Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα πάω τον Βαρουφάκη σε Εξεταστική για τα capital controls

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα πάω τον Βαρουφάκη σε Εξεταστική για τα capital controls

Ο υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ. δηλώνει στο «ΘΕΜΑ» ότι, αν εκλεγεί, θα κινήσει όλες τις διαδικασίες για να λογοδοτήσει ο μοιραίος πρώην υπουργός Οικονομικών - Θα εξεταστεί εάν ο αφελληνισμός των ελληνικών τραπεζών έγινε από αδεξιότητα ή βάσει σχεδίου

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα πάω τον Βαρουφάκη σε Εξεταστική για τα capital controls
Διαστάσεις μείζονος πολιτικοοικονομικού σκανδάλου, που όμοιό του δεν γνώρισε η σύγχρονη ελληνική ιστορία, προσλαμβάνει η διαχείριση των οικονομικών πραγμάτων της χώρας από τον Γιάνη Βαρουφάκη
κατά το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -
ΑΝ.ΕΛ., που έκλεισε με την καταστροφική απόφαση της επιβολής των capital controls και επέφερε συντριπτικό πλήγμα, το οποίο δεν περιορίζεται απλώς στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, αλλά επεκτείνεται συνολικά στην εθνική
Κλείσιμο
οικονομία.

Υπό το φως των νέων αποκαλύψεων που έρχονται με σχετική καθυστέρηση στη δημοσιότητα, μέσα μάλιστα από καταγραφές που έκαναν φίλοι του πρώην υπουργού Οικονομικών (όπως ο Πολ Μέισον, που την επίμαχη περίοδο των κρίσιμων αποφάσεων είχε ελευθέρας να κυκλοφορεί με την κάμερά του ακόμη και στους διαδρόμους του Μεγάρου Μαξίμου), προκύπτει ότι ο κ. Βαρουφάκης είναι ο μοιραίος άνθρωπος ο οποίος έγραψε -συνειδητά ή ασυνείδητα, ελάχιστη σημασία έχει- τη μελανότερη σελίδα στην ιστορία των υπουργών Οικονομικών που κάποια στιγμή διαχειρίστηκαν τις τύχες και τις οικονομικές εξελίξεις της χώρας.

Κινούμενος από δυσεξήγητα κίνητρα, αλλά τα οποία σίγουρα έχουν σχέση με τη χρόνια «αδικία» ότι η διεθνής κοινότητα δεν του έχει απονείμει ακόμα το Νόμπελ Οικονομίας, ο Γιάνης Βαρουφάκης κατάφερε το καίριο πλήγμα στην ήδη βαριά ασθενούσα ελληνική οικονομία με τα καμώματα και τις ενέργειές του που εξέθεταν διαρκώς τη χώρα στα μάτια των ξένων. Και έκανε ό,τι έκανε με την πλήρη κάλυψη του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος εκ των υστέρων ομολόγησε ότι τα λάθη Βαρουφάκη είναι και δικά του λάθη! 

Η υπόθεση Βαρουφάκη δεν μπορεί να ξεχαστεί. Αλλωστε, και να ήθελαν κάποιοι να την ξεχάσουν, είναι δύσκολο, καθώς ο ασυγκράτητος χαρακτήρας του φροντίζει κάθε τόσο να μας θυμίζει τα οικονομικά εγκλήματα που ο ίδιος διέπραξε, στηριζόμενος σε ένα ακατανόητο ακαταλόγιστο. Στο πρόσφατο ντοκιμαντέρ του Πολ Μέισον, μάλιστα, χωρίς ίχνος τύψεων και εντελώς ανερυθρίαστα, ομολογεί πως ο ίδιος γνώριζε τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν ότι θα επιβληθούν capital controls στις τράπεζες

Και παρά ταύτα, προχώρησε στο παράλογο chicken game με τους δανειστές! Τη δε ζημία των τραπεζών, της ελληνικής οικονομίας και των Ελλήνων πολιτών τη βιώνουμε μέχρι σήμερα και αφού οι νικητές δανειστές επέβαλαν τους πολύ σκληρότερους και τιμωρητικούς όρους τους στη χώρα και τους πολίτες της. 

Επειδή όμως αυτά τα οικονομικά εγκλήματα δεν παραγράφονται, θα έρθει κάποια στιγμή που οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Αλλωστε, όπως δηλώνει στο «Θέμα» εις εκ των υποψήφιων προέδρων της Ν.Δ., ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν αναλάβει την αρχηγία, θα συσταθεί  εξεταστική επιτροπή για να διερευνήσει τις ευθύνες για την τεράστια ζημιά που προκλήθηκε στο τραπεζικό σύστημα και το Δημόσιο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. Το να προσπαθήσει κανείς να καταγράψει όλες τις παλινωδίες και τα λάθη της 6μηνης ανεκδιήγητης υπουργίας Βαρουφάκη είναι μια μάλλον πολύ δύσκολη υπόθεση, καθώς σε καθημερινή βάση έκανε πολλές και αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις προκαλώντας πυρετό και οργή στους συνομιλητές του στην Ευρώπη. Τα έβαλε με τους πάντες, έχοντας έναν κακό λόγο για όλους εκείνους από τους οποίους η χώρα προσδοκούσε βοήθεια σε μια αυτοκαταστροφική πορεία τόσο του ίδιου όσο και της χώρας, υπερφωτισμένη όμως από τους προβολείς της παγκόσμιας δημοσιότητας.

Ο άνθρωπος που «σκότωσε» την τρόικα: 
Αμέσως μετά τις εκλογές, στις 30 Ιανουαρίου, έκανε με τυμπανοκρουσίες γνωστό ότι θα διώξει τη μισητή τρόικα από τη χώρα. Το πρόβλημα ήταν διπλό: ενώ εκνεύρισε αφάνταστα το «αφεντικό» του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ που επισκεπτόταν την Αθήνα (με τον γνωστό διάλογο on camera και το «ουάου» γι’ αυτό που του είπε στο αυτί ο Ντάισελμπλουμ), από την άλλη πλευρά η Ελλάδα ήθελε χρήματα ακριβώς από αυτά τα όργανα της τρόικας που ο Βαρουφάκης προηγουμένως προσέβαλε αποκαλώντας τα «βασανιστές»!

Από την πρώτη μέρα που ανέλαβε η νέα κυβέρνηση, στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε, ο Βαρουφάκης καλλιέργησε κλίμα έντασης με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και το Βερολίνο, εξύβριζε δημοσίως και μπροστά σε ξένα Μέσα όλους τους Ευρωπαίους («εγκληματίας» ο Τρισέ, «με πίσσα και πούπουλα μας θέλει ο Ραχόι» κ.λπ.), ενώ εξύψωνε την Κριστίν Λαγκάρντ και το ΔΝΤ («επειδή μας δίνουν μακροοικονομικά επιχειρήματα για αναδιάρθρωση χρέους» κ.λπ.).

Πολύ αργότερα, τον Μάιο του 2015, η κατάσταση είχε ξεφύγει τελείως. Στο Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας, ο Βαρουφάκης δεν μιλούσε με κανέναν, δεν καταδέχτηκε το επίσημο δείπνο του Eurogroup και πήγε για μπίρες σε μια... τεξανική μπιραρία με φίλους του από την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα. Αργότερα, μάλιστα, ομολόγησε ότι στη συνεδρίαση αυτή μαγνητοφώνησε τους συναδέλφους του επιβαρύνοντας περαιτέρω τις ήδη πολύ κακές σχέσεις μαζί τους, με αποτέλεσμα να μη θέλουν να τον ξαναδούν στα μάτια τους!

Το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου: 
Εκεί ο Βαρουφάκης αντικατέστησε το δεύτερο μνημόνιο που τελείωνε με κατάλογο μεταρρυθμίσεων που πρότεινε η Ελλάδα. Ο υπουργός δέσμευσε τη χώρα χωρίς όμως η Ελλάδα να πάρει ούτε ένα ευρώ!

