Βουλή: Αποχώρησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ λόγω 15 κυβερνητικών τροπολογιών!

Βουλή: Αποχώρησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ λόγω 15 κυβερνητικών τροπολογιών!

«Δημοψηφισματικού ή προεκλογικού χαρακτήρα» οι επίμαχες τροπολογίες και με άρωμα... ρουσφετιού - Πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία από το Ποτάμι - Κυρ. Μητσοτάκης: Ήρθαν μια σειρά τροπολογίες που δεν είχατε το θάρρος να τις φέρετε εσείς - Κατρούγκαλος: Θα καθαρίζατε τουαλέτες με 250 ευρώ; - Και κόντρα Κικίλια με Βούτση

Βουλή: Αποχώρησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ λόγω 15 κυβερνητικών τροπολογιών!
Στον αέρα τίναξε τη συνεδρίαση της Ολομέλειας για το νομοσχέδιο που επιχειρεί να «εκδημοκρατίσει τη δημόσια διοίκηση» η ενέργεια του υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου να κάνει αποδεκτές 15 βουλευτικές τροπολογίες.

Η ΝΔ αποχώρησε από τη συνεδρίαση, ακολουθώντας το ΠΑΣΟΚ, ενώ το Ποτάμι κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για 13 βουλευτικές τροπολογίες και δύο υπουργικές.

23 προεκλογικού τύπου τροπολογίες
Όπως έγραψε νωρίτερα το protothema.gr, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «φορτώθηκε» συνολικά με 23 τροπολογίες (8 υπουργικές, 15 βουλευτικές) σπάζοντας ακόμα και τα ρεκόρ της προηγούμενης κυβέρνησης, τη νομοθετική πρακτική της οποίας είχαν καταγγείλει ουκ ολίγες φορές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Εκτός αυτού όμως, προκαλεί αίσθηση το περιεχόμενο των τροπολογιών, καθώς θεωρούνται «προεκλογικού τύπου» ή, όπως σχολιάζουν έμπειροι κοινοβουλευτικοί παρατηρητές, «είναι σαν η κυβέρνηση να επιχειρεί να δομήσει κοινωνικές και άλλες συμμαχίες εν όψει μιας κρίσιμης μάχης, όπως ένα δημοψήφισμα».
Κλείσιμο

Πάντως, πριν την αποχώρηση υπήρξε σφοδρή σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τη νομοθετική πρακτική, τις δραματικές εξελίξεις στο πεδίο των διαπραγματεύσεων, αλλά και για τη «σύγκρουση συμφερόντων» λόγω των ιδιωτικών συμφωνητικών που έχει συνάψει ο κ. Κατρούγκαλος ως δικηγόρος με εργαζόμενους που ευνοούνται από το νομοσχέδιο που σήμερα εισηγείται.

Είναι δε ενδεικτικό ότι Γ. Κατρούγκαλος και Κ. Μητσοτάκης αντάλλαξαν βαρύτατους χαρακτηρισμούς με τον πρώτο να αποκαλεί τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ «υποκριτή» και τον κ. Μητσοτάκη να αποκαλεί τον υπουργό «φαύλο».

Ο κ. Νίκος Βούτσης παρεμβαίνοντας για μια ακόμα φορά στην ολομέλεια υπερασπίστηκε τις τροπολογίες υποστηρίζοντας πως αποκαθιστούν «ένα μέρος όσων την προηγούμενη 15τία είχαν σφόδρα αδικηθεί από ανθρώπους που τους έριχναν στο περιθώριο της οικονομίας».

Αντέκρουσε την κριτική που ασκεί η αντιπολίτευση αναφορικά με τους διορισμούς κομματικών στελεχών σε θέσεις ευθύνης λέγοντας «τα στελέχη που θα κληθούν να ασκήσουν αντιμνημονιακή πολιτική, δεν μπορούν να είναι ουδέτερα τεχνοκρατικά στελέχη. Είναι πολιτικά που έχουν άποψη για το τι έγινε στην χώρα και πως μπορεί να αναστηθεί. Γιατί το αρνείστε; Είναι παράνομο ή δεν είναι εύλογο;».

Αποκάλυψε δε ότι ο προϋπολογισμός του 2015 που ετοίμασε η προηγούμενη κυβέρνηση «κρύβει» επιπλεον 7.500 απολύσεις στον δημόσιο τομέα.

Κ. Μητσοτάκης: "Αποχωρούμε"
Από την πλευρά της ΝΔ ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού για την τήρηση των αρχών καλής νομοθέτησης, υποστήριξε όμως πως η πρακτική με τις 15 τροπολογίες την καταπατά.

«Ήρθαν μια σειρά τροπολογίες που δεν είχατε το θάρρος να τις φέρετε εσείς» είπε απευθυνόμενος στον κ. Κατρούγκαλο, για να συνεχίσει: «Μας είπε ο κ. Κατρούγκαλος οτι κάποιες τροπολογίες έχουν δημοσιονομική επίπτωση, καποιες όχι, αλλά δεν είναι σίγουρος... Μα είναι απάντηση αυτή υπουργού χώρας που ξυρίζει τα αποθεματικά για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις;».

Ωστόσο, ο ίδιος έκανε  αυτοκριτική για την πολιτική των απολύσεων, ομολογώντας πως «Η πολιτική των απολύσεων όπως επιβλήθηκε από την τρόικα δεν ωφέλησε το δημόσιο».

Συνέχισε όμως με σκληρή επίθεση αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις, λέγοντας « Αν δεν μπορείτε να ολοκληρώσετε την ενδιάμεση συμφωνία, πώς θα το κάνετε με την τελική; Εϊναι τραγικό, γιατί μετά από 100 ημέρες το καλύτερο που μπορεί να περιμένει η χώρα είναι 3ο μνημόνιο και το χειρότερο έξοδο από ευρώ. Δεν πιστεύω να πιστεύετε ότι μπορείτε να βγείτε στις αγορές, εκτός αν θέλετε να δείτε ποιοι βαράνε τα νταούλια».

Τέλος, κάλεσε τον αρμόδιο υπουργό να αποσύρει τις βουλευτικές τροπολογίες, να τις επαναφέρει ως νομοσχέδιο, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η ΝΔ θα αποχωρήσει.

Γ. Κατρούγκαλος: «Θα καθαρίζατε τουαλέτες με 250 ευρώ;»
Απαντώντας, ο κ. Κατρούγκαλος είπε: «Αναρωτιέμαι τι είναι χειρότερο; Φαύλος ή υποκριτής πολιτικός; Ακούμε από εκπροσώπους του πελατειακού κράτους κριτική. Είναι υποκρισία όταν οι θύτες που δημιούργησαν την πατρωνία να κατηγορούν τα θύματά τους για το θεσμικό αίσχος που δημιούργησαν. Στο γραφείο μου ήρθαν καθαρίστριες σχολείων. Ποιος από εσας θα πάει να καθαρίσει τουαλέτες με 250 ευρώ;».

Απευθυνόμενος στη ΝΔ είπε: «Αν θέλετε να φύγετε , φύγετε, αλλά αποδεικνύετε ότι είστε κληρονόμοι του αμαρτωλού παρελθόντος».

Παίρνοντας το λόγο ξανά, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Αντιλαμβάνομαι από όσα είπατε πως με αποκαλείται υποκριτή, άρα το χαρακτηρισμό φαύλος τον κρατάτε για τον εαυτό σας».

Κικίλιας προς Βούτση: Έχετε αναλάβει εργολαβικά την κατασυκοφάντηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Νωρίτερα, ο κ. Βασίλης Κικίλιας κατήγγειλε την κυβέρνηση για ρητορική διχασμού πουτ τορπιλίζει κάθε περιθώριο συναίνεσης.

Απευθυνόμενος στον κ. Βούτση, σημείωσε: «Μας είπατε «πέμπτη φάλαγγα των δανειστών», «μακρύ χέρι των συμφερόντων», «υπηρέτες των διαπλεκόμενων καναλαρχών» κ.λπ. Μας είπατε «συνεργαζόμενους με αυτούς που θέλουν να καταστρέψουν τη χώρα από το εξωτερικό. Και τι δεν έχετε πει αυτούς τους τρεις μήνες! Έχετε αναλάβει εργολαβικά την υπεράσπιση της κυβέρνησης, όχι όμως στο επίπεδο των επιχειρημάτων, αλλά στο επίπεδο της κατασυκοφάντησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης -σας επαναλαμβάνω- στη βάση του διχασμού, της μισαλλοδοξίας και μιας προπαγάνδας. Και από την άλλη μάς ζητάτε να ομονοήσουμε στην εθνική προσπάθεια.  Σας προσφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση τη στήριξη αυτή προκειμένου να σωθεί η χώρα και εσείς επανέρχεστε ξανά σε επιτροπές και ολομέλειες με αυτήν τη φρασεολογία».

Απαντώντας, ο υπουργός Εσωτερικών υποστήριξε: «Πέμπτη φάλαγγα» δεν σας έχω πει εγώ. Γι’ αυτό σας λέω, ανατρέξτε στα πρακτικά για να δείτε αν οτιδήποτε από αυτά που είπατε τα έχω αναφέρει εγώ. Για τη δε τελευταία συνεδρίαση που είπατε, είχα πει ότι το «μακρύ σας χέρι» στα μέσα μαζικής ενημέρωσης θα κοπεί από τη ρίζα. Αν αυτό αποτελεί ύβρη και σας κάνει να εξοργίζεστε, λυπάμαι… Ούτε υπηρέτες, ούτε πράκτορες ούτε τίποτα δεν σας έχω πει».

Λοβέρδος: «Ο κ. Κατρούγκαλος δεν μπορεί να είναι υπουργός σε αυτό το υπουργείο»
Το ΠΑΣΟΚ δια του εισηγητή του Ανδρέα Λοβέρδου επανέφερε το θέμα «σύγκρουσης συμφερόντων» για τον κ. Κατρούγκαλο επικαλούμενο τα δημοσιεύματα που θέλουν τον υπουργό να έχει συνάψει ιδιωτικά συμφωνητικά με προμήθεια 12% με εργαζομένους που σήμερα ευνοούνται από το νομοσχέδιο που ο ίδιος εισάγει.

Επισήμανε μάλιστα πως από την στιγμή που η κυβέρνηση δεν αντικαθιστά τον υπουργό στην συγκεκριμένη συζήτηση το ΠΑΣΟΚ αποχωρεί.

«Εμείς δεν θέτουμε θέμα διαφθοράς, θέτουμε όμως θέμα σύγκρουσης συμφερόντων, που δεν συνιστά απαγγελία κατηγορίας, αλλά διαπίστωση πραγματικότητας. Δεν αντέχει ένας υπουργός στη θέση αυτή, όταν υπάρχει η συγκεκριμένη -παρελθούσα βέβαια, αλλά συγκεκριμένη- πελατειακή σχέση» είπε, για να προσθέσει: «Είπα χθες και επαναλαμβάνω ότι μπορείτε να είστε υπουργός σε άλλο υπουργείο, όχι όμως σε αυτό. Και έχουν σημασία και τα λόγια και τα επιχειρήματα.  Απαντάτε με τον Γκράμσι, με το νεοφιλελευθερισμό και τον φιλελευθερισμό, με την κυβερνώσα Αριστερά. Μιλάτε για τη συνάφεια δικαστηρίων, πλατείας και Βουλής ως τομέων αγώνα, την πελατεία την ξεχνάτε, όμως. Και αυτό είναι που θέτει το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε. Μην μας κοροϊδεύετε. Είμαστε πάρα πολύ σαφείς. Είμαστε πάρα πολύ σοβαροί και απαιτούμε αντιστοίχιση στις απαντήσεις σας με τα ερωτήματα και τα ζητήματα που θέτουμε. Μην απαντάτε σε άλλους και δι’ αυτών σε εμάς. Εμείς αποχωρούμε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές. Δεν θα παραμείνουμε ούτε στην ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής».

«Χορός» τροπολογιών
Νωρίτερα, ο κ. Κατρούγκαλος επανέφερε τις παλιές «κακές» εποχές, καθώς λίγο πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου για την επαναπρόσληψη 3.600 απολυμένων υπαλλήλων ανακοίνωσε ότι κάνει αποδεκτές 15 βουλευτικές τροπολογίες.

Είναι δε ενδεικτικό ότι την ώρα που ο κ. Κατρούγκαλος ανακοίνωνε τις βουλευτικές τροπολογίες που έκανε αποδεκτές, δεκάδες φιλοξενούμενοι στο καφενείο της Βουλής μελετούσαν τις σημειώσεις τους προκειμένου να διαπιστώσουν εάν τους αφορούν.

Πρόκειται για ειδικές κατηγορίες εργαζομένων και πρώην συμβασιούχων ακόμα και από την προ μνημονίου εποχή που τις προηγούμενες ημέρες είχαν ακροβολιστεί στις τέσσερις γωνίες του κοινοβουλίου προκειμένου να ασκήσουν πιέσεις προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ώστε αυτοί με την σειρά τους να προωθήσουν τα αιτήματά τους.

Πολλοί από τους φιλοξενούμενους ξεφυσούσαν με ανακούφιση ενώ άλλοι λάμβαναν διαβεβαιώσεις πως σε ένα από τα επόμενα νομοσχέδια θα ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Οι 15 που εγκρίθηκαν αφορούν μεταξύ άλλων:

•             Μετάταξη υπαλλήλων κατά παρέκκλιση διατάξεων για δέσμευση παραμονής σε υπηρεσία.

•             Δαπάνες δασοκτονίας έτους 2014.

•             Αναγνώριση προυπηρεσίας εργαζομένων ΕΛΓΑ.

•             Αποσπάσεις προσωπικού από ανώνυμες εταιρίες του ευρύτερου δημοσίου τομέα.

•             Επανασύσταση θέσεων και κλάδων όπως και θέσεις προσωπικού των Ασφαλιστικών Ταμείων και ΟΑΕΔ.

•             Παράταση των προθεσμιών ολοκλήρωσης των οικοδομικών εργασιών από τους δικαιούχους δημοτικών ή κοινοτικών οικοπέδων.

•             Παύση ποινικών και πειθαρχικών διώξεων εναντίον αιρετών των ΟΤΑ σε περίπτωση μη άσκησης ένδικων μέσων.

•             Συμβάσεις προσωπικού δημοτικών βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών.

•             Αποκατάσταση αδικιών στις δασικές υπηρεσίες.

•             Δανειοδότηση ΟΤΑ από το ταμείο παρακαταθηκών και δανείων.

•             Πρόσληψη  προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα και σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου στους ΟΤΑ.

H ενέργεια του αναπληρωτή υπουργού προκάλεσε την αντίδραση των πτερύγων της Βουλής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέμφθηκε τον κ. Κατρούγκαλο ότι πίσω από τις ρυθμίσεις αυτές κρύβεται ο ίδιος.

«Είναι ξεκάθαρο ότι εσείς έχετε υπαγορεύσει σε βουλευτές του κόμματος σας τις τροπολογίες ώστε να τις περάσετε χωρίς καμία συζήτηση ούτε στην επιτροπή της Βουλής ούτε στην Ολομέλεια. Οι βουλευτές σας ούτε τις υποστήριξαν ως όφειλαν» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της. Εξηγήσεις ζήτησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης.

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης επικαλέστηκε την κατάσταση που επικράτησε στη χώρα τα τελευταία χρόνια αλλά και τις εκκρεμότητες που υπάρχουν οι οποίες, ανέφερε, «οδηγούν στην κατ΄ οικονομία εμφάνιση αυτής της κατάστασης».

Υποστήριξε ότι οι τροπολογίες απηχούν και τις απόψεις των εμπλεκόμενων φορέων που κατέθεσαν τις απόψεις τους επί του νομοσχεδίου και ανέφερε ότι ρυθμίζονται σοβαρότατα ζητήματα και αδικίες 17 χρόνων τουλάχιστον.

«Μου έρχονται στο μυαλό μαύρες στιγμές του κοινοβουλευτικού μας βίου» σχολίασε ο Παναγιώτης Καρκατσούλης. Πρόσθεσε ότι οι ρυθμίσεις αυτές δεν έχουν λάβει έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και υποστήριξε ότι τακτοποιούν μικροκομματικά συμφέροντα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης