Κατατέθηκε η πρώτη μηνυτήρια αναφορά για παρακώλυση των συγκοινωνιών από τα μπλόκα

Κατατέθηκε η πρώτη μηνυτήρια αναφορά για παρακώλυση των συγκοινωνιών από τα μπλόκα

Την κατέθεσε δικηγόρος, πρώην δικαστικός από τη Θεσσαλονίκη - Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αύξησε τις ποινές για το συγκεκριμένο αδίκημα από σε 3 μήνες σε 3 χρόνια

Κατατέθηκε η πρώτη μηνυτήρια αναφορά για παρακώλυση των συγκοινωνιών από τα μπλόκα
Κατατέθηκε η πρώτη μηνυτήρια αναφορά κατά των υπευθύνων και των επικεφαλής των αγροτικών μπλόκων
για παρακώλυση των συγκοινωνιών, ενώ παράλληλα ζητείται και η λήψη ασφαλιστικών μέτρων, χωρίς κανείς να μπορεί να αποκλείσει πλέον το ενδεχόμενο να στηθούν και πάλι   Αγροτοδικεία

Εκ των πραγμάτων πλέον, το ζήτημα με τα 68 αγροτικά μπλόκα ανά τη χώρα, εκτός  της πολιτικής διάστασης, προσλαμβάνει και μια άλλη διάσταση. Αυτή της εμπλοκής των κατά τόπους Εισαγγελιών της χώρας, η οποία αναμένεται να πυροδοτήσει το όλο αρνητικό κλίμα.

Πρέπει να αναφερθεί ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ακριβώς την παραμονή των περασμένων Χριστουγέννων, δια του υπουργού Δικαιοσύνης
Κλείσιμο
Νίκου Παρασκευόπουλου, αύξησε τις προβλεπόμενες ποινές για το αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών στα 3 χρόνια, από 3 μήνες που προβλεπόταν μέχρι τότε.

Ο δικηγόρος Αθηνών και τέως δικαστικός λειτουργός Δημήτρης Καλουτάς κατέθεσε στην Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης μηνυτήρια αναφορά και ζητεί την αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου που «διακωλύει την ελευθεροεπικοινωνιά οχημάτων κ.λπ. από μηνός και πλέον στα διόδια Μαλγάρων Θεσσαλονίκης, Προμαχώνα Σερρών, Τεμπών Θεσσαλίας, Κερδυλλίων Καβάλας, Ανατολικής Μακεδονίας, κ.λπ.».

Ο επίμαχος δικηγόρος, έκτος της άσκησης ποινικής δίωξης, ζητεί να ληφθούν και ασφαλιστικά μέτρα κατά των υπευθύνων αγροτικών και κτηνοτροφικών μπλόκων, αλλά και κατά των πρωτεργατών τους, δηλαδή των επικεφαλής των μπλόκων για το αδίκημα της «διακώλυσης των συγκοινωνιών».

Επιπρόσθετα, ο κ. Καλουτάς εκτός από την ποινική δίωξη των υπευθύνων που βρίσκονται στα 5 εν λόγω μπλόκα (διόδια Μαλγάρων Θεσσαλονίκης, Προμαχώνα Σερρών, Τεμπών Θεσσαλίας, Κερδυλλίων Καβάλας, Ανατολικής Μακεδονίας), ζητεί να ασκηθεί ποινική δίωξη και «κατά των 68  πανελλαδικών μπλόκων που διήρεσαν την Ελλάδα σε πλείστα όσα μέρη, ανεπίτρεπτα, ετσιθελητά και δόλια», επικαλούμενοι -οι πρωταίτιοι- τα συνδικαλιστικά τους συμφέροντα.

Μάλιστα, ο δικηγόρος επικαλείται ως μάρτυρες τους επικεφαλής των ΚΤΕΛ Καβάλας, Έβρου, κ.ά.

Ο δικηγόρος, ως Έλληνας  φορολογούμενος πολίτης, θα επικαλεστεί ότι πληρώνει τους φόρους, τον ΕΝΦΙΑ, τα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτου και θα πλήρωνε τα διόδια, εφόσον του επέτρεπαν οι συνθήκες να χρησιμοποιήσει  το αυτοκίνητό του, αλλά παρ΄ όλα αυτά δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει χρήση του οδικού δικτύου, λόγω των μπλόκων. Ως πολίτης έχει συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα να μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα, μέσα στο πλαίσιο των κανόνων που καθορίζει η Πολιτεία, θα προσθέσει ο κ. Καλουτάς.

Αφορμή για την κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς αποτέλεσε το γεγονός ότι ο κ. Καλουτάς έπρεπε να μεταβεί στην Βόρειο Ελλάδα προκειμένου να παραστεί ως δικηγόρος στα δικαστήρια της Καβάλας και του Έβρου, κάτι που δεν μπορούσε να κάνει οδικός λόγω των μπλόκων. Έτσι αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει τις αερογραμμές.


Επί  ΣΥΡΙΖΑ αυξηθήκαν οι  ποινές μέχρι 3 έτη   
Στην εκπνοή του περασμένου έτους, η Κυβέρνηση δια του υπουργού Δικαιοσύνης, στο νόμο για το σύμφωνο   ελεύθερης συμβίωσης (Ν. 4356/2015) αύξησε τις ποινές φυλάκισης που προβλέπονται από τον Ποινικό Κώδικα για το αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών.

Με τα άρθρα 27 και 28 του νόμου 4356/2015 τροποποιηθήκαν τα άρθρα 292 και 298 του Ποινικού Κώδικα.

Έτσι, βάσει των διατάξεων των νέων άρθρων 292 και 298 του Ποινικού Κώδικα, η παρεμπόδιση  των συγκοινωνιών στις εθνικές οδούς, εφόσον έχει «σημαντική διάρκεια», θα τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τρία χρόνια, ενώ μέχρι την ψήφιση του νόμου 4356/2015 (24 Δεκεμβρίου 2015) η προβλεπόμενη ποινή  ήταν φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών. 

Εάν, η διάρκεια της παρεμπόδισης των συγκοινωνιών στις εθνικές οδούς είναι μικρής διάρκειας, η παρεμπόδιση τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι ένα έτος.

Επίσης, με ποινή φυλάκισης των 3 ετών τιμωρείται όποιος παρεμποδίζει αμαξοστοιχές, αεροπλάνα, λεωφορεία κ.ο.κ.

Αναλυτικότερα, το  νέο άρθρο 292 του Ποινικού Κώδικα προβλέπει: «1. Όποιος με πρόθεση παρεμποδίζει τη λειτουργία κοινόχρηστης εγκατάστασης που εξυπηρετεί τη συγκοινωνία και ιδίως αυτοκινητοδρόμου, σιδηροδρόμου, αεροπλάνου, λεωφορείου, ταχυδρομείου ή τηλεγράφου που προορίζονται για κοινή χρήση τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα (1) έτος.

2. Αν η πράξη της παραγράφου 1 είχε σημαντική διάρκεια επιβάλλεται φυλάκιση μέχρι τρία (3) έτη».

Παράλληλα, στο  άρθρο 298 του Ποινικού Κώδικα προστίθεται εδάφιο β΄ που έχει ως εξής:

«Το δικαστήριο, όσον αφορά τα πλημμελήματα του άρθρου 292 ή την πράξη του άρθρου 431, δύναται να απαλλάξει το δράστη από την ποινή, εφόσον η παρεμπόδιση είχε ασήμαντη διάρκεια ή ο δράστης τέλεσε την πράξη για την προάσπιση ευρύτερου κοινωνικού συμφέροντος».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies

Μάθετε περισσότερα εδώ

Αποδοχή