Δημοσκόπηση Alco για το «Πρώτο ΘΕΜΑ»: Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ με σταθερή διαφορά από τη ΝΔ

Δημοσκόπηση Alco για το «Πρώτο ΘΕΜΑ»: Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ με σταθερή διαφορά από τη ΝΔ

Μπροστά 3,8 μονάδες το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης - Στο ερώτημα να γίνουν πρόωρες εκλογές το 45% απαντά όχι και το 41% ναι - Καθολική αποδοκιμασία για δημιουργία κόμματος από τον Γιώργο Παπανδρέου - Τι θέλουν οι ψηφοφόροι από τον Τσίπρα αν δεν έχει αυτοδυναμία

Δημοσκόπηση Alco για το «Πρώτο ΘΕΜΑ»: Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ με σταθερή διαφορά από τη ΝΔ
Με σταθεροποιημένο το σαφές εκλογικό προβάδισμα των 3,8 εκατοστιαίων μονάδων που εξασφάλισε ο ΣΥΡΙΖΑ στην ευρωκάλπη του περασμένου Μαΐου ξεκινά η νέα πολιτική σεζόν, που κυριαρχείται από τη σκληρή κομματική διαμάχη για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ή την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, η οποία φαίνεται να διχάζει την κοινή γνώμη.

Οι θιασώτες της σταθερότητας, όπως προκύπτει από έρευνα της εταιρείας Alco για λογαριασμό του «ΘΕΜΑτος», πλειοψηφούν, καθώς σε ποσοστό 45% οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση ενστερνίζονται την κυβερνητική άποψη ότι είναι καλύτερο για τη χώρα να εκλεγεί Πρόεδρος από την παρούσα Βουλή.


Ισχυρό, ωστόσο, και σε ανοδική τάση είναι το αίτημα για πρόωρες εκλογές που προωθεί η αντιπολίτευση και βρίσκει σύμφωνο το 41% των πολιτών.

Κλείσιμο
Πλειοψηφικά η κοινή γνώμη εμφανίζεται διστακτική απέναντι στις πρόσφατες εξαγγελίες που έκανε από το βήμα της ΔΕΘ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, καθώς το 54% δεν τις πιστεύει, έναντι του 28% που δείχνει εμπιστοσύνη, ενώ στο 27% φτάνουν όσοι πιστεύουν ότι μπορεί όντως να χρηματοδοτηθούν τα μέτρα που ανακοίνωσε, την ίδια στιγμή  που το 46% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι οδηγούν σε ελλείμματα.

Παρά τη διστακτικότητα, πάντως, των πολιτών έναντι των εξαγγελιών του, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται με ενισχυμένα τα αρχηγικά χαρακτηριστικά του. Πλησιάζει, κατ' αρχάς, τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος στο ερώτημα για την πρωθυπουργική αξιοπιστία εξακολουθεί να προηγείται με 33,5%, έναντι του 32,5% που συγκεντρώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με το 34% των ερωτηθέντων να απαντά «κανένας».



Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εξάλλου, προηγείται κατά μία μονάδα του πρωθυπουργού στο ερώτημα για το ποια πολιτική οδηγεί στην έξοδο από την κρίση: το 28% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση απαντά «του Τσίπρα» και το 27% «του Σαμαρά», με το 40%, πάντως, να απαντά «καμία».



Τα ευρήματα της έρευνας της Alco στην πρόθεση ψήφου δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε ανοδική δημοσκοπική φάση εξαιτίας της αυξημένης συσπείρωσης των παλαιών του ψηφοφόρων που παρουσιάζει, αλλά και της τάσης μετακίνησης προς αυτόν που δείχνουν ψηφοφόροι άλλων κομμάτων.

Το 26% που συγκεντρώνει η αξιωματική αντιπολίτευση στην αστάθμητη πρόθεση ψήφου και γίνεται 28% στην εκτίμηση επί των εγκύρων είναι πάνω από το 26,5% που εξασφάλισε στις ευρωεκλογές. Η διαφορά με τη Ν.Δ. οικοδομείται τόσο με την υψηλή συσπείρωση της τάξης του 84% που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και με την προσέλκυση ψηφοφόρων που το 2012 επέλεξαν άλλες δυνάμεις, όπως το 17% του ΠΑΣΟΚ, το 5% της Ν.Δ., ενώ έχει ακόμη ισχυρότερες ροές ψηφοφόρων από τους ΑΝ.ΕΛ. και τη ΔΗΜ.ΑΡ. και αποσπά δυνάμεις ακόμη και από τη Χρυσή Αυγή.


Η Νέα Δημοκρατία, αντιθέτως, εμφανίζει χαμηλότερη συσπείρωση της τάξης του 75% και φτάνει στο 22,2%, που γίνεται 23,8% στην εκτίμηση επί των εγκύρων και είναι ελαφρώς υψηλότερο από το 22,7% της ευρωκάλπης του Μαΐου, ενώ προσελκύει μικρό αριθμό ψηφοφόρων από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜ.ΑΡ. και ακόμη μικρότερο από τους ΑΝ.ΕΛ. ή τη Χρυσή Αυγή, που δεν αρκούν για να ισοσκελίσουν τις απώλειες που έχει, κυρίως προς τους αναποφάσιστους (8%).


Την τρίτη θέση στη σειρά κατάταξης των κομμάτων εξακολουθεί να διατηρεί η Χρυσή Αυγή, αν και η δύναμή της φαίνεται να υποχωρεί -ίσως και για συγκυριακούς λόγους, καθώς η έρευνα συνέπεσε με τον έναν χρόνο από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Δεν φαίνεται, πάντως, να απειλείται η θέση της, αφού κινούνται χαμηλότερα τα υπόλοιπα κόμματα που διεκδικούν είσοδο στην επόμενη Βουλή, με το ΚΚΕ να φτάνει στο 4,4%, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι να ισοψηφούν στο 4,3% και τους Ανεξάρτητους Ελληνες να περιορίζονται σε ένα ισχνό και ανασφαλές 3,1%.

Εκτός πολιτικής ο επόμενος Πρόεδρος

Πρόσωπο εκτός πολιτικής επιθυμεί η πλειοψηφία των πολιτών, σε ποσοστό 34%, να αναλάβει το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το 32%, ωστόσο, θεωρεί ότι δεν έχει σημασία αν είναι πολιτικός ή εάν προέρχεται από άλλο χώρο της κοινωνικής ζωής.

Μεγαλύτερη είναι η αδιαφορία της κοινής γνώμης για τα ιδεολογικά χαρακτηριστικά του επόμενου Προέδρου, καθώς, μπορεί το 26% των ερωτηθέντων να προτιμά να είναι κεντροαριστερής προέλευσης, έναντι 14% που τον θέλει κεντροδεξιό, αλλά το μάλλον συντριπτικό 52% απαντά ότι δεν έχει σημασία.       
Αξιοσημείωτο είναι, εξάλλου, ότι σε ό,τι αφορά το δίλημμα εκλογή Προέδρου ή πρόωρες εκλογές, οι πολίτες ακολουθούν σε γενικές γραμμές τις προθέσεις των κομμάτων που ψήφισαν στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.
 
Ετσι, υπέρ της εκλογής Προέδρου τάσσεται η πλειοψηφία όσων στις προηγούμενες εκλογές, τον Μάιο του 2012, ψήφισαν τα δύο κυβερνητικά κόμματα και συγκεκριμένα το 79% όσων είχαν επιλέξει τη Νέα Δημοκρατία και το 59% όσων στήριξαν το ΠΑΣΟΚ.

Αντιθέτως, την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες προτιμούν -αψηφώντας τα κυβερνητικά διλήμματα- όσοι στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση επέλεξαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα το 73% των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής, το 71% του ΚΚΕ, το 68% του ΣΥΡΙΖΑ και ένας στους δύο (50%) από αυτούς ψήφισαν Ανεξάρτητους Ελληνες και ΔΗΜ.ΑΡ.

Συντριπτικό «όχι» σε κόμμα Παπανδρέου

Τις τάσεις παγίωσης του πολιτικού σκηνικού που ήδη από την περασμένη άνοιξη έχει διαμορφωθεί στη χώρα μαρτυρά και ένα ακόμη αξιοσημείωτο εύρημα της έρευνας της Alco.


Στο ερώτημα αναφορικά με την πρόθεση υποστήριξης σε ένα νέο κόμμα υπό τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, οι πολίτες με το μάλλον συντριπτικό ποσοστό της τάξης του 92%, απαντούν «όχι», ενώ μόλις στο 5% φτάνουν όσοι απαντούν θετικά - ποσοστό αντίστοιχο με τις απαντήσεις που είχαν δοθεί στο ίδιο ερώτημα τον περασμένο Μάρτιο.


Σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας Συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ με Ποτάμι και ΑΝ.ΕΛ.

Το σκηνικό που αποτυπώνεται στη δημοσκόπηση της Alco δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, υπό τις παρούσες συνθήκες, απέχει από τον στόχο της αυτοδυναμίας, αφού, με βάση υπολογισμούς, η κοινοβουλευτική δύναμη που μπορεί να προσδοκά, εφόσον επιβεβαιωθούν στην επίσημη κάλπη οι τωρινές τάσεις του εκλογικού σώματος, είναι μεταξύ 135 και 142 εδρών. Ο ακριβής αριθμός των βουλευτών που μπορεί να εκλέξει εξαρτάται, άλλωστε, όχι μόνον από τη δική του επίδοση, αλλά και από τα κόμματα που μπορούν να μπουν στην επόμενη Βουλή και, για την ακρίβεια, από τις ψήφους που θα συγκεντρώσουν όσα κόμματα δεν θα περάσουν το όριο του 3%.


Σε περίπτωση, πάντως, που ο ΣΥΡΙΖΑ κόψει πρώτος το νήμα και δεν είναι αυτοδύναμος, η πλειοψηφία των πολιτών, σε ποσοστό 28%, προκρίνει το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Ποτάμι και τους ΑΝ.ΕΛ. Εξίσου, όμως, ισχυρό -κυρίως από τους ψηφοφόρους του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ- προβάλλει και το ενδεχόμενο για προσφυγή σε νέες εκλογές που υιοθετείται από το 27% των ερωτηθέντων. Μικρότερη αποδοχή έχει μια ενδεχόμενη συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία (τη θέλει το 10%) ή το ΠΑΣΟΚ (την προτιμά το 8%).




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης