Τσίπρας: ΕΝΦΙΑ και το '15 αν δεν πετύχουμε τους στόχους

Τσίπρας: ΕΝΦΙΑ και το '15 αν δεν πετύχουμε τους στόχους

Θα πάμε σε δημοψήφισμα αν η συμφωνία υπερβαίνει τις «κόκκινες» γραμμές - Ξεκάθαρο «όχι» σε εκλογές - Καρφιά για Ντάισελμπλουμ, Ντράγκι - Μας εξαπάτησαν και δεν πήραμε χρήματα στις 20 Φεβρουαρίου - Καλά λόγια για Μέρκελ - «Τρόικα εσωτερικού» η αντιπολίτευση - Κάλυψε Βαρουφάκη - Άφησε ορθάνοιχτη την πόρτα στις ιδιωτικοποιήσεις - Τάχθηκε υπέρ της αποφυλάκισης Ξηρού

Τσίπρας: ΕΝΦΙΑ και το '15 αν δεν πετύχουμε τους στόχους
Σχεδόν βέβαιος ότι θα επέλθει «ενδιάμεση» συμφωνία και ένας «έντιμος συμβιβασμός» τις επόμενες ημέρες με τους εταίρους, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη τηλεοπτική του συνέντευξη μετά τις εκλογές, (στο STAR και τον Νίκο Χατζηνικολάου), κατά την οποία απάντησε και σε ερωτήσεις του κοινού. Παραδέχθηκε όμως ότι έγιναν λάθη στη διαπραγμάτευση μέχρι τώρα, λόγω της απειρίας της κυβέρνησης, ενώ για το κακό κλίμα έριξε την ευθύνη και στην «μονταζιέρα» από ευρωπαϊκούς κύκλους που δεν θέλουν τη συμφωνία, αλλά «διαρρέουν ψευδείς ειδήσεις».

Δείτε τι είπε για τη διαπραγμάτευση


Κάλυψε τον Γιάνη Βαρουφάκη, για τον οποίο είπε ότι στοχοποιείται από τους δανειστές στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να αποδομήσουν στον αντίπαλο στις διαπραγματεύσεις. Επιτέθηκε στους εταίρους και ειδικά στον Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον Μάριο Ντράγκι, λέγοντας ότι άλλαξαν στάση και δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους ότι με τη συμφωνία της 20ης  Φεβρουαρίου θα αποκατασταθεί η ρευστότητα και η χρηματοδότηση στην ελληνική οικονομία.
Κλείσιμο

Επέκρινε και την αντιπολίτευση την οποία κατηγόρησε ότι του λέει πράγματα που δεν τολμούν να του πουν οι δανειστές, ενώ καταλόγισε στην προηγούμενη κυβέρνηση προσπάθεια να τον εγκλωβίσει σκόπιμα σε αδιέξοδο.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα καταφύγει στον ελληνικό λαό, αλλά όχι για εκλογές – «φωτογραφίζοντας» δηλαδή δημοψήφισμα – στην περίπτωση που η συμφωνία που θα προταθεί από τους εταίρους είναι εκτός ορίων της εντολής που έχει λάβει στις 25 Ιανουαρίου. Ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά ότι η εντολή αυτή είναι «σκληρή διαπραγμάτευση εντός της Ευρώπης» αποκλείοντας σενάρια εξόδου από την ευρωζώνη ή χρεοκοπίας. «Το όραμά του δεν είναι η Ελλάδα έξω από την Ευρώπη» είπε σχολιάζοντας τα περί Grexit. «Ματώνουμε στη διαπραγμάτευση, για να μην ματώσει άλλο ο ελληνικός λαός» σημείωσε.

Διαβεβαίωσε όμως ότι δεν θα αναδιπλωθεί: «Δεν θα υποδυθώ το ρόλο Σαμαρά – Βενιζέλου. Αν είναι για κωλοτούμπες υπάρχουν άλλοι» τόνισε.


«Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ έχει να κάνει με την πορεία της οικονομίας»

«Eάν η χώρα κινηθεί το επόμενο διάστημα σε ομαλό πλαίσιο και πιάσουμε τους στόχους μας για πρωτογενές πλεόνασμα 1,2% και ανάπτυξη 1,4%, πιστεύουμε να μπορέσουμε στο δεύτερο εξάμηνο να δούμε το θέμα του ΕΝΦΙΑ, είπε ο Πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Εάν δεν το καταφέρουμε αυτό και θέλω να είμαι ειλικρινής δεν θα είναι θέμα τρόικας, θα είναι θέμα προτεραιοτήτων. Δεν θα μπορέσουμε» 

Ακολούθως τόνισε: «Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ συνεπώς και του αφορολόγητου, έχει να κάνει με την πορεία της οικονομίας και τις δυνατότητες που θα έχουμε να μπορέσουμε ανταποκριθούμε στους στόχους μας. Αλλιώς θα πάει για το 2016».

Τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας για τον ΕΝΦΙΑ  
 
Η παραπλάνηση για την 20η Φεβρουαρίου

 «Βρισκόμαστε σε μια σκληρή αντιπαράθεση, μια σκληρή διαπραγμάτευση. Όλοι είχαν προεξοφλήσει ότι δεν θα υπήρχε συμφωνία στις 20 Φλεβάρη, όμως μετά τις 20 του Φλεβάρη διεξάγεται μεγάλη μάχη να παρθούν πίσω σημεία της συμφωνίας που ήταν επιτυχία για την Ελλάδα. Δεν σκίσαμε το μνημόνιο σε μία νύχτα, δεν ξεφύγαμε από την επιτήρηση μεμιάς, όμως πήραμε συμφωνία που δίνει δυνατότητες στην Ελλάδα να ξεφύγει από το μέιλ Χαρδούβελη και τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης» είπε ο πρωθυπουργός και αποκάλυψε γιατί προέκυψε το πρόβλημα ρευστότητας.

«Και τα λάθη και οι παραλείψεις είναι στοιχεία της ανθρώπινης ύπαρξης». Υπάρχουν λάθη που γίνονται και είναι εγκληματικά, υπάρχουν λάθη που γίνονται κάτω από την πίεση των γεγονότων και λάθη που γίνονται επειδή σε παραπλανούν. Στις 20 Φλεβάρη έθεσα το ζήτημα αυτό και πήρα την δέσμευση ότι με την συμφωνία θα αποκατασταθεί. Το λάθος είναι ότι πειστήκαμε με μία προφορική δέσμευση και δεν ζητήσαμε γραπτή», δήλωσε, αναφερόμενος στον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, αλλά και στον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Κάναμε λάθη γιατί μας παραπλάνησαν, όπως συνέβη στις 18 του Φλεβάρη, όταν η ΕΚΤ πήρε μια απόφαση που δεν στέκει ηθικά και πολιτικά. Με την απόφαση εκείνη, αποκλείστηκε η δυνατότητα των συστημικών τραπεζών να αναχρηματοδοτούν την Γενική Κυβέρνηση. Όταν θέσαμε εγώ στον κ. Ντάισελμπλουμ και ο κ. Βαρουφάκης στο Eurogroup το θέμα αυτό, πήραμε την δέσμευση ότι θα αποκατασταθεί το λάθος αυτό. Το λάθος μας ήταν ότι πήραμε προφορική δέσμευση και όχι γραπτή» παραδέχθηκε.

Ειδικά για τον κ. Ντράγκι και το πώς διέψευσε τις ελληνικές προσδοκίες, ο κ. Τσίπρας απέδωσε την αλλαγή στάση του σε σχέση με τις υποσχέσεις που έδινε στον ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά, στην προσπάθεια να εξισορροπήσει έτσι το γεγονός ότι συγκρούστηκε με τους Γερμανούς για την ποσοτική χαλάρωση και τώρα, προφανώς δεν έχει περιθώρια, παρά να συμπλέει με τη σκληρή γραμμή του Βερολίνου.

Απέδωσε επίσης τις διακυμάνσεις που υπάρχουν στις επαφές με τους εταίρους σε διαπραγματευτικά παιχνίδια: «Παρά τις δυσκολίες, οι δυνατότητες να κερδίσουμε σε αυτή την διαπραγμάτευση είναι μεγάλες. Προϋπόθεση είναι να μην τσιμπάμε στα διαπραγματευτικά παιχνίδια και στις κινήσεις πανικού, στην προσπάθεια να δημιουργήσουν φόβο. Όποιος φοβάται σε αυτό το παιχνίδι, χάνει», δήλωσε και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει λύση αυτή την άλλη εβδομάδα για την επίτευξη ενδιάμεσης συμφωνίας.

Απέδωσε την καθυστέρηση στην εξεύρεση λύσης στην αδυναμία των εταίρων να παραδεχθούν ότι απέτυχε το πρόγραμμα, που επέβαλαν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, αλλά και στη δική του επιμονή να πετύχει ένα καλό αποτέλεσμα: «Θα ήταν για 'μενα πολύ εύκολο να βάλλω την υπογραφή μου και να έχω συμφωνία, αλλά όχι μόνο δεν θα πέρναγε από τη Βουλή, αλλά δεν έχω αυτή την εντολή από τον ελληνικό λαό» είπε χαρακτηριστικά.
 
 
Για την συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση

 «Δεν υπάρχει μνημόνιο, όμως αυτοί που αποτελούν τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών δεν έχουν αλλάξει άποψη, καθώς θεωρούν το μνημόνιο παιδί τους και δεν θέλουν να το σκοτώσουν», ανάφερε ο πρωθυπουργός σχηματικά.

Χαρακτήρισε «νίκη στα σημεία, αλλά σημαντική» την κατάργηση της τρόικας και της διαδικασίας αξιολόγησης που συνήθιζαν να ακολουθούν τα στελέχη της. Αποκάλυψε δε ότι εξαιτίας αυτής της συμπεριφοράς των τεχνικών κλιμακίων, ακόμη και το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις προωθήθηκε περίπου με «αντάρτικο»!

«Δεν θέλω να ωραιοποιήσω την πραγματικότητα, αλλά ούτε και να την δραματοποιήσω, πρέπει να πούμε την αλήθεια. Η διαπραγμάτευση γίνεται γιατί ακόμα υπάρχουν στο τραπέζι υφεσιακά μέτρα, οι ομαδικές απολύσεις, οι περικοπές συντάξεων» είπε. 

Είπε με παράπονο ότι το 70% του χρόνου του τον αφιερώνει στη διαπραγμάτευση.
Όσο για τη χρησιμότητα της ενδιάμεσης συμφωνίας είπε:

«Η ενδιάμεση συμφωνία βολεύει και εμάς και τους πιστωτές, ώστε να αποκατασταθεί κλίμα εμπιστοσύνης και έχοντας αποκαταστήσει τις γέφυρες να συζητήσουμε με μία άνεση, που δεν την βλέπουμε πλέον, γιατί έχουμε καθυστερήσει δραματικά όχι με δική μας ευθύνη, να προετοιμάσουμε το έδαφος με σεβασμό στη λαϊκή ετυμηγορία και τους κανόνες της ευρωζώνης για μια μεγάλη συμφωνία. Έτσι κάνουμε μια υποχώρηση και λέμε ελάτε να τα βρούμε, ώστε να συμφωνήσουμε στη συνέχεια».

«Με τους εταίρους διαφωνούμε στο ασφαλιστικό, διαφωνούμε στην περικοπή των συντάξεων, έχουμε θέμα με τα εργασιακά, εκτός από τις ομαδικές απολύσεις, θέλουμε να αποκαταστήσουμε τις εργασιακές σχέσεις, αλλά και να αποκαταστήσουμε τον κατώτατο μισθό, κάτι που θα γίνει σταδιακά» τόνισε και πρόσθεσε: «Διαφωνούμε στο ΦΠΑ κι αυτά δεν είναι καπρίτσια. Δεν θέλουμε οριζόντια μέτρα».

«Έχουμε διαφωνία στα εργασιακά. Είναι το θέμα των ομαδικών απολύσεων αλλά και η βούλησή μας να αποκαταστήσουμε αυτό το διαλυμένο τοπίο στις εργασιακές σχέσεις. Όπως και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν συλλογικές διαπραγματεύσεις, έτσι κι εμείς θέλουμε να τις επαναφέρουμε». Επίσης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον κατώτατο μισθό: «Θα το κάνουμε σταδιακά, σε συνεννόηση με τους κοινωνικούς εταίρους, αλλά θα το κάνουμε. Αυτή είναι η λαϊκή εντολή που πήραμε».

Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής φόρου «πολυτελούς διανυκτέρευσης», ενώ είπε ότι «έχουμε προτείνει, ειδικά στα νησιά που υπάρχει μεγάλη κίνηση, να βάλουμε την υποχρέωση η συναλλαγή πάνω από 50 ή 70 ευρώ να γίνεται μόνο με πιστωτική κάρτα».
 
Ο πρωθυπουργός για τον ΦΠΑ και το φόρο διανυκτέρευσης
 
Κάλυψη σε Βαρουφάκη 

 
Ο πρωθυπουργός φρόντισε να καλύψει τον υπουργό Οικονομικών, παρότι του καταλόγισε λάθη στη διαπραγματευτική τακτική: «Τόσο εγώ όσο και το σύνολο της κυβέρνησης στηρίζουμε τον Γιάνη Βαρουφάκη, που έχει ενοχλήσει γιατί μιλάει τη γλώσσα τους καλύτερα από ό,τι τη μιλάνε αυτοί, βεβαίως με ριζοσπαστικές θέσεις. Ο κύριος Βαρουφάκης είναι asset για την κυβέρνηση» είπε. Πρόσθεσε δε ότι με «τη δημιουργική ασάφεια ο Βαρουφάκης πίστευε ότι βοηθούσε τους εταίρους, ήταν καλόπιστος».

Επιχείρησε δε να δικαιολογήσει την απόφαση του κ. Βαρουφάκη να μην συμμετέχει στο δείπνο των ομολόγων του υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν μπορεί κανείς να μην έχει ανθρώπινα συναισθήματα, όταν άλλα λένε μπροστά του και άλλα βγαίνουν και λένε μετά. «Είμαστε σε αγαστή συνεργασία με τον Γιάνη Βαρουφάκη», επεσήμανε και απέδωσε σε ανάγκη «αναδιοργάνωσης» τις πρόσφατες αλλαγές στη διαπραγματευτική ομάδα της χώρας. 
 
Δείτε τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας για τον Γιάνη Βαρουφάκη
 
Δημοψήφισμα, όχι εκλογές

 
«Αν μας εξωθήσουν στα άκρα, ο λαός θα δώσει τη λύση αποφασίσει αλλά όχι με εκλογές» είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Έχουμε μια σαφή εντολή, είμαστε 15 μονάδες μπροστά στις δημοσκοπήσεις. Γιατί να πάμε σε εκλογές;. Δεν είναι δημοσιονομικό αλλά εθνικό θέμα το εάν η κυβέρνηση θα δεχθεί κάποιους συγκεκριμένους όρους».

Εκτίμησε πάντως ότι η κυβέρνησή του δεν θα αναγκαστεί να φθάσει σε αυτή τη λύση γιατί θα υπάρξει, όπως είπε, συμφωνία με τους εταίρους

Δείτε όσα είπε ο πρωθυπουργός για το δημοψήφισμα


Κατηγόρησε την κυβέρνηση Σαμαρά ότι υπονόμευσε από την αρχή τη νέα κυβέρνηση, βάζοντάς την σε ένα «ναρκοθετημένο πεδίο» προκειμένου να επιβεβαιωθεί το σενάριο περί «αριστερής παρένθεσης».

«Είχαν επιλέξει από πριν εσκεμμένα δίμηνη και όχι εξάμηνη παράταση. Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι έστησαν αυτή την παγίδα με την βοήθεια ισχυρών ευρωπαϊκών κέντρων και την προπαγάνδισαν κιόλας, ότι πρόκειται για αριστερή παρένθεση. Επιχαίρουν στην προοπτική αποτυχίας και δείχνουν να αδιαφορούν για τις συνέπειες» κατήγγειλε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας μίλησε «εσωτερική τρόικα» που του λέει όσα δεν του λένε «οι έξω...»! «Δεν έχουμε σοβαρή αντιπολίτευση ενώ η χώρα τώρα χρειάζεται συστράτευση» πρόσθεσε.

Για τις σχέσεις του με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή είπε ότι υπάρχει αμοιβαία πολιτική εκτίμηση, αλά όχι πολιτικό φλερτ και διέψευσε ότι του έκανε πρόταση για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Είπε πως έχει να συναντηθεί μαζί του ενάμιση χρόνο ενώ χαρακτήρισε ως «παραφιλολογία πολιτικού καφενείου» τα περί πολιτικής προσέγγισης με τον πρώην Πρωθυπουργού επ’ αφορμής και την πρότασης του προς τον Προκόπη Παυλόπουλο για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Πρότεινα δεξιό πρόεδρο γιατί δεν έχω τη φιλοσοφία του πάρτα όλα, ή της ιστορικής ρεβάνς» συμπλήρωσε.

Όσο για τον Γιώργο Παπανδρέου και την εξεταστική επιτροπή τόνισε ότι αυτή δεν γίνεται για λόγους εκδίκησης, αλλά για να φωτιστούν σκοτεινές πλευρές της περιόδου. Σημείωσε ότι εάν εντοπιστούν και ποινικές ευθύνες θα υπάρξει προανακριτική επιτροπή.
 
 
Για τον Ξηρό 

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η υπόθεση Ξηρού δεν έχει πλήξει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, ούτε τη σύμπλευση των δύο χωρών στο θέμα της διαπραγμάτευσης για την οικονομία. Αρνήθηκε ότι πρόκειται για μια φωτογραφική διάταξη που αφορά στον Σάββα Ξηρό, σημείωσε ότι η γενικότερη φιλοσοφία του νομοσχεδίου Παρασκευόπουλου αφορά πρωτίστως την προσπάθεια αποσυμφόρησης των φυλακών ενώ επικαλέστηκε τη φράση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για τους Απριλιανούς πραξικοποιματίες ότι «η Δημοκρατία δεν εκδικείται»
 
Δείτε τι είπε για την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού 
 
Στήριξη στην Ζωή Κωνσταντοπούλου

 
Ο πρωθυπουργός ήταν θερμός για την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, λέγοντας ότι κάνει καλά τη δουλειά της και θέλει να εφαρμόζει τον Κανονισμό, παρά τις υπερβολές. Η στοχοποίησή της κρύβει πολιτική σκοπιμότητα, τόνισε. 
 
Τι είπε ο πρωθυπουργός για την Πρόεδρο της Βουλής 
Ιδιωτικοποιήσεις
 
Ιδιαίτερα θετικός για τις ιδιωτικοποιήσεις εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός. «Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι καλές όταν πουλάς σε καλές τιμές» είπε, τονίζοντας πως ένα μέρος των ιδιωτικοποιήσεων πρέπει να πηγαίνει στη χώρα και όχι στο χρέος. «Αν υπάρξει συμφωνία θα προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις», βάζοντας στο τραπέζι ΔΕΣΦΑ, πώληση ακινήτων, Ιπποδρόμου αλλά και του Αστέρα. 

Συμπλήρωσε δε πως: «Λέμε ότι αν είναι να αξιοποιήσουμε τη δημόσια περιούσια μας για να βγούμε από την κρίση, να το κάνουμε παρότι έχουμε διαφορετική προσέγγιση στα θέματα αυτά. Είναι μια από τις υποχωρήσεις μας. Εντούτοις ζητάμε να μην πηγαίνουν τα χρήματα σε ένα βαρέλι δίχως πάτο, ένα μέρος του τουλάχιστον να επενδύεται  στην πραγματική οικονομία, να δίνει θέσεις εργασίας,  να πολλαπλασιάζεται ως ανάπτυξη και ταυτόχρονα να υπάρχει η δυνατότητα - αυτό ενδεχομένως να μην μπορεί να καταστεί εφικτό για τις ιδιωτικοποιήσεις που έχουν γίνει - μια συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου, η λογική των αναπτυξιακών κοινοπραξιών, γιατί με αυτό τον τρόπο θα έχουμε ένα διαρκές έσοδο που θέλουμε να πηγαίνει στα ασφαλιστικά ταμεία», βάζοντας στο τραπέζι το ΤΑΙΠΕΔ  όπου υπάρχουν 100-120 εκατ. ευρώ real estate, τη ΔΕΣΦΑ, τη διαδικασία πώλησης της SOKAR με βάση τους κανόνες ευρωπαϊκού ανταγωνισμού, τον ΟΔΙΕ και τον Αστέρα που όπως ανέφερε έχει κολλήσει στο ΣτΕ. Τέλος, σημείωσε ότι τα δύο μεγάλα θέματα στα οποία η κυβέρνηση επιθυμεί επαναδιαπραγμάτευση είναι το αεροδρόμιο και λιμάνι του Πειραιά. 

Δείτε τις θέσεις του πρωθυπουργού για τις ιδιωτικοποιήσεις
 
Για τη λίστα Λαγκάρντ

 
«Θα τους φέρουμε να πληρώσουν όσοι είναι στη λίστα Λαγκάρντ. Όσο ισχυροί κι αν είναι, όσα μίντια κι αν διαθέτουν».
 
 
Εντυπωσιασμένος με την Μέρκελ

 
Για την Άνγκελα Μέρκελ και την άποψη που σχημάτισε όταν τη γνώρισε, ο πρωθυπουργός είπε: «Δεν τη γνώριζα προσωπικά, την γνώριζα πολιτικά. Πολλές φορές η προσωπική γνωριμία είναι αρκετά διαφορετική. Τώρα που τη γνώρισα από κοντά λέω ότι δεν είναι τυχαίο που είναι τόσα χρόνια καγκελάριος. Είναι επιμελής, μελετημένη και διαβασμένη που έχει τη γερμανική κουλτούρα που θέλει να λέει ο άλλος την αλήθεια και να μην κοροϊδεύει».

Δείτε τα σχόλια του Αλέξη Τσίπρα για την Καγκελάριο της Γερμανίας  
 
Για εναλλακτικές επαφές

 
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε μεγάλη επιτυχία την επίσκεψη στη Μόσχα και υπεραμύνθηκε των επαφών που κάνει η κυβέρνηση, με χώρες όπως το Ιράν, η Κίνα και άλλες.  «Δεν πήγαμε ως επαίτες στη Ρωσία και το Ιράν» είπε ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν αρνηθεί χωρίς να ξέρει το λόγο. Για τον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου είπε ότι ήταν σημαντική συμφωνία και επέκρινε τη μιζέρια με την οποία τον υποδέχθηκε μέρος του ελληνικού τύπου. Τόνισε ότι ο αγωγός θα κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου από ελληνικές εταιρίες και θα αποφέρει στην Ελλάδα, έσοδα της τάξης των 100-150 εκατομμυρίων σε ετήσια βάση, ενώ σε λίγους μήνες μπορεί αν δοθεί σημαντική προκαταβολή τουλάχιστον 3 δις ευρώ.
 
Για τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου

 
Η κυβέρνηση συζητά και περνάει τις ΠΝΠ αμέσως από τη Βουλή. Ως προ τα διαθέσιμα των δήμων, εν αντιθέσει με τις προηγούμενες κυβερνήσεις που προχώρησαν σε «κούρεμα» των ταμειακών διαθεσίμων της τοπικής αυτοδιοίκησης, το τωρινό μέτρο είναι έκτακτης ανάγκης και προσωρινό.
 
 
Για τα πανεπιστήμια
 
Όσο αφορά τα πανεπιστήμια και το άσυλο, σχετικά με τις πρόσφατες καταλήψεις, ο πρωθυπουργός απάντησε πως τις περισσότερες φορές είναι καλύτερο να συνδιαλέγεσαι, παρά να επεμβαίνεις και να κάνεις τα πράγματα χειρότερα ενώ παρέθεσε και τα γεγονότα του 2008 στα οποία είχε χαρακτηρίσει σωστή τη στάση του τότε Υπ. Εσ. Προκόπη Παυλόπουλου.
 
Ο πρωθυπουργός μιλά για το άσυλο
 
Για το μεταναστευτικό 

Όσον αφορά το μεταναστευτικό τόνισε: «Το πρόβλημα είναι προσφυγικό. Οι πρόσφυγες που έρχονται είναι υψηλού μορφωτικού επιπέδου και με ipad.Θέλουν να πάνε στην Ευρώπη. Τεράστιο πρόβλημα, αλλά και μεγάλη πρόκληση για την Ευρώπη. Καταφέραμε και το βάλαμε στη σύνοδο κορυφής. Πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με την Τουρκία. Η Ευρώπη πρέπει να σταματήσει να στρουθοκαμηλίζει. Κοιτάμε να βρούμε λύση για τα νησιά, ώστε να μην επηρεαστεί ο τουρισμός.

Δεν είναι θέμα για ανέξοδους λαϊκισμούς από την αντιπολίτευση. Η προηγούμενη κυβέρνηση έλαβε 90 εκατομμύρια για οργάνωση κέντρων προσφύγων και δεν τα αξιοποίησε». 

Η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα για το μεταναστευτικό  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης