Τα χρονοδιαγράμματα της προεδρικής εκλογής

Τα χρονοδιαγράμματα της προεδρικής εκλογής

Πότε θα διεξαχθούν οι ψηφοφορίες - Πότε προβλέπεται να γίνουν βουλευτικές εκλογές, σε περίπτωση που δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Τα χρονοδιαγράμματα της προεδρικής εκλογής
Ξεκάθαρα είναι τα χρονοδιαγράμματα που ορίζει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής για την κοινοβουλευτική διαδικασία της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα να μπορεί να προσδιοριστεί ακόμα και η ημερομηνία εθνικών εκλογών σε περίπτωση που η παρούσα Βουλή δεν καταφέρει να εκλέξει Πρόεδρο.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοίνωσε το Μέγαρο Μαξίμου η πρώτη ψηφοφορία ορίστηκε για την 17η Δεκεμβρίου, η δεύτερη στις 23 Δεκεμβρίου και η τρίτη ψηφοφορία στις 29 Δεκεμβρίου. Ολες οι ψηφοφορίες είναι ονομαστικές και φανερές. Εάν και στην Τρίτη δεν εκλεγεί ΠτΔ τότε η Βουλή διαλύεται εντός δέκα ημερών και προκηρύσσονται εθνικές εκλογές.

Πιο αναλυτικά, με ημερήσια διάταξη που θα εκδώσει ο Πρόεδρος της Βουλής οι βουλευτές θα συγκεντρωθούν στην Ολομέλεια προκειμένου να συμμετάσχουν στην πρώτη ψηφοφορία η οποία απαιτεί τουλάχιστον 200 ψήφους για να εκλεγεί ΠτΔ. Σε περίπτωση που δεν διαπιστωθεί η απαραίτητη πλειοψηφία η διαδικασία θα επαναληφθεί μετά από πέντε ημέρες, στις 23 Δεκεμβρίου με το όριο των θετικών ψήφων να παραμένει σταθερό. Aν δεν επιτευχθεί ούτε στη δεύτερη ψηφοφορία η οριζόμενη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά ύστερα από πέντε ημέρες στις 27 Δεκεμβρίου, οπότε εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 180 βουλευτές.
 
Αν δεν επιτευχθεί ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία η αυξημένη αυτή πλειοψηφία, η Bουλή διαλύεται μέσα σε δέκα ημέρες από την ψηφοφορία, και προκηρύσσεται εκλογή για ανάδειξη νέας Bουλής. Σε μια τέτοια περίπτωση πιθανές ημερομηνίες για προσφυγή στις κάλπες θα ήταν οι 18 και 25 Ιανουαρίου και 1 Φεβρουαρίου.

H Bουλή που αναδεικνύεται από τις νέες εκλογές, αμέσως μόλις συγκροτηθεί σε σώμα, εκλέγει με ονομαστική ψηφοφορία Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών (180). Aν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μέσα σε πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151). 
Κλείσιμο

Aν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά, ύστερα από πέντε ημέρες, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν και θεωρείται ότι έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία. Στην τελευταία περίπτωση θα μπορούσε να εκλεγεί ΠτΔ ακόμα και με ελάχιστες ψήφους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης