Γκάλοπ ALCO: 57% να υπογράψουν κι ας είναι και μνημόνιο!
Γκάλοπ ALCO: 57% να υπογράψουν κι ας είναι και μνημόνιο!
Έγινε για το ΘΕΜΑ και ολοκληρώθηκε το πρωί της Παρασκευής πριν την απόφαση για το δημοψήφισμα -Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων παρ' ότι αναγνωρίζουν ότι ακόμα και η ελληνική πρόταση ισοδυναμεί με βαρύ μνημόνιο, επιθυμεί συμφωνία κ παραμονή στο ευρώ- Η συντριπτική πλειοψηφία πιστεύει οτι η κυβέρνηση δεν τηρησε τις προεκλογικές της δεσμεύσεις
UPD:
84
ΣΧΟΛΙΑ
Την πεποίθηση ότι πηγαίνουμε ολοταχώς για την υπογραφή ενός νέου μνημονίου το οποίο θα
τροφοδοτήσει την ύφεση και θα κατανείμει και πάλι δυσανάλογα τα βάρη
στις πλάτες μισθωτών και συνταξιούχων, αποτυπώνει μεγάλη δημοσκόπηση της Alco για το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ η οποία ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, μόλις λίγες ώρες προτού ο πρωθυπουργός ανακοινώσει την απόφασή του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Οι προβλέψεις που έκανε η κοινή γνώμη μέχρι την ώρα που η δημοσκόπηση της Alco ολοκληρώθηκε ήταν δυσοίωνες και κατέτειναν στο ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να υπογράψει νέο μνημόνιο.
Παρά ταύτα, όμως, η πλειοψηφία των Ελλήνων καλούσε την κυβέρνηση να καταλήξει σε συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές της χώρας ζητώντας από τον Αλέξη Τσίπρα να κλείσει τα αυτιά του στις Σειρήνες της ρήξης, από τις οποίες φαίνεται ότι γοητεύονται περισσότερο οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ, της Χρυσής Αυγής και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και λιγότερο οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων της ευρωπαϊκής αντιπολίτευσης.
Οι προβλέψεις που έκανε η κοινή γνώμη μέχρι την ώρα που η δημοσκόπηση της Alco ολοκληρώθηκε ήταν δυσοίωνες και κατέτειναν στο ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να υπογράψει νέο μνημόνιο.
Παρά ταύτα, όμως, η πλειοψηφία των Ελλήνων καλούσε την κυβέρνηση να καταλήξει σε συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές της χώρας ζητώντας από τον Αλέξη Τσίπρα να κλείσει τα αυτιά του στις Σειρήνες της ρήξης, από τις οποίες φαίνεται ότι γοητεύονται περισσότερο οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ, της Χρυσής Αυγής και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και λιγότερο οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων της ευρωπαϊκής αντιπολίτευσης.
Η κοινή γνώμη, παρότι δεν αίρει την εμπιστοσύνη της προς τα συγκυβερνώντα κόμματα, όπως φαίνεται στην πρόθεση ψήφου, όπου διατηρείται το μεγάλο προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ, στέλνει ηχηρά μηνύματα αποδοκιμασίας στη διαπραγματευτική τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, στην οποία μπορεί να της αναγνωρίζει το ελαφρυντικό της... άγνοιας, πλην, όμως, ταυτοχρόνως την προτρέπει εμμέσως να αναγνωρίσει την πραγματικότητα και να παραδεχτεί τα δεδομένα που έχει μπροστά της.
Το 76% πιστεύει ότι η πρόταση την οποία κατέθεσε η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μόνο 15% είναι εκείνοι που εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι μπορεί να τηρηθούν οι υποσχέσεις που δόθηκαν πριν από τις εκλογές
Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας στους δύο συμμετέχοντες στην έρευνα, η οποία «έτρεξε» το κρίσιμο τριήμερο 24 με 26 Ιουνίου, κατά το οποίο παρατηρήθηκαν συνεχείς ανατροπές στην πορεία των διαπραγματεύσεων, θεωρεί ότι η κυβέρνηση απέτυχε στη διαπραγμάτευση, έναντι μόλις του 23% των ερωτηθέντων που υποστηρίζει ότι οι διαπραγματευτικοί χειρισμοί της κυβέρνησης υπήρξαν επιτυχείς.
Χάνει σταδιακά την εμιστοσύνη των πολιτών
Εντυπωσιακά υψηλό είναι το ποσοστό -76%- όσων πιστεύουν ότι η πρόταση την οποία κατέθεσε η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ περιορίζονται στο 15% εκείνοι που εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι μπορεί να τηρηθούν οι υποσχέσεις που δόθηκαν πριν από τις εκλογές. Την εκτίμηση ότι η συμφωνία που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μπορεί να αποτελέσει έναν «έντιμο συμβιβασμό» ενστερνίζεται μόνο ένας στους τέσσερις πολίτες, την ίδια στιγμή που το 53% των ερωτηθέντων έχει την αντίθετη άποψη. Ακόμη πιο ενδεικτικό της αρνητικής προαίρεσης της κοινής γνώμης για τα αποτελέσματα που θα έχει η αποδοχή της συμφωνίας είναι η αυξημένη πλειοψηφία των πολιτών -της τάξης του 68%- που εκτιμά ότι η νέα συμφωνία θα συνιστά νέο μνημόνιο, με μόλις το 19% να υιοθέτει την κυβερνητική επωδό για το τέλος του μνημονίου. Στο ίδιο επίπεδο κυμαίνεται και το ποσοστό των ερωτηθέντων που έχουν την πεποίθηση ότι τα μέτρα που περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση επιδεινώνουν την ύφεση, ενώ μόνον το 14% αποδέχεται την άποψη ότι μπορεί να οδηγηθούμε στην ανάπτυξη.
Θα επιβαρυνθούν μισθωτοί και συνταξιούχοι
Οσο για το ποιοι θα πληρώσουν τα μέτρα που θα περιλαμβάνει η νέα συμφωνία, η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών δεν δείχνει να έχει αμφιβολίες: τρεις στους τέσσερις, ή ποσοστό 73%, είναι πεπεισμένοι ότι θα ακολουθηθεί η πεπατημένη και θα επιβαρυνθούν τα συνήθη υποζύγια που είναι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι και μόνον το 12% υιοθετεί τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι αυτή τη φορά τα βάρη θα επωμιστούν οι έχοντες.
Αλώβητο παραμένει το μεγάλο προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου που διατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου σύμφωνα με την έρευνα της Alco, στην οποία δεν καταγράφονται παρά οριακές μεταβολές στην εκλογική συμπεριφορά των Ελλήνων.
Το μεγαλύτερο κυβερνητικό κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 31,1%, το οποίο είναι ελαφρώς μειωμένο σε σχέση με το 31,3% που είχε στις αρχές του μήνα σε αντίστοιχη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας. Η επίδοση αυτή εξασφαλίζει στον ΣΥΡΙΖΑ προβάδισμα 10,6% έναντι της Νέας Δημοκρατίας, η οποία συνεχίζει τη χαμηλή πτήση που κάνει μετεκλογικά, συγκεντρώνοντας ποσοστό 20,5% (+0,1% από τις αρχές του μήνα.
Στην τρίτη θέση ισοψηφούν με 5,1% η Χρυσή Αυγή και το Ποτάμι, καθώς το μεν ακροδεξιό μόρφωμα καταγράφει ελαφρά άνοδο (+0,3%), ενώ το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη ανεπαίσθητη μείωση (-0,1%) των ποσοστών τους. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 4,9% (+0,4%), το ΠΑΣΟΚ με 3,7% (+0,2%) και οι ΑΝ.ΕΛ. με 3,1% (-0,1%). Από τα εκτός Βουλής κόμματα, σε ανοδική φάση κινούνται η Ενωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, που φτάνει στο 1,9%, όπως και το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου με 1,5%, ενώ η Τελεία του Απόστολου Γκλέτσου υποχωρεί στο 1,1%. Αλλο κόμμα δηλώνει ότι επιλέγει το 2,6% των συμμετεχόντων στην έρευνα, ενώ πρόθεση για λευκό εκφράζει το 3,3%, για αποχή το 4,2% και ποσοστό 11,9% δηλώνει ότι δεν έχει αποφασίσει.
Με τη συμπλήρωση πέντε μηνών από τις βουλευτικές κάλπες, η εμπιστοσύνη προς τον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σταθερή για το 40% των πολιτών, ποσοστό που δεν απέχει από το άθροισμα της δύναμης που κατέγραψαν στις τελευταίες εκλογές τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα. Την ίδια ώρα, ωστόσο, η διεύρυνση της επιρροής που έδειχνε να αποκτά η κυβέρνηση αμέσως μετά τις εκλογές φαίνεται να εξανεμίζεται, αφού το 46% των ερωτηθέντων έχει πλέον μειωμένη εμπιστοσύνη στο μεγαλύτερο κυβερνητικό κόμμα.
Η κοινή γνώμη φαίνεται να δίνει στην κυβέρνηση το άλλοθι της άγνοιας, καθώς το 53% των ερωτηθέντων αποδίδει τη διαφαινόμενη αθέτηση των υποσχέσεων στην πίστη ότι οι απαρτίζοντες το κυβερνητικό σχήμα δεν γνώριζαν τις δυσκολίες που επρόκειτο να αντιμετωπίσουν, ενώ στο 34% περιορίζονται όσοι έχουν την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση επεχείρησε να ξεγελάσει τους πολίτες.
To 68% εκτιμά ότι η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ θα συνιστά νέο μνημόνιο, ενώ το ίδιο ποσοστό
ερωτηθέντων θεωρεί ότι τα μέτρα που περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση επιδεινώνουν την ύφεση, ενώ μόνον το 14% αποδέχεται την άποψη ότι μπορεί να οδηγηθούμε στην ανάπτυξη
Ιδιαιτέρως επιεικείς προς τη σημερινή κυβέρνηση εμφανίζονται οι πολίτες και όταν καλούνται να τη συγκρίνουν με τους προκατόχους της. Ειδικότερα στο ερώτημα «Αν δεν πηγαίναμε σε εκλογές, πιστεύετε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου θα μπορούσε να πετύχει καλύτερη συμφωνία» μόνον το 33% υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να είχε εξασφαλιστεί μια καλύτερη συμφωνία, ενώ το συντριπτικά υψηλότερο 61% απαντά αρνητικά.
Μοιρασμένες είναι, εξάλλου, οι εκτιμήσεις των πολιτών για το αποτέλεσμα που θα μπορούσε να επέλθει αν η κυβέρνηση είχε επιδιώξει από την αρχή τη σύναψη συμφωνίας: το 42% πιστεύει ότι θα ήταν καλύτερα να είχε συμφωνήσει από την αρχή, αλλά ένα σχεδόν εξίσου ισχυρό 41% αντιλέγει ότι δεν θα άλλαζε το αποτέλεσμα.
Η πλειονότητα, ωστόσο, της κοινής γνώμης φαίνεται ότι παραμένει μετριοπαθής και δεν δείχνει διάθεση να υιοθετήσει τις ακραίες φωνές υπέρ της ρήξης. Το 57% των ερωτηθέντων προκρίνει την άποψη ότι πρέπει να πάμε σε συμφωνία με τους εταίρους μας στην Ε.Ε., έναντι του 29% που επιλέγει τη ρήξη. Ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζει και η ανά κομματική προτίμηση διάρθρωση των οπαδών της ρήξης, καθώς υπερτερούν μεταξύ των ψηφοφόρων του ΚΚΕ με 59%, της Χρυσής Αυγής με 58% και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων με 49%. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο διχασμός όσων στις τελευταίες εκλογές έδωσαν την ψήφο τους στον ΣΥΡΙΖΑ, αν και πλειοψηφούν σχετικώς οι θιασώτες της συμφωνίας με ποσοστό 46%, έναντι του 39% που φτάνουν όσοι θέλουν τη σύγκρουση. Ισχυρότερη τάση υπέρ της συμφωνίας παρατηρείται στα κόμματα της λεγόμενης «ευρωπαϊκής αντιπολίτευσης», με τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. να την προτιμούν σε ποσοστό 83%, του ΠΑΣΟΚ με 76% και, τέλος, του Ποταμιού με 74%.
ΘΕΜΑ >ALCO
Εταιρεια: H έρευνα πραγματοποιήθηκε από την Alco, ΕΣΡ 12 entoλεασ: «ΠΡΩΤΟ ΘEMA» ΤΥΠΟΣ: Ποσοτική (τηλεφωνικές συνεντεύξεις χωρίς χρήση κάλπης) δειγμα: 1.000 άτομα, ηλικίας 18 ετών και άνω, σε ολόκληρη την Ελλάδα δειγματοληψια: Στρωματοποιημένη, τυχαία σταθμισεισ: φύλο, ηλικία, εκλογές Ιανουαρίου 2015 στατιστικο σφαλμα: +/- 3,1% - διάστημα βεβαιότητας 95% χρονοσ: 24-26 Ιουνίου 2015. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με βάση τους κώδικες δεοντολογίας της ESOMAR και επαγγελματικής πρακτικής του ΣΕΔΕΑ
UPD:
84
ΣΧΟΛΙΑ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα