Μεταναστευτικό: «Ναι» της Κομισιόν σε περιπολίες του NATO στο Αιγαίο

Πρόταση για κοινές περιπολίες δεν τέθηκε, θα αφορά αποκλειστικά τα τουρκικά χωρικά ύδατα, η αμήχανη αντίδραση της Όλγας Γεροβασίλη - «Τα 10 χιλιόμετρα που χωρίζουν την Ελλάδα και την Τουρκία δεν μπορούν να είναι παράδεισος για διακινητές» είπε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς

Μεταναστευτικό: «Ναι» της Κομισιόν σε περιπολίες του NATO στο Αιγαίο
Ενθουσιωδώς θετική απέναντι στην πρόταση εμπλοκής του ΝΑΤΟ
στο προσφυγικό εμφανίστηκε σήμερα η Κομισιόν, μέσα από δηλώσεις του εκπρόσωπου του προέδρου
Γιούνκερ, Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «χαιρετίζει κάθε συζήτηση» για μέτρα που μπορούν να συμβάλουν στη διάσωση ανθρώπινων ζωών και την καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.

Η πρόταση για εμπλοκή του NATO στο Αιγαίο ήλθε έπειτα από συμφωνία της
Κλείσιμο
Άνγκελα Μέρκελ με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου
να προωθήσουν το θέμα στους κόλπους της Συμμαχίας, όπως ανακοίνωσαν οι δύο ηγέτες μετά τη χθεσινή συνάντησή τους στην Άγκυρα. Στον απόηχο αυτών των δηλώσεων, ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, είπε σήμερα ότι NATO θα εξετάσει «πολύ σοβαρά» τις προτάσεις για εμπλοκή του στο προσφυγικό.

«Η κρίση των προσφύγων και των μεταναστών είναι ένα σοβαρό θέμα ανησυχίας για όλους εμάς και πιστεύω συνεπώς ότι θα μελετήσουμε πολύ σοβαρά το αίτημα αρωγής της Τουρκίας και άλλων συμμάχων για να δούμε πώς μπορεί το ΝΑΤΟ να τους βοηθήσει στη διαχείριση της κρίσης» δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ από τις Βρυξέλλες όπου συνεδριάζουν οι υπουργοί Άμυνας της Ατλαντικής Συμμαχίας.


Ερωτηθείς σήμερα σχετικά με την ανάπτυξη ναυτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έκρηξη της μετανάστευσης, ο κ. Σχοινάς τόνισε τα εξής: «Η Επιτροπή χαιρετίζει όλες τις συζητήσεις που αφορούν πιθανά μέτρα αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, διάσωσης ανθρώπινων ζωών και διαχείρισης των προσφυγικών ροών και των εξωτερικών συνόρων».

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν επισήμανε ότι «τα 10 χιλιόμετρα που χωρίζουν την Ελλάδα και την Τουρκία δεν μπορούν να είναι παράδεισος για διακινητές».


Γεροβασίλη: Η ενεργοποίηση του ΝΑΤΟ θα αφορά αποκλειστικά τα τουρκικά χωρικά ύδατα

Η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα με εμφανή αμηχανία. Οπως αποκάλυψε η κυβερνητική εκπρόσωπος, ο Αλέξης Τσίπρας τηλεφώνησε στην Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ζητώτας ενημέρωση για το περιέχομενο της συμφωνίας με τους Τούρκους σχετικά με τις ναυτικές περιπολίες του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

Η κυρία Γεροβασίλη, δήλωσε ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την κυρία Μέρκελ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι η Αθήνα δεν θα δεχτεί επέμβαση του NATO στα ελληνικά ύδατα, αλλά μόνο στα τουρκικά.

Όπως ανέφερε η κυρία Γεροβασίλη, η Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η όποια συμμετοχή της Συμμαχίας δεν θα πρέπει να θίγει με κανέναν τρόπο τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, ενώ συμπλήρωσε ότι δεν έχει τεθεί θέμα για κοινές περιπολίες στο Αιγαίο. «Πρόταση για κοινές περιπολίες δεν τέθηκε» είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και τόνισε ότι η ενεργοποίηση του ΝΑΤΟ θα αφορά αποκλειστικά τα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας απηύθυνε χθες προειδοποίηση ότι, στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπάρχει κίνδυνος αρνητικών κινήσεων από την πλευρά των εταίρων, «ακόμα και να κλείσουν τα σύνορα, παρότι η Ελλάδα θα είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της».

Και αυτά σε μια περίοδο που οι Ευρωπαίοι σχεδιάσουν να ενισχύσουν τους Σκοπιανούς με προσωπικό, υλικά και μέσα για τον καλύτερο έλεγχο των συνόρων της Ελλάδας με την πΓΔΜ και τον αποκλεισμό στην ελληνική επικράτεια όσων ξένων θεωρούνται μετανάστες και όχι πρόσφυγες και κατά συνέπεια δεν έχουν «laissez passer» για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Βαρύνουσα σημασία έχει επίσης το γεγονός ότι η κυρία Μέρκελ, λίγες ημέρες αφού δήλωσε ότι η προστασία των συνόρων της ΕΕ δεν εξελίσσεται καλά προειδοποιώντας ότι «αν αποτύχει η προσπάθεια διακυβεύεται η Σένγκεν» επέλεξε να διαπραγματευθεί με την τουρκική πλευρά, ενώ η ελληνική κυβέρνηση εμμέσως δήλωνε άγνοια για το σχέδιο εμπλοκής του ΝΑΤΟ. Το κατά πόσον είναι σωστή ή λάθος τακτική να λέει η Αθήνα «όχι» σε ένα σχέδιο στο οποίο συμφωνούν οι Ευρωπαίοι και το ΝΑΤΟ, την στιγμή μάλιστα που η Ελλάδα είναι μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας κι ενώ το σύνολο σχεδόν των Ευρωπαίων κατηγορούν την κυβέρνηση Τσίπρα ότι αδυνατεί να ελέγξει τα ελληνικά σύνορα που παραλλήλως είναι και εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, είναι κάτι που πολύ σύντομα θα διαφανεί. Αυτό που είναι κάτι που δύσκολα μπορεί να αποκρυβεί είναι το γεγονός της πολιτικής και διπλωματικήςπομόνωσης της Ελλάδας που μοιάζει να ενημερώνεται διά του Τύπου και όταν οι αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί για θέματα που μείζονος σημασίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης