Αλλάζει ρότα η κυβέρνηση στο θέμα των πλειστηριασμών μετά το κύμα των αντιδράσεων εντός και εκτός βουλής που προκάλεσε η «βιαστική και άκομψη» όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη ανακίνηση του θέματος.
Με χθεσινή του παρέμβαση ο πρωθυπουργός «παγώνει» τη συζήτηση που είχε ξεκινήσει και είχε οδηγήσει ενίους βουλευτές της συμπολίτευσης να προειδοποιήσουν ότι δεν θα ψηφίσουν την άρση της προστασίας ότι συνέπειες και να έχει αυτό. Το τελευταίο που θέλει η κυβέρνηση είναι μία κρίση που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε πρόωρες εκλογές.
Ολοκληρώνοντας την χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τις μνημονιακές υποχρεώσεις των υπουργείων ο κ. Σαμαράς είπε στους υπουργούς του ότι «δε χρειάζονται πολλά λόγια και πολλές δηλώσεις». Ο κ. Κωστής Χατζηδάκης τον ρώτησε τί γίνεται με το θέμα των πλειστηριασμών.
Ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «το θέμα των πλειστηριασμών είναι πολύ σοβαρό και σύνθετο, δεν μπορεί να γίνει συζήτηση σε μία σύσκεψη μίας ώρας και ότι θα το χειριστεί προσωπικά και σε βάθος».
Σημειώνεται ότι η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία δεν συνιστά μνημονιακή υποχρέωση και η προστασία λήγει στο τέλος του χρόνου. Η αντιπολίτευση αλλά και η πλειοψηφία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ζητούν να παραταθεί το ισύον καθεστώς και για το 2014. Ωστόσο ασκούνται ασφυκτικές πιέσεις από το ΔΝΤ και από τους δανειστές να αρθεί η απαγόρευση ώστε μέσω των πλειστηριασμών να κινηθεί η αγορά ακινήτων, να ισορροπήσουν σε νέο επίπεδο οι τιμές και να προστατευθούν οι τράπεζες. Κυβερνητικό στέλεχος έλεγε ότι «δεν είναι δίκαιη η οριζόντια προστασία όλων των δανειοληπτών ακόμη και εκείνων που ενώ έχουν την δυνατότητα αρνούνται να πληρώσουν». Οι βουλευτές πάντως στην πλειονότητά τους έχουν διαφορετική άποψη και λένε ότι «αν αλλάξει το καθεστώς προστασίας δεν θα έχουμε που να σταθούμε από την οργή του κόσμου».
Κυβερνητικά στελέχη πάντως έλεγαν ότι το ισχύον καθεστώς λήγει στο τέλος του χρόνου οπότε κάποια νέα ρύθμιση θα πρέπει να υπάρξει. Ωστόσο προσθέτουν το θέμα δεν επείγει και η νέα ρύθμιση μπορεί να έλθει τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο. Βέβαια υπάρχει το πρόβλημα ότι ήδη τα κόμματα της αντιπολίτευσης κινούνται στην βουλή και έχουν καταθέσει τροπολογίες και θα καταθέσουν και πρόταση νόμου για να παραταθεί το σημερινό καθεστώς. Αυτό δημιουργεί πίεση στους βουλευτές της συμπολίτευσης αλλά και στην κυβέρνηση η οποία το τελευταίο που θα ήθελε να δει είναι τους βουλευτές της να υπερψηφίζουν μία πρόταση της αντιπολίτευσης. Πάντως η επικοινωνιακή πλαισίωση του θέματος αλλάζει η κυβέρνηση θα προβάλλει ότι διατηρεί το καθεστώς προστασίας αλλά θα εισάγει εξαιρέσεις για τους αποδεδειγμένα έχοντες προκειμένου να αποκαταστήσει την κοινωνική δικαιοσύνη.