O «Mr Dorna» και η επένδυση των 12 εκατ. ευρώ που χάνεται στη Σαντορίνη

O «Mr Dorna» και η επένδυση των 12 εκατ. ευρώ που χάνεται στη Σαντορίνη

Ο επιχειρηματίας Γιάννης Βάλβης οραματίζεται την κατασκευή ενός σπα πέντε αστέρων, που θα αποφέρει 50 θέσεις εργασίας - Η ερώτηση τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την «καταστροφή του περιβάλλοντος» και οι αντιδράσεις τοπικών φορέων μπλοκάρουν την επένδυση

O «Mr Dorna» και η επένδυση των 12 εκατ. ευρώ που χάνεται στη Σαντορίνη
Μία ακόμη επένδυση φαίνεται ότι χάνεται για την Ελλάδα εξαιτίας των ιδεοληψιών της κυβέρνησης, των τοπικών συντεχνιακών συμφερόντων και της ψευδεπίγραφης επίφασης προστασίας του περιβάλλοντος, όπως συγκεκριμένα καταγγέλλει ο επενδυτής. Μάλιστα αυτή τη φορά δεν πρόκειται για κάποιον Γερμανό, Γάλλο ή Καταριανό που αποσκοπεί αποκλειστικά στο κέρδος, αλλά έναν ρομαντικό Σαντορινιό που οραματίζεται να φτιάξει ένα spa 5 αστέρων στο νησί με το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα στον κόσμο.

Με το Ρουμάνο πρόεδρο, Κλάους Γιοχάνις


Το όνομα Γιάννης Βάλβης μπορεί να μην είναι γνωστό στο ευρύ κοινό, οι περισσότεροι, όμως, έχουν ακούσει τη διαφήμιση με το σλόγκαν «δεν πίνεις νερό, πίνεις βιλούδο» του νερού Dorna, της εταιρείας που πούλησε τελικά στην Coca-Cola αντί 40 εκατ. δολαρίων, ενώ αντί 80 εκατ. έδωσε τα γαλακτοκομικά La Dorna στη Lactalis. Στη Ρουμανία όπου ζει από το 1994 είναι γνωστός ως ο «Ελληνας των Καρπαθίων», καθώς ασχολείται με την εμφιάλωση του νερού Aqua Carpatica. Μάλιστα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, αφού έχει διατελέσει αντιπρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας της Ραπίντ, με την οποία έχει πανηγυρίσει για την κατάκτηση αρκετών τίτλων της.
Κλείσιμο

Με τη Νάντια Κομανέτσι


Ελληνας τρίτης γενιάς από τη Σαντορίνη, στα 62 του χρόνια αποφάσισε να επενδύσει και στην ιδιαίτερη πατρίδα του, χτίζοντας παράλληλα εκεί το σπίτι του, μια που δεν έχει μόνιμη κατοικία στην Ελλάδα. Το business plan του περιλαμβάνει την κατασκευή στην περιοχή της Βλυχάδας ενός ολόκληρου ιατρικού χωριού και συγκεκριμένα ενός spa με ξενοδοχειακές υποδομές 5 αστέρων, σαν αυτά της Ουγγαρίας, της Νότιας Γαλλίας και άλλων χωρών, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η αξιοποίηση του ηφαιστειογενούς εδάφους και των πηγών του νησιού μπορούν να μετατρέψουν τη Σαντορίνη σε προορισμό ιατρικού τουρισμού. «Θέλω να αναδείξω τη Σαντορίνη, την οποία σήμερα επισκέπτονται Κινέζοι για να παντρευτούν και Γερμανοί χαμηλού εισοδήματος με σανδάλια και σακίδια. Να φέρω ανθρώπους που πηγαίνουν σε spa της Γαλλίας πληρώνοντας 2.000 και 3.000 ευρώ την ημέρα. Η Σαντορίνη με την ομορφιά της αξίζει να γίνει ένας προορισμός που θα ελκύει και άλλα εισοδήματα. Θέλω όμως και να γεράσω στη Σαντορίνη. Μπορεί να είμαι τρίτης γενιάς Ελληνας της διασποράς, αλλά την πατρίδα μου την αγαπώ», δηλώνει ο κ. Βάλβης στο «ΘΕΜΑ». Το κόστος της επένδυσής του υπολογίζεται να φτάσει τα 12 εκατ. ευρώ, έχοντας στόχο να προσφέρει 50 μόνιμες θέσεις εργασίας.

Η Βλυχάδα στη Σαντορίνη


Να όμως που κάποιοι δεν είδαν με τόσο θετικό μάτι τα σχέδια του Έλληνα επιχειρηματία. Μόλις ξεκίνησε οικοδομικές εργασίες σε οικόπεδο 75 στρεμμάτων που έχει αγοράσει στη Βλυχάδα, αντιμετώπισε την αντίδραση από τον Δήμο Θήρας, με την Ελληνική Αστυνομία να κυνηγά τους εργάτες να τους περάσει χειροπέδες, αναγκάζοντάς τον σταματήσει τις εργασίες. Ετσι το θέμα έφτασε μέχρι τη Βουλή, όπου τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι κύριοι Νίκος Συρμαλένιος, Νίκος Μανιός και Αντώνης Συρίγος, κατέθεσαν ερώτηση σχετικά με την «καταστροφή της μοναδικής σε αισθητική αξία και γεωλογικό ενδιαφέρον παραλία της Βλυχάδας». Στο κείμενό τους μάλιστα που κατέθεσαν στο κοινοβούλιο επισύναψαν και ανακοινώσεις τοπικών πολιτιστικών και οικολογικών συλλόγων, όπως του Σωματείου Τουριστικών Καταλυμάτων, ακόμη και αθλητικού ομίλου του νησιού, κινούμενοι όλοι προς την ίδια κατεύθυνση.

Η μακέτα του έργου


Από εκεί ξεκίνησε και η περιπέτεια του Έλληνα επιχειρηματία. Ο ίδιος είναι ιδιοκτήτης έκτασης 75 στρεμμάτων και υποστηρίζει ότι έχει οικοδομική άδεια για την πρώτη κατασκευή που ξεκίνησε, την ανέγερση της κατοικίας του. Από την άλλη ο δήμαρχος του νησιού τον κατηγορεί ότι είναι παράνομος, ότι χτίζει ξενοδοχείο εντός του αιγιαλού και καταστρέφει το τοπίο, με τον ίδιο να το οραματίζεται ως εθνικό πάρκο. «Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου, μια περιοχή όπως η παραλία της Βλυχάδας θα είχε κηρυχθεί εθνικό πάρκο. Αυτό είναι ένα παλιό αίτημά μας. Ευτυχώς ένα μέρος της κοινωνίας, κάποιοι ευαίσθητοι άνθρωποι, κινητοποιούνται αυτή την περίοδο. Είναι υψηλής αισθητικής τοπίο και νομίζω ότι πρέπει να παραμείνει ανέπαφο. Η Πολιτεία πρέπει να νομοθετήσει άμεσα και να κηρύξει την περιοχή ως αδόμητη», δηλώνει ο δήμαρχος Αναστάσιος-Νικόλαος Ζώρζος, συμπληρώνοντας ότι η Σαντορίνη δεν αντέχει άλλες τέτοιες επενδύσεις: «Η Σαντορίνη είναι κορεσμένη περιοχή. Εχει κατά το 11% του εδάφους της καλυφθεί από δόμηση που μπορεί να συγκριθεί μόνο με την Αττική. Μια τέτοια επένδυση θα αλλοίωνε το τοπίο. Η οικονομική καταστροφή θα επέλθει αν η Σαντορίνη συνεχίσει να αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο. Η υπερεκμετάλλευση φέρνει φτώχεια κι εμείς εδώ έχουμε περάσει το σημείο της υπερεκμετάλλευσης, διότι όταν κατασπαταλάς τα συγκριτικά σου πλεονεκτήματα, δεν θα έχεις τόσους επισκέπτες».

Ο «Έλληνας των Καρπαθίων» Γιάννης Βάλβης


Ο κ. Βάλβης κατηγορεί τον δήμαρχο ότι στην πραγματικότητα στηρίζει τα συμφέροντα άλλων ξενοδόχων της περιοχής, ενώ κάνει λόγο και για ιδεοληπτικές αντιλήψεις: «Αυτές οι ιδεολογικές τάσεις που παρουσιάζονται σήμερα στην Ελλάδα θα έπρεπε να κόβονται μαχαίρι. Οταν πρωτοπήγα στο Βουκουρέστι το 1994, η Ρουμανία είχε 35 δισ. ΑΕΠ και η Ελλάδα 180 δισ. ευρώ. Σήμερα το ΑΕΠ της Ρουμανίας είναι 170 δισ. και η ανάπτυξη 4,2%. Με τη φορολογία της Ελλάδας και την έλλειψη χωροταξικού πλάνου, μόνο ένας τρελός ή συναισθηματικά δέσμιος της Σαντορίνης θα επένδυε. Και εγώ είμαι το δεύτερο. Ζητώ δημόσια συγγνώμη αν ενόχλησα αισθητικά τις πέρδικες που πετάνε από πάνω, τον τύπο που κάνει ανεμόπτερο ή όσους “μπάτε σκύλοι αλέστε” μπήκαν στο οικόπεδό μου και τραβούσαν φωτογραφίες με τις οποίες σήμερα με καταγγέλλουν, κάτι που δεν θα μπορούσαν να κάνουν αν το είχα φράξει. Είμαι απολύτως νόμιμος, πραγματοποιώ εργασίες τουλάχιστον 100 μέτρα από τον αιγιαλό και δεν έχει γίνει καμία αλλοίωση του περιβάλλοντος. Πιστεύω ακράδαντα και θα το αποδείξω, ότι τα 150 μέτρα που προβλέπονται από τη Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) Βλυχάδας 2012 προστατεύουν απόλυτα το περιβάλλον και τη μοναδικότητα αυτού του ιστορικού τοπίου. Φανταστείτε ότι οι εργασίες για τις οποίες με κατηγορούν δεν αφορούσαν την ανέγερση ξενοδοχείου, αλλά του σπιτιού μου. Τι θα γίνει όταν ξεκινήσω τις εργασίες για το ξενοδοχείο, σύμφωνα πάντα με την υπάρχουσα πολεοδομική νομοθεσία; Ας αποφασίσουμε αν θέλουμε ιδιωτικές επενδύσεις ή κρατικοποιήσεις στην Ελλάδα».

Στο εργοστάσιο με την ομάδα της Aqua Carpatica


H ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης