Κλειστή για δεύτερη εβδομάδα η Νομική Αθηνών για τα δίδακτρα των μεταπτυχιακών

Κλειστή για δεύτερη εβδομάδα η Νομική Αθηνών για τα δίδακτρα των μεταπτυχιακών

Τι ζητούν οι πρυτάνεις - Τι λέει το νέο νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας 

Κλειστή για δεύτερη εβδομάδα η Νομική Αθηνών για τα δίδακτρα των μεταπτυχιακών
Υπό κατάληψη για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα βρίσκεται η Νομική Σχολή Αθηνών, με βασικό αίτημα την απόσυρση των διδάκτρων ύψους 1.200 ευρώ στα μεταπτυχιακά της προγράμματα. 

Οι αντιδράσεις έχουν ξεκινήσει με τη δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου που έχει φέρει το υπουργείο Παιδείας για το ύψος των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά προγράμματα. Δεν είναι λίγοι πάντως οι πανεπιστημιακοί που θεωρούν ότι το κόστος για τα μεταπτυχιακά είναι δυσβάσταχτο για τους νέους ειδικά σε μία τέτοια οικονομική συγκυρία. Οι πανεπιστημιακοί επισημαίνουν τον κίνδυνο, να κλείσουν μεταπτυχιακά προγράμματα, καθώς η κρατική επιχορήγηση είναι ελλιπής αφήνοντας να εννοηθεί ότι ανοίγει ο δρόμος για μεταπτυχιακά σε κολέγια, αν δεν στηριχθούν τα δημόσια Πανεπιστήμια. Και υποστηρίζουν ότι το υπουργείο επιχειρεί να βάλει ένα πλαφόν  στα δίδακτρα των μεταπτυχιακών, χωρίς ωστόσο να εξασφαλίζει τα χρήματα για τη λειτουργία τους. 
Κλείσιμο

Στο θέμα των μεταπτυχιακών αναφέρθηκε χθες και ο πρόεδρος της ΝΔ,
Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας: Ο τελικός κριτής της αξίας ενός Μεταπτυχιακού είναι η ίδια η αγορά, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, κατά την τελετή  απονομή του τίτλου του Επίτιμου Διδάκτορα στον Β. Κορκίδη, από το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα και το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας.

«Θέλω να συγχαρώ από καρδιάς για την επιλογή τους να ακολουθήσουν Μεταπτυχιακά Προγράμματα με δίδακτρα, προσέξτε με δίδακτρα, δίδακτρα όμως που κατέβαλαν διότι πίστευαν και πιστεύουν ότι αξίζει τον κόπο η επένδυση στην παοδεία. Και πράγματι ο τελικός κριτής της αξίας ενός Μεταπτυχιακού είναι η ίδια η αγορά η οποία και θα αξιολογήσει την αξία του», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Από την πλευρά τους οι πρυτάνεις ζητούν τη συγκρότηση Μεικτής Επιτροπής με τη συμμετοχή στελεχών του υπουργείου Παιδείας και Πρυτάνεων, όπως εισηγήθηκε ο προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων καθηγητής Αχιλλέας Ζαπράνης στη συνάντηση με την Αναπληρώτρια υπουργό Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου στην τελευταία σύνοδο πρυτάνεων στη Θεσσαλονίκη.

Η γενική συνέλευση των φοιτητών της Νομικής που ξεκίνησε τις αντιδράσεις, αποφάσισε χθες τη συνέχιση της κατάληψης επισημαίνοντας ότι είναι δυσβάσταχτο σε περίοδο κρίσης οι φοιτητές των μεταπτυχιακών τμημάτων της Νομικής   να καταβάλουν από πέρυσι  δίδακτρα μεταπτυχιακά προγράμματα, ανεξαιρέτως του τομέα που έχουν επιλέξει. Επιπλέον τα προγράμματα έχουν συμπτυχθεί από δύο σε ένα έτος παρακολούθησης.Σε ανακοίνωσή της η συντονιστική επιτροπή κατάληψης της σχολής αναφέρει πως «προβλέπεται ενιαίο μεταπτυχιακό με 22 κατευθύνσεις, πλήρως εξειδικευμένο και προσαρμοσμένο στις ανάγκες της αγοράς εργασίας», τονίζοντας ότι «αυτό συνεπάγεται τόσο τον κατακερματισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων όσο και την υποβάθμιση της ποιότητας των σπουδών».

Επίσης, τονίζεται ότι η επιβολή των διδάκτρων έχει ως αποτέλεσμα να αποκλείονται κάποιοι φοιτητές/φοιτήτριες από τη συνέχιση των σπουδών τους με μία σειρά οικονομικών φραγμών αναντίστοιχων για τη σημερινή οικονομική συνθήκη.

Η κοσμητεία της Νομικής Σχολής υποστηρίζει ότι η επιβολή τελών συμμετοχής στα μεταπτυχιακά προγράμματα αποτελεί έσχατη λύση και είναι αναγκαία. Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε, αποφάσισε την αύξηση των υποτροφιών με βάση τις δυνατότητες των επιτυχόντων φοιτητών. Επισημαίνει επίσης,, ότι η χρηματοδότηση της Σχολής δεν επαρκεί για την κάλυψη των βασικών λειτουργικών δαπανών της, τη συντήρηση των υποδομών και την εν γένει ακαδημαϊκή λειτουργία της.

 Σε ότι αφορά στο νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά, η διαβούλευση του οποίου ολοκληρώθηκε , όπως αναφέρεται στο συνοδευτικό κείμενο της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας, Σίας Αναγνωστοπούλου, στόχος της νομοθετικής παρέμβασης είναι να περιγραφούν οι ακαδημαϊκοί όροι και οι λειτουργικές προϋποθέσεις που θα διασφαλίσουν υψηλής ποιότητας μεταπτυχιακές (ΠΜΣ) και διδακτορικές σπουδές. 

«Η έκρηξη ίδρυσης ΠΜΣ την τελευταία δεκαπενταετία δημιούργησε ένα εν πολλοίς άναρχο τοπίο, με μεγάλη ανομοιογένεια στη δομή, το επίπεδο και τη χρήση των πόρων των προγραμμάτων αυτών. Η διαδικασία έγκρισης των προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών μετέρχεται πλέον στάδια τα οποία απαιτούν ενισχυμένες πλειοψηφίες από τα αρμόδια όργανα διοίκησης των Τμημάτων και των Ιδρυμάτων, προστίθενται δε αυστηροί όροι διαφάνειας ως προς τη διαχείριση των οικονομικών, με υποχρέωση ανάρτησης των αναλυτικών στοιχείων των οικονομικών απολογισμών.

Στο πλαίσιο των διδακτορικών σπουδών, οι οποίες ρητά προβλέπεται ότι παρέχονται δωρεάν, κατοχυρώνονται τα δικαιώματα και οι παροχές των υποψηφίων διδακτόρων για πέντε πλήρη ακαδημαϊκά έτη από την εγγραφή τους, ενώ παρατείνονται για ένα ακόμη έτος δικαιώματα πρόσβασης, δανεισμού και χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών των πανεπιστημιακών βιβλιοθηκών. Οι υποψήφιοι επιλέγουν οι ίδιοι τους επιβλέποντες καθηγητές ή ερευνητές, ενώ η Συνέλευση του Τμήματος αποκτά συνολική εποπτεία των εκπονούμενων διατριβών με τη σύνταξη συγκεντρωτικών εκθέσεων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης