Σοκ για τον μετανάστη που απείλησε να πετάξει το παιδί του

Σοκ για τον μετανάστη που απείλησε να πετάξει το παιδί του

«Μετά το περιστατικό ζήτησα συγγνώμη» είπε στο protothema.gr - Η εικόνα ενός μωρού να χρησιμοποιείται ως «όπλο» σοκάρει με την σκληρότητά της και προβληματίζει με τα όσα -σχεδόν βέβαια- προαναγγέλλει

Σοκ για τον μετανάστη που απείλησε να πετάξει το παιδί του
Σοκαρισμένη, αλλά και βαθιά προβληματισμένη εμφανίζεται η ελληνική κοινωνία με το πρωτοφανές περιστατικό που έγινε σήμερα το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά, όταν, μέσα στη γενικότερη ένταση που επικράτησε, ένας πρόσφυγας σήκωσε το μερικών μηνών μωρό του και αποπειράθηκε να το πετάξει πάνω στους αστυνομικούς.

Τα χειρότερα τελικά αποφεύχθηκαν με την επέμβαση των ψυχραιμότερων, όμως η φωτογραφία ενός μικρού ανθρώπινου σώματος να περιφέρεται πάνω από χέρια και κεφάλια γεμάτα οργή και απελπισία αποτελεί ένα κομβικό κομμάτι ενός ψηφιδωτού που κανείς δεν γνωρίζει την τελική του εικόνα. 

Κλείσιμο
Το απίστευτο αυτό συμβάν έχει δημιουργήσει θύελλα αντιδράσεων σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τους περισσότερους να δηλώνουν εμβρόντητοι από όσα μετέδωσαν οι τηλεοπτικοί φακοί.

Τα περισσότερα σχόλια εκφράζουν τον σκεπτικισμό των Ελλήνων πολιτών για το που μπορεί να οδηγήσει η κατάσταση στον Πειραιά, καθώς η συγκέντρωση τόσου μεγάλου αριθμού ανθρώπων χωρίς καμία πρόνοια για την τύχη τους, δημιουργεί καταστάσεις ασφυξίας και εντάσεις που δύσκολα μπορεί να προβλεφθεί μέχρι που θα φθάσουν.

Η μεταχείριση ενός τόσο μικρού παιδιού ως όπλο ή ως ασπίδα ενάντια στις δυνάμεις του Λιμενικού είναι πέρα από κάθε αντίληψη διεκδίκησης του δικαίου ενός πολίτη της Δύσης. Και αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι στον Πειραιά και την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εκεί διακυβεύονται βασικές αξίες της κοινωνικής μας συνοχής και δοκιμάζονται πολλές από τις αντοχές μας.  

Ενώ από την άλλη και η απόγνωση του πατέρα του, που τον οδηγεί να φτάσει σ' αυτό το σημείο, είναι ένας παράγοντας που πρέπει να προβληματίσει τους πάντες, καθώς αρκεί πλέον μία μικρή σπίθα στην ανθρώπινη «πυριτιδαποθήκη» του Πειραιά για να ξεσπάσει μία ανεξέλεγκτη έκρηξη τεραστίων διαστάσεων.

Στην όλη δημόσια συζήτηση δεν έλειψαν για άλλη μια φορά οι φωνές του φανατισμού και της πιο στενής οπτικής των πραγμάτων, οι οποίες μάλιστα έφθασαν στο σημείο να μην υποστηρίξουν ότι ο πατέρας δεν ήθελε να ρίξει το μωρό πάνω στον Λιμενικό, αλλά να το προστατέψει από αυτόν! Κάτι που προφανώς και δεν ισχύει, καθώς όπως είναι φανερό από το βίντεο και τις φωτογραφίες, κανείς δεν τον απειλεί την στιγμή του περιστατικού.

Παράλληλα και πάλι οι ακραίες φωνές έκαναν έντονη την παρουσία τους, χρεώνοντας στους πρόσφυγες και τους μετανάστες όλα τα δεινά που επέφερε μια πολιτική ανοιχτών συνόρων και «πλατειών πλαζ», αδυνατώντας να αντιληφθούν ότι η συγκέντρωση 5 χιλιάδων ανθρώπων σε έναν τόσο μικρό χώρο είναι a priori εστία προβλημάτων.

Πάντως από την πλευρά του το Λιμενικό Σώμα προσπαθώντας να κάνει το αυτονόητο, ξεκίνησε έρευνα για να βρεθεί ο Αφγανός πατέρας του μωρού και να γίνουν γνωστοί οι λόγοι που τον οδήγησαν σ' αυτό το σημείο.

Όπως αναφέρει η δήλωση του Λιμενικού, «αλγεινή αίσθηση προκάλεσε σε όλους ανεξαιρέτως τους παρευρισκόμενους, η απαράδεκτη, απερίσκεπτη, ανάλγητη και βίαιη συμπεριφορά με θύμα ένα αθώο βρέφος, εικόνα που ήδη έχουν παρακολουθήσει έκπληκτοι χιλιάδες τηλεθεατές. Η πράξη αυτή είναι καταδικαστέα. Θα διαταχθεί έρευνα».

Όπως και να έχει, γεγονότα όπως αυτά δοκιμάζουν τις αντοχές όχι μόνο του ούτως ή άλλως απόντος κρατικού μηχανισμού αλλά και συνολικά της κοινωνίας μας. Η viral πλέον φωτογραφία ενός μωρού που κρέμεται στο κενό μεταξύ ζωής και θανάτου, μεταξύ μίσους και απελπισίας, είναι μία εικόνα που δεν τιμά κανέναν μας.

Ο πολιτισμικός δοκιμαστικός σωλήνας που έχει στήσει στον Πειραιά η αμεριμνησία της κυβέρνησης και η ύποπτη δράση κάποιων ομάδων λίγο απέχει πλέον από το να σπάσει και να οδηγήσει σε φαινόμενα που δεν θα έχουν επιστροφή.




Η «απολογία» του Αφγανού στο protothema.gr
Λίγες ώρες μετα το περιστατικό που συγκλόνισε τους πάντες ο Ghalam, ο πατέρας του παιδιού, μιλώντας στο protothema.gr, προσπάθησε να εξηγήσει την ενέργειά του. Μεταξύ άλλων, υποστήριξε πως σήκωσε το παιδί του στον αέρα και κάλεσε τους αστυνομικούς να προβούν και στη σύλληψη της μικρής του κόρης, μετά την προσαγωγή του αδερφού του.

«Όλοι φοβόμαστε και όλοι έχουμε παιδιά. Σκοπεύουμε αύριο να πάρουμε τα παιδιά μας και να κάτσουμε στον δρόμο» είπε στο protothema.gr, τονίζοντας: «Μετά το περιστατικό ζήτησα συγγνώμη. Η αστυνομία μου είπε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά κέντρα φιλοξενίας που μπορούμε να πάμε, καθώς στο λιμάνι είμαστε εκτεθειμένοι στον κίνδυνο».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης