Τουσκ: Game is over - Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν είναι παιχνίδι
Τουσκ: Game is over - Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν είναι παιχνίδι
Δεν ξέρετε τι σημαίνει να κόβεις συντάξεις στην Ελλάδα - Μην υποτιμάτε ένα λαό που νιώθει ταπεινωμένος, είπε ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - Λύση το Σάββατο στο Eurogroup ζήτησαν και οι δυο πλευρές - Όλο το παρασκήνιο που οδήγησε στις δραματικές διαπραγματεύσεις - Νέο μήνυμα Νίκου Παππά στα πολιτικά σενάρια: Ο Τσίπρας δεν είναι Παπαδήμος
UPD:
290
ΣΧΟΛΙΑ
Το 1,5 εκατ. άνεργοι, τα 3 εκατ. φτωχοί στην Ελλάδα και οι χιλιάδες οικογένειες που ζουν χωρίς εισόδημα, μόνο με τη σύνταξη των παππούδων δεν είναι παιχνίδι, απάντησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ, όταν αυτός του είπε «The game is over» (το παιχνίδι τελείωσε).
Ο κύριος Τσίπρας, απευθυνόμενος στον κύριος Τουσκ τόνισε ακόμα: «Να μην υποτιμάτε πού μπορεί να φτάσει ένας λαός όταν αισθάνεται ταπεινωμένος».
Επίσης, μιλώντας στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη χθεσινοβραδινή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο κύριος Τσίπρας επεσήμανε πως «η Ελλάδα έχει καταθέσει προτάσεις. Οι προτάσεις των θεσμών, δυστυχώς, αντανακλούν τις πιο ακραίες θέσεις, που εκφράζονται από το ΔΝΤ». Αναφερόμενος στην τελευταία πρόταση των θεσμών, ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως «το κείμενο δεν διαφέρει καθόλου από το προηγούμενο. πρόγραμμα. Είμαι αποφασισμένος για μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό, κατάργηση πρόωρων, ενοποίηση ταμείων», τόνισε ο κύριος Τσίπρας και δεσμεύτηκε για ριζική μεταρρύθμιση τον Οκτώβριο.
«Ο ιστορικός του μέλλοντος, μετά την πρότασή μας, δεν πρόκειται να κατανοήσει γιατί δεν ήρθαμε σε συμφωνία», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Ο κύριος Τσίπρας, απευθυνόμενος στον κύριος Τουσκ τόνισε ακόμα: «Να μην υποτιμάτε πού μπορεί να φτάσει ένας λαός όταν αισθάνεται ταπεινωμένος».
Επίσης, μιλώντας στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη χθεσινοβραδινή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο κύριος Τσίπρας επεσήμανε πως «η Ελλάδα έχει καταθέσει προτάσεις. Οι προτάσεις των θεσμών, δυστυχώς, αντανακλούν τις πιο ακραίες θέσεις, που εκφράζονται από το ΔΝΤ». Αναφερόμενος στην τελευταία πρόταση των θεσμών, ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως «το κείμενο δεν διαφέρει καθόλου από το προηγούμενο. πρόγραμμα. Είμαι αποφασισμένος για μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό, κατάργηση πρόωρων, ενοποίηση ταμείων», τόνισε ο κύριος Τσίπρας και δεσμεύτηκε για ριζική μεταρρύθμιση τον Οκτώβριο.
«Ο ιστορικός του μέλλοντος, μετά την πρότασή μας, δεν πρόκειται να κατανοήσει γιατί δεν ήρθαμε σε συμφωνία», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
«Δεν ξέρετε τι σημαίνει να μειώνεις τις συντάξεις στην Ελλάδα»
Οι συνταξιούχοι συντηρούν ολόκληρες οικογένειες στην Ελλάδα είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη σύνοδο κορυφής και απαντώντας στους ευρωπαίους ηγέτες που υποστηρίζουν τις προτάσεις των δανειστών για μειώσεις στις συντάξεις. «Δεν ξέρετε τι σημαίνει να μειώνεις τις συντάξεις» είπε με νόημα ο πρωθυπουργός.Το ελληνικό ζήτημα απασχόλησε για δύο ώρες τους ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, παρά το γεγονός ότι το θέμα δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη.
Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, επισήμαναν ότι οι ηγέτες κατέληξαν στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης της περασμένης Δευτέρας, σύμφωνα με τα οποία το ελληνικό ζήτημα θα πρέπει να επιλυθεί σε επίπεδο θεσμών και Eurogroup. Ως εκ τούτου, σημείωναν οι ίδιοι παράγοντες, οι ηγέτες συμφώνησαν ότι δεν χρειάζεται να πραγματοποιηθει Σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης ούτε σήμερα, ούτε αύριο.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στη συζήτηση πρώτος το λόγο έλαβε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ παρουσιάζοντας την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα. Στη συνέχεια μίλησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ενώ επί του θέματος τοποθετήθηκαν τουλάχιστον οι μισοί ηγέτες, ανέφεραν οι ίδιοι ευρωπαϊκοί παράγοντες.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων MNI, μιλώντας στη Σύνοδο, ο κύριος Τσίπρας κατήγγειλε ότι «συγκεκριμένοι κύκλοι δεν θέλουν συμφωνία», ενώ διαμήνυσε ότι απαιτείται μία βιώσιμη λύση για την Ελλάδα. «Η Eλλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, ανάπτυξη και επενδύσεις» είπε ακόμα ο πρωθυπουργός και επεσήμανε πως «Οι προτάσεις της Ελλάδας είναι ισορροπημένες» και πως «Μπορούμε να προβούμε σε βαθύτερες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό από τον Σεπτέμβριο».
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο, η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ συμφώνησαν πως η λύση πρέπει να δοθεί στο Eurogroup του Σαββάτου, ενώ πηγή της ελληνικής κυβέρνησης τόνισε πως «γίνονται προσπάθειες για να γεφυρωθεί το κενό».
Νέο μήνυμα Νίκου Παππά στα πολιτικά σενάρια: Ο Τσίπρας δεν είναι Παπαδήμος
Νέα απάντηση στα σενάρια περί πολιτικών αλλαγών, ακόμη και συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας με ή χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα έδωσε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο εξ απορρήτων του πρωθυπουργού, δήλωσε με νόημα ότι «ο Τσίπρας δεν ειναι Παπαδήμος», δεν πρόκειται δηλαδή να δεχθεί τέτοιου είδους σενάρια.Στο κυβερνητικό επιτελείο εκφράζουν την απορία τους πώς αυτή η συζήτηση έχει λάβει διαστάσεις και μιλούν για ευσεβείς πόθους κάποιων. Συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα με την έγκριση της συμφωνίας, εάν αυτή υπάρξει, από την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή.
Το παρασκήνιο που προηγήθηκε
Η δύσκολη αποστολή του πρωθυπουργού φάνηκε ήδη από το μεσημέρι της Τετάρτης όταν οι εκπρόσωποι των θεσμών, Γιούνκερ, Ντράγκι, Λαγκάρντ, Ντάισενμπλουμ, Βίζερ και Ρέγκλινγκ οι οποίοι είχαν προηγουμένως συνεδριάσει μόνοι τους, απέρριψαν το κείμενο των ελληνικών προτάσεων που είχαν χαιρετίσει σαν βάση συμφωνίας δύο ημέρες νωρίτερα και έδωσαν δικό τους κείμενο. «Μας έδωσαν ένα κείμενο ελάχιστα διαφορετικό από το πεντασέλιδό τους» σχολιάζουν με οργή κυβερνητικές πηγές εννοώντας το κείμενο που είχε παραδώσει ο κ. Γιούνκερ στον κ. Τσίπρα στις 3 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.
Λέγεται δε ότι στην συνεδρίαση προσήλθαν έχοντας “κοκκινίσει” τα σημεία που κατά την άποψή τους απέχουν πολύ από τις εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς όπως τα έσοδα από το 5G για το 2016. Ζήτησαν αλλαγή του μίγματος των μέτρων και επιπλέον μέτρα 900 εκατομμύρια ευρώ για 2015 και 2 δις για το 2016. Τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης μεταφέροντας δηλώσεις αξιωματούχων δημιουργούν αρνητικό κλίμα. Για ενδεχόμενο κατάρρευσης των προειδοποιεί ο αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας Guardian, Ian Traynor, «η λέξη Grexit ακούγεται όλο και πιο έντονα στις Βρυξέλλες» υποστηρίζει και αποκαλύπτει ότι το Βερολίνο ωθεί τις διαπραγματεύσεις σε παράταση καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
«H ελληνική κρίση δεν θα προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της ευρωζώνης» δήλωσε το απόγευμα της Τετάρτης η επικεφαλής του μόνιμου μηχανισμού εποπτείας των ευρωπαϊκών τραπεζών Ντανιέλ Νουί.
Οι διαβουλεύσεις του Έλληνα πρωθυπουργού διαρκούν μέχρι τις 2.00 τα ξημερώματα της Πέμπτης δίχως αποτέλεσμα και ανακοινώνεται ότι θα συνεχιστούν από το πρωί της ίδιας ημέρας.
Η σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των θεσμών επαναλαμβάνεται στις 10.30 ενώ, το Eurogroup είναι προγραμματισμένο για τις 2.00 το μεσημέρι περιμένοντας το κοινό κείμενο που θα προκύψει από την συνάντηση. Εν τω μεταξύ συνεχίζεται ο χορός των πιέσεων με δηλώσεις και δημοσιεύματα.
Ενώ διαρκεί η σύσκεψη το Reuters μεταδίδει “ανησυχία για την συνέχιση παροχής ρευστότητας στην Ελλάδα μέσω ELA”, του κεντρικού τραπεζίτης της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν. Σύμφωνα με την Handelsblatt πέντε ακόμη μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ θέλουν αμεση διακοπή του. Λίγο μετά τις 11.30 το πρωί οι Financial Times μεταδίδουν ότι “ αν ο Αλέξης Τσίπρας δεν πετύχει συμφωνία μέχρι τις 12 που λήγει το τελεσίγραφο, τότε στο Eurogroup στις 2 το μεσημέρι θα κατατεθεί το σχέδιο των δανειστών. Η ώρα του «take it or leave it» φτάνει, σχολιάζει ο αρθρογράφος Πίτερ Σπίγκελ”. Την ίδια ώρα το Bloomberg μεταδίδει ότι αν προκύψει συμφωνία θα γίνει άμεση αποδέσμευση 3,53 δις ευρώ. Λίγο αργότερα όμως η ΕΚΤ διέψευσε τις αρνητικές προβλέψεις και προχώρησε σε νέα αύξηση του ELA ενώ γνωστοποίησε ότι μέσα στις επόμενες 24 ώρες θα ξανασυνεδριάσει εφόσον είναι αναγκαίο.
Στις 12.30 το μεσημέρι και ενώ η σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των θεσμών έχει τελειώσει χωρίς πάλι αποτέλεσμα ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών -από τους πιο σκληρούς - δηλώνει ότι “η συμφωνία κάθε λεπτό που περνά είναι και πιο δύσκολη. Η Κυριακή είναι η τελευταία προθεσμία. Mε εκπλήσσει το πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει το μέλλον του ελληνικού λαού”. Στις 12.30 οι δανειστές στέλνουν στο Eurogroup τις προτάσεις τους. Προς το παρόν επικρατεί σύγχυση για το αν είναι κοινές προτάσεις και της ελληνικής πλευράς. Λίγο μετά τη 1.00 το μεσημέρι κύκλοι της ελληνικής κυβέρνησης ξεκαθαρίζουν ότι “Η ελληνική πλευρά παρέμεινε σταθερή στις προτάσεις της οι οποίες και είχαν αναγνωριστεί ως βάση συζήτησης πριν από λίγες ημέρες. Οι προτάσεις εξειδικεύθηκαν και κατατέθηκαν στους θεσμούς και θα κατατεθούν και στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. H ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει υπευθυνότητα και βούληση για λύση. Τώρα είναι ώρα που κρίνεται η υπευθυνότητα και η βούληση του καθενός”. Μετά την σύσκεψη με τους εκπροσώπους των θεσμών ο πρωθυπουργός επικοινωνεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και διαρρέει ότι ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος στηρίζει την διαπραγματευτική προσπάθεια του κ. Αλέξη Τσίπρα.
«Το μόνο που έχουμε να παρουσιάσουμε είναι το σχέδιο των θεσμών και να ακούσουμε τις ιδέες της ελληνικής πλευράς. Δεν υπάρχει συμφωνία των Ελλήνων στην πρόταση των Θεσμών», δηλώνει προσερχόμενος στο Eurogoup ο πρόεδρος ο Ντάισελμπλουμ. Οι δύο προτάσεις Ελλάδας-δανειστών έχουν μεγάλη διαφορά μεταξύ τους ανέφερε o φινλανδός υπουργός Οικονομικών Αλεξ Στουμπ. Το στίγμμα όμως δίνει και πάλι ο Σόιμπλε: «Δεν έχουμε κάνει πολλές προόδους. Στα χέρια της Ελλάδας είναι η τελική απόφαση. Στην Ελλάδα πρέπει να καταλάβουν τι διακυβεύεται...δεν έχει γίνει κάποια συμβιβαστική λύση. Οι διαφορές δεν είναι τόσο μεγάλες ώστε να μην υπάρχει περιθώριο σύγκλισης».
Τελικά στο Eurogroup κατατίθενται δύο κείμενα κάτι που προκαλεί την δυσφορία των υπουργών Οικονομικών που πιέζουν. Λίγο μετά τις 2.30 και ενώ μόλις έχουν προσέλθει στην συνεδρίαση τα διεθνή Μέσα Ενημέρωση μεταδίδουν “επιπλοκή και διακοπή της συνεδρίασης”.
Όπως διαρρέει, η Γερμανία σκλήρυνε την στάση της. Ο κ. Σόιμπλε μαζί με άλλους υπουργούς οικονομικών προκάλεσαν τον τερματισμό της συνεδρίασης του Eurogroup. Ο γερμανός υπουργός οικονομικών είπε ότι δεν είναι δυνατόν οι υπουργοί να εξετάζουν ταυτόχρονα δύο προτάσεις - των δανειστών και της Ελλάδας - και μάλιστα χαρακτήρισε το κείμενο που κατέθεσαν προς συζήτηση οι Θεσμοί ως «μαλακό», δηλαδή δεν προέβλεπε αρκετά σκληρά μέτρα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, άλλοι υπουργοί που συμμερίζονται τις απόψεις του Σόιμπλε, προειδοποίησαν ότι το κείμενο των Θεσμών δεν μπορεί να εγκριθεί από τα κοινοβούλια των χωρών τους. Η συνεδρίαση τελικά συνεχίζεται με δύο κείμενα το ελληνικό και των θεσμών ενώ εκ των υστέρων γίνεται γνωστό ότι ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης κατέθεσε τρίτο κείμενο για να γεφυρώσει τις διαφορές. Λίγο πριν τις 5.00 η συνεδρίαση διακόπτεται οριστικά.
Εν τω μεταξύ αρχίζει η Σύνοδος Κορυφής με τον πρωθυπουργό για μία ακόμη φορά να εμφανίζεται αισιόδοξος. Το κλίμα γενικότερα στην ΕΕ είναι διχασμένο. Στους υποστηρικτές της Ελλάδας ο Φρανσουά Ολάντ ο οποίος δηλώνει ότι “υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπιστούν τα σημεία εμπλοκής. Δεν είμαστε μακριά από αυτό. Όταν διακυβεύεται η Ελλάδα, η Ευρώπη και η ευρωζώνη πρέπει να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις. Όσο πιο γρήγορα επιτευχθεί συμφωνία, τόσο το καλύτερο”. Από την άλλη πλευρά η Γερμανία με την κα Μέρκελ να δηλώνει στους ηγέτες ότι “δε θα εκβιαστούμε από την Ελλάδα. Πρέπει να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα πριν ανοίξουν οι αγορές την Δευτέρα. Εξακολουθούν να μιλάνε οι υπουργοί Οικονομικών. Δεν έχουμε ακόμη την απαραίτητη πρόοδο. Σε πολλά σημεία υπαναχωρούμε παρά προοδεύουμε. Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να δουλεύει με τους Θεσμούς”.
Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας ζήτησε το απόγευμα της Πέμπτης έκτακτη σύνοδο κορυφής των χωρών της ευρωζώνης αλλά δεν έγινε δεκτή. Στις 6.30 το απόγευμα και ενώ το αδιέξοδο ήταν βέβαιο Kυβερνητική πηγή στις Βρυξέλλες έλεγε ότι “Ήταν τόσο συμβιβαστική η σημερινή τους πρόταση που ενώ χτες μας έδωσαν ΦΠA 13% στα ξενοδοχεία και 23% στην εστίαση (και στην οποία διαφωνούσαμε) σήμερα μας έδωσαν 23% στην εστίαση και 23% στα ξενοδοχεία”.
Το διήμερα τελείωσε με έναν διαπληκτισμό του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ο οποίος είπε στον Αλέξη Τσίπρα «The game is over».
Ο πρωθυπουργός, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, του απάντησε ότι «Η Ελλάδα έχει 1,5 εκατ. ανέργους, 3 εκατ. φτωχούς, χιλιάδες οικογένειες που δεν έχουν εισόδημα και ζουν μόνο με τη σύνταξη των παππούδων. Αυτό δεν είναι παιχνίδι».
Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει, πάντως, υπήρξαν και άλλες στιγμές έντασης, καθώς, αρκετοί ηγέτες χωρών της ΕΕ άσκησαν σφοδρή κριτική στον πρωθυπουργό.
Εν τέλει φαίνεται ότι κυβέρνηση και ΕΕ συμφωνούν να καταβληθεί η τελευταία προσπάθεια το Σαββατοκύριακο και αμέσως μετά να έλθει η όποια συμφωνία προς ψήφιση στην ελληνική βουλή.
Ως συνήθως ο Σόιμπλε συνεχίζει το δικό του παιχνίδι βάζοντας επιπλέον όρους: Σύμφωνα με τον γερμανό υπουργό Οικονομικων η ελληνική πλευρά θα πρέπει:
- να καταθέσει Επίσημο αίτημα για παράταση του προγράμματος
- να δεσμευθεί σε συμφωνία για εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων
- να καταθέσει έγγραφο που να αποδεικνύει ότι η χώρα μπορεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις της
-να καταθέσει επίσημη διαβεβαίωση πως στις 30 Ιουνίου θα πληρώσει το ΔΝΤ
Η γερμανική πλευρά δείχνει να κάνει ότι μπορεί για να υπονομεύσει τις διαπραγματεύσεις δικαιώνοντας τον κ. Τσίπρα ο οποίος φεύγοντας από την Αθήνα δήλωσε ότι κάποιοι δείχνουν σαν να μην θέλουν συμφωνία.
UPD:
290
ΣΧΟΛΙΑ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα