Ο Ποντιακός Ελληνισμός θυμάται τη γενοκτονία

Ο Ποντιακός Ελληνισμός θυμάται τη γενοκτονία

Παραλίγο επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας - Εκατοντάδες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τίμησαν τους Έλληνες του Πόντου, οι οποίοι σφαγιάστηκαν από το κίνημα των Νεότουρκων κατά την περίοδο 1914-1923 

Ο Ποντιακός Ελληνισμός θυμάται τη γενοκτονία
Τη μνήμη εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου που έχυσαν το αίμα τους, τη δεύτερη μεγάλη γενοκτονία του 20ού αιώνα, τίμησε την Τρίτη η Ελλάδα. Εκτιμάται ότι συνολικά έχασαν τη ζωή τους μαρτυρικά, περίπου 213.000-368.000 Έλληνες του Πόντου. Η 19η Μαΐου έχει οριστεί επίσημα ως ημέρα μνήμης και σε όλη την Ελλάδα θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις για να τιμήσουν τους νεκρούς, που εξοντώθηκαν συστηματικά την περίοδο 1914-1922, από τους Νεότουρκους.

Εκατοντάδες άτομα κάθε ηλικίας, Πόντιοι από όλες τις μεριές της Ελλάδας, βρέθηκαν έξω από την τουρκική πρεσβεία αφού νωρίτερα κατέκλυσαν το Σύνταγμα, στον Άγνωστο Στρατιώτη, προκειμένου να τιμήσουν την Ημερα Γενοκτονίας των Ποντίων, που έχει καθιερωθεί η 19η Μαΐου.



Κλείσιμο




Αρκετοί από αυτούς, κρατώντας λάβαρα στα χέρια και φορώντας παραδοσιακές στολές, απέτισαν φόρο τιμής στους γενοκτονημένους Έλληνες του Πόντου, ενώ τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας. Εξάλλου και η αλλαγή της φρουράς των Ευζώνων σήμερα, πραγματοποιήθηκε με τις παραδοσιακές φορεσιές του Πόντου.

Στο Σύνταγμα βρέθηκαν η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, η γ' αντιπρόεδρος της Βουλής Δέσποινα Χαραλαμπίδου, βουλευτές κομμάτων καθώς και πρέσβεις διαφόρων χωρών. Μεταξύ αυτών και ο Εντουάρντ Τσαρμαζάνοφ, αντιπρόεδρος της αρμενικής Βουλής, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό.

Παραλίγο επεισόδια στην πλατεία Συντάγματος 

Ένταση επικράτησε στο κέντρο της Αθήνας το απόγευμα της Τρίτης. Την ώρα που οι συγκεντρωμένοι στην πλατεία Συντάγματος ξεκινούσαν πορεία προς την τουρκική πρεσβεία, ομάδα διαδηλωτών αποτελούμενοι από τουρκικές οργανώσεις που διαμαρτύρονταν για την έκδοση Τούρκων συλληφθέντων στην Τουρκία, πέρασαν μπροστά από την πλατεία Συντάγματος και αντήλλαξαν συνθήματα με τους ήδη συγκεντρωμένους στο σημείο. Αμέσως επενέβησαν διμοιρίες των ΜΑΤ προκειμένου να δημιουργήσουν μι ζώνη ασφαλείας και να αποτραπούν επεισόδια ανάμεσα στις δύο ομάδες. 





Οι εκδηλώσεις

Επιμνημόσυνη δέηση στον Άγιο Δημήτριο Ελλήσποντου Κοζάνης
Στις 7.30 ώρα το πρωί, στον χώρο της Ιεράς μονής Άγιου Ιωάννη Βαζελώνος στον Άγιο Δημήτριο Ελλησπόντου Κοζάνη, τελέστηκε Θεία Λειτουργία και επιμνημόσυνη δέηση στα πλαίσια των εκδηλώσεων μνήμης για τη γενοκτονία των Ποντίων.

Η επιμνημόσυνη δέηση γίνεται κάθε χρόνο την 19η Μαΐου, ως συνέχεια της επιμνημόσυνης δέησης που είχε καθιερωθεί από το 1917 και γινόταν στην Ιερά μονή Αγίου Ιωάννη Βαζελώνος στον Πόντο.










Συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Όπως κάθε χρόνο η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος πραγματοποίησε δύο πανελλαδικές συγκεντρώσεις στις 6.30 το απόγευμα, σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Στην Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση έγινε στην Πλατεία Αγίας Σοφίας με ομιλητή τον Σερίφη της Κομητείας του Μίντλσεξ της Μασαχουσέτης κ. Πίτερ Κουτουτζιάν ενώ στην Αθήνα στην Πλατεία Συντάγματος με ομιλητή τον Αντιπρόεδρο της Αρμενικής Εθνοσυνέλευσης κ. Έντουαρντ Σαρμαζάνοφ.

Στο τέλος των εκδηλώσεων ακολούθησαν πορείες διαμαρτυρίας, από την πλατεία Αγ. Σοφίας στο Τουρκικό προξενείο Θεσσαλονίκης και από την πλατεία Συντάγματος στην Τουρκική Πρεσβεία στην Αθήνα και επίδοση ψηφισμάτων.

Επίσης πραγματοποιήθηκε η επίσημη αλλαγή της Προεδρικής Φρουράς με τους Πόντιους Εύζωνες στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στις 19:00 το απόγευμα.







Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Αθήνας:

18:30: Κεντρική εκδήλωση μνήμης και επιμνημόσυνη δέηση στα περίπτερα της Π.Ο.Ε.

19:00: Επίσημη αλλαγή Προεδρικής Φρουράς με ευζώνους να είναι ενδεδυμένοι τη φορεσιά του Πόντιου Αντάρτη.

Χαιρετισμός προέδρου του Σ.Πο.Σ. Νοτίου  Ελλάδας και Νήσων Γεωργίου Βαρυθυμιάδη, χαιρετισμός  περιφερειάρχη  Αττικής Ρένας Δούρου, ομιλία από τον αντιπρόεδρο της Αρμενικής Βουλής Έντουαρντ Σαρμαζάνοφ.

19:45: Επιμνημόσυνη δέηση – Κατάθεση στεφάνου – Εθνικός ύμνος

20:00: Πορεία προς την Πρεσβεία της Τουρκίας και επίδοση Ψηφίσματος.

Στην συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες, στα γραφεία της Ομοσπονδίας στην Θεσσαλονίκη ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Χρήστος Τοπαλίδης μεταξύ άλλων είπε:

« Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αποτελεί μέρος ένος ενιαίου εγκλήματος, που μαζί με αυτές των Αρμενίων, των Ασσυρίων αλλά και των υπολοίπων ελληνικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας, συνθέτουν την Γενοκτονία των Χριστιανικών Λάων της Ανατολής.
Προς τούτο συνηγορεί και η Διεθνής Ένωση Ακαδημαϊκών για την Μελέτη των Γενοκτονιών (IAGS) με ψήφισμα που εξέδωσε το 2007.





Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος ακολουθώντας το δόγμα του ενιαίου της «τριάδας» των Γενοκτονιών βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τους αδελφούς Αρμενίους και Ασσυρίους προκειμένου να καταστήσει σαφές πως ο αγώνας είναι κοινός και πανανθρώπινος και πως οι Γενοκτονίες θα πρέπει να καταδικάζονται απόλυτα, χωρίς σκοπιμότητες, χωρίς περιορισμούς, για να οχυρωθεί η ανθρωπότητα από τους κινδύνους επανάληψης οπουδήποτε στο μέλλον.

Το 2015 αποτελεί μία χρονιά με ιδιαίτερο συμβολισμό καθώς είναι το έτος της εκατονταετίας της Γενοκτονίας του Αρμενικού Λαού, της πρώτης χρονικά Γενοκτονίας. Στο πλαίσιο αυτό η Αρμενική εθνοσυνέλευση με ομόφωνο ψήφισμα της αναγνώρισε την Γενοκτονία των Ελλήνων και Ασσυρίων της Ανατολής. Η Ομοσπονδία συμμετείχε ως επίσημη προσκεκλημένη της Αρμενικής Δημοκρατίας, μαζί με το τριτοβάθμιο όργανο μας την ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε. τόσο στις εργασίες του Παγμοσμίου Συνεδρίου κατά του εγκλήματος της Γενοκτονίας, που έλαβε χώρα στο Ερεβάν στις 22 και 23 Απριλίου, όσο και στις επετειακές εκδηλώσεις της εκατονταετίας.»

Τέλος, τόνισε πως η Ελληνική πολιτεία μπορεί μεν να ανταποκρίθηκε στο πάγιο αίτημα του ποντιακού ελληνισμού καθιερώνοντας την 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων στον Μικρασιατικό Πόντο, ωστόσο δεν έχει σταθεί εως σήμερα αρωγός στην προσπάθεια διεθνοποίησης.





Ο εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της Ομοσπονδίας, συντονιστής της Π.Ε.Ν. Θεσσαλονικής κ. Μίλτος Τερζόπουλος αναφέρθηκε στις δράσεις τις νεολαίας για την ευαισθητοποίηση των συμπολιτών ( ενημερωτικά περίπτερα σε πλατεία Αριστοτέλους στην Θεσσαλονίκη και Πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, ποδηλατοπορεία μνήμης, ολονυχτία στα ενημερωτικά περίπτερα την παρομονή της 19ης Μαΐου) καθώς και στην δημιουργία χασταγκ (#) για την συγκέντρωση των αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (#GRofPontosGenocide).

Η Γενική Γραμματέας της Ομοσπονδίας κα. Γεωργία Κυριακίδου απηύθυνε κάλεσμα σε όλους του συμπολίτες μας να παρευρευθούν στις εκδηλώσεις Μνήμης.

Η ελληνική Βουλή τιμά την Επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στις 20:30, στην αίθουσα της Γερουσίας.  Στην τελετή παρέστη και ο ποντιακής καταγωγής Αντιπρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Αρμενίας, Έντουαρντ Σαρμαζάνοφ.

Εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας από τα Ποντιακά Σωματεία Ροδόπης

Τα Ποντιακά Σωματεία νομού Ροδόπης, σας προσκαλούν στην διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: «Στρατηγική δυναμική αναγνώρισης Γενοκτονίας» την Παρασκευή 22 Μαΐου 2015 και ώρα 18.30, Θρακικό Ωδείο Κομοτηνής. Θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο του Μητροπολίτη Τραπεζούντας Χρύσανθου.



Την Κυριακή 24 Μαΐου 2015 θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της Πόλης.

Τέλεση μνημόσυνου στον Άγιο Νικόλαο στο Λασίθι, Κρήτης
Την Κυριακή 24 Μαΐου, στον Άγιο Νικόλαο,  θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω εκδηλώσεις:

Γενικός σημαιοστολισμός από της 8ης πρωινής ώρας μέχρι και της δύσεως του ηλίου της 24ης   Μαΐου.

Φωταγώγηση όλων των δημοσίων, δημοτικών καταστημάτων, καθώς και των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών από της δύσεως του ηλίου της 24ης Μαΐου μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης της εκδήλωσης.







10:00 π.μ. Τέλεση μνημόσυνου, στον ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας, από τον εκπρόσωπο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πέτρας & Χερρονήσου κ.κ. Νεκταρίου.

Ομιλία για τα γεγονότα της Μικρασιατικής καταστροφής από τον Ιατρό κ. Ιωάννη Μπερκοβιτς, μέλος του Συλλόγου Μικρασιατών και Ποντίων Μεραμβέλλου.

Αμέσως μετά το πέρας της ομιλίας θα γίνει στο χώρο μπροστά  από το Μνημείο των Ηρώων:
Επιμνημόσυνη δέηση.

Κατάθεση στεφάνων από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, τις Πολιτικές και Στρατιωτικές αρχές, και τους εκπροσώπους των Προσφυγικών Σωματείων.





Η «μαύρη» σελίδα της νεότερης ιστορίας
Η Γενοκτονία των Έλληνων του Πόντου, που συντελέστηκε συστηματικά την περίοδο 1914-1922, αποτελούσε μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου εξόντωσης των Ελλήνων σε Πόντο και Μικρά Ασία, προκειμένου να σφυρηλατηθεί ένα νεοπαγές Τουρκικό εθνικό κράτος, αρχικά από τους νεοτούρκους και μετέπειτα από τους Τούρκους Εθνικιστές του Μουσταφά Κεμάλ.

Οι μέθοδοι που χρησιμοποίησαν για να εξοντώσουν τους Έλληνες του Πόντου ήταν ο ξεριζωμός, η εξάντληση στις κακουχίες, τα βασανιστήρια, η πείνα και η δίψα, και τα στρατόπεδα θανάτου στην έρημο. Η διεθνής βιβλιογραφία και τα κρατικά αρχεία πολλών χωρών βρίθουν μαρτυριών για το ειδεχθές έγκλημα, που διαπράχθηκε εναντίον του ελληνικού λαού.

Η Γενοκτονία των Ελλήνων πραγματοποιήθηκε παράλληλα με γενοκτονίες σε βάρος και άλλων χριστιανικών πληθυσμών της οθωμανικής αυτοκρατορίας, δηλαδή των Αρμενίων και των Ασσυρίων. Οι σφαγές εναντίον των Ελλήνων που πραγματοποιήθηκαν από το κίνημα των Νεότουρκων κατά την περίοδο 1914-1923, ανήκουν σε μία από τις πιο μελανές σελίδες της σύγχρονης ιστορίας.

Η Γενοκτονία των Ποντίων εκτιμάται ότι στοίχισε τη ζωή σε 213.000-368.000 Έλληνες. Οι επιζώντες κατέφυγαν στον Άνω Πόντο (στην ΕΣΣΔ) και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, στην Ελλάδα.

Τα γεγονότα αυτά αναγνωρίζονται επισήμως ως γενοκτονία από το Ελληνικό Κράτος, την Σουηδία και την Αυστραλία αλλά και από διεθνείς οργανισμούς όπως η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών.

Κατόπιν εισήγησης του πρώην πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε τη γενοκτονία το 1994, και ψήφισε την ανακήρυξη της 19ης Μαϊου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο».

Η διαδικασία εξόντωσης των ελληνικών πληθυσμών του Πόντου διακρίνεται ιστορικά σε τρεις συνεχόμενες φάσεις: από την έναρξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου ως την κατάληψη της Τραπεζούντας από τον ρωσικό στρατό (1914-1916), η δεύτερη τελειώνει με το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου (1916-1918) και η τελευταία ολοκληρώνεται με την εφαρμογή του Συμφώνου για την ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας (1918-1923).

Α' και Β' φάση
Το κύμα μαζικών διώξεων ξεκίνησε στον Πόντο με την μορφή εκτοπίσεων το 1915. Οι εκτοπίσεις συνεχίστηκαν ακατάπαυστα και κατά την εποχή που τα ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν στην Τραπεζούντα στις αρχές του 1916. Ιδιαίτερα με το πρόσχημα ότι οι Πόντιοι υποστήριζαν τις κινήσεις των Ρώσων μεγάλος αριθμός κατοίκων από τις περιοχές της Σινώπης και της Κερασούντας εκτοπίστηκαν στην ενδοχώρα της Μικράς Ασίας. Σημειώθηκαν επίσης και εξαναγκαστικοί εξισλαμισμοί γυναικείων πληθυσμών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του επίσκοπου Τραπεζούντας, ο αριθμός των θυμάτων αυτών των πολιτικών ανήλθε, για εκείνο το διάστημα, σε 100.000 περίπου. Δεν έπαψαν και οι διαμαρτυρίες από Αυστριακούς και Αμερικανούς διπλωμάτες κατά της Γ' φάση Ύστερα από την συνθηκολόγηση της Ρωσίας και την απόσυρση του ρωσικού στρατού από την περιοχή, εντάθηκαν οι διώξεις στην περιοχή. Με την άφιξη του Κεμάλ Ατατούρκ, τον Μάιο του 1919, στην περιοχή και την έξαρση του κινήματός του εντάθηκε η δράση ατάκτων ομάδων (τσετών) κατά των χριστιανικών πληθυσμών.

Στις 29 Μαϊου ο Κεμάλ ανέθεσε στον τσέτη, Τοπάλ Οσμάν, την επιχείρηση για τη διενέργεια μαζικών επιχειρήσεων εξόντωσης κατά του τοπικού πληθυσμού. Σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιήθηκαν οι σφαγές και οι εκτοπίσεις των Ελλήνων στη Σαμψούντα και σε 394 χωριά της περιοχής, κατοικημένα από ελληνικούς πληθυσμούς. Σχετικές αναφορές έχουν καταγραφεί από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, καθώς και από τον Αμερικανό πρέσβη Χένρυ Μοργκεντάου.

Μεταξύ Φεβρουαρίου και Αυγούστου 1920 πραγματοποιήθηκε η πυρπόληση της Μπάφρας και η μαζική εξόντωση των 6.000 Ελλήνων που είχαν σπεύσει να βρουν προστασία στις εκκλησίες της περιοχής. Συνολικά από τους 25.000 Έλληνες που ζούσαν στις περιοχές της Μπάφρας και του Ααζάμ, το 90% δολοφονήθηκε, ενώ από τους υπόλοιπους, οι περισσότεροι εκτοπίστηκαν στο εσωτερικό της Μικράς Ασίας.

Οι προύχοντες και οι προσωπικότητες του πνεύματος, συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν σε θάνατο από τα λεγόμενα "Δικαστήρια της Ανεξαρτησίας" στην Αμάσεια, κατά τον Σεπτέμβριο του 1921. Παράλληλα, σημειώνονταν και εξαναγκαστικές αποσπάσεις νεαρών κοριτσιών και αγοριών από τις οικογένειές του, τα οποία δίνονταν για τα χαρέμια των εύπορων Τούρκων.



Τα θύματα
Ο Αριστοκλής Ι. Αιγίδης στο σημαντικότατο βιβλίο που έγραψε για το προσφυγικό ζήτημα "Η Ελλάς χωρίς τους πρόσφυγας" (Αθήνα 1934) τονίζει ότι «1.200.000 ψυχές αποτελούν τον τραγικόν εις ανθρώπινας απώλειας απολογισμόν του αγώνος». Ο Θεοφάνης Μαλκίδης, διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστημών και διδάσκει στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, τονίζει ότι «μιλάμε για πάνω από 800.000 Έλληνες». Στις 20 Μαρτίου 1922, ο Άγγλος διπλωμάτης Ρέντελ συνέταξε ένα μνημόνιο για τις τουρκικές ωμότητες σε βάρος των χριστιανών από το 1919 κι έπειτα. Στο προοίμιο αυτού του μνημονίου διαβάζουμε:

«Η επίτευξη της ανακωχής με την Τουρκία, στις 30 Οκτωβρίου 1918, φάνηκε να επέφερε μια προσωρινή παύση των διωγμών των μειονοτήτων εκ μέρους των Τούρκων, που διαπράχθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου. Στην επιδίωξη αυτών των διωγμών, είναι γενικώς αποδεκτό ... ότι πάνω από 500.000 ‘Έλληνες εξορίστηκαν, εκ των οποίων συγκριτικώς ελάχιστοι επέζησαν...»

Με πληροφορίες και στοιχεία απο την Wikipedia και το pontosnews

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης