο προς Καστοριά 12:00-13:30 και 16:30-18:30 και Αγία Κυριακή και Δεσκάτη ελεύθερα, ενώ στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης σήμερα θα γίνει αποκλεισμός 12:00-13:00.

Την εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας κλείνουν οι αγρότες με πολλαπλά μπλόκα, τα οποία έχουν στήσει σε διάφορα σημεία. Ήδη από τις 11 το πρωί το μπλόκο στο Κάστρο στο 110 χλμ της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας έχει κλείσει τον δρόμο έως τις 5 το απόγευμα και η κυκλοφορία διεξάγεται από παραδρόμους. 

Από τις 5 το απόγευμα και έως τις 10 το βράδυ, θα κρατήσουν κλειστή την εθνική οδό οι αγρότες που έχουν στήσει μπλόκο στο 90ό χιλιόμετρο, στο ύψος της Θήβας. Εξάλλου, στη Λαμία κλείνουν την εθνική οδό για 2 ώρες οι αγρότες στο ύψος της Ανθήλης στο 210 χλμ από τις 12 έως τις 2 μετά το μεσημέρι, ενώ οι συνάδελφοί τους στην περιοχή της Αταλάντης που βρίσκονται στο 140 χλμ της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, αποφάσισαν να κλείσουν τον δρόμο από 5 έως 7 το απόγευμα.

Σημειώνεται ότι έχει προκύψει και άλλο μπλόκο τις τελευταίες μέρες στο ύψος του Μώλου στο 180 χλμ της εθνικής οδού και οι αγρότες από εκεί κλείνουν το παράδρομο της εθνικής με συνέπεια η ταλαιπωρία να γίνεται όλο και μεγαλύτερη.

Στο παλιό εθνικό δίκτυο Λαμίας-Αθηνών θα κλείσει ο δρόμος από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα σε δύο σημεία, τόσο στο ύψος της Αμφίκλειας όσο και στα όρια της Φθιώτιδας με τη Βοιωτία, στο ύψος του παλιού Λεβέντη.

Στον δρόμο Λαμίας-Δομοκού προς Καρδίτσα και Τρίκαλα τα μπλόκα των αγροτών αποφάσισαν να κρατήσουν κλειστό τον δρόμο από τις 12 έως 2 μετά το μεσημέρι σε δύο σημεία, στην περιοχή του Δομοκού και 6 χλμ μετά, στη θέση Δρούγος.

Σε αποκλεισμούς δρόμων έχουν προχωρήσει από σήμερα το πρωί αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας. Συγκεκριμένα, κλειστή έως τις 24:00 θα παραμείνει η εθνική οδός Αντιρρίου-Ιωαννίνων στο ύψος του κόμβου του Κεφαλόβρυσου, ενώ έως τις 15:00 θα παραμείνει κλειστή η περιμετρική της Ναυπάκτου, στον κόμβο του Ξηροπήγαδου. Επίσης, άλλοι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας έχουν κλείσει, για τρεις ώρες, τον δρόμο που ενώνει τη Βόνιτσα με τη Λευκάδα, στον κόμβου του Αγίου Νικολάου.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης