Αποζημίωση 2,4 εκατ. ευρώ για πρωτοφανή ιατρικά λάθη σε δύο νοσοκομεία της Λευκωσίας

Αποζημίωση 2,4 εκατ. ευρώ για πρωτοφανή ιατρικά λάθη σε δύο νοσοκομεία της Λευκωσίας

Η γυναίκα γέννησε στο Μακάρειο αβοήθητη, ενώ το μωρό έμεινε μελανιασμένο και έπαθε εγκεφαλική παράλυση - Μια καθαρίστρια που περνούσε της αφαίρεσε τον πλακούντα, που τον είχαν αφήσει μέσα γιατροί και νοσηλευτές

Αποζημίωση 2,4 εκατ. ευρώ για πρωτοφανή ιατρικά λάθη σε δύο νοσοκομεία της Λευκωσίας
Το Δικαστήριο της Λευκωσίας επιδίκασε αποζημιώσεις ύψους 2,4 εκ ευρώ συν τόκους για ένα έγκλημα που συντελέστηκε το 1999 σε δύο κρατικά νοσοκομεία. 

Στις 16 Ιουλίου 1999 στο Μακάρειο Νοσοκομείο Λευκωσίας γεννήθηκε ένα κοριτσάκι το οποίο καταδικάστηκε να μην μιλάει, να μην βλέπει να μην κινείται και να μην αντιλαμβάνεται τον κόσμο γύρω του. Την ευθύνη αυτού του εγκλήματος, σύμφωνα με το δικαστήριο την είχαν οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας και του γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Οι γονείς του παιδιού το εκπροσώπησαν ενώπιον της δικαιοσύνης απαιτώντας από το κράτος να καλύψει τουλάχιστον το τεράστιο οικονομικό βάρος που έχουν αναλάβει για να διατηρήσουν το παιδί τους στη ζωή.

 
Τοκετός χωρίς γιατρό
Η μητέρα του παιδιού κατά την εγκυμοσύνη παρουσίασε αιμορραγία και πήγε στο γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας. Οι γιατροί δεν μπόρεσαν να κάνουν σωστή διάγνωση και να αντιληφθούν ότι η γυναίκα υπέστη αποκόλληση πλακούντα. Όχι μόνο δεν το αντιλήφθηκαν αλλά ούτε και μπήκαν στο κόπο να κάνουν κλινική εξέταση και υπερήχους. 
Την κράτησαν στο Νοσοκομείο μερικές μέρες και όταν η κατάσταση επιδεινώθηκε και δεν μπορούσαν να την αντιμετωπίσουν την έστειλαν στο Μακάρειο Νοσοκομείο Λευκωσίας. Εκεί η γυναίκα παρά το ότι ήταν έτοιμη να γεννήσει αφέθηκε μόνη της σε ένα δωμάτιο στο οποίο δεν επέτρεψαν την παρουσία τους συζύγου της. Η γυναίκα γέννησε μόνη και αβοήθητη και αν και φώναζε τις νοσοκόμες, αυτές εμφανίστηκαν όταν πια το μωρό βρισκόταν μελανιασμένο στα πόδια της μητέρας του. Κάποια στιγμή εμφανίστηκε και ένας εκπαιδευόμενος γιατρός ο οποίος δεν έδωσε καν σημασία στη γυναίκα. Το μωρό δεν ανέπνεε και η καθυστέρηση ανάνηψης, του προκάλεσε εγκεφαλική παράλυση.

Κλείσιμο
 
Παρέμβαση καθαρίστριας
Όση ώρα ο εκπαιδευόμενος γιατρός και οι νοσοκόμες προσπαθούσαν να επαναφέρουν στη ζωή το μωρό, η μητέρα έμεινε αβοήθητη στο κρεβάτι. Μία καθαρίστρια που πέρασε από το δωμάτιο διαπίστωσε ότι δεν της είχαν αφαιρέσει τον πλακούντα και το έκανε αυτή λέγοντας: «Πού ξανακούστηκε να βγάζει τον πλακούντα μια καθαρίστρια. Από τα όσα κατέθεσαν ειδικοί στο δικαστήριο, διαπιστώθηκε πως αν είχε γίνει σωστή διάγνωση στο Νοσοκομείο Λάρνακας και αν στο Μακάρειο Νοσοκομείο γινόταν καισαρική το μωρό δεν θα αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα. 


Αναλγησία ως σήμερα
Από τότε πέρασαν 17 χρόνια. Στη δίκη η εκπρόσωπος του Γενικού Εισαγγελέα, προκειμένου να δικαιολογήσει την απώλεια εγγράφων από τον φάκελο της υπόθεσης, άφησε να νοηθεί ότι αυτά κλάπηκαν από τους γονείς του παιδιού. Η Δικαστής εξοργίστηκε από αυτή τη συμπεριφορά και επέκρινε έντονα την εκπρόσωπο του Γενικού Εισαγγελέα σημειώνοντας πως αν δεν πρόκειται για έλλειψη ευαισθησίας, αυτοί οι υπαινιγμοί ήταν τουλάχιστον ατυχείς.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies

Μάθετε περισσότερα εδώ

Αποδοχή