Στην τηλεδιάσκεψη της 24ης Φεβρουαρίου, ο Πιερ Μοσκοβισί, ο Μάριο Ντράγκι και η Κριστίν Λαγκάρντ επέμεναν εν χορώ ότι ο εν λόγω κατάλογος δεν υποκαθιστούσε τις δεσμεύσεις του μνημονίου. Αμέσως μετά ο κ. Βαρουφάκης υπέγραψε την αίτηση επέκτασης της δανειακής συμφωνίας (ακολουθώντας την υπόδειξη του προκατόχου του Γκίκα Χαρδούβελη κατά την παράδοση-παραλαβή του ΥΠΟΙΚ πριν από έναν μήνα). Με μία ουσιώδη όμως διαφορά: χωρίς να το πάρει χαμπάρι, του πήραν μέσα από τα χέρια τα 11 δισ. ευρώ που βρίσκονταν στην Ελλάδα, στα ταμεία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), και προορίζονταν για αποθεματικό της προληπτικής γραμμής στήριξης και τα πάρκαραν στο Λουξεμβούργο! Μιλάμε για τόσο σκληρή και πετυχημένη διαπραγμάτευση. Ασχετα αν λίγους μήνες μετά θα υποχρέωναν ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ και ΔΕΚΟ να τους δώσουν δανεικά και αγύριστα όσα είχαν και δεν είχαν για να πληρώσουν μισθούς και συντάξεις!

Δημιουργική ασάφεια: 
Τον Μάρτιο συνέβαιναν τα εξής αντιφατικά πράγματα: από τη μία η κυβέρνηση έλεγε ότι θα εφαρμόσει δικό της πρόγραμμα, αλλά λεφτά δεν έρχονταν. Από την άλλη, ανακοίνωνε μονομερή μέτρα (ρυθμίσεις χρεών στην Εφορία, καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης κ.λπ.), ενώ παράλληλα έλεγε μέσα κι έξω ότι αναζητά «ισοδύναμα» μέτρα αντί του μνημονίου. 

Τη στιγμή μάλιστα που ζητούσε χρήματα από τους δανειστές, ο κ. Βαρουφάκης έλεγε ότι η Ελλάδα είναι μια χρεοκοπημένη και διαλυμένη χώρα που δεν μπορεί να πάρει άλλα μέτρα και απειλούσε με Αρμαγεδδώνα και καταστροφή ολόκληρη την Ευρωζώνη, προκαλώντας σύγχυση διεθνώς για το τι θέλουν και τι θα κάνουν οι Ελληνες. Το Grexit έμπαινε σε πρώτο πλάνο παγκοσμίως και όλος ο πλανήτης ασχολούνταν με τον υπουργό που κάνει διαρκώς ταξίδια, είναι με μια βαλίτσα στο χέρι, δίνει συνεντεύξεις και κάνει διαλέξεις σε όλο τον κόσμο. 

Οικονομική ασφυξία: 
Η συμφωνία Βαρουφάκη χωρίς να πάρουμε λεφτά, τα ασαφή μέτρα και οι εχθρικοί τόνοι οδήγησαν τη χώρα σε οικονομική ασφυξία. Το Δημόσιο δεν πλήρωνε τίποτε παρά σχεδόν μόνο μισθούς και συντάξεις. To bankrun, εν όψει Grexit, είχε ξεκινήσει. Και στο πλάνο του Βαρουφάκη ήταν το κλείσιμο των τραπεζών. Αυτό δεν προκύπτει μόνο από το βίντεο των δηλώσεών του στο ντοκιμαντέρ για το βράδυ του δημοψηφίσματος. Ο ίδιος έχει πει και πριν από τρεις μήνες ότι στην κυβέρνηση τον Ιούνιο «είχαμε συμφωνήσει πως έπρεπε να είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τη σκληρή διαπραγμάτευση με κλειστές τράπεζες». Την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος (που προκάλεσε τα capital controls) τη θεωρεί ακόμα προσωπική του νίκη έναντι όσων είχαν βαλθεί από τον Απρίλιο να τον απομονώσουν μέσα στην κυβέρνηση, ενώ τη συμφωνία για νέο μνημόνιο τη θεωρεί απαράδεκτη υποχώρηση.

Πώς θα ζούσε όμως η χώρα χωρίς τράπεζες για να μπορεί να διαπραγματεύεται, αφού και εντός του ευρώ ακόμα δεν έχει συνέλθει από τα capital controls;

Με το σχέδιο Βαρουφάκη για παράλληλο νόμισμα και τα περίφημα IOUs, το οποίο όμως απέρριψε -αφού έγινε πρώτα η ζημιά του δημοψηφίσματος- ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Οταν ο Βαρουφάκης απομονώθηκε είχε ήδη αφήσει απλήρωτη μία δόση στο ΔΝΤ (που την κάλυψε με πλάγια μέσα ο Γιάννης Στουρνάρας), ενώ απειλούσε να κάνει το ίδιο και στην ΕΚΤ που περίμενε λεφτά τον Ιούνιο. 

Και ενώ η χώρα γονάτιζε και ο ίδιος υμνούσε τη φτωχολογιά και τον «λιτό βίο» των Ελλήνων, έκανε διαλέξεις και τηλεοπτικές εμφανίσεις, αλλά και χλιδάτες lifestyle φωτογραφήσεις στο «Paris Match».

Η πλήρης αποτίμηση του «έργου» Βαρουφάκη δεν είναι πλέον μόνο υπόθεση της Ιστορίας αλλά και της Δικαιοσύνης, γιατί η συνολική ζημιά στη χώρα δεν έχει ακόμα εκτιμηθεί σε όλο το εύρος της.

«Αν εκλεγώ πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αυτά δεν θα ξεχαστούν»
Ολόκληρη η δήλωση Μητσοτάκη στο «ΘΕΜΑ»

Καταπέλτης για τις ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. και του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη είναι ο υποψήφιος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει και κατά το παρελθόν αναδείξει το θέμα, καταγγέλλοντας τη συντονισμένη επιχείρηση αφελληνισμού του ελληνικού τραπεζικού συστήματος υπό το πρόσχημα της καταπολέμησης της διαπλοκής.

Με αποκλειστική δήλωσή του στο «ΘΕΜΑ», ο κ. Μητσοτάκης εγγυάται ότι ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα κινήσει όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες για να διερευνηθεί η σκοτεινή αυτή υπόθεση από εξεταστική επιτροπή του Κοινοβουλίου, όπως και ότι θα αποδοθούν οι τυχόν ευθύνες που θα αποδειχτεί ότι βαρύνουν κυβερνητικά στελέχη για τη ζημιά που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο.

Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Μητσοτάκη έχει ως εξής:

«Εγκαιρα και χωρίς να γνωρίζω το ντοκιμαντέρ του Πολ Μέισον, τόσο με άρθρο μου στην εφημερίδα “Καθημερινή” όσο και με ερώτησή μου προς τον υπουργό Οικονομικών είχα μιλήσει για την ανάγκη σύστασης εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής για την τεράστια ζημιά που προκάλεσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. στο τραπεζικό σύστημα και το Δημόσιο με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ανέδειξα μάλιστα τότε ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, με άρθρο του τον Απρίλιο του 2013 στο Protagon και με τίτλο “Να αφελληνιστούν”, είχε προβλέψει την πορεία που τελικά ακολούθησε το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. 

Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριζε ότι “όσοι από εμάς θέλουμε την Ελλάδα να ορθοποδεί εντός της Ευρωζώνης δεν μπορούμε παρά να υποστηρίξουμε ότι οι τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα πρέπει να γίνουν πραγματικά ευρωπαϊκές. Με άλλα λόγια, να αφελληνιστούν άμεσα!”. Γιατί έπρεπε να γίνει αυτό; Διότι κατά τον κ. Βαρουφάκη “η μόνη βιώσιμη λύση είναι οι τράπεζες να αφελληνιστούν... αφήνοντας εκτός νυμφώνος τη διαπλοκή Ελλήνων πολιτικών και Ελλήνων τραπεζιτών”.

Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Με εμένα πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας αυτά δεν θα ξεχαστούν. Εγγυώμαι ότι θα διερευνηθούν από μια εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή της Βουλής, η οποία θα κληθεί να αξιολογήσει κατά πόσο η προφητεία του κ. Βαρουφάκη εκπληρώθηκε στο ακέραιο από μνημειώδη αδεξιότητα ή βάσει σχεδίου. Και βέβαια, να διερευνήσει αν υπάρχουν ευθύνες για την τεράστια ζημιά που προκλήθηκε στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και το Δημόσιο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ.».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης