ΗΠΑ προς Αθήνα: «Ξεχάστε» τα σχέδια για αγωγό με Ρωσία και Τουρκία

ΗΠΑ προς Αθήνα: «Ξεχάστε» τα σχέδια για αγωγό με Ρωσία και Τουρκία

Ο Turkish Stream δεν υφίσταται, είπε χαρακτηριστικά ο Amos Hochstein, ειδικός απεσταλμένος του State Department, σε Λαφαζάνη, Κοτζιά και Παππά - Τι απάντησε ο Αμερικανός συντονιστής για ενεργειακά θέματα στο ερώτημα αν η πτώση της τιμής του πετρελαίου επηρεάζει το ελληνικό σχέδιο εξόρυξης υδρογονανθράκων

ΗΠΑ προς Αθήνα: «Ξεχάστε» τα σχέδια για αγωγό με Ρωσία και Τουρκία
Μία μέρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ρώσο πρόεδρο για το θέμα του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream και την διατύπωση της βούλησης του Βλαντίμιρ Πούτιν «να στηρίξει ένα σχέδιο χρηματοδότησης προς την ελληνική εταιρεία κατασκευής του αγωγού, που μπορεί να αξιοποιηθεί σε ενεργειακές και αναπτυξιακές επενδύσεις και να εξοφληθεί ενδεχομένως από τα κέρδη της εταιρείας από τη λειτουργία του» οι Ηνωμένες Πολιτείες έδειξαν εμπράκτως το ισχυρό ενδιαφέρον τους για τις κινήσεις της Αθήνας στο ενεργειακό πεδίο.

Την αμερικανική ανησυχία για το ενδεχόμενο η ελληνική κυβέρνηση να έρθει σε συμφωνία με την Μόσχα για επέκταση του σχεδιαζόμενου αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream και μέσα από την ελληνική επικράτεια μετέφερε ευθέως στους συνομιλητές του ο κ. Hochstein. Για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για την αντίθεση της Ουάσινγκτον στο ρωσικό σχέδιο του Turkish Stream/Greek Stream, η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα εξέδωσε ανακοίνωση όπου τονίζεται με απόλυτη σαφήνεια ότι πιθανή ελληνική συμμετοχή στο ρωσικό σχέδιο θα επιφέρει ακόμη μεγαλύτερη εξάρτηση της Ελλάδας από το ρωσικό φυσικό αέριο και προειδοποιεί ότι το σχέδιο μπορεί να απασχολήσει τις αρχές ανταγωνισμού της ΕΕ που ενδέχεται να εξετάσουν την μονοπωλιακή ενεργειακή σχέση της Ρωσίας με χώρες όπως η Ελλάδα.

Κλείσιμο
Ο Amos Hochstein (Έιμος Χοκστάιν), ειδικός απεσταλμένος και συντονιστής για διεθνή ενεργειακά θέματα του υπουργείου Εξωτερικών έκανε επίσκεψη-αστραπή στην Αθήνα όπου και συναντήθηκε με τον υπουργό Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον υπουργό Επικρατείας Νίκος Παππάς.

«Συμφωνήσαμε σε περισσότερα πράγματα απ' όσα διαφωνήσαμε», σχολίασε ο κ. Hochstein μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεών του με τους κυρίους Λαφαζάνη, Κοτζιά και Παππά. Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, ένα στέλεχος με μεγάλη εμπειρία σε ενεργειακά θέματα θέλησε να υπογραμμίσει την γεωστρατηγική σημασία του νοτίου διαδρόμου (southern corridor που περιλαμβάνει τον αγωγό TAP) για την Ελλάδα. Μιλήσαμε επίσης για τον αποκαλούμενο «Turkish Stream», είπε ο Αμερικανός συντονιστής για διεθνή ενεργειακά θέματα και σημείωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να γίνει μέρος της λύσης στο θέμα της ενέργειας.

Ο Turkish Stream δεν υφίσταται...
Ο Turkish Stream δεν υφίσταται, είπε ο Amos Hochstein για τον σχεδιαζόμενο ρωσοτουρκικό αγωγό που ο Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει να διέλθει και από ελληνικό έδαφος μέσω του σχεδίου Greek Stream. Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι με το νέο project που ετοιμάζει η Μόσχα οι Ρώσοι θέλουν να αντικαταστήσουν τον αγωγό South Stream. Διπλωμάτες των Ηνωμένων Πολιτειών εκτιμούν ότι μόνο για να αποκτήσουν τα τεχνικά και άλλα στοιχεία που θα τους επιτρέψουν να προχωρήσουν το σχέδιο Turkish Stream/Greek Stream οι Ρώσοι χρειάζονται ακόμη ένα χρόνο και τονίζουν ότι οι δύο συγκεκριμένοι αγωγοί φυσικού αερίου είναι σε προκαταρκτικό στάδιο.

Επιχειρηματολογώντας υπέρ του νοτίου διαδρόμου που περιλαμβάνει τους αγωγούς TAP και IGΒ, ο κ. Hochstein είπε ότι πρόκειται για ένα σχέδιο υπαρκτό και πραγματικό που θα δημιουργήσει 10.000 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, νέες υποδομές και επιπλέον έσοδα θέλοντας να τον αντιπαραβάλει με τον ρωσικής εμπνεύσεως Turkish Stream. Ο Αμερικανός συντονιστής για διεθνή ενεργειακά θέματα πρόσθεσε ότι ο λεγόμενος IGB (Interconnector Greece Bulgaria) μπορεί να επεκταθεί προς την Ρουμανία και μελλοντικά να δημιουργηθεί ένας δίαυλος για την μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν μέσω της Ελλάδας προς την Αλβανία και την Κροατία. «Αυτό είναι το πλαίσιο για το πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί το μέλλον» πρόσθεσε ο κ. Hochstein εξηγώντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν έκανε αντιπρόταση προκειμένου να πείσει την Αθήνα να μην λάβει μέρος η Ελλάδα στον σχεδιαζόμενο αγωγό μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Τουρκίας, τον λεγόμενο Turkish Stream.
Χαμένοι στην... μετάφραση
Η φιλολογία για το αν η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να προτείνει στην Αθήνα εναλλακτικές λύσεις ώστε να μην προχωρήσει στη σύναψη συμφωνίας με την Μόσχα για τον Greek Stream/Turkish Stream ξεκίνησε από... λάθος μετά τη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι στην Ουάσιγκτον. Αυτό είπε με εύσχημο τρόπο ο κ. Hochstein σε δημοσιογράφους από το protothema.gr, το Associated Press και το Reuters με τους οποίους συνομίλησε μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεών του με τους τρεις Έλληνες υπουργούς.
Τα σενάρια για αμερικανική... αντιπροσφορά
«Νομίζω ότι χαθήκαμε στην μετάφραση. Οταν ο Έλληνας υπουργός συναντήθηκε με τον κ. Κέρι συζήτησαν για την ενεργειακή ασφάλεια και τις υποδομές», είπε ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος και εξήγησε το μελλοντικό σχεδιασμό για τους αγωγούς από την Ελλάδα προς την Βουλγαρία και την Ρουμανία αλλά και τον έτερο που θα μπορούσε να διέρχεται από τη χώρα μας προς την Αλβανία και την Κροατία. «Δεν ξέρω αν αυτή είναι μια καινούρια πρόταση» είπε ο κ. Hochstein.

Ο Αμερικανός συντονιστής για διεθνή ενεργειακά θέματα σημείωσε ότι η Ουάσιγκτον γνωρίζει πως η Ρωσία θα παραμείνει ο κύριος προμηθευτής της Ευρώπης με φυσικό αέριο. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν το αμφισβητούν αυτό καθ' οιονδήποτε τρόπο» επισήμανε ο κ. Hochstein.

Εκτός από τον TAP (Trans Adriatic Pipeline) και τον IGB (Greece-Bulgaria Interconnector) οι Ηνωμένες Πολιτείες επανέλαβαν την παρότρυνσή τους προς την Ελλάδα για διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας προκειμένου να μην εξαρτάται από μονοπωλιακές καταστάσεις και προέτρεψαν σε επέκταση της χρήσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (Liquefied Natural Gas -LNG).

Πώς συνδέεται ο TAP με την έρευνα για υδρογονάνθρακες στο Αιγαίο
Το protothema.gr ρώτησε τον κ. Hochstein πώς η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου μπορεί να επηρεάσει το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης να ερευνήσει την ύπαρξη υδρογονανθράκων στο Αιγαίο, με δεδομένο ότι όταν το πετρέλαιο είναι φτηνό η εξόρυξη του μαύρου χρυσού από μεγάλα βάθη δεν είναι συμφέρουσα.

«Τα θεμελιώδη στοιχεία της αγοράς άλλαξαν τους τελευταίους μήνες» παρατήρησε ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος και χαρακτήρισε πρόκληση την προσπάθεια για προσέλκυση επενδύσεων, προκειμένου να γίνει εξόρυξη υδρογονανθράκων από το Αιγαίο. «Εάν η Ελλάδα προχωρήσει στην υλοποίηση του TAP (Trans Adriatic Pipeline) αυτό θα βοηθήσει στην προσέλκυση επενδύσεων αφού θα στείλει το μήνυμα ότι η χώρα μένει προσηλωμένη στις δεσμεύσεις της στα υφιστάμενα σχέδια» τόνισε ο κ. Hochstein.
Επίσημη ανησυχία ΗΠΑ για επέκταση του Turkish Stream
Σε ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα αναφέρεται ότι ο ειδικός απεσταλμένος Hochstein ήρθε στην Αθήνα για να επαναβεβαιώσει την στήριξη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών και της κυβέρνησης των ΗΠΑ σχετικά με την διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών από την Ελλάδα, που αφορά την στήριξη των ΗΠΑ για κομβικά σχέδια για την μεταφορά φυσικού αερίου όπως ο TAP (the Trans Adriatic Pipeline), ο IGB (Greece-Bulgaria Interconnector) και η επεκτεινόμενη χρήση υγροποιημένου φυσικού αερίου (Liquefied Natural Gas -LNG).

«Αυτά τα σχέδια θα αυξήσουν την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα μειώσουν την εξάρτηση της Ελλάδας από έναν μεμονωμένο πάροχο φυσικού αερίου, θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα και θα μειώσουν τα κόστη για τους καταναλωτές» προστίθεται στην ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ και διευκρινίζεται ότι ο «Διαδριατικός Αγωγός φυσικού αερίου (TAP) θα αποδώσει 1,5 δισ. ευρώ από ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, θα δημιουργήσει 10.000 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής του και θα οδηγήσει σε έσοδα πολλών εκατομμυρίων ευρώ ετησίως μέσα σε 25 χρόνια».

«Οι ΗΠΑ εκφράζουν την ανησυχία τους ότι οι σκέψεις της Ελλάδας για επέκταση του αγωγού Turk Stream κατά μήκος της Ελλάδας δεν θα αυξήσει την διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, μπορεί να απασχολήσει τις αρχές ανταγωνισμού της ΕΕ, και δεν είναι μακροπρόθεσμη λύση για τις ενεργειακές ανάγκες της Ελλάδας» επισημαίνει η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα.

«Ο κ. Hochstein συνομίλησε με τους Έλληνες επικεφαλής, για την μεγάλη δυνατότητα της Ελλάδας να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο ως μέρος της λύσης στους προβληματισμούς της Ευρώπης σχετικά με την ενεργειακή ασφάλεια» καταλήγει η ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας.







Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης