«Χακί»… real estate από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας

«Χακί»… real estate από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Μετά τα παροπλισμένα στρατόπεδα, αεροδρόμια και ναυτικά οχυρά, βγαίνουν σε δημοπρασία μέσω μακροχρόνιων μισθώσεων και ακίνητα-φιλέτα στο κέντρο της Αθήνας - Στόχος η προσέλκυση επενδυτών προκειμένου να γεμίσουν χρήμα τα ταμεία
 

«Χακί»… real estate από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Η νεοσύστατη Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ) έχει πιάσει ήδη δουλειά στου Παπάγου, καταρτίζοντας λίστες διαθέσιμων -προς εκμετάλλευση ακινήτων- που της έχουν διατεθεί για διαχείριση από τα Ταμεία Εθνικής Άμυνας, Αεροπορικής Αμυνας και Εθνικού Στόλου και τα αντίστοιχα Μετοχικά τους. Πρόκειται ουσιαστικά για μία χακί real estate διεύθυνση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που υπάγεται απευθείας στον εκάστοτε υπουργό. «Λειτουργούμε ως μια σύγχρονη πλατφόρμα οργάνωσης, ανάδειξης και προώθησης της αναξιοποίητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, χωρίς να πειράξουμε το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ακινήτων που εμπεριέχονται στα έξι ταμεία περιουσίας που ήδη υφίστανται», λέει στο «protothema.gr» ο διευθυντής της ΥΠΑΑΠΕΔ Γεώργιος Ζησιμάτος, που δέχτηκε την πρόταση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου να αναλάβει το στήσιμο του φιλόδοξου αυτού εγχειρήματος. 

Από τις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου που ουσιαστικά ξεκίνησε να λειτουργεί η ΥΠΑΑΠΕΔ, το προσωπικό της ολοκλήρωσε την αναλυτική καταγραφή των ακινήτων που δεν χρησιμοποιούνται σήμερα για στρατιωτικούς σκοπούς σε όλη τη χώρα.  Αν αναλογιστεί κανείς ότι μόνο τα περιουσιακά στοιχεία του Ταμείου Εθνικής Αμυνας (ΤΕΘΑ) υπολογίζονται –με βάση απογραφή του 2006-  σε  1.477 ακίνητα με 251.500 στρέμματα, τότε γίνεται αντιληπτό το μέγεθος του χαρτοφυλακίου που έχει να διαχειριστεί η ΥΠΑΑΠΕΔ και σ’ αυτό περιλαμβάνονται -εκτός από στρατόπεδα, αεροδρόμια, ναυτικά οχυρά, νησίδες κ.ά.-και κτίρια-φιλέτα στο κέντρο της Αθήνας, τα οποία όμως εδώ και χρόνια παραμένουν ανεκμετάλλευτα. «Η συνολική περιουσία των Ενόπλων Δυνάμεων έχει εκτιμηθεί περίπου στα 34 δισ. ευρώ  και από αυτά περίπου 15 δισ. είναι η περιουσία, η οποία με σωστό προγραμματισμό μπορεί να φέρει έσοδα με απόδοση από 5% έως 10% ετησίως αναλόγως του επιχειρησιακού πλάνου», λέει ο κ. Ζησιμάτος.

Ο διευθυντής της  ΥΠ.ΑΑΠΕΔ ξεκαθαρίζει ότι τα διαθέσιμα ακίνητα των τριών Οπλων αξιοποιούνται μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης και όχι πώλησης -όπως συμβαίνει με το ΤΑΙΠΕΔ- και τα έσοδα επιστρέφουν στα Ταμεία για τη στήριξη  του προσωπικού των Ε.Δ. αλλά και την εφαρμογή ενός  φιλόδοξου σχεδίου κατασκευής οικισμών για το στρατιωτικό δυναμικό σε όλη τη χώρα. Ηδη το ενδιαφέρον υποψήφιων επενδυτών είναι μεγάλο, οι οποίοι επισκέπτονται τα στελέχη της ΥΠΑΑΠΕΔ ζητώντας περισσότερες πληροφορίες για ακίνητα τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν οι ίδιοι για τουριστικούς ή εμπορικούς λόγους και όχι μόνο. «Διαθέτουμε στρατηγική με καινοτόμες ιδέες και είμαστε έτοιμοι να σπάσουμε το γραφειοκρατικό κατεστημένο που τόσα χρόνια δεν αφήνει τις επενδύσεις να υλοποιούνται και να αποδίδουν στην ελληνική οικονομία», λέει ο κ. Ζησιμάτος.

Κλείσιμο
Με σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, εξειδίκευση στο Μάρκετινγκ, πολύχρονη πετυχημένη επιχειρηματική δραστηριότητα στον Πειραιά αλλά και στον εκεί Εμπορικό Σύλλογο -από τη θέση του προέδρου- για διευθυντής της  ΥΠΑΑΠΕΔ αποτελεί «πρόκληση» η  αξιοποίηση της τεράστιας περιουσίας των τριών Οπλων. Ο ίδιος  καλεί υποψήφιους επενδυτές να χτυπήσουν την πόρτα του επισημαίνοντας με νόημα: «Μιλάμε απλά τη γλώσσα της αγοράς, εφαρμόζοντας σύγχρονες τεχνικές προώθησης, καλλιεργώντας τη ζήτηση και μοχλεύοντας πιθανά επενδυτικά σχέδια που θα ταιριάξουν με τα ακίνητα που έχουμε προς διάθεση».

Τα «φιλέτα» της Αθήνας

Ξενοδοχεία και μέγαρα, πολυώροφα συγκροτήματα γραφείων και ισόγειων καταστημάτων, ακόμη και νεοκλασικά με αυλή περιλαμβάνονται στη λίστα με τα ακίνητα-φιλέτα της  ΥΠΑΑΠΕΔ που είναι διαθέσιμα προς εκμετάλλευση στο κέντρο της Αθήνας, στο Σύνταγμα, στην Ομόνοια, στην Πλάκα, στην Ακαδημίας και στα Εξάρχεια. Ανάμεσά τους το εγκαταλειμμένο ξενοδοχείο «La Mirage» στην Ομόνοια, το οποίο παλαιότερα είχε προταθεί να λειτουργήσει ως … hot spot φιλοξενώντας πρόσφυγες, αλλά και το Σαρόγλειο Μέγαρο, το οποίο μέχρι πρότινος στέγαζε το Ειρηνοδικείο και Πταισματοδικείο Αθηνών.

Τις τελευταίες ημέρες ξεκίνησε και η BETA λειτουργία της ιστοσελίδας της ΥΠΑΑΠΕΔ (www.ypaaped.mil.gr) όπου παρουσιάζονται τα ακίνητα, με φωτογραφίες, σχεδιαγράμματα και λεπτομερείς πληροφορίες, που είναι διαθέσιμα προς αξιοποίηση σε όλη τη χώρα και βέβαια στην Αθήνα. Στην ιστοσελίδα επίσης θα ανακοινώνονται οι διαγωνισμοί εκμίσθωσης ακινήτων -παράλληλα με τη Διαύγεια- που θα πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά μέσω Διαδικτύου σε πραγματικό χρόνο και θα ξεκινήσουν στο αμέσως προσεχές διάστημα.


Συγκρότημα γραφείων και  καταστημάτων
Θέση : Σωκράτους 51 - Ομόνοια
Επιφάνεια: 1.445,3 τ.μ.
Τρέχουσα αξία: 865.584 €
Χρήση: Τουριστική, εμπορική  
 
Πρώην Ξενοδοχείο «La Mirage»
Θέση: Μ. Κοτοπούλη 3 - Ομόνοια
Επιφάνεια:  9.392,52 τ.μ.
Τρέχουσα αξία: 8.176.502 €
Χρήση: Τουριστική, εμπορική  
 
Σαρόγλειο Μέγαρο
Θέση: Σταδίου 65 - Ομόνοια
Επιφάνεια: 10.000 τ.μ.
Τρέχουσα αξία: 18.107.297 €
Χρήση: Τουριστική, εμπορική  
 
Νεοκλασικό (διώροφο με ισόγειο)
Θέση: Κολοκοτρώνη & Βουλής 3-5 - Σύνταγμα
Επιφάνεια: 5.288 τ.μ.
Τρέχουσα αξία: 8.888.493 €
Χρήση: Τουριστική, εμπορική  
 
Συγκρότημα γραφείων και καταστημάτων
Θέση: Ερμού 15 - Σύνταγμα
Επιφάνεια:  5.452 τ.μ.
Τρέχουσα αξία: 16.241.563 €
Χρήση: Τουριστική, εμπορική  
 
Συγκρότημα γραφείων και καταστημάτων
Θέση: Ακαδημίας 31
Επιφάνεια:  2.518 τ.μ.
Τρέχουσα αξία: 4.874.850 €
Χρήση: Τουριστική, εμπορική  
 
Συγκρότημα γραφείων και καταστημάτων
Θέση: Ξάνθου 3 - Κολωνάκι
Επιφάνεια: 323 τ.μ.
Τρέχουσα αξία: 806.208 €
Χρήση: Τουριστική, εμπορική  
 
Οικόπεδο με νεοκλασικό οίκημα
Θέση: Πανός 6 - Πλάκα
Επιφάνεια:  Κτίριο (336 τ.μ.) σε οικόπεδο 173 τ.μ.    
Τρέχουσα αξία: 355.856 €
Χρήση: Τουριστική, εμπορική  
 
Οικόπεδο με διώροφο ακίνητο 
Θέση: Ασκληπιού 93 & Σμολένσκι - Εξάρχεια
Επιφάνεια:  Κατοικία (343 τ.μ.) σε οικόπεδο 132 τ.μ.    
Τρέχουσα αξία: 273.223 €
Χρήση: Τουριστική, εμπορική  
 
Οικόπεδο με διώροφο ακίνητο 
Θέση: Ασκληπιού 93 & Σμολένσκι - Εξάρχεια
Επιφάνεια:  Κατοικία (343 τ.μ.) σε οικόπεδο 132 τ.μ.    
Τρέχουσα αξία: 273.223 €
Χρήση: Τουριστική, εμπορική  

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης