Γιάννης Στουρνάρας: Θαυμάζω τον Σόιμπλε για το σθένος του

Γιάννης Στουρνάρας: Θαυμάζω τον Σόιμπλε για το σθένος του

-Κανείς άλλος στη θέση του δεν θα είχε το κουράγιο να παίζει έναν τόσο σημαντικό ρόλο, με τόση ζέση
-Πιστεύω πως έχω καταφέρει να τον κάνω να αλλάξει γνώμη για την Ελλάδα
-Τι λέει για ΔΕΚΟ και ζημιογόνες επιχειρήσεις

Γιάννης Στουρνάρας: Θαυμάζω τον Σόιμπλε για το σθένος του
Μετά την κινητικότητα, τις απολύσεις, τις διαθεσιμότητες και την περιστολή του δημοσίου τομέα με βάση τις επιταγές των δανειστών, σειρά για... αναδιάρθρωση παίρνουν οι ΔΕΚΟ. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «ΘΕΜΑ» είναι σαφής: «Αν θέλουμε να πάμε μπροστά και να τελειώσει το πρόγραμμα με θετικό πρόσημο, θα πρέπει πλέον το επόμενο μεγάλο βήμα να είναι η μεγάλη αναδιάρθρωση δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών. Εταιρείες που σήμερα δεν είναι βιώσιμες, που είναι ζημιογόνες και κοστίζουν στον Ελληνα φορολογούμενο πρέπει να δούμε τι μέτρα θα πάρουμε για να τις καταστήσουμε βιώσιμες - είτε αυτά λέγονται αποκρατικοποιήσεις, είτε συρρίκνωση και προσαρμογή του μεγέθους τους, είτε συγχωνεύσεις».

- Σε δύο μήνες η τρόικα ξανάρχεται. Τι άλλο μας περιμένει, κύριε υπουργέ, από το φθινόπωρο;

Κλείσιμο
Η διαπραγμάτευση με την τρόικα τον Σεπτέμβριο δεν θα είναι εύκολη διότι θα είναι ίσως η τελευταία δύσκολη διαπραγμάτευση πριν να λήξει το πρόγραμμα. Ναι μεν για το 2013 και το 2014, έπειτα από μεγάλη προσπάθεια, τους πείσαμε ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό, όμως για το 2015 και το 2016 η συζήτηση είναι ανοιχτή. Δουλεύουμε από τώρα στο νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Δεν γνωρίζουμε αν θα βγάλει δημοσιονομικό κενό, εάν όμως βγάλει, τότε σαφώς δεν πρέπει αυτό να καλυφθεί με περαιτέρω σκληρά δημοσιονομικά μέτρα. Πρέπει ωστόσο να καλυφθεί με έναν άλλο τρόπο και αυτό λέγεται αναδιάρθρωση δημοσίου τομέα. Αναδιάρθρωση δημοσίων επιχειρήσεων, οργανισμών και της καρδιάς του κράτους που είναι τα υπουργεία. Πρέπει να δεχθούμε αυτή την πραγματικότητα: αν θέλουμε να πάμε μπροστά και να τελειώσει το πρόγραμμα με θετικό πρόσημο, θα πρέπει πλέον το επόμενο μεγάλο βήμα να είναι η μεγάλη αναδιάρθρωση δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών και του δημοσίου τομέα.
- Οταν ακούμε αναδιάρθρωση τρομάζουμε. Τι ακριβώς εννοείτε;
Εταιρείες που σήμερα δεν είναι βιώσιμες, που είναι ζημιογόνες και κοστίζουν στον Ελληνα φορολογούμενο πρέπει να δούμε τι μέτρα θα πάρουμε για να τις καταστήσουμε βιώσιμες - είτε αυτά λέγονται αποκρατικοποιήσεις, είτε συρρίκνωση και προσαρμογή του μεγέθους τους, είτε συγχωνεύσεις.

«Eχουμε κανει αλματα στη φοροδιαφυγη»


- Κύριε υπουργέ, έναν χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας ο πολύς κόσμος θεωρεί ότι κάποιοι νόμοι και αποφάσεις που αφορούν άμεσα το βιοτικό του επίπεδο συντάσσονται κυριολεκτικά στο πόδι και έχουν μια οριζόντια μορφή, στοχεύοντας κυρίως τους συνεπείς φορολογούμενους. Επειδή δηλαδή δεν μπορείτε να διευρύνετε τη φορολογική βάση ή να συλλάβετε τη φοροδιαφυγή καταφεύγετε πάντα σ’ αυτούς που δεν μπορούν να ξεφύγουν, όπως είναι οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι ιδιοκτήτες ακινήτων, αυτοκινήτων κ.ο.κ. Αυτός ο εξοντωτικός παραλογισμός δεν πρέπει επιτέλους να σταματήσει;

Τα βασικά μας νομοσχέδια έχουν συνταχθεί με τη βοήθεια τόσο των ειδικών παραγόντων εδώ όσο και με τη βοήθεια ειδικών από την αγορά -και αυτό γίνεται για πρώτη φορά-, αλλά και επίσης χρησιμοποιώντας τους καλύτερους ξένους ειδικούς που έρχονται μέσω της τεχνικής βοήθειας του ΔΝΤ και της Task Force, άρα δεν δέχομαι ότι τα νομοσχέδια αυτά γίνονται στο πόδι. Περάσαμε τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και σήμερα περνάμε τις φορολογικές διαδικασίες που εκσυγχρονίζουν πλέον και μεταρρυθμίζουν πλήρως το ελληνικό φορολογικό σύστημα, κωδικοποιώντας διατάξεις των τελευταίων 30 ετών. Ισως δεν έχει γίνει αντιληπτό το τι έχουμε κάνει για τη φοροδιαφυγή, δεν νομίζω στην υπουργία άλλου υπουργού να στερούνται ακόμα και την προσωπική τους ελευθερία άνθρωποι που χρωστάνε στο Δημόσιο - και μιλάμε πλέον για πολύ μεγάλους αριθμούς. Εχουμε κάνει κατασχέσεις πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ και προσημειώσεις ακόμα υψηλότερες, επομένως δεν είναι δίκαιο αυτό που λέγεται ότι δεν πληρώνουν ή πως δεν κάναμε τίποτα για τη φοροδιαφυγή. Σκοπός μας φυσικά δεν είναι να εκδικηθούμε, ούτε να διαπομπεύουμε ανθρώπους. Ο στόχος είναι όλοι να συμμορφώνονται με τους νόμους.

- Αυτές οι κατασχέσεις αφορούν ακίνητη περιουσία;

Κυρίως, αλλά και σημαντικά ποσά σε ρευστό.

- Το γεγονός όμως ότι στέλνετε τον ΦΑΠ τριών ετών μαζεμένο, μαζί με άλλες υποχρεώσεις, δεν δείχνει άγνοια πως η φοροδοτική ικανότητα των περισσοτέρων έχει εξαντληθεί;

Οχι, κάνετε λάθος εδώ. Ο ΦΑΠ έπρεπε να σταλεί πέρυσι. Το ότι δεν εστάλη πέρυσι δεν είναι δικό μου λάθος, εγώ είμαι συνεπής. Ο ΦΑΠ πρέπει να σταλεί. Από εκεί και πέρα παρέχουμε δυνατότητα δόσεων. Αλλά δεν φταίω εγώ που προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έστελναν τον ΦΑΠ, όπως όφειλαν, για πολιτικούς λόγους και λόγους που έχουν να κάνουν με τον εκλογικό κύκλο.

- Ναι, αλλά έπρεπε τόσοι φόροι να πέσουν όλοι μαζί σ’ ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα;

Κοιτάξτε να δείτε, η κάθε οικογένεια προϋπολογίζει τις υποχρεώσεις της σε ετήσια βάση. Μην ξεχνάτε ότι φέτος προβλέπουμε να έχουμε έσοδα μείον 6%, δεν έχουμε έσοδα θετικά φέτος λόγω της ύφεσης, μην το ξεχνάτε. Αρα δεν δικαιολογείται νομίζω ο χαρακτηρισμός ότι υπερφορολογούμε.

- Γνωρίζετε κι εσείς καλά, όπως όλοι μας, ότι η ακίνητη περιουσία στη χώρα μας έχει γίνει πλέον κατάρα. Επίσημα, δε, το κράτος δεν αναγνωρίζει κάποιες άλλες παραμέτρους, όπως αν ο φορολογούμενος έχει στεγαστικά δάνεια, αν έχει χάσει τη δουλειά του, αν έχει μειωμένα εισοδήματα, αν καλύπτει τις στοιχειώδεις ανάγκες του, και επιβάλλει οριζόντια αυτά τα χαράτσια. Δεν είναι άδικο; Δεν θα μπορούσε να γίνει μια πιο επισταμένη μελέτη ώστε να είναι πιο δίκαιος αυτός ο φόρος;

Βεβαίως και λαμβάνουμε υπόψη μας τον άνεργο. Αυτή τη στιγμή υπάρχει πρόβλεψη ότι όποιος είναι άνεργος εξαιρείται. Πάει στη ΔΟΥ και αυτή μπορεί να τον απαλλάξει, άρα λοιπόν έχουμε περάσει από τη Βουλή νόμους που απαλλάσσουν τους ανέργους αυτούς που δεν έχουν εισόδημα, άτομα που έχουν προβλήματα, έχουμε περάσει με αρκετά μεγάλο κόστος το Δημοσιονομικό και τις ρυθμίσεις αυτές. Εξάλλου μην ξεχνάτε ότι ήδη μειώσαμε το ΕΕΤΗΔΕ κατά 15% από το δεύτερο εξάμηνο τους έτους. Το 2014 ο νέος φόρος ακινήτων δεν θα πληρώνεται πλέον μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, αποβλέπει στο να μειώσει με τον φορολογικό συντελεστή το συνδυασμένο ΕΕΤΗΔΕ συν ΦΑΠ, επεκτείνοντας τη φορολογική βάση και σε άτομα που μέχρι σήμερα δεν πλήρωναν καθόλου Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, όπως τα οικόπεδα.
 
- Μήπως βιαστήκατε να θριαμβολογήσετε για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση;
 
Δεν θριαμβολογήσαμε. Παρότι κάναμε πολύ σκληρή διαπραγμάτευση για να το πάρουμε -ο ίδιος ο πρωθυπουργός αφιέρωσε πάρα πολύ χρόνο και μίλησε ακόμα και με πρωθυπουργούς για να το πετύχει- η τρόικα δεν ήθελε να μας το δώσει αυτό με τίποτα. Αρα, λοιπόν, τώρα το βάρος της ευθύνης είναι πάνω μας, είναι στον κλάδο, διότι αν δεν πετύχει, τότε θα επανέλθει στο 23% και θα είναι πραγματικά κρίμα αυτό, διότι δώσαμε μεγάλο αγώνα για να το πετύχουμε.

Mετρα ανακουφισης

 -Η οριακή ανάπτυξη που προβλέπατε για το τέλος του 2013 έχει πάει για το δεύτερο εξάμηνο του 2014, έτσι δεν είναι; Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά οι προβλέψεις σας θα βγουν σωστές. Μέτρα ανακούφισης για τον κόσμο πότε μπορούμε να περιμένουμε, γιατί αυτά τα τρία χρόνια με τα μνημόνια η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων έχει εξοντωθεί.

Θα σας πω, καταρχήν να ξέρετε ότι όλη μας η μέριμνα, σε κάθε νομοσχέδιο, είναι να εξαιρέσουμε άτομα με ειδικές ανάγκες, άτομα άνεργα, με ένα σημαντικό δημοσιονομικό κόστος. Μην ξεχνάτε φέτος, για παράδειγμα, να λάβετε υπόψη και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στη φορολογία εισοδήματος για άτομα που είναι κάτω των 25.000 ευρώ, αλλά και την αύξηση που δίνουμε στα επιδόματα από το πρώτο παιδί -μέχρι τώρα δίνονταν μόνο στα πολυτεκνικά ζευγάρια, τώρα όμως οικογένειες με ένα και δύο παιδιά παίρνουν και αυτές επίδομα.  Επομένως αυτό συνολικά, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, μας έχει στοιχίσει γύρω στα 350 με 400 εκατομμύρια ευρώ. Είναι κάτι το οποίο δεν έχει τονιστεί επαρκώς, πως παρά το γεγονός ότι παίρνουμε μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, προσπαθούμε να εξαιρέσουμε με κάθε τρόπο όσους έχουν ανάγκη και όσους είναι κάτω από το όριο της φτώχειας. Είτε πρόκειται για το ΕΕΤΗΔΕ, είτε για επιδόματα πρώτου και δεύτερου παιδιού. Βέβαια με εισοδηματικά κριτήρια, γιατί μέχρι τώρα είχαμε περιπτώσεις πολυτέκνων με πολύ υψηλά εισοδήματα που έπαιρναν ένα πολύ σημαντικό επίδομα. Φέτος αυτοί δεν το παίρνουν, το παίρνουν, όμως, άτομα φτωχά, με ένα και δύο παιδιά. Το καθαρό κόστος είναι περίπου 400 εκατ. ευρώ.
 

Γερμανια - εκλογες

-Ακούτε και εσείς επικρίσεις του τύπου «οι Ελληνες έχουν στοιχίσει σχεδόν 4.000 ευρώ σε κάθε Ευρωπαίο φορολογούμενο» ή ότι «η Ελλάδα έγινε αφορμή να φουντώσει ο αντιευρωπαϊσμός στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.». Τι απαντάτε στους επικριτές μας;
 
Πρώτον, τα δάνεια που λαμβάνουμε από τους εταίρους μας είναι αληθινά δάνεια, δεν είναι μεταφορά πόρων. Τα δάνεια αυτά θα εξοφληθούν με επιτόκιο περίπου στο 2%, αλλά μην ξεχνάτε ότι λόγω της κρίσης οι ίδιες χώρες που μας δανείζουν, δανείζονται με επιτόκια σημαντικά χαμηλότερα από το 2%. Αρα νομίζω ο Γερμανός φορολογούμενος δεν πρέπει να έχει παράπονο, η Ελλάδα στάθηκε όρθια και εξοφλεί τα χρέη της και ο Γερμανός φορολογούμενος επίσης ωφελείται από τη διαφορά επιτοκίου. Και είναι λαϊκισμός, όπως υπάρχει λαϊκισμός και στην Ελλάδα, με πολλές διαστάσεις δυστυχώς, ότι ο Ελληνας φορολογούμενος έχει στοιχίσει στον Γερμανό φορολογούμενο. Αυτό δεν είναι αλήθεια, ο Ελληνας φορολογούμενος επιστρέφει το δάνειο το οποίο έχει πάρει.

- Θα αλλάξει κάτι για την Ελλάδα και την Ευρώπη μετά τις εκλογές στη Γερμανία; Για παράδειγμα, οι πρώην καγκελάριοι της Γερμανίας έχουν μιλήσει ανοιχτά περί ανάγκης για περισσότερη οικονομική και πολιτική ενοποίηση. Οι εν ενεργεία πολιτικοί στη χώρα τους, όμως, κοιτάζουν να επανεκλεγούν και κόβουν την κουβέντα. Εχει η Ευρώπη τους ηγέτες που θα της ανοίξουν δρόμο στο μέλλον ή εγκλωβίζεται και κινδυνεύει;

Οπως έχω πει πολλές φορές, πέρα από τα προβλήματα που πράγματι υπήρχαν στην Ελλάδα και την οδήγησαν στο χείλος τους γκρεμού, όπως και την Πορτογαλία αλλά και την Ιρλανδία, υπάρχει και βαθύ πρόβλημα αρχιτεκτονικής στο κέντρο της ευρωζώνης. Αυτά τα προβλήματα έχουν γίνει τώρα αντιληπτά. Γι’ αυτό, για παράδειγμα, και προωθούμε μια τραπεζική ένωση με ένα πανευρωπαϊκό σύστημα εποπτείας και αργότερα ένα πανευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων. Αν υπήρχαν αυτές οι ρυθμίσεις από πριν, η Ευρώπη δεν θα ήταν σήμερα στην κρίση στην οποία βρίσκεται. Βέβαια, να μου πείτε, και στην Αμερική που είναι, ας το πω έτσι, μια ομοσπονδιακή ένωση, κι εκεί υπήρχαν προβλήματα, λύθηκαν, όμως, γρήγορα. Αυτό που δεν έχει η Ευρώπη σήμερα είναι η ευελιξία που έχουν οι ΗΠΑ. Η άποψή μου είναι ότι η Ευρώπη έχει μάθει από την κρίση αυτή. Η Ελλάδα βέβαια έχει μάθει πολύ περισσότερο και με πολύ σκληρό τρόπο.

Η εξοδος απο το ευρω ειναι μια ανοησια

- Πληθαίνουν τελευταία οι φωνές, τελευταίος μάλιστα ήταν ο Γερμανός οικονομολόγος Χανς Βέρνερ Ζιν, που υποστηρίζουν ότι πρέπει να επιτραπεί η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Είναι πιθανή μια τέτοια εξέλιξη, γιατί επανέρχεται αυτό το σενάριο κατά την άποψή σας;

Είναι εντελώς απίθανο αυτό το σενάριο. Πίσω από όλα αυτά κρύβονται είτε συμφέροντα οικονομικά, δηλαδή επενδυτές που έχουν σορτάρει το ευρώ και τα ομόλογα γενικά των χωρών της Ευρώπης, είτε υπάρχει ένας στείρος ακαδημαϊσμός, σαν τους οικονομολόγους που αναφέρατε πριν. Το ευρώ δεν είναι μόνο οικονομικό project, είναι και project που έχει να κάνει με τον χαρακτήρα της Ευρώπης. Δεν πρόκειται να καταρρεύσει, γι’ αυτό άλλωστε και η Ελλάδα και άλλες χώρες της περιφέρειας υφίστανται θυσίες για να μείνουν εντός του ευρώ, διότι έξοδος από το ευρώ σημαίνει καταστροφή και επιστροφή σε επίπεδο ζωής της δεκαετίας του ’50 και του ’60. Δεν ξέρω αν θέλετε να σας το θεμελιώσω αυτό, απλώς να σας πω με δυο λόγια πως αν βγούμε από το ευρώ, η κρίση χρέους που έχουμε σήμερα θα γίνει παράλληλα όχι μόνο κρίση χρέους, αλλά και συναλλαγματική κρίση, και η Ελλάδα δεν θα μπορεί να εισάγει ούτε βασικά προϊόντα πια, είτε αυτό λέγεται πετρέλαιο, είτε πρώτες ύλες, είτε ιατρικά είδη. Το να βγούμε από το ευρώ είναι μια παντελής ανοησία που προωθείται από ορισμένους κύκλους. Βέβαια το 90% των οικονομολόγων που το έλεγε πλέον δεν το λέει και έχει εξαφανιστεί από το προσκήνιο. Δείτε τον κ. Ρουμπινί, για παράδειγμα. Δεν υπάρχει Ρουμπινί πια σήμερα.
 
-Ομως, έπειτα από τρία χρόνια μνημόνιο είναι προετοιμασμένη η Ελλάδα να βγει στις αγορές και να επιβιώσει χωρίς τη στήριξη των Ευρωπαίων;

Αυτή τη στιγμή έχουμε περατώσει τα 2/3 της απαιτούμενης δημοσιονομικής προσαρμογής για να επιτύχουμε αυτάρκεια και βιωσιμότητα χρέους, ενώ έχουμε επιτύχει πλήρως την προσαρμογή όσον αφορά στην ανταγωνιστικότητα σε όρους μοναδιαίου κόστους εργασίας. Επομένως είμαστε κοντά στο τέλος. Βέβαια η απόσταση από το τέλος είναι μεν μικρή, αλλά είναι δύσκολη, όπως τα τελευταία χιλιόμετρα σε έναν δύσκολο μαραθώνιο. Πρέπει, όμως, να αντέξουμε, γιατί δεν υπάρχει άλλη λύση. Η ανάκαμψη είναι κοντά, ήδη τα στοιχεία φέτος από τον τουρισμό είναι πολύ ενθαρρυντικά. Αν τα στοιχεία του Μαΐου, που παρουσιάζουν αύξηση 25% περίπου, συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες, τότε πλέον η ύφεση του 2013 θα είναι πολύ μικρότερη από αυτήν που έχουμε υπολογίσει. Αλλά το θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη για το 2014 θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο.

«Στο eurogroup εχω μονο φιλους»

- Πώς είναι σήμερα ο συσχετισμός φίλων των αντιπάλων μέσα στο Eurogroup;

Εχω μόνο φίλους.
 
-Ποια είναι αυτή η απόφαση που δεν θα θέλατε ποτέ να είχατε πάρει κι όμως σας υποχρέωσαν οι δανειστές να την πάρετε;

Το μνημόνιο είναι μια δυσάρεστη απόφαση, αλλά είναι αναπόφευκτη, έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Ελλάδα επί της ουσίας χρεοκόπησε κυρίως από δικά της λάθη και εδώ είχες μια μεγάλη επιλογή. Σου είπανε «κύριε, εμείς θα σου δώσουμε χρήματα για να μη χρεοκοπήσεις και ουσιαστικά και τυπικά. Από την άλλη πλευρά, όμως, θα πρέπει κι εσύ να συμμετάσχεις στην ίδια σου τη διάσωση». Η συμμετοχή η δική μας είναι τα μέτρα τα οποία πήραμε -και τα δημοσιονομικά και τα διαρθρωτικά-, δηλαδή μέτρα για να επανέλθουμε σε μια ορθή δημοσιονομική τροχιά και μέτρα για να αποκαταστήσουμε την ανταγωνιστικότητα. Μακάρι οι εταίροι μας να είχανε διπλάσια χρήματα να μας δίνανε. Διπλάσια χρήματα σημαίνει ότι η δημοσιονομική προσπάθεια που θα κάναμε θα ήταν η μισή από αυτή που κάνουμε σήμερα. Οταν, όμως, έχεις απέναντί σου ένα δεδομένο ποσό, το οποίο Κοινοβούλια ψήφισαν να μας δοθεί, τότε εσύ είτε δέχεσαι το ποσό αυτό και βάζεις και τη συμμετοχή σου, είτε λες «κύριε, δεν μπορώ, βγαίνω εκτός ευρώ».  Νομίζω ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις που πήραν αυτή τη δυσάρεστη απόφαση, δηλαδή να μείνουμε στο ευρώ, συμμετέχοντας κι εμείς με τα μέτρα που έχουμε πάρει στη διάσωσή μας, έκαναν το σωστό και γι’ αυτό θα κριθούν από την Ιστορία.

- Σε αυτές τις ατελείωτες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες και με την τρόικα βρήκατε κάποιον ανέλπιστο υποστηριχτή των θέσεών σας;

Πέρυσι τον Ιούλιο που πήγα είχα πολύ λίγους υποστηρικτές. Σήμερα οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, είναι υποστηρικτές μας. Βέβαια επιμένουν στην τήρηση των υποχρεώσεών μας στο ακέραιο. Σέβονται την προσπάθεια του ελληνικού λαού, άλλωστε το είπε και ο κ. Σόιμπλε που ήρθε εδώ, αλλά δεν νερώνουν το κρασί τους καθόλου. Στην προχθεσινή απόφαση του Eurogroup φάνηκε. Ενώ τηρήσαμε τα 21 από τα 22 προαπαιτούμενα, για ένα προαπαιτούμενο καθυστέρησαν τη δόση για μία ημέρα.

- Μετανιώνετε που δεχτήκατε την πρόταση του πρωθυπουργού γι’ αυτή τη θέση και μέσα σε έναν χρόνο όλοι είναι εναντίον σας τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τη Ν.Δ.;

Αυτό σημαίνει ότι κάνω σωστά τη δουλειά μου. Εχω, όμως, πολλούς φίλους, μην κοιτάτε τι λένε δημόσια. Είναι ένα απομεινάρι του παλιού πολιτικού συστήματος. Εγώ δεν είμαι πολιτικός, λέω την αλήθεια και με αυτό τον τρόπο μπορώ και περνάω την πολιτική μου. Ο κόσμος αναγνωρίζει ότι είναι δυσάρεστα τα μέτρα, αλλά είναι αναγκαία. Εάν έπεφτα στην παγίδα να λαϊκίσω, νομίζω πως δεν θα ήμουν σήμερα υπουργός Οικονομικών. Και δεν το μετάνιωσα βέβαια. Εδώ είμαι από πατριωτικό καθήκον. Είναι σαν να είμαστε σε πόλεμο και η πατρίδα μού ζήτησε να πάρω τα όπλα. Δεν θα μπορούσα να αρνηθώ.

- Υπάρχει από πλευράς σας κάποιος φόβος ότι κάποια στιγμή στο μέλλον αυτοί που σήμερα υποχρεώνονται να ψηφίζουν τα νομοσχέδιά σας θα σας μετατρέψουν σε αποδιοπομπαίο τράγο;

Ξέρω πάρα πολύ καλά τους κινδύνους που ανέλαβα και αποδέχτηκα ερχόμενος εδώ.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης