Πανελλαδικές: «Θρίλερ» οι βάσεις - «Βαρόμετρο» τα Μαθηματικά

Πανελλαδικές: «Θρίλερ» οι βάσεις - «Βαρόμετρο» τα Μαθηματικά

Καλές βαθμολογίες στην έκθεση - Το 85% έγραψε κάτω από τη βάση στα Μαθηματικά, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από τα βαθμολογικά κέντρα - «Γκρεμίζονται» οι βάσεις στις Παιδαγωγικές σχολές - Πτώση στα Πολυτεχνεία και στις Οικονομικές - Ανοδος στις χαμηλές σχολές Θεωρητικής κατεύθυνσης

Πανελλαδικές: «Θρίλερ» οι βάσεις - «Βαρόμετρο» τα Μαθηματικά
Νέο «θρίλερ» αναμένεται να παιχθεί και φέτος με τις βάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Σε μάθημα-«βαρόμετρο» εξελίσσονται τα μαθηματικά, ενώ οι βαθμολογίες σε έκθεση και αρχαία ελληνικά κινούνται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες από τα βαθμολογικά κέντρα, ολοκληρώθηκε η βαθμολόγηση των περισσότερων γραπτών στα μαθηματικά, και η πλειονότητα των γραπτών κινείται σε βαθμούς κάτω από τη βάση. Ειδικά για την ομάδα προσανατολισμού Οικονομίας και Πληροφορικής, τα ποσοστά με βαθμούς κάτω από τη βάση κινούνται στο 80% με 85%. Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο ότι στα Μαθηματικά το άριστα είναι το 18 και όχι το 20.  

Σε ό,τι αφορά στο μάθημα της έκθεσης, στοιχεία από βαθμολογικά κέντρα αποκαλύπτουν οτι η βαθμολόγηση κινείται στα ίδια επίπεδα με τα αντίστοιχα περσινά. Το θέμα για τη φιλία του Ευάγγελου Παπανούτσου δεν φαίνεται να δυσκόλεψε πάρα πολύ τους υποψηφίους, καθώς υπάρχουν αρκετά γραπτά με βαθμολογίες γύρω στο 15.

Κλείσιμο
Από τα πρώτα στοιχεία από τα βαθμολογικά κέντρα εκτιμάται ότι και οι βαθμολογίες στα αρχαία ελληνικά θα κινηθούν σε αντίστοιχα με τα περσινά επίπεδα.

Αν και οι Πανελλαδικές ολοκληρώνονται την 1η Ιουνίου, όπως επισημαίνει στο «Πρώτο ΘΕΜΑ» ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ, Γιάννης Βαφειαδάκης, η πορεία των βάσεων θα είναι πτωτική στις Πολυτεχνικές και Οικονομικές σχολές και ανοδική στις Ανθρωπιστικές και στα Παραιατρικά Επαγγέλματα, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα νέο σύστημα που οι κανόνες μπαίνουν από την αρχή.

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, οι βάσεις των Παιδαγωγικών σχολών θα «γκρεμιστούν», ενώ δεν υπάρχουν και πολλοί υποψήφιοι για τις συγκεκριμένες σχολές από τότε που δεν οδηγούν σε μια σίγουρη θέση στο Δημόσιο.

Ανοδος των βάσεων αναμένεται κυρίως στις χαμηλόβαθμες σχολές της Θεωρητικής Κατεύθυνσης αλλά και στις αποκαλούμενες μεσαίες. Στην ουσία, όπως εξηγούν οι ειδικοί, άνοδο δεν θα έχουν όλες οι σχολές, αλλά το “κατώφλι” της Θεωρητικής Κατεύθυνσης.

Ένας άλλος παράγοντας που θα διαμορφώσει τις βάσεις των σχολών της Θεωρητικής Κατεύθυνσης είναι ότι είναι η πολυπληθέστερη ομάδα, με το 39% των υποψηφίων να   διαγωνίζεται σε αυτή.

Αντίθετα, πτωτική αναμένεται αν είναι η τάση στις Πολυτεχνικές σχολές, καθώς η βαθμολογία στα Μαθηματικά θα “τραβήξει” τις βάσεις προ τα κάτω. Σε ό,τι αφορά στις Ιατρικές σχολές, “βαρόμετρο” θα αποτελέσει το μάθημα της Βιολογίας, το οποίο δεν έκρυβε παγίδες. Αντίθετα, άνοδο θα έχουν τα παραιατρικά επαγγέλματα, καθώς είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός από τις επιστήμες υγείας, οι οποίοι είναι χωρίς εναλλακτική λύση και έχουν καλές βαθμολογίες, καθώς η Φυσική χαρακτηρίστηκε “γλυκιά” και δεν έχουν τα Μαθηματικά που θα “κόψουν” βαθμούς. 

Από τις άλλες ομάδες πηγαίνουν με μειωμένα μόρια, ενώ από την τετράδα της υγείας μετά τις Ιατρικές και Οδοντιατρικές σχολές δεν υπάρχουν και πολλές επιλογές, πλην των παραϊατρικών επαγγελμάτων.  

Υποχώρηση αναμένεται και στις βάσεις των Οικονομικών Σχολών, καθώς δεν απευθύνονται με το νέο σύστημα στους υποψηφίους από τη Θεωρητική Κατεύθυνση.

Συνολική εκτίμηση είναι ότι καλές επιδόσεις των υποψηφίων έως τώρα σε κάποια μαθήματα θα οδηγήσουν σε άνοδο στις βάσεις των σχολών υψηλής ζήτησης. Στις σχολές μεσαίας ζήτησης ή Οικονομικών Σχολών (Πεδία 4ο και 5ο) και κάποιων Πολυτεχνικών του 2ου Πεδίου, η πορεία των βάσεων θα είναι πτωτική.
 
Οσοι ασχολούνται χρόνια με τις Πανελλαδικές Εξετάσεις υποστηρίζουν οτι τα φετινά θέματα   δεν είχαν  μεγάλο βαθμό δυσκολίας συγκριτικά με άλλες χρονιές, ούτε έκρυβαν παγίδες, έως σήμερα τουλάχιστον, με αποτέλεσμα να υπάρξει ένας “συνωστισμός” αριστούχων σε κάποιες καλές σχολές, όπως η Νομική και η Ιατρική σχολή.

Πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι πολλές καλές σχολές θα “πετάξουν” πάνω από τα 19.000 μόρια, με δεδομένο οτι και η Βιολογία δεν φαίνεται σε πρώτη ανάγνωση να δυσκόλεψε τους υποψηφίους. 

Στο ίδιο μήκος κύματος, οι σχολές που ήθελαν πέρυσι το “εισιτήριο” των 18.000 θα κινηθούν ανοδικά, αγγίζοντας σε πολλές περιπτώσεις βαθμολογίες κοντά στα 19.000 μόρια.

Ιδιαίτερα σημαντική αναμένεται η Δευτέρα, καθώς οι υποψήφιοι εξετάζονται στα λατινικά  (Ομάδα Ανθρωπιστικών Σπουδών) και τη χημεία (Ομάδα Θετικών Σπουδών).

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις ολοκληρώνονται αυτήν την εβδομάδα, ενώ οι βάσεις εισαγωγής, όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας, αναμένεται να ανακοινωθούν το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης