Ταλάτ: Αργός ο ρυθμός των συνομιλιών στο Κυπριακό

Ταλάτ: Αργός ο ρυθμός των συνομιλιών στο Κυπριακό

Πώς θα διαμορφωθεί μια κουλτούρα ειρήνης σύμφωνα με τον τέως ηγέτη των Τουρκοκυπρίων

Ταλάτ: Αργός ο ρυθμός των συνομιλιών στο Κυπριακό
Ταλάτ: Αργός ο ρυθμός των συνομιλιών στο Κυπριακό
O τέως ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ανέφερε πως ο ρυθμός με τον οποίο προχωρούν οι συνομιλίες για λύση του Κυπριακού είναι αργός, προσθέτοντας ότι μια λύση θα βελτιώσει την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε ομιλία του σε συζήτηση για το Κυπριακό, που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, ο κ. Ταλάτ ανέλυσε την ιστορία των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ηγετών των κοινοτήτων, σημειώνοντας ότι μέχρι το 2008, στις συνομιλίες του ιδίου με τον τέως Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, οι συνομιλίες απέτυχαν να ασχοληθούν με το Κυπριακό, αλλά αντίθετα ασχολήθηκαν με μια διαδικασία πάρε-δώσε, και επίσης οι ηγέτες είχαν αποτύχει να συμφωνήσουν σε κοινή δήλωση.

Όπως είπε, μέχρι τότε οι δύο ηγέτες παρουσίαζαν τις θέσεις τους στους εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών, "προσποιούμενοι ότι προσπαθούσαν να πείσουν ο ένας τον άλλο", και επίσης "προσπάθησαν και οι δύο πλευρές να πείσουν τους εκπροσώπους του ΟΗΕ για τις προσεγγίσεις τους, ώστε ο ΟΗΕ να υιοθετήσει τη δική τους στάση".

Αναφερόμενος στις συνομιλίες του με τον κ. Χριστόφια, ο κ. Ταλάτ είπε ότι κατάφεραν να συμφωνήσουν σε έγγραφα με συγκλίσεις στις ουσιώδεις πτυχές του Κυπριακού, δηλαδή διακυβέρνηση και διαμοιρασμός εξουσίας, οικονομία, και σχέσεις με την ΕΕ.

Ο κ. Ταλάτ σημείωσε ότι "πετύχαμε χειροπιαστή πρόοδο" στα ζητήματα αυτά και ότι πλησίασαν σε κλείσιμο των ζητημάτων, προσθέτοντας ότι ετοιμάστηκαν 31 έγγραφα, που περιείχαν σημεία συγκλίσεων και διαφωνιών, καθώς και θέματα που χρειάζονταν περισσότερη συζήτηση.
Κλείσιμο

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι για να διαμορφωθεί μια κουλτούρα ειρήνης, θα πρέπει να γίνουν βήματα που θα διασφαλίζουν πιο αρμονικές σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών, προσθέτοντας ότι αυτό προϋποθέτει μεγάλη αλλαγή, και οι δύο κοινότητες να αποδεχθούν ότι θα πρέπει να συγχωρέσουν και να συμβιβαστούν.

Ο κ. Ταλάτ διευκρίνισε ότι αναφέρεται στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, σημειώνοντας τα μέτρα αυτά δεν θα πρέπει να συνδέονται με τις βασικές πτυχές του Κυπριακού.

Ως μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ο κ. Ταλάτ εισηγήθηκε, μεταξύ άλλων, τρίγλωσσο κοινό πανεπιστήμιο ή σχολείο στη νεκρή ζώνη, παιδότοπο και ζωολογικό κήπο στη νεκρή ζώνη, διδασκαλία ελληνικής και τουρκικής γλώσσας στα σχολεία αμφότερων πλευρών, κοινά τηλεοπτικά προγράμματα, επίσπευση της αναστήλωσης μνημείων, μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σχολεία και άλλα ιδρύματα, και κοινό δίκτυο τηλεπικοινωνιών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης