Βάζουν παιδιά με ψυχικά νοσήματα μαζί με άλλους ασθενείς

Βάζουν παιδιά με ψυχικά νοσήματα μαζί με άλλους ασθενείς

Παιδιά που χρειάζονται ειδική φροντίδα νοσηλεύονται μαζί με άλλα, με εντελώς διαφορετικά προβλήματα - Το αποτέλεσμα είναι άκρως αντιεπιστημονικό και επισφαλές, σύμφωνα με τους ειδικούς

Βάζουν παιδιά με ψυχικά νοσήματα μαζί με άλλους ασθενείς
Ενα δυνατό, επικίνδυνο «κοκτέιλ» δημιουργούν στα παιδιατρικά νοσοκομεία οι τραγικές ελλείψεις στις ψυχιατρικές υπηρεσίες για ανηλίκους: παιδιά και έφηβοι με σοβαρές ψυχικές παθήσεις που έχουν ανάγκη από νοσηλεία σε παιδοψυχιατρική κλινική, λόγω της... χρόνιας έλλειψης σε θέσεις, φιλοξενούνται τελικά σε παθολογικές κλινικές και η νοσηλεία τους γίνεται από το προσωπικό της παιδοψυχιατρικής. 

Το αποτέλεσμα είναι άκρως αντιεπιστημονικό και επισφαλές, σύμφωνα με τους ειδικούς, με μεγάλους χαμένους τους μικρούς ασθενείς, τόσο αυτούς που χρειάζονται εξειδικευμένη ψυχιατρική φροντίδα και νοσηλεία όσο και εκείνους που νοσηλεύονται με άλλα προβλήματα υγείας σε παθολογική κλινική και παρακολουθούν χωρίς τη θέληση τους τη νοσηλεία του ψυχιατρικού ασθενή. 

Η κατάσταση έχει πια χαρακτηριστικά... χρόνιου κι επιβαρυμένου περιστατικού. Οι παιδοψυχιατρικές δομές, ωστόσο, αποτελούσαν πάντα εν μικρό κομμάτι της ούτως ή άλλως ελλιπούς κι ανεπαρκούς ψυχιατρικής φροντίδας. Αποσπασματικές δομές σε κάποια νοσοκομεία της Αττικής με μικρό αριθμό κλινών και συνεπώς με μικρή δυνατότητα νοσηλείας: αυτή είναι η ελληνική πραγματικότητα για την παιδοψυχιατρική νοσηλεία. Είναι ενδεικτικό πως το Παίδων "Αγία Σοφία" έχει μόλις δέκα κρεβάτια για νοσηλεία ψυχιατρικών περιστατικών παιδιών κι εφήβων. Τα περιστατικά, ωστόσο, προς τα παιδιατρικά νοσοκομεία αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, αρκεί μόνο να γίνει αναφορά στους ολοένα αυξανόμενους εφήβους που παλεύουν με τη νευρική ανορεξία και χρειάζονται νοσηλεία σε παιδοψυχιατρική κλινική, για να καταλάβει κάποιος και την αύξηση των αναγκών. 

Ενα δύσκολο περιστατικό που κλήθηκαν να διαχειριστούν πρόσφατα οι υπεύθυνοι στο Παίδων δείχνει το μέγεθος του προβλήματος και τις οριακές καταστάσεις που δημιουργούνται. Επρόκειτο για έναν 15χρονο ο οποίος εισήχθη στο νοσοκομείο "Η Αγία Σοφία" με εισαγγελική εντολή. Δεν υπήρχε όμως διαθέσιμος θάλαμος για να νοσηλευτεί στην παιδοψυχιατρική. Έτσι φιλοξενήθηκε στην 1η Πανεπιστημιακή παιδιατρική κλινική. 

Οι εικόνες που περιγράφουν οι εργαζόμενοι σε αναφορά τους προς τη διοίκηση είναι συγκλονιστικές: «Απειλούσε τους γονείς των παιδιών που νοσηλεύαμε ότι θα τα σπάσει όλα, δημιουργούσε ανησυχία στο προσωπικό και τους γονείς. Ταυτόχρονα, οποιαδήποτε ένταση στην κλινική, πχ εφημερία, φωνές από τα παιδιά, τον τάραζε. Την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου ξεκίνησε κατά τη διάρκεια εφημερίας της κλινικής να χτυπάει ντουλάπια, να εκσφενδονίζει φάρμακα και υλικά, να βρίζει και να απειλεί. Έμπαινε μέσα στο εξεταστήριο όταν οι γιατροί εξέταζαν άλλα παιδιά. Έπιασε από το λαιμό ένα άλλο παιδί. Αυτή η κατάσταση συνεχίστηκε για τρεις ημέρες, μέχρι που τελικά μεταφέρθηκε στην παιδοψυχιατρική κλινική άλλου νοσοκομείου». 
Κλείσιμο

Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός για να καταλάβει πως επρόκειτο για μια "νοσηρή" συνύπαρξη που μόνο κακό μπορούσε να προκαλέσει, τόσο στον 15χρονο ψυχικά ασθενή όσο και στους άλλους μικρούς ασθενείς. Αντίστοιχα περιστατικά έχουν καταγραφεί και στις έξι παθολογικές κλινικές του νοσοκομείου με ασθενείς που έσπαγαν τζαμαρίες και αυτοτραυματίζονταν, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι. 

Σημειωτέον πως «η πανεπιστημιακή παιδιατρική κλινική όλο αυτό το διάστημα νοσήλευε πολλούς μικρούς ασθενείς με βαρύτατες παθήσεις. Μεταξύ αυτών μωρό με σύνδρομο Krabbe που κάνει συχνά σπασμούς, παιδί με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, παιδί με υδρονέφρωση». 

Το προσωπικό βρίσκεται στα όριά του: «Βιώνουμε επανειλημμένα βίαιες καταστάσεις χωρίς να έχουμε τα μέσα να θεραπεύσουμε το παιδί που πάσχει. Κι όσο παρατείνεται η παραμονή του στην κλινική γίνεται πιο διεγερτικό, ολόενα και πιο επιθετικό προς τον εαυτό του ή το περιβάλλον του. Το φιλότιμο και η προσπάθεια όλου του προσωπικού να προστατεύσει αυτά τα παιδιά δεν μπορεί ούτε στο ελάχιστο να αναπληρώσει τα κενά σε κατάλληλες δομές», εξηγούν στην αναφορά τους προς τους αρμόδιους.

Ζητούν και διεκδικούν το αυτονόητο: «Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα από τη διοίκηση και το υπουργείο Υγείας ώστε παιδιά και έφηβοι με ψυχική ασθένεια να νοσηλεύονται σε εξειδικευμένα τμήματα με επαρκές, ειδικό προσωπικό και όχι στις παθολογικές κλινικές». 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης