Επτακομματική Βουλή χωρίς αυτοδυναμία

Επτακομματική Βουλή χωρίς αυτοδυναμία

Αλώβητο το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ φθάνει στο 4,4% - Καθοριστικής σημασίας για την αυτοδυναμία η τύχη των ΑΝ.ΕΛ. που περνούν το 3% -Συνεχίζεται το θρίλερ για την τρίτη θέση που διεκδικούν Το Ποτάμι και η Χρυσή Αυγή. - - Οι γυναίκες κυριαρχούν στη «δεξαμενή» των αναποφάσιστων που φθάνει στο 11%. - Στο 35% η ανησυχία για τις καταθέσεις και την έξοδο από το ευρώ

Επτακομματική Βουλή χωρίς αυτοδυναμία
Διατηρείται αλώβητο το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Alco για το protothema.gr που δείχνει ότι η επόμενη κοινοβουλευτική σύνθεση θα είναι μάλλον επτακομματική και πιθανότητα χωρίς αυτοδύναμη μονοκομματική πλειοψηφία.



Στην τελική ευθεία προς την κάλπη της προσεχούς Κυριακής, ο αριθμός των αναποφάσιστων παραμένει σε διψήφιο ποσοστό (10,9% στην αναγωγή επί των εγκύρων), αλλά η διάρθρωση της συγκεκριμένης «δεξαμενής» ψηφοφόρων είναι τέτοια που δεν αφήνει πολλά περιθώρια για ανατροπή του προβαδίσματος. 

Ταυτόχρονα, η πλειονότητα (47%) προεξοφλεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμβιβαστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους και παραμένουν στο 35%, όσοι ανησυχούν για τις καταθέσεις ή το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.    
Κλείσιμο
  
Τη μάχη για την πρώτη θέση φαίνεται να την καθορίζει η υψηλή συσπείρωση που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ (87%), αλλά και η προσέλκυση από την Κουμουνδούρου μεγάλου αριθμού ψηφοφόρων που στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2012 είχαν επιλέξει τα κόμματα της απερχόμενης συγκυβέρνησης. 




Είναι χαρακτηριστικό ότι μετακινείται στον ΣΥΡΙΖΑ το 11,5% όσων ψήφισαν ΝΔ, όταν η αντίστροφη ροή, δηλαδή από τον ΣΥΡΙΖΑ προς τη ΝΔ, είναι μόλις 2%. Αντιστοίχως, από τους παλαιούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ (σ.σ.: εννοείται του Ιουνίου 2012) οδηγείται προς τον ΣΥΡΙΖΑ το 23,5%, όταν οι «πράσινες» διαρροές προς τη γαλάζια κάλπη είναι 12,5% και ακόμη μικρότερη η ροή προς το νεοσύστατο Κίνημα του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου που αποσπά από τη Χαριλάου Τρικούπη μόλις το 10,5%.



Η πρόθεση ψήφου και η αυτοδυναμία
Αναλυτικότερα, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 31,7% (+0,5% από την προηγούμενη έρευνα της Alco)  και προηγείται κατά 4,4% της Νέας Δημοκρατίας, η δύναμη της οποίας είναι στο 27,3% (-0,5%). Στην τρίτη θέση παραμένει το Ποτάμι με 5,1% και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 4,8% (-0,2%), το ΠΑΣΟΚ με 4,1% (+0,5%) που ισοψηφεί με το ΚΚΕ (+0,1%). Πάνω από το όριο του 3% περνάνε οι ΑΝ.ΕΛ. που φθάνουν στο 3,2% (+0,6%) και αν αυτό επιβεβαιωθεί και στην κάλπη της ερχόμενης Κυριακής τότε η σύνθεση της επόμενης Βουλής θα είναι και ο στόχος της αυτοδυναμίας αβέβαιος.



Με τα συγκεκριμένα ποσοστά και αναλογική κατανομή των αναποφασίστων, ο ΣΥΡΙΖΑ, χάρις στο μπόνους των 50 εδρών που θα λάβει ως πρώτο κόμμα, εκλέγει 147 βουλευτές και θέλει τουλάχιστον μια επιπλέον μονάδα για να επιτύχει τον στόχο της αυτοδυναμίας. Αν, ωστόσο, μείνουν τελικώς εκτός Βουλής οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ή αυξηθεί το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν, τότε ο πήχης της αυτοδυναμίας θα ανέβει αρκετά ψηλότερα. Υπενθυμίζεται ότι αν τα κόμματα που δεν θα βγάλουν βουλευτές  συγκεντρώσουν ποσοστά της τάξης του 10%, τότε το πρώτο κόμμα έχει αυτοδυναμία με 36,4%, ενώ αν το αθροιστικό ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων πέσει στο 8%, τότε για να είναι αυτοδύναμο το πρώτο κόμμα απαιτείται να λάβει άνω του 37,2%.  



Γι΄ αυτό και η είσοδος στην επόμενη Βουλή των ΑΝ.ΕΛ., που ορισμένοι τους βλέπουν ως πιθανούς κυβερνητικούς εταίρους του ΣΥΡΙΖΑ, δυσκολεύει τον στόχο της Κουμουνδούρου για αυτοδυναμία.



Το αίτημα, πάντως, για αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ γοητεύει το 24% της κοινής γνώμης (από 18% που ήταν σε προηγούμενη έρευνα), ενώ συγκριτικά περισσότεροι είναι εκείνοι που επιθυμούν συνεργασία και φθάνουν στο 27%. Ενδεικτικό, πάντως, της γενικότερης υπεροχής που έχει το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα είναι ότι το 51% των ερωτηθέντων επιθυμούν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –αυτοδύναμη ή συνεργασίας- όταν αντίστοιχη επιθυμία για κυβέρνηση με τη ΝΔ εκφράζει το 32%, που μοιράζεται με 24% υπέρ της συνεργασίας και 8% υπέρ της αυτοδυναμίας.

Έχει ενδιαφέρον επίσης ότι πάνω από τους μισούς ψηφοφόρους και για την ακρίβεια το 51%  προεξοφλούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αν κερδίσει τις εκλογές χωρίς αυτοδυναμία θα συνεργαστεί και μόνον το 30% πιστεύει ότι θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές.

Πολύ περισσότερο που τα «ποιοτικά» στοιχεία της συγκεκριμένης έρευνας δείχνουν μείωση του αριθμού των εκλογέων που πιστεύουν ότι μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αυξάνονται όσοι πιστεύουν ότι μπορεί να γίνει αποδεκτό. 

Η αμφιταλάντευση των γυναικών
Πολυσυλλεκτική είναι η δεξαμενή των αναποφάσιστων ψηφοφόρων, όπως την κατέγραψε η έρευνα της Alco. Ένας στους πέντε (21%) είχε ψηφίσει τον Ιούνιο του 2012 κάποιο από τους μικρότερους σχηματισμούς, ενώ αντίστοιχο ποσοστό (20%) δεν είχε ασκήσει το δικαίωμά του. Οι προηγούμενες επιλογές των υπολοίπων υπήρξαν σχεδόν ισομερώς κατανεμημένες στον ΣΥΡΙΖΑ, στο ΠΑΣΟΚ στους ΑΝ.ΕΛ. (από 12%), καθώς και στη Ν.Δ. (11%) και λιγότερο στη ΔΗΜ.ΑΡ. (8%) και στη Χρυσή Αυγή (4%).







Συντριπτικά υψηλότερο, καθώς φθάνει στο 73%, είναι το ποσοστό των γυναικών που εμφανίζονται να μην έχουν καταλήξει ακόμη στην επιλογή τους, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των ανδρών είναι μόλις στο 27%. 



Σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική κατανομή των αναποφάσιστων το 64% ψηφίζει στην περιφέρεια και το 36% στην Αττική, ενώ ανά ηλιακή ομάδα, ο ένας στους δύο (49%) που δεν έχει αποφασίσει για την ψήφο που θα δώσει είναι μεταξύ 25 και 44 ετών.













ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης