Ενταση στην πορεία των συμβασιούχων στην καθαριότητα στο κέντρο της Αθήνας

Ενταση στην πορεία των συμβασιούχων στην καθαριότητα στο κέντρο της Αθήνας

Προσπάθησαν να μπουν στη Βουλή, επεισόδια με τις αστυνομικές δυνάμεις - Τέσσερις εργαζόμενοι τραυματίες - Πέταξαν σκουπίδια στην είσοδο του υπ. Εσωτερικών και έριξαν τα κάγκελα - Άναψαν φωτιά, έριξαν δυναμιτάκια και καπνογόνα 

Ενταση στην πορεία των συμβασιούχων στην καθαριότητα στο κέντρο της Αθήνας
«Μπαρούτι» μύρισε σήμερα το κέντρο της Αθήνας, με τους συμβασιούχους να «τραβούν το σχοινί», προκαλώντας επεισόδια τόσο έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, όσο και έξω από τη Βουλή. 

Λίγα λεπτά πριν από τις 11:30 το πρωί της Πέμπτης προκλήθηκε ένταση έξω από το υπουργείο Εσωτερικών στην οδό Σταδίου, με τους συμβασιούχους στην καθαριότητα που πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Αθήνας, ζητώντας τη μονιμοποίησή τους
Κλείσιμο
. Λίγη ώρα αργότερα, ενώ η πορεία περνούσε από την Βουλή, οι συμβασιούχοι προσπάθησαν να εισβλλουν από την πλαϊνή είσοδο, όπου συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις.


Οι διαδηλωτές ήρθαν σε συγκρούσεις ακόμα και σώμα με σώμα με τους αστυνομικούς, που έκαναν χρήση χημικών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕ - ΟΤΑ
από την ένταση τραυματίστηκαν τέσσερις εργαζόμενοι και στο σημείο έφτασε ασθενοφόρο. Ένας από τους τραυματίες έπεσε από τοίχο, στην διάρκεια της έντασης, ενώ ένας τουλάχιστον δέχτηκε χημικά από πολύ κοντινή απόσταση. 

Η κατάσταση εκτονώθηκε αργά το μεσημέρι, οι συμβασιούχοι συνέχισαν την πορεία τους προς την Βουλή και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στηΒασιλίσσης Σοφίας.

Η συνάντηση αντιπροσωπείας με τον πρόεδρο της Βουλής ολοκληρώθηκε το μεσημέρι χωρίς αποτέλεσμα. Οι διαδηλωτές ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους, ενώ ανακοίνωσαν ότι από αύριο θα προχωρήσουν και σε καταλήψεις σε χωματερές. 

Δείτε βίντεο: Ένταση στην πορεία των συμβασιούχων στην καθαριότητα στο κέντρο της Αθήνας


Δύο τραυματίες εργαζόμενοι καθισμένοι στα σκαλιά, στο φυλάκιο της Βουλής επί της Βασιλίσσης Σοφίας





Ασθενοφόρο έφτασε στη Βουλή για να παραλάβει τους τραυματίες και να παράσχει τις πρώτες βοήθειες. Μία γυναίκα χρειάστηκε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο λόγω αναπνευστικών προβλημάτων.


Λίγο πριν από την 1 το μεσημέρι οι διαδηλωτές παρέμεναν έξω από την Βουλή, ενώ αντιπροσωπεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ ενημέρωσε τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, για το αίτημα των διαδηλωτών σχετικά με τη μόνιμη εργασία. Αμέσως μετά την συνάντηση, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Νίκος Τράκας δήλωσε πως η απάντηση του Νίκου Βούτση ήταν «άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε», όπως είπε χαρακτηριστικά και προανήγγειλε την συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Νωρίτερα οι διαδηλωτές, η απεργία των οποίων έχει γεμίσει την Αθήνα και μεγάλες πόλεις σκουπίδια, αφήνοντας έκθετο τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη που αδυνατεί να αντιδράσει, προσπάθησαν να πετάξουν σκουπίδια μέσα στην είσοδο του υπουργείου, ενώ έριξαν και την καγκελόπορτα.






Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα φορτισμένο για αρκετή με τους συμβασιούχους να επιτίθενται και κατά του κλιμακίου της ΚΕΔΕ που έφτασε εκεί για να τους συμπαρασταθεί και αφού είχε εκδώσει ψήφισμα συμπαράστασης στα αιτήματά τους. Πέταξαν νερά και καφέδες εναντίον των δημάρχων μεταξύ των οποίων ήταν και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης.

Οι συμβασιούχοι πέταξαν μπογιές και αυγά, ενώ κλωτσούσαν τα σιδερένια ρολά του υπουργείου προκειμένου να καταφέρουν να μπουν μέσα. Άναψαν φωτιά στα σκουπίδια που πέταξαν έξω από την πόρτα του υπουργείου και πέταξαν δυναμιτάκια, ενώ άναψαν και καπνογόνα. 



Λίγο αργότερα, η ΚΕΔΕ χαρακτήρισε τα επεισόδια εις βάρος μελών της «στημένα» και εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: «Οι τρείς τέσσερις γνωστοί άγνωστοι "επαγγελματίες" προβοκάτορες που είχαν εισχωρήσει στο πλήθος των εργαζομένων στους ΟΤΑ που διαδήλωνε έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών έκαναν "καλά τη δουλειά τους". Πρώτα επιτέθηκαν στην αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Γ. Πατούλη που είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών, στη συνέχεια με τα επεισόδια που προκάλεσαν έδωσαν "άλλοθι" στον Υπουργό Π. Σκουρλέτη να μην προσέλθει έγκαιρα στη συνάντηση που ο ίδιος όρισε, προφασιζόμενος λόγους ασφαλείας. Το συμφέρον των εργαζομένων δεν το υπηρετούν οι ελάχιστοι τραμπούκοι. Οι "στημένες αποδοκιμασίες" σε βάρος των αιρετών της αυτοδιοίκησης έχουν ηθικούς αυτουργούς. Αυτούς που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την ασφαλή παρουσία των θεσμικών εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης στη συνάντησή τους με τη κυβέρνηση. Μιας κυβέρνησης που στρέφεται συνειδητά σε βάρος των εργαζομένων της Αυτοδιοίκησης».

Κατόπιν η κατάσταση εκτονώθηκε και οι συμβασιούχοι συνέχισαν την πορεία τους προς την Βουλή και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην Βασιλίσσης Σοφίας.

Οι απεργοί απειλούν να μην αφήσουν τίποτα όρθιο, αφήνοντας αμάζευτα τα σκουπίδια για τέταρτη ημέρα, απαιτώντας να δοθεί επιτέλους λύση στο πρόβλημά τους.



Αν δεν βρούμε το δίκιο μας στον Σκουρλέτη, δεν θα μείνει τίποτα όρθιο, λένε ενώ επίκειται συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος υποσχέθηκε προκήρυξη για να μονιμοποιηθούν, όμως αδυνατεί να δώσει λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα, που τα σκουπίδια σχηματίζουν βουνά και κάνουν την ατμόσφαιρα αποπνικτική. 

Δείτε βίντεο: Ένταση στην πορεία των συμβασιούχων στην καθαριότητα στο κέντρο της Αθήνας


«Το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία δεν μας χαρίστηκε από κανένα... Κατακτήθηκε με αγώνες», τονίζουν οι εργαζόμενοι που τις τελευταίες τέσσερις ημέρες πραγματοποιούν καταλήψεις στα αμαξοστάσια όλης της χώρας με αποτέλεσμα να μην μπορούν τα απορριματοφόρα να βγουν στους δρόμους ώστε να μαζέψουν τα σκουπίδια. Οι συμβασιούχοι, που διαμαρτύρονται για την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με την οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι παρατάσεις των συμβάσεών τους, δείχνουν αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουν και προχωρούν σταδιακά σε καταλήψεις και σε άλλα αμαξοστάσια. 



Σε σχετική ανακοίνωση τους για τη σημερινή 24ωρη απεργία τονίζουν μεταξύ άλλων ότι «η μαζική δυναμική συμμετοχή όλων των εργαζομένων στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας από όλη τη χώρα αποτελεί βαρόμετρο για τις εξελίξεις στο κρίσιμο θέμα που αφορά στις θέσεις εργασίας 10.000 "Παρατασιούχων-Συμβασιούχων" και στο μέλλον των ιδίων και των οικογενειών τους».

Οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση απαιτούν από την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της με σχετική νομοθετική ρύθμιση και με πορεία μεταβαίνουν στο υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να συναντήσουν τον υπουργό.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης