Ερχονται 75.000 πλειστηριασμοί ακινήτων

Ερχονται 75.000 πλειστηριασμοί ακινήτων

Η κυβέρνηση κρύβει την αδυναμία της να περάσει το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας για χρέη προς το Δημόσιο, καθώς το κουαρτέτο δύσκολα θα δεχτεί οριζόντια ή μονομερή ενέργεια



 Ερχονται 75.000 πλειστηριασμοί ακινήτων
Σκηνές από το πολύ κοντινό μέλλον, όπου οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί θα πάρουν μορφή χιονοστιβάδας, αποτελούν αυτές που εξελίσσονται κάθε Τετάρτη στα Ειρηνοδικεία. Και αυτό διότι ήδη με εντατικούς ρυθμούς υπουργείο Δικαιοσύνης, χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί και οφειλέτες ετοιμάζονται για το μεγάλο τσουνάμι που θα παρασύρει τα πάντα από 1/1/2017. 


Παρά την κυβερνητική προσπάθεια να φανεί ότι κάτι πάει να αλλάξει και το εντατικό επικοινωνιακό παιχνίδι περί ρύθμισης που θα εξαιρεί την πρώτη κατοικία από πλειστηριασμούς για χρέη προς το Δημόσιο, και την προηγούμενη εβδομάδα η εικόνα ήταν τελείως διαφορετική από αυτή που επιδιώκουν να παρουσιάσουν ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Ελληνες. Και αυτό διότι επιδιώχθηκε να βγουν στο σφυρί αγροτεμάχια για χρέη 9.000 ευρώ, γραφεία ή κατοικίες για 5.000 ευρώ και αν δεν υπήρχε παρέμβαση από διάφορες συλλογικότητες ανώνυμων πολιτών και την πλειονότητα των συμβολαιογράφων, είναι παραπάνω από βέβαιο ότι θα χάνονταν μεγάλες περιουσίες από ήδη ευρισκόμενους σε αδυναμία οφειλέτες. 

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, φορείς του Δημοσίου και τράπεζες αυτή τη στιγμή έχουν εντολή επίσπευσης των πλειστηριασμών μόνο για έχοντες, δηλαδή για μεγάλης αξίας ακίνητη περιουσία και όχι για πρώτη κατοικία, χωρίς όμως να κρύβουν την απαισιοδοξία τους για την τελική προσπάθεια νομοθέτησης νέου πλαισίου προστασίας των οφειλετών για χρέη προς το Δημόσιο. Οπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, τράπεζες και Δημόσιο διατάχθηκαν να μην ασκήσουν όλη τους την πίεση και εθιμικά (καθώς δεν υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο) να μπλοκάρουν -προς το παρόν- κάθε επιθετική ενέργεια, με το κουαρτέτο, όμως, να μη δείχνει διάθεση συνεργασίας. 

Αγοράζουν χρόνο

Ουσιαστικά, αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι να αγοράζει χρόνο, διαβλέποντας ωστόσο αδιέξοδο - και μάλιστα για δύο λόγους: 
Κλείσιμο

■ Ο πρώτος έχει να κάνει με την τελική στάση των δανειστών, οι οποίοι κάθε άλλο παρά με καλό μάτι βλέπουν μια οριζόντια πράξη προστασίας της πρώτης κατοικίας από οφειλές προς το Δημόσιο. Ηδη οι θεσμοί στο παρελθόν για τέτοιου είδους αιτήματα έχουν απαντήσει ότι αυτά αποτελούν «στρεβλώσεις» και δημιουργούν μια αίσθηση «ατιμωρησίας και επιβράβευσης των ασυνεπών οφειλετών και δανειοληπτών». 

■ Δεν θα πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι, βάσει των ποσοτικών στόχων που η ίδια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει θέσει και από τους οποίους δεν μπορούν να παρεκκλίνουν έστω και κατ’ ελάχιστον οι Ελληνες τραπεζίτες, οι πλειστηριασμοί οφείλουν να γίνουν μαζικοί. Αυτό αφορά το 40% των συνολικών κόκκινων δανείων, ειδικά από τις αρχές του επόμενου έτους. Για όλα τα παραπάνω μάλιστα η ελληνική κυβέρνηση έχει δώσει σαφείς δεσμεύσεις, τις οποίες τώρα, για προφανείς μικροπολιτικούς και επικοινωνιακούς λόγους, επιδιώκει να θάψει κάτω από το χαλί της δήθεν προστασίας της στέγης. Μάλιστα, τεχνηέντως παραλείπεται να αναφερθεί ότι εάν αυτοί οι ποσοτικοί στόχοι δεν επιτευχθούν, τότε θα υπάρξουν άμεσες επιπτώσεις, κυρίως για τις τράπεζες και τις διοικήσεις τους. 



Επίσης, πρέπει να τονιστεί ότι ήδη από τις αρχές του φθινοπώρου έχει ξεκαθαριστεί από την πλευρά των δανειστών ότι οι πλειστηριασμοί πρέπει να είναι άμεσοι και εντατικοί, ιδιαίτερα ως προς το σκέλος των κόκκινων δανείων, να γίνουν αναδιαρθρώσεις αλλά και ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων που είναι ενεχυριασμένα στις τράπεζες και να μην εξαιρεθούν ούτε αυτοί της πρώτης κατοικίας. 

Οσον αφορά στην προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς για οφειλές προς το Δημόσιο, πηγές μας αναφέρουν ότι η κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν έχει θέσει λεπτομερώς το αίτημα στους θεσμούς, και τούτο διότι επιχειρείται να κερδηθεί χρόνος, χωρίς φυσικά να υπάρξει ουσιαστική λύση στο θέμα. Ακόμα όμως κι αν υπάρξει ψήφιση νέου πλαισίου προστασίας της στέγης για οφειλές προς το κράτος, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μη δούμε εκπλειστηριάσεις. Και αυτό γιατί, ενώ η κυβέρνηση έχει τάξει προστασία μονάχα για την πρώτη κατοικία, εντός του 2017 δρομολογούνται κατασχέσεις 75.000 ακινήτων, οικοπέδων, γραφείων και αγροτεμαχίων. 
Ακτιβιστές εν δράσει

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, για κάθε τετραγωνικό μέτρο, για κάθε σπίτι, είτε είναι πρώτη, είτε δεύτερη, είτε ακόμα και τρίτη κατοικία, οι ακτιβιστές είναι έτοιμοι να δώσουν αγώνα, καθώς αναζητούν λύση «σεισάχθειας» και όχι «ημίμετρα», όπως τα χαρακτηρίζουν.  
Ολη την περασμένη εβδομάδα φάνηκε ότι η κυβέρνηση, πέραν των υποσχέσεων, δεν έλαβε καμία άλλη σοβαρή μέριμνα για την προστασία των οφειλετών, ενώ το έργο αυτό το ανέλαβαν οι ανώνυμοι πολίτες και οι συμβολαιογράφοι. Το γεγονός, όμως, ότι σε περιπτώσεις που δεν αφορούσαν πρώτη κατοικία επιχειρήθηκαν πλειστηριασμοί αποτελεί απόδειξη ότι το θέμα δεν θα λήξει «αναίμακτα» και δίχως καμία συνέπεια για την κυβέρνηση που πρώτη αποφάσισε να συναινέσει σε τέτοιου είδους πράξεις.

Οι εικόνες σε Θεσσαλονίκη και Αχαΐα και η ένταση μεταξύ πρόθυμων συμβολαιογράφων να διενεργήσουν εκπλειστηριάσεις αποδεικνύουν το πρόβλημα που υπάρχει, την αδυναμία μονομερούς νομοθετικής παρέμβασης εκ μέρους της κυβέρνησης και την αύξηση της αγανάκτησης, καθώς εθιμικά μόνο και όχι βάσει του γράμματος κάποιου νόμου θα προστατεύεται η περιουσία των κοκκινισμένων από χρέη πολιτών από εδώ και στο εξής.Σύμφωνα με εκπροσώπους της Πρωτοβουλίας «Πλειστηριασμοί STOP» που μίλησαν με το «ΘΕΜΑ», η σχετική εξαγγελία προστασίας της στέγης δεν είναι ικανοποιητική και γι’ αυτό πρέπει να επισπευστεί η νομοθεσία.

«Φαίνεται ότι για μία ακόμη φορά λάβαμε μια κούφια υπόσχεση, ανάλογη με τις υποσχέσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της ΔΕΘ περί παγώματος των οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών που ποτέ δεν προχώρησε», αναφέρουν διατρανώνοντας την άποψή τους ότι δεν θα υποχωρήσουν ό,τι κι αν γίνει. Από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία πολιτών, πάντως, αναφέρεται ότι οι πλειστηριασμοί ανά Ειρηνοδικείο που προωθήθηκαν τις τελευταίες ημέρες δεν αφορούν ελίτ περιοχές, αλλά λαϊκές. Χαρακτηριστικά τονίστηκε ότι έλαβαν μέρος σε έντεκα υποθέσεις στην Αθήνα, τρεις στις Αχαρνές, από δύο σε Μαρούσι και Σαλαμίνα, από μία σε Καλλιθέα, Περιστέρι, Μέγαρα, Κορωπί κ.ο.κ. Οπως τονίζει ο δικηγόρος Δημήτρης Αναστασόπουλος, διεθνή, αλλά κυρίως ιταλικά ΜΜΕ έδειξαν ενδιαφέρον για το ζήτημα, καθώς κρίνουν ότι αποτελεί μια σημαντική δοκιμασία για τους Ελληνες πολίτες αλλά και την κυβέρνηση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης