Οι πολυάριθμες διακρίσεις καταδεικνύουν την προσήλωσή της εταιρείας στη βιώσιμη ανάπτυξη, την καινοτομία και την παροχή αξίας στους καταναλωτές, τους εργαζομένους και την κοινωνία.
Αρτεμίου: Μπαινόβγαινα στο Μαξίμου για να προωθώ συμφέροντα πελατών μου
Αρτεμίου: Μπαινόβγαινα στο Μαξίμου για να προωθώ συμφέροντα πελατών μου
To who is who του 40χρονου που βγήκε από το Μαξίμου με σακούλα σούπερ μάρκετ, το ταξίδι για δουλειές στη Βενεζουέλα, οι μετοχές της «Αυγής» και οι business στην Κύπρο
UPD:
19
ΣΧΟΛΙΑ
Αρτέμης Αρτεμίου - Συνέντευξη
«Επισκέπτομαι παράγοντες στην Ελλάδα για να προωθώ συμφέροντα πελατών μου»Μια ελληνική εταιρεία, η οποία τον προσέλαβε για να διερευνήσει το ενδεχόμενο εμπορικής συμφωνίας με τη Βενεζουέλα, ήταν η αιτία να γνωριστεί ο δικηγόρος Αρτέμης Αρτεμίου με στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο ίδιος αποκαλύπτει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «ΘΕΜΑ».
Οπως σημειώνει, η εξειδίκευσή του στα ζητήματα ενέργειας, αλλά και η κομματική του προέλευση από το ΑΚΕΛ τον έφερε πιο κοντά στην κυβέρνηση και από τότε μπαινοβγαίνει στο Μαξίμου. Οπως αποκαλύπτει, συνομιλεί συχνά με τον Νίκο Παππά, τον Αλέκο Φλαμπουράρη (τον οποίο μάλιστα αποκαλεί «αντιπρόεδρο», αλλά και τον Γιώργο Τσίπρα) προσθέτοντας όμως ότι η συζήτησή τους αφορά πάντα επενδυτικές προτάσεις και τίποτα άλλο. Σε ό,τι αφορά τώρα το αντικείμενο της επίσκεψης Παππά στη Βενεζουέλα, ο κ. Αρτεμίου επιμένει: «Δεν πήγαμε εκεί για αγροτικά προϊόντα».
- Πως βρεθήκατε στη Βενεζουέλα;
Τον Αύγουστο του 2013 η πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Αθήνα οργάνωσε μια αποστολή στη λατινοαμερικανική χώρα. Είδαμε ότι στον κατάλογο των προσώπων που απάρτιζαν την αποστολή ήταν επιχειρηματίες, κάποιους εκ των οποίων συνόδευα εγώ...
- Οι επιχειρηματίες ήταν Ελληνες;
Ναι, Ελληνες επιχειρηματίες αμιγώς ελληνικών εταιρειών. Εγώ, πέρα από τους Ελληνες επιχειρηματίες, εκπροσωπούσα και μία κυπριακή εταιρεία.
- Ποιοι άλλοι ήταν στην αποστολή;
Στον κατάλογο ήταν και το όνομα του Νίκου Παππά ως διευθυντή του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα και ενός άλλου πολιτικού, στελέχους τότε του ΣΥΡΙΖΑ.
-Μιλάτε για τον κ. Κώστα Ησυχο;
Ναι, ήταν ο υπεύθυνος του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ.
- Τον κ. Παππά τον ξέρατε και από πριν; Ησασταν συμφοιτητές ή είχατε κάποια σχέση;
Οχι, καμία σχέση. Αυτός ήταν στο Εδιμβούργο, ενώ εγώ σπούδαζα στην Αθήνα. Δεν είχαμε ποτέ στο παρελθόν κάποια σχέση. Τον Νίκο τον γνώρισα σε αυτό το ταξίδι στη Βενεζουέλα και λόγω της ηλικίας αποκτήσαμε κάποια οικειότητα. Δεν κρύβω ότι αργότερα λόγω των επιχειρηματικών μου δραστηριοτήτων και με τον διευθυντή του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα και με άλλους υπουργούς προωθούσα τα συμφέροντα των πελατών μου.
- Στη Βενεζουέλα τι κάνατε;
Στη Βενεζουέλα έγιναν συναντήσεις και ένα από τα αντικείμενά τους ήταν η προώθηση των ελληνικών προϊόντων σε κρατικές εταιρείες, μία εκ των οποίων εκείνη που διαχειριζόταν τα κρατικά πετρέλαια της Βενεζουέλας. Προς Θεού, σε καμία περίπτωση δεν πήγαμε να αγοράσουμε αγροτικά προϊόντα από τη Βενεζουέλα. Παρεμπιπτόντως, η χώρα δεν έχει αγροτικό τομέα. Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ή να διαψεύσω κατά πόσον ο Νίκος Παππάς πήγε για να προωθήσει και την επίσκεψη Τσίπρα γιατί σε κάποιες συναντήσεις -κυρίως εθιμοτυπικές- ήμασταν όλοι μαζί, σε κάποιες άλλες ήμασταν μόνοι, ενώ ξέρω ότι έκανε και αυτός άλλες συναντήσεις.
- Πολιτικής φύσεως;
Δεν γνωρίζω καν. Δεν ξέρω.
- Αυτή ήταν η πρώτη επαφή με τον κ. Παππά. Είχατε περαιτέρω επαφές;
Γι’ αυτή την επιχειρηματική δράση όχι, γιατί ναυάγησε από την αρχή και ο ρόλος του δεν ήταν να εμπλακεί στα επιχειρηματικά. Εγώ πήγα στη Βενεζουέλα ακόμα δύο φορές συνοδεύοντας πάντα τους πελάτες μου.
- Επιχειρηματίες από την Ελλάδα;
Ναι, ναι.
- Στην τελευταία επίσκεψή σας στη Βενεζουέλα ήταν και ο ξάδελφος του πρωθυπουργού, ο Γιώργος Τσίπρας;
Ναι, στην τελευταία επίσκεψη ήταν ο Γιώργος Τσίπρας, κάποιοι παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών, εκπρόσωποι μεγάλης ελληνικής εταιρείας και μιας κρατικής εταιρείας.
- Ο στόχος της επίσκεψης ποιος ήταν; Να ανταλλαγούν τρόφιμα με πετρέλαιο;
Ηταν ένας από τους τρόπους πληρωμής των Ελλήνων. Οι Ελληνες ήθελαν να προωθήσουν υπηρεσίες και προϊόντα. Για παράδειγμα, η ελληνική ιδιωτική εταιρεία έχει και μια άλλη, πλοιοκτήτρια εταιρεία, η οποία στο παρελθόν είχε συμβόλαια μεταφοράς πετρελαίου από τη Βενεζουέλα σε γειτονικές χώρες. Η ιδιωτική εταιρεία ήταν πιο ευέλικτη γαιτί είχε καράβια και πλατφόρμες εξόρυξης κ.λπ., ενώ η κρατική εταιρεία είναι πιο βραδυκίνητος οργανισμός.
- Κατέληξε πουθενά εκείνη η προσπάθεια;
Οχι, δεν κατέληξε γιατί είχαμε διαφωνία ως προς τον χρόνο πληρωμής. Η Βενεζουέλα απαιτούσε να πληρώσει με την εκφόρτωση του πλοίου, ενώ οι Ελληνες ήθελαν 50% με την παραγγελία και 50% με τη φόρτωση του πλοίου.
- Για να το καταλάβω καλύτερα, μιλάτε για τα προϊόντα που θα έφευγαν από την Ελλάδα για τη Βενεζουέλα;
Για να είμαι ειλικρινής, υπήρχαν προϊόντα, π.χ. φασόλια, όπου η ελληνική παραγωγή δεν αρκούσε για να καλύψει τις ανάγκες της Βενεζουέλας. Ερχόταν τότε η ελληνική ή κυπριακή εταιρεία και αναλάμβανε να συντονίσει τις διάφορες εταιρείες. Δηλαδή αγόραζε η κυπριακή εταιρεία τα φασόλια και τα πουλούσε στη Βενεζουέλα.
- Και η ελληνική εταιρεία θα αγόραζε πετρέλαιο;
Να το πούμε σχηματικά ότι εμένα -την κυπριακή εταιρεία που θα πουλούσα φασόλια- θα με πλήρωνε η ελληνική εταιρεία, η οποία θα χρησιμοποιούσε την απόδειξη στην PDVSA (κρατική εταιρεία πετρελαίων της Βενεζουέλας) για να μην πληρώσει το πετρέλαιο που θα αγόραζε. Υπήρχε όμως πρόβλημα γιατί, όπως είπα, είχαμε διαφορά στον χρόνο πληρωμής.
- Υπάρχουν εύλογες απορίες: από τη μία το ταξίδι στη Βενεζουέλα και από την άλλη η παρουσία σας στο Μέγαρο Μαξίμου. Λέει κάποιος: «Καλά αν ήθελε να υποβάλει μια προσφορά στην ελληνική κυβέρνηση ήταν ανάγκη να πάει στο γραφείο του πρωθυπουργού;».
Στο Μαξίμου δεν στεγάζεται μόνο το γραφείο του πρωθυπουργού. Εκεί είναι και το γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης του Φλαμπουράρη, που είναι υπεύθυνος για κάποιες επενδύσεις, είναι και το γραφείο του υπουργού Επικρατείας, που επισήμως στο χαρτοφυλάκιό του υπάρχουν αρμοδιότητες για προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα. Δεν μπορούσα να πάω αλλού για να υποβάλω μια πρόταση για επένδυση. Δεν πήγα, για παράδειγμα, για δουλειά του υπουργείου Οικονομικών στο Μαξίμου.
- Υπάρχει κάποια κομματική σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ; Ησασταν, όπως γράφτηκε, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ;
Γράφτηκε ότι ήμουν τη δεκαετία του ’90, που ήμουν 13 χρονών.
- Σας προσάπτουν ότι κάνετε δουλειές του ΣΥΡΙΖΑ.
Συνέδεσαν την έξοδό μου από το Μαξίμου με την απάντηση του πρωθυπουργού στη Βουλή για κυπριακή εταιρεία που έχει μετοχές στην «Αυγή».
- Εχετε κάποια σχέση με την κυπριακή εταιρεία που φέρεται να έχει μετοχές στην «Αυγή»;
Δεν έχω καμία σχέση. Και να με ρωτήσουν, δεν ξέρω να τους πω ποιος τη διαχειρίζεται.
- Με τον κ. Παππά έχετε κάποιες ιδιαίτερες σχέσεις μετά το ταξίδι στη Βενεζουέλα;
Επαγγελματικά θα ήθελα να έχω.
- Δεν είστε φίλοι, όπως λέγεται;
Οχι βέβαια.
- Πού αποδίδετε αυτή την κομματική συνάφεια που σας αποδίδουν με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Είμαι μέλος του ΑΚΕΛ στην Κύπρο, αλλά αν είσαι μέλος του ΑΚΕΛ είναι πρόβλημα γιατί στην Ελλάδα δεν βρίσκεις αδελφό κόμμα.
- Στα Panama Papers πώς βρέθηκε το όνομά σας;
Τι είναι τα Panama Papers; Είναι το αρχείο ενός δικηγορικού γραφείου στο οποίο είναι καταγεγραμμένοι οι πελάτες του. Μέσα στους πελάτες του, ήμουν κι εγώ υπό τη δικηγορική μου ιδιότητα και τρεις εταιρείες μου από τις 7.000 κυπριακές (σύμφωνα με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς). Υπάρχουν και άλλες εταιρείες τις οποίες αγοράσαμε από άλλο δικηγορικό γραφείο και δεν αναφέρονται στα Panama Papers.
- Την αμφίσημη, όπως χαρακτηρίστηκε, ανάρτησή σας στο Twitter για τα φασολάκια πώς τη σχολιάζετε;
Είχα διαβάσει ότι δήθεν πήγαμε στη Βενεζουέλα για να αγοράσουμε προϊόντα από τα κρατικά σούπερ μάρκετ. Σιγά να μην αγοράζαμε εμείς φασολάκια και αντσούγιες...
- Με τον κ. Παππά είχατε αποκτήσει κάποια σχέση που σας επέτρεπε να μπαινοβγαίνετε στο Μαξίμου;
Οχι. Οι σχέσεις μας, όπως σας είπα, ήταν καθαρά σε επιχειρηματικό εκ μέρους μου επίπεδο. Εκπροσωπώντας πελάτες μου επισκεπτόμουν διάφορους παράγοντες στην Ελλάδα για να προωθώ τα συμφέροντά τους.
- Ξέρετε και άλλους δικηγόρους που επισκέπτονταν το Μαξίμου;
Βεβαίως. Πολλοί Κύπριοι δικηγόροι έχουν επισκεφθεί το Μέγαρο Μαξίμου με την επαγγελματική τους ιδιότητα εκπροσωπώντας πελάτες τους. Αλίμονο αν ήμουν ο μοναδικός. Ενας δημοσιογράφος που διαδήλωνε πριν από έναν μήνα μαζί με τους συναδέλφους του έξω από το Μέγαρο Μαξίμου για το κλείσιμο των καναλιών σήκωσε το κινητό του και φωτογράφισε έναν 40χρονο που έβγαινε από το Μέγαρο Μαξίμου φορώντας τζιν παντελόνι και κρατώντας στα χέρια του μια σακούλα από σούπερ μάρκετ.
Ο δημοσιογράφος έτυχε να γνωρίσει τον συγκεκριμένο κύριο, ο οποίος μέχρι τότε ήταν άγνωστος στην Ελλάδα και υπό κανονικές συνθήκες θα πέρναγε απαρατήρητος από τη διαδήλωση. Οπως αποκαλύφθηκε λίγες ημέρες αργότερα, ο κύριος με το τζιν και το τσαλακωμένο πουκάμισο ονομάζεται Αρτέμης Αρτεμίου, είναι δικηγόρος που κατάγεται και διαμένει στην Κύπρο και είναι γνωστός για την ειδικότητά του στη δημιουργία offshore εταιρειών σε διάφορους φορολογικούς παραδείσους, όπως ο Παναμάς, οι Παρθένοι Νήσοι και τα Νησιά Κέιμαν...
Επειδή δύο εβδομάδες νωρίτερα ο διευθύνων σύμβουλος της «Αυγής» είχε ομολογήσει ότι μικρομέτοχος της εφημερίδας είναι μια offshore εταιρεία με έδρα την Κύπρο, οι συνειρμοί δημιουργήθηκαν αμέσως. Και η κατάσταση περιπλέχθηκε πολύ περισσότερο από την περασμένη εβδομάδα, όταν η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» αποκάλυψε -και η κυβέρνηση επιβεβαίωσε- ότι τον Αύγουστο του 2013 είχαν πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Βενεζουέλα ο δικηγόρος-ειδικός των offshore Αρτέμης Αρτεμίου και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς! Τα σενάρια και οι φήμες πήραν φωτιά. Οι υπαινιγμοί φούντωσαν στο παρασκήνιο, ενώ οι ερωτήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης στη Βουλή άρχισαν να κατατίθενται με ρυθμό πολυβόλου. «Ναι, πήγαμε στη Βενεζουέλα», παραδέχθηκε την επομένη ο κ. Παππάς. «Εγινε μια διερεύνηση αν ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να επισκεφτεί τη Βενεζουέλα και εξετάστηκε η αγορά προϊόντων από τα κρατικά σούπερ μάρκετ της χώρας εκείνο τον καιρό».
Ικανότατος
Από την ημέρα αυτή μέχρι σήμερα όλοι οι λάτρεις της πολιτικολογίας και της συνωμοσίας στην Ελλάδα ασχολούνται με τον Αρτέμη Αρτεμίου. Τον 40χρονο δικηγόρο που είναι γνωστός στη Λευκωσία για την ταχύτητα με την οποία χτίζει υπεράκτιες εταιρείες σε όποια επιχείρηση ή φυσικό πρόσωπο θέλει να αποφύγει τη φορολογία ή έχει λόγο να αποκρύψει εισοδήματα. Μιλώντας ο ίδιος στο «ΘΕΜΑ» εμφανίζει την επαγγελματική του δραστηριότητα ως απόλυτα φυσιολογική και την επίσκεψή του στο Μαξίμου ως ακόμη φυσιολογικότερη. Και είναι λογικό, αφού σε κάθε περίπτωση δεν μπορούσε να πει κάτι άλλο. «Μακάρι να γνώριζα καλύτερα τον κ. Παππά», τονίζει χωρίς να αρνείται ότι με τον υπουργό Επικρατείας «ταίριαξαν τα χνώτα μας» μετά το πρώτο ταξίδι στη Βενεζουέλα και από τότε συνομιλούν συχνά, αλλά μόνο για επενδύσεις, όπως ο ίδιος τονίζει.
Αν ρωτήσεις, όμως, τους δημοσιογραφικούς ή τους δικηγορικούς κύκλους στην Κύπρο, όλοι θα σου πουν ότι ο Αρτέμης Αρτεμίου είναι ένα ικανότατο πρόσωπο, αλλά με όχι και τόσο διαφανείς δραστηριότητες. Αυτό δεν είναι κακό για έναν δικηγόρο. Είναι κακό αν αποδειχθεί ότι αυτές οι δραστηριότητες εμπλέκονται με πολιτικούς.
Πόσο μάλλον που μετά το πρώτο ταξίδι στη Βενεζουέλα, τον Αύγουστο του 2013, ακολούθησε και δεύτερο μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Στο ταξίδι αυτό, που πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιουλίου 2015, δεν μετείχε ο Νίκος Παππάς, αλλά ο ξάδελφος του πρωθυπουργού και γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Τσίπρας. Στο δεύτερο ταξίδι ο Αρτέμης Αρτεμίου δεν συμμετείχε ως εκπρόσωπος της εταιρείας πετρελαιοειδών που τον είχε προσλάβει στο πρώτο, αλλά πιθανότατα ως μέλος του κυβερνητικού κλιμακίου που διερευνούσε τις δυνατότητες εμπορικής συμφωνίας στο Καράκας. Ούτε και από αυτό το ταξίδι προέκυψε αποτέλεσμα καθώς, όπως αποκαλύπτει ο Αρτέμης Αρτεμίου στη συνέντευξή του, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας «ζητούσε πολλά». Από τότε μέχρι σήμερα είναι άγνωστο τι άλλες επενδυτικές προτάσεις υπέβαλε ο δικηγόρος στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως άγνωστο παραμένει ακόμη αν συζητήθηκε οτιδήποτε άλλο στις συναντήσεις που έγιναν και ουδέποτε ανακοινώθηκαν...
Από τον Τάσσο Παπαδόπουλο στα Panama Papers
Ο Αρτέμης Αρτεμίου είναι γνωστός στην Κύπρο για δύο πράγματα: για το δικηγορικό του γραφείο που ειδικεύεται στις offshore και τις σχέσεις που είχε με τον αείμνηστο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και εν συνεχεία με την ηγετική ομάδα του ΑΚΕΛ του Δημήτρη Χριστόφια. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αγωγή ύψους 22 εκατ. ευρώ που έχει καταθέσει κατά του κ. Χριστόφια ο επιχειρηματίας της Κύπρου Μιλτιάδης Νεοφύτου έχει καταγγείλει επισήμως μια ομάδα που «έκανε πληρωμές» εμπλέκοντας και τον Αρτέμη Αρτεμίου. «Κάθε φορά που γινόταν κάποια πληρωμή από την εταιρεία αυτή κατόπιν εντολών του εναγομένου (Δημήτρη Χριστόφια), μου τηλεφωνούσε ο Βενιζέλος Ζαννέτος, ανώτατο στέλεχος του ΑΚΕΛ και υπεύθυνος των οικονομικών του κόμματος», αναφέρει ο κ. Νεοφύτου. Ο Ζαννέτος Βενιζέλος, με τον οποίο ο Αρτεμίου διατηρούσε στενές φιλικές σχέσεις, εκτίει σήμερα ποινή φυλάκισης για το περίφημο σκάνδαλο της Δρομολαξιάς, που συγκλόνισε το 2015 την Κύπρο. «Διευθύντρια και γραμματέας της εταιρείας είναι η εταιρεία AP Law Services Limited, συμφερόντων του δικηγόρου Αρτέμη Αρτεμίου, γνωστού και από την ανάμειξή του στα διοικητικά της Νέας Σαλαμίνας Αμμοχώστου», προσθέτει στη μηνυτήρια αναφορά του ο κ. Νεοφύτου.
Μέχρι τότε ακόμη και το πρόσωπο του Αρτέμη Αρτεμίου ήταν άγνωστο, καθώς απέφευγε συστηματικά τα φώτα της δημοσιότητας. Η μόνη φωτογραφία του είναι αυτή που κοσμεί το προφίλ του στο Twitter και στο Facebook, στην οποία απεικονίζεται χαμογελαστός, με σκούρο κουστούμι και ριγέ πορτοκαλί γραβάτα. Πρόκειται για φωτογραφία από τον γάμο του με νεαρή φιλόλογο, με την οποία έχουν αποκτήσει δύο παιδιά. Ο ίδιος γεννήθηκε δύο χρόνια μετά την τουρκική εισβολή του 1974 και τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε σε έναν προσφυγικό συνοικισμό από τους πολλούς που δημιουργήθηκαν για να στεγάσουν τους ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια τους. Ζωή λιτή και περιορισμένη. Ο πατέρας του Αρτέμη, πρόσφυγας, μηχανικός αυτοκινήτων, από τα Πυργά Αμμοχώστου, προσπαθούσε να τα βγάλει πέρα και να μεγαλώσει τα δύο παιδιά του με τις στερήσεις που δεν ήταν και λίγες. Ηταν όμως εποχές όπου ήταν λίγες και οι απαιτήσεις. Η μητέρα του κατάγεται από το Παλαιχώρι, ένα χωριό έξω από τη Λευκωσία. Η οικογένεια ζούσε με την ελπίδα της επιστροφής στην Αμμόχωστο, ελπίδα που μέχρι σήμερα παραμένει ζωντανή αν και ο Αρτέμης με την αδελφή του έχουν χτίσει τη δική τους ζωή στην ελεύθερη Κύπρο. Μόλις τέλειωσε το Λύκειο υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στην Εθνική Φρουρά, έχοντας ήδη εξασφαλίσει θέση στη Νομική του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μόλις απολύθηκε έφυγε για σπουδές στην Αθήνα. Πολιτικοποιημένος και ενταγμένος στην Αριστερά, δραστηριοποιήθηκε στη φοιτητική παράταξη του ΑΚΕΛ, την Προοδευτική, σπούδαζε και εργαζόταν περιστασιακά για να καλύψει τα έξοδα των σπουδών και να ελαφρύνει όσο μπορούσε την οικογένεια.
Μετά τις σπουδές του στην Αθήνα πήγε στη Βρετανία, όπου έκανε το μεταπτυχιακό του στο Πανεπιστήμιο του Κεντ. Ανήκει, όπως φαίνεται, στους επιχειρηματίες που υποστηρίζουν ότι «αν δεν χρωστάς, δεν είσαι τίποτα», γι’ αυτό δεν έχει αποπληρώσει μέχρι σήμερα ούτε τo δάνειο που είχε πάρει για να ολοκληρώσει τις σπουδές του, προφανώς έχει πλέον τακτοποιηθεί οικονομικά. Οπως συνηθίζει να λέει σε φίλους του, «τα πρώτα 100 χρόνια είναι δύσκολα και μετά θα ξεχρεώσω»... Οταν γύρισε στην Κύπρο από τις σπουδές του στη Βρετανία, εργάστηκε στο δικηγορικό γραφείο του πρώην Προέδρου της Κύπρου Τάσσου Παπαδόπουλου, στο οποίο παρέμεινε 5 χρόνια. Εχοντας αποκτήσει εμπειρίες με τον συνάδελφό του Λάμπρο Πιερή, αποφάσισαν να δημιουργήσουν το δικό τους δικηγορικό γραφείο. Ο Λάμπρος Πιερή, όμως, μετά τον διορισμό του στη θέση του αντιπροέδρου της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας με άδεια του γενικού εισαγγελέα έχει αποχωρήσει από το δικηγορικό γραφείο το οποίο διαχειρίζεται μόνος του ο Αρτέμης Αρτεμίου. Ωστόσο στα αρχεία των Panama Papers, Αρτεμίου, Πιερή και Συνεργατική Τράπεζα εμφανίζονται μετοχικά συνδεδεμένοι μέσω ενός τριγωνικού δικτύου εταιρειών με αδιευκρίνιστες δραστηριότητες και ακόμη πιο αδιευκρίνιστους μετόχους. Τόσο ο Αρτεμίου όσο και ο Πιερή είναι μέλη του ΑΚΕΛ και στο παρελθόν διετέλεσαν μέλη διαφόρων κρατικών οργανισμών στους οποίους είχαν διοριστεί. Ο Αρτεμίου, μάλιστα, διετέλεσε και για μια εξαετία αντιπρόεδρος της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου. Αλλη μια σύμπτωση, καθώς η επίσκεψή του στο Μαξίμου συνέπεσε χρονικά με τον διαγωνισμό για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών στην Ελλάδα, στον οποίο συμμετείχαν και δύο εταιρείες με έδρα την Κύπρο.
Φημολογείται έντονα ότι στη συγκρότηση της μιας εξ αυτών, είχε αναμειχθεί και το δικηγορικό γραφείο του Αρτεμίου, όπως ήδη αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα που δεν έχουν διαψευστεί. Είναι προφανές λοιπόν ότι στα δύο ταξίδια του ΣΥΡΙΖΑ στη Βενεζουέλα ο Αρτέμης Αρτεμίου συμμετείχε για να αξιοποιήσει την πρόσβαση στις Αρχές της Βενεζουέλας, που είναι γνωστό ότι δεν ανοίγουν τις πόρτες τους στον καθένα. Την πρώτη φορά για λογαριασμό συγκεκριμένου πελάτη του που δραστηριοποιείται στην εμπορία πετρελαιοειδών και τη δεύτερη για λογαριασμό άλλων πελατών του στους οποίους και ο ίδιος αποφεύγει να αναφερθεί επικαλούμενος το επαγγελματικό απόρρητο. Εκπροσωπώντας πελάτες του, υποστηρίζει ότι μπαινόβγαινε και στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου είναι επίσης γνωστό ότι οι πόρτες δεν είναι ανοιχτές για όλους...
Η φωτογραφία του «Ελεύθερου Τύπου» που δείχνει τον Αρτέμη Αρτεμίου να εξέρχεται του Μεγάρου Μαξίμου με μια πλαστική σακούλα σούπερ μάρκετ στα χέρια
Ο Αρτέμης Αρτεμίου είναι γνωστός στην Κύπρο για δύο πράγματα: για το δικηγορικό του γραφείο που ειδικεύεται στις offshore και τις σχέσεις που είχε με τον αείμνηστο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και εν συνεχεία με την ηγετική ομάδα του ΑΚΕΛ του Δημήτρη Χριστόφια. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αγωγή ύψους 22 εκατ. ευρώ που έχει καταθέσει κατά του κ. Χριστόφια ο επιχειρηματίας της Κύπρου Μιλτιάδης Νεοφύτου έχει καταγγείλει επισήμως μια ομάδα που «έκανε πληρωμές» εμπλέκοντας και τον Αρτέμη Αρτεμίου
Ναι, Ελληνες επιχειρηματίες αμιγώς ελληνικών εταιρειών. Εγώ, πέρα από τους Ελληνες επιχειρηματίες, εκπροσωπούσα και μία κυπριακή εταιρεία.
- Ποιοι άλλοι ήταν στην αποστολή;
Στον κατάλογο ήταν και το όνομα του Νίκου Παππά ως διευθυντή του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα και ενός άλλου πολιτικού, στελέχους τότε του ΣΥΡΙΖΑ.
-Μιλάτε για τον κ. Κώστα Ησυχο;
Ναι, ήταν ο υπεύθυνος του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ.
- Τον κ. Παππά τον ξέρατε και από πριν; Ησασταν συμφοιτητές ή είχατε κάποια σχέση;
Οχι, καμία σχέση. Αυτός ήταν στο Εδιμβούργο, ενώ εγώ σπούδαζα στην Αθήνα. Δεν είχαμε ποτέ στο παρελθόν κάποια σχέση. Τον Νίκο τον γνώρισα σε αυτό το ταξίδι στη Βενεζουέλα και λόγω της ηλικίας αποκτήσαμε κάποια οικειότητα. Δεν κρύβω ότι αργότερα λόγω των επιχειρηματικών μου δραστηριοτήτων και με τον διευθυντή του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα και με άλλους υπουργούς προωθούσα τα συμφέροντα των πελατών μου.
- Στη Βενεζουέλα τι κάνατε;
Στη Βενεζουέλα έγιναν συναντήσεις και ένα από τα αντικείμενά τους ήταν η προώθηση των ελληνικών προϊόντων σε κρατικές εταιρείες, μία εκ των οποίων εκείνη που διαχειριζόταν τα κρατικά πετρέλαια της Βενεζουέλας. Προς Θεού, σε καμία περίπτωση δεν πήγαμε να αγοράσουμε αγροτικά προϊόντα από τη Βενεζουέλα. Παρεμπιπτόντως, η χώρα δεν έχει αγροτικό τομέα. Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ή να διαψεύσω κατά πόσον ο Νίκος Παππάς πήγε για να προωθήσει και την επίσκεψη Τσίπρα γιατί σε κάποιες συναντήσεις -κυρίως εθιμοτυπικές- ήμασταν όλοι μαζί, σε κάποιες άλλες ήμασταν μόνοι, ενώ ξέρω ότι έκανε και αυτός άλλες συναντήσεις.
- Πολιτικής φύσεως;
Δεν γνωρίζω καν. Δεν ξέρω.
- Αυτή ήταν η πρώτη επαφή με τον κ. Παππά. Είχατε περαιτέρω επαφές;
Γι’ αυτή την επιχειρηματική δράση όχι, γιατί ναυάγησε από την αρχή και ο ρόλος του δεν ήταν να εμπλακεί στα επιχειρηματικά. Εγώ πήγα στη Βενεζουέλα ακόμα δύο φορές συνοδεύοντας πάντα τους πελάτες μου.
- Επιχειρηματίες από την Ελλάδα;
Ναι, ναι.
- Στην τελευταία επίσκεψή σας στη Βενεζουέλα ήταν και ο ξάδελφος του πρωθυπουργού, ο Γιώργος Τσίπρας;
Ναι, στην τελευταία επίσκεψη ήταν ο Γιώργος Τσίπρας, κάποιοι παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών, εκπρόσωποι μεγάλης ελληνικής εταιρείας και μιας κρατικής εταιρείας.
- Ο στόχος της επίσκεψης ποιος ήταν; Να ανταλλαγούν τρόφιμα με πετρέλαιο;
Ηταν ένας από τους τρόπους πληρωμής των Ελλήνων. Οι Ελληνες ήθελαν να προωθήσουν υπηρεσίες και προϊόντα. Για παράδειγμα, η ελληνική ιδιωτική εταιρεία έχει και μια άλλη, πλοιοκτήτρια εταιρεία, η οποία στο παρελθόν είχε συμβόλαια μεταφοράς πετρελαίου από τη Βενεζουέλα σε γειτονικές χώρες. Η ιδιωτική εταιρεία ήταν πιο ευέλικτη γαιτί είχε καράβια και πλατφόρμες εξόρυξης κ.λπ., ενώ η κρατική εταιρεία είναι πιο βραδυκίνητος οργανισμός.
- Κατέληξε πουθενά εκείνη η προσπάθεια;
Οχι, δεν κατέληξε γιατί είχαμε διαφωνία ως προς τον χρόνο πληρωμής. Η Βενεζουέλα απαιτούσε να πληρώσει με την εκφόρτωση του πλοίου, ενώ οι Ελληνες ήθελαν 50% με την παραγγελία και 50% με τη φόρτωση του πλοίου.
- Για να το καταλάβω καλύτερα, μιλάτε για τα προϊόντα που θα έφευγαν από την Ελλάδα για τη Βενεζουέλα;
Για να είμαι ειλικρινής, υπήρχαν προϊόντα, π.χ. φασόλια, όπου η ελληνική παραγωγή δεν αρκούσε για να καλύψει τις ανάγκες της Βενεζουέλας. Ερχόταν τότε η ελληνική ή κυπριακή εταιρεία και αναλάμβανε να συντονίσει τις διάφορες εταιρείες. Δηλαδή αγόραζε η κυπριακή εταιρεία τα φασόλια και τα πουλούσε στη Βενεζουέλα.
- Και η ελληνική εταιρεία θα αγόραζε πετρέλαιο;
Να το πούμε σχηματικά ότι εμένα -την κυπριακή εταιρεία που θα πουλούσα φασόλια- θα με πλήρωνε η ελληνική εταιρεία, η οποία θα χρησιμοποιούσε την απόδειξη στην PDVSA (κρατική εταιρεία πετρελαίων της Βενεζουέλας) για να μην πληρώσει το πετρέλαιο που θα αγόραζε. Υπήρχε όμως πρόβλημα γιατί, όπως είπα, είχαμε διαφορά στον χρόνο πληρωμής.
- Υπάρχουν εύλογες απορίες: από τη μία το ταξίδι στη Βενεζουέλα και από την άλλη η παρουσία σας στο Μέγαρο Μαξίμου. Λέει κάποιος: «Καλά αν ήθελε να υποβάλει μια προσφορά στην ελληνική κυβέρνηση ήταν ανάγκη να πάει στο γραφείο του πρωθυπουργού;».
Στο Μαξίμου δεν στεγάζεται μόνο το γραφείο του πρωθυπουργού. Εκεί είναι και το γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης του Φλαμπουράρη, που είναι υπεύθυνος για κάποιες επενδύσεις, είναι και το γραφείο του υπουργού Επικρατείας, που επισήμως στο χαρτοφυλάκιό του υπάρχουν αρμοδιότητες για προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα. Δεν μπορούσα να πάω αλλού για να υποβάλω μια πρόταση για επένδυση. Δεν πήγα, για παράδειγμα, για δουλειά του υπουργείου Οικονομικών στο Μαξίμου.
- Υπάρχει κάποια κομματική σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ; Ησασταν, όπως γράφτηκε, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ;
Γράφτηκε ότι ήμουν τη δεκαετία του ’90, που ήμουν 13 χρονών.
- Σας προσάπτουν ότι κάνετε δουλειές του ΣΥΡΙΖΑ.
Συνέδεσαν την έξοδό μου από το Μαξίμου με την απάντηση του πρωθυπουργού στη Βουλή για κυπριακή εταιρεία που έχει μετοχές στην «Αυγή».
- Εχετε κάποια σχέση με την κυπριακή εταιρεία που φέρεται να έχει μετοχές στην «Αυγή»;
Δεν έχω καμία σχέση. Και να με ρωτήσουν, δεν ξέρω να τους πω ποιος τη διαχειρίζεται.
- Με τον κ. Παππά έχετε κάποιες ιδιαίτερες σχέσεις μετά το ταξίδι στη Βενεζουέλα;
Επαγγελματικά θα ήθελα να έχω.
- Δεν είστε φίλοι, όπως λέγεται;
Οχι βέβαια.
- Πού αποδίδετε αυτή την κομματική συνάφεια που σας αποδίδουν με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Είμαι μέλος του ΑΚΕΛ στην Κύπρο, αλλά αν είσαι μέλος του ΑΚΕΛ είναι πρόβλημα γιατί στην Ελλάδα δεν βρίσκεις αδελφό κόμμα.
- Στα Panama Papers πώς βρέθηκε το όνομά σας;
Τι είναι τα Panama Papers; Είναι το αρχείο ενός δικηγορικού γραφείου στο οποίο είναι καταγεγραμμένοι οι πελάτες του. Μέσα στους πελάτες του, ήμουν κι εγώ υπό τη δικηγορική μου ιδιότητα και τρεις εταιρείες μου από τις 7.000 κυπριακές (σύμφωνα με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς). Υπάρχουν και άλλες εταιρείες τις οποίες αγοράσαμε από άλλο δικηγορικό γραφείο και δεν αναφέρονται στα Panama Papers.
- Την αμφίσημη, όπως χαρακτηρίστηκε, ανάρτησή σας στο Twitter για τα φασολάκια πώς τη σχολιάζετε;
Είχα διαβάσει ότι δήθεν πήγαμε στη Βενεζουέλα για να αγοράσουμε προϊόντα από τα κρατικά σούπερ μάρκετ. Σιγά να μην αγοράζαμε εμείς φασολάκια και αντσούγιες...
- Με τον κ. Παππά είχατε αποκτήσει κάποια σχέση που σας επέτρεπε να μπαινοβγαίνετε στο Μαξίμου;
Οχι. Οι σχέσεις μας, όπως σας είπα, ήταν καθαρά σε επιχειρηματικό εκ μέρους μου επίπεδο. Εκπροσωπώντας πελάτες μου επισκεπτόμουν διάφορους παράγοντες στην Ελλάδα για να προωθώ τα συμφέροντά τους.
- Ξέρετε και άλλους δικηγόρους που επισκέπτονταν το Μαξίμου;
Βεβαίως. Πολλοί Κύπριοι δικηγόροι έχουν επισκεφθεί το Μέγαρο Μαξίμου με την επαγγελματική τους ιδιότητα εκπροσωπώντας πελάτες τους. Αλίμονο αν ήμουν ο μοναδικός. Ενας δημοσιογράφος που διαδήλωνε πριν από έναν μήνα μαζί με τους συναδέλφους του έξω από το Μέγαρο Μαξίμου για το κλείσιμο των καναλιών σήκωσε το κινητό του και φωτογράφισε έναν 40χρονο που έβγαινε από το Μέγαρο Μαξίμου φορώντας τζιν παντελόνι και κρατώντας στα χέρια του μια σακούλα από σούπερ μάρκετ.
O μυστηριώδης κ. Αρτεμίου και η διαδρομή Μαξίμου - Καράκας
Ο δημοσιογράφος έτυχε να γνωρίσει τον συγκεκριμένο κύριο, ο οποίος μέχρι τότε ήταν άγνωστος στην Ελλάδα και υπό κανονικές συνθήκες θα πέρναγε απαρατήρητος από τη διαδήλωση. Οπως αποκαλύφθηκε λίγες ημέρες αργότερα, ο κύριος με το τζιν και το τσαλακωμένο πουκάμισο ονομάζεται Αρτέμης Αρτεμίου, είναι δικηγόρος που κατάγεται και διαμένει στην Κύπρο και είναι γνωστός για την ειδικότητά του στη δημιουργία offshore εταιρειών σε διάφορους φορολογικούς παραδείσους, όπως ο Παναμάς, οι Παρθένοι Νήσοι και τα Νησιά Κέιμαν...
Επειδή δύο εβδομάδες νωρίτερα ο διευθύνων σύμβουλος της «Αυγής» είχε ομολογήσει ότι μικρομέτοχος της εφημερίδας είναι μια offshore εταιρεία με έδρα την Κύπρο, οι συνειρμοί δημιουργήθηκαν αμέσως. Και η κατάσταση περιπλέχθηκε πολύ περισσότερο από την περασμένη εβδομάδα, όταν η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» αποκάλυψε -και η κυβέρνηση επιβεβαίωσε- ότι τον Αύγουστο του 2013 είχαν πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Βενεζουέλα ο δικηγόρος-ειδικός των offshore Αρτέμης Αρτεμίου και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς! Τα σενάρια και οι φήμες πήραν φωτιά. Οι υπαινιγμοί φούντωσαν στο παρασκήνιο, ενώ οι ερωτήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης στη Βουλή άρχισαν να κατατίθενται με ρυθμό πολυβόλου. «Ναι, πήγαμε στη Βενεζουέλα», παραδέχθηκε την επομένη ο κ. Παππάς. «Εγινε μια διερεύνηση αν ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να επισκεφτεί τη Βενεζουέλα και εξετάστηκε η αγορά προϊόντων από τα κρατικά σούπερ μάρκετ της χώρας εκείνο τον καιρό».
Ικανότατος
Από την ημέρα αυτή μέχρι σήμερα όλοι οι λάτρεις της πολιτικολογίας και της συνωμοσίας στην Ελλάδα ασχολούνται με τον Αρτέμη Αρτεμίου. Τον 40χρονο δικηγόρο που είναι γνωστός στη Λευκωσία για την ταχύτητα με την οποία χτίζει υπεράκτιες εταιρείες σε όποια επιχείρηση ή φυσικό πρόσωπο θέλει να αποφύγει τη φορολογία ή έχει λόγο να αποκρύψει εισοδήματα. Μιλώντας ο ίδιος στο «ΘΕΜΑ» εμφανίζει την επαγγελματική του δραστηριότητα ως απόλυτα φυσιολογική και την επίσκεψή του στο Μαξίμου ως ακόμη φυσιολογικότερη. Και είναι λογικό, αφού σε κάθε περίπτωση δεν μπορούσε να πει κάτι άλλο. «Μακάρι να γνώριζα καλύτερα τον κ. Παππά», τονίζει χωρίς να αρνείται ότι με τον υπουργό Επικρατείας «ταίριαξαν τα χνώτα μας» μετά το πρώτο ταξίδι στη Βενεζουέλα και από τότε συνομιλούν συχνά, αλλά μόνο για επενδύσεις, όπως ο ίδιος τονίζει.Αν ρωτήσεις, όμως, τους δημοσιογραφικούς ή τους δικηγορικούς κύκλους στην Κύπρο, όλοι θα σου πουν ότι ο Αρτέμης Αρτεμίου είναι ένα ικανότατο πρόσωπο, αλλά με όχι και τόσο διαφανείς δραστηριότητες. Αυτό δεν είναι κακό για έναν δικηγόρο. Είναι κακό αν αποδειχθεί ότι αυτές οι δραστηριότητες εμπλέκονται με πολιτικούς.
Πόσο μάλλον που μετά το πρώτο ταξίδι στη Βενεζουέλα, τον Αύγουστο του 2013, ακολούθησε και δεύτερο μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Στο ταξίδι αυτό, που πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιουλίου 2015, δεν μετείχε ο Νίκος Παππάς, αλλά ο ξάδελφος του πρωθυπουργού και γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Τσίπρας. Στο δεύτερο ταξίδι ο Αρτέμης Αρτεμίου δεν συμμετείχε ως εκπρόσωπος της εταιρείας πετρελαιοειδών που τον είχε προσλάβει στο πρώτο, αλλά πιθανότατα ως μέλος του κυβερνητικού κλιμακίου που διερευνούσε τις δυνατότητες εμπορικής συμφωνίας στο Καράκας. Ούτε και από αυτό το ταξίδι προέκυψε αποτέλεσμα καθώς, όπως αποκαλύπτει ο Αρτέμης Αρτεμίου στη συνέντευξή του, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας «ζητούσε πολλά». Από τότε μέχρι σήμερα είναι άγνωστο τι άλλες επενδυτικές προτάσεις υπέβαλε ο δικηγόρος στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως άγνωστο παραμένει ακόμη αν συζητήθηκε οτιδήποτε άλλο στις συναντήσεις που έγιναν και ουδέποτε ανακοινώθηκαν...
Από τον Τάσσο Παπαδόπουλο στα Panama Papers
Ο Αρτέμης Αρτεμίου είναι γνωστός στην Κύπρο για δύο πράγματα: για το δικηγορικό του γραφείο που ειδικεύεται στις offshore και τις σχέσεις που είχε με τον αείμνηστο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και εν συνεχεία με την ηγετική ομάδα του ΑΚΕΛ του Δημήτρη Χριστόφια. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αγωγή ύψους 22 εκατ. ευρώ που έχει καταθέσει κατά του κ. Χριστόφια ο επιχειρηματίας της Κύπρου Μιλτιάδης Νεοφύτου έχει καταγγείλει επισήμως μια ομάδα που «έκανε πληρωμές» εμπλέκοντας και τον Αρτέμη Αρτεμίου. «Κάθε φορά που γινόταν κάποια πληρωμή από την εταιρεία αυτή κατόπιν εντολών του εναγομένου (Δημήτρη Χριστόφια), μου τηλεφωνούσε ο Βενιζέλος Ζαννέτος, ανώτατο στέλεχος του ΑΚΕΛ και υπεύθυνος των οικονομικών του κόμματος», αναφέρει ο κ. Νεοφύτου. Ο Ζαννέτος Βενιζέλος, με τον οποίο ο Αρτεμίου διατηρούσε στενές φιλικές σχέσεις, εκτίει σήμερα ποινή φυλάκισης για το περίφημο σκάνδαλο της Δρομολαξιάς, που συγκλόνισε το 2015 την Κύπρο. «Διευθύντρια και γραμματέας της εταιρείας είναι η εταιρεία AP Law Services Limited, συμφερόντων του δικηγόρου Αρτέμη Αρτεμίου, γνωστού και από την ανάμειξή του στα διοικητικά της Νέας Σαλαμίνας Αμμοχώστου», προσθέτει στη μηνυτήρια αναφορά του ο κ. Νεοφύτου.Μέχρι τότε ακόμη και το πρόσωπο του Αρτέμη Αρτεμίου ήταν άγνωστο, καθώς απέφευγε συστηματικά τα φώτα της δημοσιότητας. Η μόνη φωτογραφία του είναι αυτή που κοσμεί το προφίλ του στο Twitter και στο Facebook, στην οποία απεικονίζεται χαμογελαστός, με σκούρο κουστούμι και ριγέ πορτοκαλί γραβάτα. Πρόκειται για φωτογραφία από τον γάμο του με νεαρή φιλόλογο, με την οποία έχουν αποκτήσει δύο παιδιά. Ο ίδιος γεννήθηκε δύο χρόνια μετά την τουρκική εισβολή του 1974 και τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε σε έναν προσφυγικό συνοικισμό από τους πολλούς που δημιουργήθηκαν για να στεγάσουν τους ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια τους. Ζωή λιτή και περιορισμένη. Ο πατέρας του Αρτέμη, πρόσφυγας, μηχανικός αυτοκινήτων, από τα Πυργά Αμμοχώστου, προσπαθούσε να τα βγάλει πέρα και να μεγαλώσει τα δύο παιδιά του με τις στερήσεις που δεν ήταν και λίγες. Ηταν όμως εποχές όπου ήταν λίγες και οι απαιτήσεις. Η μητέρα του κατάγεται από το Παλαιχώρι, ένα χωριό έξω από τη Λευκωσία. Η οικογένεια ζούσε με την ελπίδα της επιστροφής στην Αμμόχωστο, ελπίδα που μέχρι σήμερα παραμένει ζωντανή αν και ο Αρτέμης με την αδελφή του έχουν χτίσει τη δική τους ζωή στην ελεύθερη Κύπρο. Μόλις τέλειωσε το Λύκειο υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στην Εθνική Φρουρά, έχοντας ήδη εξασφαλίσει θέση στη Νομική του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μόλις απολύθηκε έφυγε για σπουδές στην Αθήνα. Πολιτικοποιημένος και ενταγμένος στην Αριστερά, δραστηριοποιήθηκε στη φοιτητική παράταξη του ΑΚΕΛ, την Προοδευτική, σπούδαζε και εργαζόταν περιστασιακά για να καλύψει τα έξοδα των σπουδών και να ελαφρύνει όσο μπορούσε την οικογένεια.
Μετά τις σπουδές του στην Αθήνα πήγε στη Βρετανία, όπου έκανε το μεταπτυχιακό του στο Πανεπιστήμιο του Κεντ. Ανήκει, όπως φαίνεται, στους επιχειρηματίες που υποστηρίζουν ότι «αν δεν χρωστάς, δεν είσαι τίποτα», γι’ αυτό δεν έχει αποπληρώσει μέχρι σήμερα ούτε τo δάνειο που είχε πάρει για να ολοκληρώσει τις σπουδές του, προφανώς έχει πλέον τακτοποιηθεί οικονομικά. Οπως συνηθίζει να λέει σε φίλους του, «τα πρώτα 100 χρόνια είναι δύσκολα και μετά θα ξεχρεώσω»... Οταν γύρισε στην Κύπρο από τις σπουδές του στη Βρετανία, εργάστηκε στο δικηγορικό γραφείο του πρώην Προέδρου της Κύπρου Τάσσου Παπαδόπουλου, στο οποίο παρέμεινε 5 χρόνια. Εχοντας αποκτήσει εμπειρίες με τον συνάδελφό του Λάμπρο Πιερή, αποφάσισαν να δημιουργήσουν το δικό τους δικηγορικό γραφείο. Ο Λάμπρος Πιερή, όμως, μετά τον διορισμό του στη θέση του αντιπροέδρου της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας με άδεια του γενικού εισαγγελέα έχει αποχωρήσει από το δικηγορικό γραφείο το οποίο διαχειρίζεται μόνος του ο Αρτέμης Αρτεμίου. Ωστόσο στα αρχεία των Panama Papers, Αρτεμίου, Πιερή και Συνεργατική Τράπεζα εμφανίζονται μετοχικά συνδεδεμένοι μέσω ενός τριγωνικού δικτύου εταιρειών με αδιευκρίνιστες δραστηριότητες και ακόμη πιο αδιευκρίνιστους μετόχους. Τόσο ο Αρτεμίου όσο και ο Πιερή είναι μέλη του ΑΚΕΛ και στο παρελθόν διετέλεσαν μέλη διαφόρων κρατικών οργανισμών στους οποίους είχαν διοριστεί. Ο Αρτεμίου, μάλιστα, διετέλεσε και για μια εξαετία αντιπρόεδρος της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου. Αλλη μια σύμπτωση, καθώς η επίσκεψή του στο Μαξίμου συνέπεσε χρονικά με τον διαγωνισμό για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών στην Ελλάδα, στον οποίο συμμετείχαν και δύο εταιρείες με έδρα την Κύπρο.
Φημολογείται έντονα ότι στη συγκρότηση της μιας εξ αυτών, είχε αναμειχθεί και το δικηγορικό γραφείο του Αρτεμίου, όπως ήδη αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα που δεν έχουν διαψευστεί. Είναι προφανές λοιπόν ότι στα δύο ταξίδια του ΣΥΡΙΖΑ στη Βενεζουέλα ο Αρτέμης Αρτεμίου συμμετείχε για να αξιοποιήσει την πρόσβαση στις Αρχές της Βενεζουέλας, που είναι γνωστό ότι δεν ανοίγουν τις πόρτες τους στον καθένα. Την πρώτη φορά για λογαριασμό συγκεκριμένου πελάτη του που δραστηριοποιείται στην εμπορία πετρελαιοειδών και τη δεύτερη για λογαριασμό άλλων πελατών του στους οποίους και ο ίδιος αποφεύγει να αναφερθεί επικαλούμενος το επαγγελματικό απόρρητο. Εκπροσωπώντας πελάτες του, υποστηρίζει ότι μπαινόβγαινε και στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου είναι επίσης γνωστό ότι οι πόρτες δεν είναι ανοιχτές για όλους...
Η φωτογραφία του «Ελεύθερου Τύπου» που δείχνει τον Αρτέμη Αρτεμίου να εξέρχεται του Μεγάρου Μαξίμου με μια πλαστική σακούλα σούπερ μάρκετ στα χέρια
Ο Αρτέμης Αρτεμίου είναι γνωστός στην Κύπρο για δύο πράγματα: για το δικηγορικό του γραφείο που ειδικεύεται στις offshore και τις σχέσεις που είχε με τον αείμνηστο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και εν συνεχεία με την ηγετική ομάδα του ΑΚΕΛ του Δημήτρη Χριστόφια. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αγωγή ύψους 22 εκατ. ευρώ που έχει καταθέσει κατά του κ. Χριστόφια ο επιχειρηματίας της Κύπρου Μιλτιάδης Νεοφύτου έχει καταγγείλει επισήμως μια ομάδα που «έκανε πληρωμές» εμπλέκοντας και τον Αρτέμη Αρτεμίου
UPD:
19
ΣΧΟΛΙΑ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα