Αλλάζουν όλα σε Γυμνάσιο και Λύκειο

Αλλάζουν όλα σε Γυμνάσιο και Λύκειο

Λύκειο με “ακαδημαϊκό” χαρακτήρα - Έρχεται πάλι η τετάρτη γυμνασίου που θα οδηγεί στο διετές Γενικό Λύκειο ή στο Επαγγελματικό Λύκειο - Με το βαθμό του Εθνικού Baccalaureate στα Πανεπιστήμια - Από ειδική επιμόρφωση θα περνούν οι καθηγητές λυκείου

Αλλάζουν όλα σε Γυμνάσιο και Λύκειο
“Πανεπιστημιακού” τύπου διετές Λύκειο ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας, στο οποίο θα διδάσκουν εξειδικευμένοι καθηγητές, ενώ η αξιολόγηση των μαθητών θα γίνεται με ενιαίο σύστημα σε όλη την Ελλάδα. 

Μετά το σάλο που προκάλεσε η αποκάλυψη της εφημερίδας “Πρώτο Θέμα”  για τη δημιουργία Εθνικού Baccalaureate, βασισμένο στο μοντέλο του διετούς International Baccalaureate, με παράλληλη κατάργηση της εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με Πανελλαδικές Εξετάσεις, το υπουργείο επεξεργάζεται το μοντέλο του Νέου Λυκείου, με περισσότερα “ακαδημαϊκά “ χαρακτηριστικά. 

“Φτιάχνουμε ένα άλλο σχολείο” λέει χαρακτηριστικά στο "Θέμα" υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας. Και τονίζει ότι το διετές λύκειο θα είναι “πανεπιστημιακού” τύπου, τουλάχιστον όπως  είναι διαμορφωμένη στους περισσότερους η εκπαίδευση. Δηλαδή  η διδασκαλία των μαθημάτων θα γίνεται από εξειδικευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό, πολλών ειδικοτήτων και όχι όπως είναι σήμερα μία γενική ειδικότητα καθηγητής Πληροφορικής π.χ. Για το λόγο αυτό όλοι οι εκπαιδευτικοί θα παρακολουθήσουν ειδική μετεκπαίδευση , προκειμένου να διδάξουν στις δύο αυτές λυκειακές τάξεις του Εθνικού Baccalaureate. 

Επίσης, θα “σπάσει” το μοντέλο  ενός βιβλίου για ένα γνωστικό αντικείμενο , καθώς μελετάται η εισαγωγή διαφόρων εργασιών , προκειμένου να γίνει πλήρως κατανοητή η ύλη. Ξένες γλώσσες και πληροφορική θα κρατούν τα “σκήπτρα” της μάθησης ενώ ετοιμάζεται ήδη στο υπουργείο Παιδείας η πλήρης αλλαγή της ύλης αλλά και των βιβλίων. “Οι εργασίες θα είναι όλο τον χρόνο” τονίζουν οι αρμόδιοι παράγοντες  με στόχο οι μαθητές να ξεφύγουν από την καθιερωμένη παπαγαλία και να  μην έχουν ανάγκη τα φροντιστήρια. 

Ως ένα 'άλλο σχολείο” από τα καθιερωμένα  περιγράφουν  το διετές λύκειο, όσοι ασχολούνται με την εκπόνηση του σχεδίου στο υπουργείο Παιδείας, κάνοντας λόγο για αναβάθμιση της γνώσης και ποιότητα στην εκπαίδευση. Στο λύκειο με  την ακαδημαϊκή διάθεση  θα μπορεί ο μαθητής να φτιάχνει το “δικό” του πρόγραμμα με βάση τις δεξιότητές του. Ακόμα και μαθήματα όπως Ιστορία της Τέχνης έχουν μπει στο τραπέζι του διαλόγου για να ενταχθούν στο ανανεωμένο λυκειακό πρόγραμμα  για την ολοκλήρωση του οποίου    απαιτούνται  κονδύλια.
Κλείσιμο

Σε ότι αφορά στην αξιολόγηση των μαθητών προκρίνεται ένα σύστημα “ισοβαθισμένο”, όπως το αποκαλούν στο υπουργείο Παιδείας. Στόχος του υπουργείου   είναι οι εξετάσεις στο τέλος κάθε τάξης να είναι ανάλογης πιστοποίησης. Για το λόγο αυτό εξετάζεται το μοντέλο της αξιολόγησης από “Βάση Δεδομένων “περιφερειακά. Οι αρμόδιοι πάντως δεν αποκλείουν  ακόμα και εξετάσεις πανελλήνιας εμβέλειας κατ΄ αναλογία του σημερινού μοντέλου. Το διετές λύκειο θα οδηγεί τελικά στην απόκτηση του Εθνικού Απολυτηρίου που θα  καταλήγει στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση. 

Το μοντέλο του διετούς Εθνικού Baccalaureate, σημαίνει αναδιοργάνωση και του γυμνασίου σε  εκπαίδευσης σε 4 χρόνια  με ταυτόχρονη  αναμόρφωση του προγράμματος σπουδών.  
Από τις βασικότερες αλλαγές στο νέο γυμνάσιο θεωρούνται οι γνώσεις σε πολλά γνωστικά πεδία , οι οποίες θα προσφέρονται στους μαθητές, προκειμένου να  γνωρίσουν  πολλά πεδία πριν από την όποια απόφασή τους για εξειδίκευση στην μετέπειτα βαθμίδα. 

Στη νέα τάξη την  τετάρτη γυμνασίου,  οι μαθητές θα αποφασίζουν ποιο τύπου Λύκειο θα ακολουθούν δηλαδή αν θα πάνε στο Γενικό Λύκειο ή στο Επαγγελματικό. Δεν θεωρείται τυχαίο ότι το υπουργείο Παιδείας έχει δώσει βαρύτητα στην αναμόρφωση του Επαγγελματικού Λυκείου. “ποντάροντας” προφανώς ότι μερίδα των μαθητών, ύστερα από τη φοίτηση στο τετρατάξιο γυμνάσιο, θα οδηγείται στην επαγγελματική εκπαίδευση. 

 Με το νέο σύστημα η  εισαγωγή  στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα γίνεται με βάση τους βαθμούς από το λύκειο. Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι να εξαλείψει τα φετινά φαινόμενα όπου φοιτητής στο ΤΕΙ Κοζάνης θα δηλώσει υποψήφιος με  βαθμολογία 1,5 στο Παιδαγωγικό Ρόδου η εισαγωγή θα γίνει με βαθμούς κάτω από τη βάση  και συγκεκριμένα 9,8, καταγράφοντας την αποτυχία του συστήματος. 

 Με βάση το νέο σχέδιο του υπουργείου η εισαγωγή, θα γίνεται μέσω ενός ενός συγκεκριμένου συντελεστή κατάταξης των υποψηφίων  επί του γενικού βαθμού πρόσβασης ή άλλων κριτηρίων επίδοσης  ενώ θα προσμετράται η βαθμολογία των δύο τελευταίων τάξεων του λυκείου . Για ορισμένες σχολές υψηλής ζήτησης στις οποίες μπορεί να απαιτούνται και εξειδικευμένες γνώσεις,  μελετάται, όπως άλλωστε έχει συζητηθεί και στην Επιτροπή Διαλόγου το ενδεχόμενο  να ζητούνται κάποια πρόσθετα κριτήρια τα οποία θα μπορούν να συναποφασίζονται από το υπουργείο και τα ίδια τα ανώτατα ιδρύματα.

Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Παιδείας έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να αιφνιδιάσει τους υποψηφίους και το σχέδιο  εστιάζει στη δυνατότητα με το απολυτήριο του Λυκείου στο χέρι   ανάλογα με τον βαθμό που έχει να μπορεί ο υποψήφιος να πηγαίνει στις σχολές εκείνες που θα έχει τη δυνατότητα λόγω του βαθμού να εισαχθεί. Σε ό,τι αφορά την αντικειμενικότητα της αξιολόγησης η Επιτροπή Εθνικού Διαλόγου, στην οποία αρχικά έχει συζητηθεί το θέμα, έχει επισημάνει ότι: “Αυτό θα εξασφαλίζεται μέσω του αναμορφωμένου λυκείου. Η πιστοποίηση του γενικού βαθμού πρόσβασης του αναμορφωμένου λυκείου σε συνδυασμό την ως τότε τετραετή εφαρμογή του συντελεστή βαρύτητας πιθανό να περιορίσει την ανάγκη εισαγωγικών μόνο στα τμήματα υψηλής ζήτησης.”

Σύμφωνα  πάντως με την πρόταση:

1. Η εφαρμογή του συγκεκριμένου συντελεστή κατάταξης των υποψηφίων, επί του γενικού βαθμού πρόσβασης, ή άλλων κριτηρίων επίδοσης, εξασφαλίζει σε ΑΕΙ και ΤΕΙ φοιτητές με γενική αλλά και ειδική επάρκεια.

2. Από τη στιγμή που έχει ολοκληρωθεί το Νέο Λύκειο, ο συντελεστής βαρύτητας μπορεί να εφαρμοστεί επί του Εθνικού Απολυτηρίου και έτσι να περάσουν οι πανελλήνιες εξετάσεις στην ιστορία. 

3.  Η πρόταση αυτή ανατρέπει το κυριότερο ελάττωμα που εμφανίζει το ελληνικό εξεταστικό σύστημα, επιτρέπει την όσο το δυνατό  μεγαλύτερη σύμπτωση ανάμεσα στο τι θέλει να σπουδάσει κανείς και στο τι τελικά σπουδάζει.

4. Μειώνει τη σημασία της βαθμοθηρίας, και επομένως το χρόνο και την ένταση προετοιμασίας για τα μαθήματα. Επιτρέπει τέλος την ομαλότερη κατανομή των σπουδαστών στα τμήματα των ΤΕΙ και των Πανεπιστημίων.
 

 

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης