Τσίπρας: Πυλώνας σταθερότητας η τριμερής συνεργασία με Κύπρο και Αίγυπτο

Τσίπρας: Πυλώνας σταθερότητας η τριμερής συνεργασία με Κύπρο και Αίγυπτο

Αλ Σίσι: Υπάρχει ταύτιση στα οράματά μας στην περιοχή - Αναστασιάδης: Η συνεργασία προωθεί τις ειρηνικές λύσεις των προβλημάτων 

Τσίπρας: Πυλώνας σταθερότητας η τριμερής συνεργασία με Κύπρο και Αίγυπτο
Τη σύσταση ενός μόνιμου μηχανισμού συνεργασίας και συνεννόησης μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, σε πολλούς τομείς όπως της ενέργειας και του τουρισμού, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έπειτα από τη συνάντηση που είχε την Τετάρτη με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Αιγύπτο πρόεδρο Αλ Σίσι.

Η διεύρυνση και η εντατικοποίηση της συνεργασίας μεταξύ των τριών πλευρών σε μια σειρά ζητημάτων, αλλά και η κοινή στάση τους σε προβλήματα της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου, χαρακτηρίζουν τη δεύτερη διακήρυξη μεταξύ των τριών χωρών, μετά τη Συμφωνία του Καΐρου τον περασμένο Νοέμβριο. 

Κλείσιμο
Στην τριμερή σύνοδο αποφασίστηκε η «δημιουργία μιας διαρκούς Κοινής Επιτροπής Συνεργασίας, η οποία θα διαμορφώσει, θα αναπτύξει και θα προωθήσει πρακτικά σχέδια τριμερούς ενδιαφέροντος», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη Διακήρυξη, ενώ προγραμματίστηκε μια επόμενη Σύνοδος στο Κάιρο το 2016.  
 
 Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην οριοθέτηση των ΑΟΖ μεταξύ των τριών κρατών, στη βάση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). Συμφωνήθηκε, δε, να επιταχυνθούν οι "διαπραγματεύσεις σχετικά με τα εκκρεμή ζητήματα της οριοθέτησης των παρακείμενων θαλάσσιων ζωνών των τριών χωρών μας".  

Σε ότι αφορά στην τρομοκρατία οι τρεις ηγέτες δηλώνουν: «καταδικάζουμε απερίφραστα όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες». Μάλιστα αναφέρονται στην ανάγκη "να ηττηθούν αυτές οι οργανώσεις και να αποκαλυφθούν οι κύριοι υποστηρικτές τους".

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο προσφυγικό, που απασχολεί και τις τρεις χώρες. «Εκφράζουμε εκ νέου την ετοιμότητά μας να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών πτυχών της συνεχιζόμενης προσφυγικής κρίσης, σε συνεργασία με όλες τις εμπλεκόμενες χώρες», σημειώνεται.

Όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, οι τρεις ηγέτες σημειώνουν την στήριξή τους «στη συνεχιζόμενη διαπραγματευτική διαδικασία, υπό την Αποστολή Καλών Υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών, για μια δίκαιη, βιώσιμη και συνολική επίλυση του κυπριακού ζητήματος, βάσει του διεθνούς δικαίου και των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Ξεχωριστό ενδιαφέρον για την αιγυπτιακή πλευρά, όπως διεφάνη και χθες κατά τις κοινές δηλώσεις των κ.κ. Τσιπρα και Αλ Σίσι, είναι η προώθηση των σχέσεων της Αιγύπτου με την ΕΕ, κάτι που περιγράφεται στην Διακήρυξη: «Αναγνωρίζουμε τον αμοιβαία επωφελή χαρακτήρα της σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αιγύπτου. Συμφωνούμε ότι είναι ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να υποστηρίξει πολιτικά και οικονομικά την Αίγυπτο, συμπεριλαμβανομένου του αγώνα της τελευταίας κατά της τρομοκρατίας, αναγνωρίζοντας τον κεντρικό της ρόλο για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Σε ότι αφορά στην στάση τους απέναντι σε κρίσεις που έχουν ξεσπάσει σε άλλες χώρες, οι τρεις ηγέτες εξέφρασαν την υποστήριξή τους σε μια λύση στη Συρία μέσω της Διαδικασιας της Βιένης, ενώ εξέφρασαν ρητά και την υποστήριξή τους στην «ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας».

Σε ότι αφορά στην Λιβύη απηύθυναν έκκληση σε όλα τα μέρη να εργαστούν εποικοδομητικά με σκοπό τον άμεσο σχηματισμό Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας.

Παράλληλα, επανέλαβαν τη στήριξή τους στη νόμιμη κυβέρνηση της Υεμένης και τη διατήρηση της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητάς της, επιβεβαίωσαν τη στήριξή τους στην κυβέρνηση του Ιράκ, υποστήριξαν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ενότητα της χώρας αυτής, ενώ ταυτόχρονα κάλεσαν την ιρακινή κυβέρνηση «να επιταχύνει τη διαδικασία εθνικής συμφιλίωσης  με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων μερών, χωρίς αποκλεισμούς».

Ακόμη, ανέφεραν ως σημαντικό βήμα τη συμφωνία σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και εξέφρασαν την προσδοκία για την εφαρμογή της.   

Τέλος, σε ότι αφορά στο Παλαιστινιακό, υπογράμμισαν τη δέσμευση τους για μια λύση στα σύνορα του 1967 και με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύσουσα. Αξίζει να σημειωθεί πως οι τρεις χώρες εξέφρασαν την ετοιμότητά τους προκειμένου [να συνεργαστούμε στενά και με τις δύο πλευρές και τη διεθνή κοινότητα προκειμένου να βοηθήσουμε στην αποκατάσταση της ηρεμίας». Σημειώθηκε, δε, πως στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της βίας μέσω της επανέναρξης «ο ρόλος της Αιγύπτου παραμένει ζωτικός».




Τσίπρας: Πυλώνας σταθερότητας η τριμερής συνεργασία με Κύπρο και Αίγυπτο
Σε δηλώσεις του έπειτα από την τριμερή, ο πρωθυπουργός τόνισε πως η συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου αποτελεί πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τους κ.κ. Αλ Σίσι και Αναστασιάδη, ο κ. Τσίπρας είπε πως συμφωνήθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας των τριών χωρών στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών, ενώ υπογραμμίστηκαν τα αμοιβαία οφέλη που προκύπτουν από την ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ-Αιγύπτου.

«Τονίσαμε τη σημασία που θα έχει μια δίκαιη λύση του Κυπριακού και τη σημασία που έχει η δίκαιη επίλυση του παλαιστινιακού για τη διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή», είπε ακόμη ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, συμφώνησε με τους κ.κ. Αναστασιάδη και Αλ Σίσι ότι η περιοχή μας, μια περιοχή στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, βρίσκεται αντιμέτωπη με τεράστιες δυνατότητες που «αν εκμεταλλευτούμε σωστά μπορούμε να προχωρήσουμε σε μι  κατεύθυνση ευημερίας και ανάπτυξης».



Σο πλαίσιο αυτό αποκάλυψε πως με τους κ.κ. Αναστασιάδη και Αλ Σίσι  συζήτησαν για ενεργειακά δίκτυα, για την ανακάλυψη ενός κοιτάσματος στην Αίγυπτο, για την την περαιτέρω αξιοποίηση των κυπριακών κοιτασμάτων, καθώς και για την προώθηση αγωγών ενεργείας μέσα από τον ελλαδικό χώρο. 

Την ίδια ώρα, ανέφερε ότι συζητήθηκε η επιτάχυνση των διαβουλεύσεων για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών «πάντα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», αλλά και η ανάπτυξη της διαλιμενικής συνεργασίας μας καθώς και οι μεγάλες αλλαγές που φέρνει η κατασκευή της νέας διώρυγας του Σουεζ.

Αμέσως μετά ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι συμφωνήθηκε η δημιουργία ενός μόνιμου συνεννόησης και συνεργασίας, με ένα συμβούλιο που θα συναντιέται τακτικά.  Επίσης, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός οι τρεις πλευρές συμφώνησαν οι συναντήσεις να μην έχουν μόνο έναν θεωρητικό χαρακτήρα αλλά να έρχονται ως επιστέγασμα υλοποίησης όσων έχουν γίνει.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, στην επόμενη συνάντηση στο Κάιρο θα υπάρχουν αποτελέσματα, ενώ κλείνοντας υπογράμμισε ότι στόχος η Μεσόγειος να μετατραπεί σε κοιτίδα ειρήνης και ανάπτυξης όπως αρμόζει στην ιστορία της.

Αλ Σίσι: Υπάρχει ταύτιση στα οράματά μας στην περιοχή
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, αφού ευχαρίστησε την ελληνική πλευρά για την φιλοξενία, επισήμανε την επιμονή των τριών χωρών να συνεχίσουν την συνεργασία για την ανάπτυξη, την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή. 

Παράλληλα, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τα «πρακτικά βήματα», όπως είπε που συμφωνήθηκαν σήμερα, όπως στον τομέα της ενέργειας, της ναυτιλίας και του τουρισμού, ώστε να υπάρξουν σύντομα απτά αποτελέσματα, μέσα από κοινά έργα. 

Υπάρχει ταύτιση στα οράματά μας στην περιοχή, τόνισε ο κύριος Αλ Σίσι και στάθηκε στην άοπλη, όπως είπε, συνεργασία των χωρών απέναντι στην τρομοκρατία, αλλά και στην ανεξιθρησκεία στην περιοχή, στο παλαιστινιακό, που όπως είπε απαιτεί πολλαπλές προσπάθειες, κάτι που επίσης απαιτείται στα ζητήματα της Λιβύης, της Συρίας και του Κυπριακού.

Ανυπομονώ για την επόμενη τριμερή συνάντησή μας στο Κάιρο, είπε κλείνοντας ο Αιγύπτιος πρόεδρος.


Αναστασιάδης: Η συνεργασία προωθεί τις ειρηνικές λύσεις των προβλημάτων στην περιοχή
Η τριμερής ήταν απόλυτα επιτυχής ως προς την περαιτέρω ενίσχυση και εμπέδωση της τριμερούς συνεργασίας, καθώς υιοθετήθηκε η διακήρυξη της Αθήνας, σύμφωνα με την οποία η συνεργασία προωθεί τις ειρηνικές λύσεις όλων των προβλημάτων στην περιοχή, τόνισε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης. 

Οι στόχοι που έχουν τεθεί πρέπει να μετατραπούν σε έργα, για να μην παραμείνουμε στην θεωρία, τόνισε και δήλωσε πως Κύπρος και Ελλάδα δεσμεύτηκαν να προωθούν τις αιγυπτιακές θέσεις στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την εξεύρεση καλύτερης λύσης για όλα τα ζητήματα, ιδίως για το προσφυγικό. 

Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε και τις ευχαριστίες του τόσο προς τον Αλέξη Τσίπρα όσο και τον Φατάχ αλ Σίσι, για την στήριξή τους στην επίλυση του Κυπριακού, ενώ ειδικά για τον αιγύπτιο ομόλογό του τόνισε πως ήταν καθοριστική η συμβολή του στην μουσουλμανική διάσκεψη, κάτι που αποτυπώνεται και στα ψηφίσματά της για το ζήτημα. Αναφερόμενος στα κοιτάσματα αερίου, ο κύριος Αναστασιάδης είπε πως η τριμερής συμφωνεί ότι ο φυσικός πλούτος είναι αφορμή συνεργασίας και όχι τριβής, τονίζοντας πως «η συνεργασία μας δεν αποκλείει κανέναν». 

Συζητήσαμε και την προοπτική δημιουργίας συνεργασίας στο πλαίσιο της γαλάζιας οικονομίας, ενημέρωσε ο Κύπριος πρόεδρος και κατέληξε τις δηλώσεις του λέγοντας πως προσβλέπει στην εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των χωρών και της συνεργασίας. 


Η Διακήρυξη των Αθηνών της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης