Χριστούγεννα με αυστηρά μέτρα για να μην γίνουμε... Αγγλία

Χριστούγεννα με αυστηρά μέτρα για να μην γίνουμε... Αγγλία

Παρά την υποχώρηση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων, η κατάσταση παραμένει εύθραυστη και επικίνδυνη - Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων για την Πρωτοχρονιά, αν επιβαρυνθεί το φορτίο, άφησε ο Νίκος Χαρδαλιάς - Πώς θα κινηθούμε στις Γιορτές και τι επιτρέπεται - Μαγιορκίνης: Το νέο στέλεχος δεν τροποποιεί τον σχεδιασμό μας

athinamaska-main
Σαφή υποχώρηση της πανδημίας μαρτυρούν τα επιδημιολογικά στοιχεία του ΕΟΔΥ που ανακοινώθηκαν σήμερα κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου για τις επιδημιολογικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Ο τριψήφιος αριθμός των 853 νέων διαγνώσεων καταγράφει αισιόδοξα την πτωτική πορεία, δεδομένου πως τις Τρίτες αποτυπώνεται συνήθως η πραγματική εικόνα της εβδομάδας. «Τα στοιχεία για την Ελλάδα δείχνουν υποχώρηση του ιού» σχολίασε ο Επίκουρος Καθηγητής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, συμπληρώνοντας πως «και τα σημεία πίεσης στο σύστημα Υγείας δείχνουν υποχώρηση, αν και η κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη». Το επιδημιολογικό βάρος παραμένει στις μεγαλύτερες ηλικίες, ανέφερε.

Ο καθηγητής υπογράμμισε τη συρρίκνωση της επιδημίας σε Αττική (242 νέα κρούσματα) και Θεσσαλονίκη (179) σε σχέση με την προηγούμενη, με έως 15% και 28% λιγότερες διαγνώσεις αντίστοιχα, «ωστόσο το επιδημιολογικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη παραμένει τρεις φορές υψηλότερο από την Αθήνα».

Ανησυχητική παραμένει η εικόνα σε Κοζάνη αλλά και Δυτική Αττική, για την οποία ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε πως οι σαρωτικοί έλεγχοι του ΕΟΔΥ έδειξαν 179 ενεργά κρούσματα στον Ασπρόπυργο, 78 στην Ελευσίνα 78 και 25 στη Μάνδρα.

Συνολικά, διψήφιο αριθμό κρουσμάτων σημείωσαν οι περιφέρειες Αχαΐας (19), Δράμας (10), Έβρου (46), Ημαθίας (14) Καβάλας (18), Καρδίτσας (17), Κιλκίς (24), Κοζάνης (25), Λάρισας 46, Μαγνησίας (14), Ξάνθης (18), Πέλλας (15), Πιερίας (25), Ροδόπης (21), Σερρών (24) και Τρικάλων (12).

Μαγιορκίνης: «Εύθραυστη η κατάσταση της πανδημίας – Προσοχή στις γιορτές»

Με ισορροπία σε τεντωμένο σκοινί μοιάζει η διαχείριση της πανδημίας. Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε πως «η πτωτική πορεία της νοσηρότητας έχει σίγουρα μικρότερο ρυθμό από την ανοδική πορεία στις αρχές Νοεμβρίου, δείχνοντας ότι η επιδημία μπορεί να επιδεινωθεί δραματικά σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα αλλά, στη συνέχεια, αποκλιμακώνεται αργά και δύσκολα».

Με την εύθραυστη κατάσταση να αποτελεί το «σκληρό δεδομένο», ο καθηγητής επανέλαβε την ανάγκη να περάσουμε τις φετινές γιορτές με την οικογένειά μας μόνο ιδανικά, για να μη χαθεί ό, τι κερδίσαμε με κόπο στο διάστημα αυτό.

Κλείσιμο
Ωστόσο, σε περίπτωση συναντήσεων διαφορετικών νοικοκυριών, τόνισε την ανάγκη διατήρησης «κοινωνικής φούσκας» συναντώντας τα ίδια άτομα καθ΄ όλη τη διάρκεια των εορτών, αποφυγής εναγκαλισμών και στενών επαφών, τήρησης των κανόνων υγιεινής και προστασίας των ευπαθών ομάδων.

Έκκληση, τέλος, έκανε ο κ. Μαγιορκίνης προς τους πολίτες για συμμετοχή στο πρόγραμμα των 12.000 δωρεάν rapid test κορωνοϊού, με το άνοιγμα της σχετικής πλατφόρμας σήμερα να σημειώνει ήδη πάνω από 5.000 συμμετοχές.

Χαρδαλιάς: «Δεν θα είναι ίδια τα φετινά Χριστούγεννα - Συνεχίζουμε να τηρούμε τα μέτρα»

Αυστηρό ήταν και το μήνυμα Νίκου Χαρδαλιά για τις ημέρες των εορτών. «Να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Δεν θα είναι ίδια τα φετινά Χριστούγεννα, όπως δεν ήταν και το Πάσχα».

Χωρίς κάλαντα, πολυπληθή ρεβεγιόν με παρέες και καμία εξαίρεση στην απαγόρευση κυκλοφορίας 10 το βράδυ με 5 το πρωί, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κατέστησε σαφές πως δεν υπάρχει περιθώριο για κανένα ρίσκο, με ιδιαίτερα αυξημένους τους ελέγχους της ΕΛ.ΑΣ. τις επόμενες ημέρες: «θα είναι παντού και ιδιαίτερα κατά τις ώρες απαγόρευσης της κυκλοφορίας».

Τα μέτρα προστασίας συνεχίζονται κανονικά και επιπλέον, διευκρίνισε ο υφυπουργός, τις γιορτινές ημέρες:

-Επιτρέπονται μέχρι εννέα άτομα από δύο οικογένειες.

-Τα παιδιά δεν θα βγουν να πουν τα κάλαντα.

-Η τέλεση λειτουργιών τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα θα γίνει με παρουσία έως 25 ατόμων στις εκκλησίες και έως 50 στους Μητροπολιτικούς Ναούς, με υποχρεωτική χρήση μάσκας και απόσταση 2 μέτρων προς κάθε κατεύθυνση.

Τέλος, ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να διατηρηθεί η εικόνα βελτίωσης ως προς το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας με επιπλέον μέτρα την Πρωτοχρονιά, εάν σημειωθεί υγειονομική επιβάρυνση τα Χριστούγεννα.

Μετάλλαξη και σταθερή εικόνα στην Ευρώπη

Στη σταθερή επιδημιολογική εικόνα της Ευρώπης αναφέρθηκε ο κ. Μαγιορκίνης, με παραπάνω από 21 εκατομμύρια κρούσματα και περισσότερους από 500.000 θανάτους από την αρχή της πανδημίας στη Γηραιά Ήπειρο. Ειδική ωστόσο ήταν η αναφορά του στην περίπτωση της Γερμανίας και τον ενισχυμένο αριθμό θανάτων από κορωνοϊό.

Αναφορικά με το μεταλλαγμένο στέλεχος του SARS-CoV-2, ο καθηγητής σημείωσε τη βασική υπόθεση ελαφρώς αυξημένης μολυσματικότητας, ωστόσο πρόσθεσε πως είναι ακόμα υπό παρακολούθηση και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα. «Και αν επαληθευθεί η υπόθεση όμως, δεν τροποποιεί τον σχεδιασμό που ήδη έχουμε, δηλαδή τον εμβολιασμό και τη λήψη μέτρων ανάλογα με το φορτίο της επιδημίας», έκλεισε.

Ειδήσεις σήμερα

Πανεπιστήμια: Εισαγωγή με ελάχιστη βάση και όριο στη φοίτηση

Ρεβεγιόν Χριστουγέννων: Σαφάρι ελέγχων, κωδικός 6 για τις μετακινήσεις και αυστηρή εφαρμογή των μέτρων

Survivor 4: Η μεγάλη τηλεοπτική περιπέτεια μόλις ξεκίνησε - Όσα πρέπει να ξέρετε για τους 20 αντιπάλους
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