«Πονοκέφαλος» η αμφισβήτηση Καμμένου στον καναλάρχη Καλογρίτσα

«Πονοκέφαλος» η αμφισβήτηση Καμμένου στον καναλάρχη Καλογρίτσα

Καμμένος: Να μην πάρει άδεια ο Καλογρίτσας - «Πού να τα βρει τα 50 εκατ.» αναρωτήθηκε ο υπ. Άμυνας - Τελικά στο σύνολο του ποσού το πόθεν έσχες των νέων καναλαρχών -Στην ΕΕ προσφεύγει ο Alpha για τις τηλεοπτικές άδειες

«Πονοκέφαλος» η αμφισβήτηση Καμμένου στον καναλάρχη Καλογρίτσα
Με την αντιπαράθεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης να “χτυπά κόκκινο”, αλλά και με νέες εσωκομματικές γκρίνιες από τον Πάνο Καμμένο, το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών εξακολουθεί να παραμένει στην κορυφή της πολιτικής επικαιρότητας.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας που επί μια εβδομάδα είχε παραμείνει σιωπηλός, επιτέθηκε εκ νέου χθες από το Λονδίνο, κατά του εργολάβου και κουμπάρου του Χρήστου Καλογρίτσα, επιμένοντας ότι δεν πρέπει να του δοθεί τηλεοπτική άδεια. “Έχει τα λεφτά, δεν ξέρω αν περνά και το πόθεν έσχες” τόνισε, διευκρινίζοντας πάντως ότι εφόσον δοθεί άδεια στον κ. Καλογρίτσα δεν προτίθεται να παραιτηθεί.

Κλείσιμο
Μιλώντας με έλληνες ανταποκριτές στο Λονδίνο, ο κ. Καμμένος επισήμανε ότι όρος του διαγωνισμού είναι οι συμμετέχοντες να μην έχουν άλλη δραστηριότητα, ενώ ο εργολάβος Καλογρίτσας λαμβάνει έργα από το Δημόσιο.

«Ο κ. Καλογρίτσας μέχρι προχθές ήταν εργολάβος και επομένως αντιλαμβάνομαι ότι δε θα του δοθεί η δυνατότητα να συνεχίσει στη διαδικασία απόκτησης άδειας», σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

«Αν αποδείξει ότι έπαψε να είναι εργολάβος ή ότι έχει σταματήσει το σπορ ή αν περάσει τον έλεγχο πόθεν έσχες τότε καλώς να πάρει την άδεια», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Όσον αφορά το αν ο κ. Καλογρίτσας διαθέτει τα χρήματα που πόνταρε για να εξασφαλίσει την άδεια, το βράδυ της Πέμπτης ο ΣΚΑΪ μετέφερε την εκδοχή ότι ο υπ. Άμυνας εμφανίστηκε σίγουρος ότι τα διαθέται αλλά κατά μια άλλη εκδοχή που μεταφέρουν την Παρασκευή τα ΝΕΑ ο Πάνος Καμμένος υποστήριξε ότι δεν έχει τα χρήματα ώστε να αποκτήσει την άδεια. «Ο Καλογρίτσας δεν ξέρω αν έχει τα λεφτά. Δεν πιστεύω ότι έχει λεφτά για να πάρει (άδεια) στο τέλος» είπε στους Έλληνες ανταποκριτές σύμφωνα με το δημοσίευμα. Συμπλήρωσε δε: Από ό,τι ξέρω, δεν πήρε κανείς άδεια ακόμα. Όλοι οι υπερθεματιστές θα πρέπει να περάσουν τη βάσανο του νόμου για το πόθεν έσχες των χρημάτων. Για το αν προέρχονται από δηλωμένα εισοδήματα και καθαρές πηγές ή όχι. Ο Καλογρίτσας δεν πιστεύω ότι τα έχει. Πού να τα έχει τα 50 εκατομμύρια;».

Όπως μεταφέρουν τα ΝΕΑ, ο υπουργός Άμυνας εκτίμησε ότι νέοι και παλαιοί καναλάρχες «θα αναγκαστούν να κάνουν συμπράξεις». «Αμφιβάλλω ότι θα περάσουν τον έλεγχο του πόθεν έσχες αρκετοί. Όπως αμφιβάλλω πάρα πολύ αν θα μπορούν να εκπέμψουν σε high definition σε 90 ημέρες και με όλες τις εκπομπές έτοιμες. Είναι αδύνατον. Οπότε θα αναγκαστούν να κάνουν συμπράξεις. Πιστεύω ότι τελικά θα είναι άλλοι (σ.σ. αυτοί που θα πάρουν την άδεια). Μπορούν να του πουν του Καλογρίτσα: "Έλα εδώ, εσύ έχεις δώσει 53 εκατομμύρια". Έρχεται το Star και άλλοι επιχειρηματίες, του δίνουν τα 53 εκατ. και τον βγάζουν απέξω.  

Όταν εξάλλου ρωτήθηκε αν προτίθεται να παραιτηθεί από την κυβέρνηση σε περίπτωση χορήγησης τηλεοπτικής άδεια στον κ. Καλογρίτσα, ο υπουργός απάντησε αρνητικά λέγοντας ότι ο ίδιος ποτέ δεν έθεσε τέτοιο ζήτημα.

«Πόλεμος» κυβέρνησης-ΝΔ

Ταυτόχρονα, κορυφώθηκε χθες η αντιπαράθεση της κυβέρνησης και του αρμοδίου υπουργού Νίκου Παππά με την Νέα Δημοκρατία, μετά την συνέντευξη του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος Νίκου Δένδια με την οποία τόνισε ότι η Ν.Δ. θα επιστρέψει στους καναλάρχες τα χρήματα που θα δοθούν για τις τηλεοπτικές άδειες.

«Ήταν ένα κοινοβουλευτικό πραξικόπημα (σ.σ. η διαδικασία της αδειοδότησης). Σας λέω ευθέως πως η ΝΔ δεν μπορεί να αναγνωρίσει τον διαγωνισμό, θα προκηρύξει κι άλλες άδειες. Και επειδή δεν είμαστε μπαταχτσήδες, πρέπει να δοθούν πίσω τα χρήματα στους επιχειρηματίες που τα έδωσαν», τόνισε ο κ. Δένδιας, με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά να αντιδρά άμεσα και να καλεί την ηγεσία του κόμματός του να τον αποδοκιμάσει.

Μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε, ο κ. Δένδιας επανήλθε κι έδωσε διευκρινίσεις μέσω twitter. «Υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στο “θα επιστραφούν όλα τα χρήματα” και στο θα επιστραφούν αναλογικά κάποια από τα χρήματα που είπα. Και αυτό φυσικά όταν δοθούν κι άλλες άδειες και εφόσον δεν κριθεί άκυρος και αντισυνταγματικός ο Νόμος από το ΣτΕ, όπως εκτιμούμε” δήλωσε ο πρώην υπουργός.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Δένδια ο Νίκος Παππάς, δήλωσε: «Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Ν.Δ., κ. Νίκος Δένδιας, δήλωσε σήμερα ότι το κόμμα του θα επιστρέψει στους τηλεοπτικούς σταθμούς τα 246 εκατ. ευρώ που πληρώνουν για τις τηλεοπτικές άδειες. Αυτή είναι η Ν.Δ. Αρρωσταίνει όταν ωφελούνται οι αδύναμοι και βγάζει σπυριά όταν υποχρεώνονται να πληρώσουν οι ισχυροί. Μάλλον στο Μοσχάτο μετακόμισε το παράρτημα κάποιου τηλεοπτικού σταθμού, όχι η Νέα Δημοκρατία”.

Στη δήλωση Παππά απάντησε η ΝΔ, καλώντας τον υπουργό «να ξεπεζέψει από το καλάμι της αλαζονείας». Πηγές από τη ΝΔ, πάντως, ανέφεραν ότι το κόμμα θα ακυρώσει το νόμο Παππά και θα καταργήσει τον περιορισμό του αριθμού των τηλεοπτικών αδειών, αξιοποιώντας πλήρως τις τεχνικές δυνατότητες του ψηφιακού φάσματος.


Αναταραχή με τα πόθεν έσχες


Αντιδράσεις όμως προκάλεσαν και οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Παππά, σύμφωνα με τις οποίες “ο έλεγχος του Πόθεν Έσχες των νέων καναλαρχών, θα περιοριστεί αρχικώς μόνο στην αιτιολόγηση των ποσών που θα καταβληθούν ως πρώτη δόση”.

Η δήλώση αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Βαγγέλη Μαρινάκη, μέσω της εταιρείας του ALTER EGO, που ζήτησε τον έλεγχο του συνόλου των τιμημάτων που προσφέρθηκαν στον διαγωνισμό.

« Μια τέτοια πρακτική, εκτός του ότι θα έθετε σε κίνδυνο την ακεραιότητα του συγκεκριμένου διαγωνισμού, θα κινδύνευε ταυτόχρονα να λειτουργήσει ως συγκάλυψη ενδεχόμενης απάτης σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου” αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της ALTER EGO και προσθέτει: 

“Επισημαίνουμε ότι το πνεύμα του ν. 4339 και της Προκήρυξης δεν προβλέπει τη χορήγηση άδειας σε πρόσωπο που δεν κατέχει το σύνολο του τιμήματος για το οποίο έχει δεσμευτεί προκειμένου να το αποκτήσει. Αναμένουμε ότι η Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού θα λειτουργήσει με γνώμονα τη διαφάνεια και την τήρηση του νόμου, αλλά πρωτίστως με γνώμονα την προστασία των συμφερόντων του ελληνικού Δημοσίου».

Τελικά ο έλεγχος πόθεν έσχες θα γίνει επί του συνολικού ποσού που θα διαθέσουν οι νέοι καναλάρχες για να αποκτήσουν άδεια. Μετά από διαβουλεύσεις πολλών ωρών τελικά βρέθηκε η φόρμουλα και έτσι ο έλεγχος δεν θα γίνει επί του ποσού της προκαταβολής αλλά επί του συνολικού το οποίο ο καθένας από τους 4 θα διαθέσει για να πάρει την τηλεοπτική άδεια. 

Στην ΕΕ προσφεύγει ο Alpha για τις τηλεοπτικές άδειες 

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέφυγε ο τηλεοπτικός σταθμός «Alpha»  κατά της δημοπράτησης των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, καταγγέλλοντας αθέμιτο ανταγωνισμό και επιχειρούμενη ζημία των άλλων συμμετεχόντων στο διαγωνισμό.

Παρέμβαση Θεοχάρη για τα πόθεν έσχες

Να πάψει να λειτουργεί με όρους καφενείου καλεί την κυβέρνηση με παρέμβασή του, ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης. Σε ανακοίνωσή του για τη διαδικασία  ελέγχου του πόθεν έσχες των πλειοδοτών του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών, ο κ.Θεοχάρης επισημαίνει ότι ο κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Καμμένος, «δημιουργεί με τις δηλώσεις του μείζον θέμα και προκαλεί μερικά εύλογα ερωτήματα». Οπως επισημαίνει ο ανεξάρτητος βουλευτής:

 
-Η διαδικασία με την οποία διενεργείται ο έλεγχος -που με «νυχτερινή» τροπολογία πέρασε στα χέρια του κ. Παππά- βρίσκεται στο σκοτάδι. Άραγε με ποιον μηχανισμό και από ποιους ανθρώπους διενεργείται; Ποια τα εχέγγυα για την ορθή έκβαση του ελέγχου;

 

-Ο υπουργός Επικρατείας βάζει τον εαυτό του -και ενδεχομένως υπαλλήλους της γενικής γραμματείας ενημέρωσης και επικοινωνίας- υπόλογους εάν εκ των υστέρων υπάρξουν λάθη στον έλεγχο; Θα αναλάβουν την ευθύνη συγκάλυψης τυχόν περιπτώσεων «μαύρου χρήματος»;

 

Ο κ.Θεοχάρης καταλήγει τονίζοντας ότι «η διαδικασία ελέγχου Πόθεν Έσχες είναι σοβαρή υπόθεση που επισείει και ποινικές ευθύνες, ας συνέλθει επιτέλους η κυβέρνηση και να πάψει να λειτουργεί με όρους «καφενείου» και μάλιστα καφενείου της διαπλοκής».

 



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης