Κατρούγκαλος για ασφαλιστικό: Δεν αποκλείεται εμπλοκή στη διαπραγμάτευση

Κατρούγκαλος για ασφαλιστικό: Δεν αποκλείεται εμπλοκή στη διαπραγμάτευση

Δεν θα δεχθούμε μείωση της Εθνικής Σύνταξης, αν πουν όχι θα ζητήσουμε παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - Η κυβέρνηση μετά την αρνητική στάση των δανειστών ετοιμάζει plan b - «Kόφτης» στις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών πάνω από ένα όριο

Κατρούγκαλος για ασφαλιστικό: Δεν αποκλείεται εμπλοκή στη διαπραγμάτευση
Εναλλακτικό σχέδιο με παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό έχει η κυβέρνηση σε περίπτωση που η πρόταση Κατρούγκαλου
απορριφθεί από το Κουαρτέτο.

Ο υπουργός Eργασίας μιλώντας στην εκπομπή του Γ. Αυτιά «Kαλημέρα ΣΚΑΙ» παραδέχτηκε ότι η μάχη για το ασφαλιστικό θα είναι σκληρή, αλλά είναι έτοιμος να αποκρούσει τα αιτήματα των δανειστών για καταβολή της εθνικής σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια και 20 χρόνια ασφάλισης αντί για 15. 

Κλείσιμο
Είπε ότι δεν αποκλείει εμπλοκή στη διαπραγμάτευση, ενώ είπε πως θα ζητήσει την παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αν οι δανειστές δεν δεχτούν την ελληνική πρόταση.

Ο υπουργός Κοινωνικών διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχτεί περαιτέρω μείωση των 384 ευρώ της Εθνικής Σύνταξης ούτε να ανεβάσει το όριο των 15 ετών για την χορήγησή της. Eίπε ότι όσοι έχουν λιγότερα από 15 έτη ασφάλισης δεν θα παίρνουν την Εθνική σύνταξη αλλά ένα προνοιακό επίδομα που θα κυμαίνεται γύρω στα 36Ο ευρώ.

Ανέφερε επίσης ότι «θα μπει κόφτης στις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών πάνω από ένα όριο, ώστε το άθροισμα ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών να μην είναι εξοντωτικό».

Εν συνεχεία, δήλωσε ότι η διαπραγμάτευση θα είναι «σκληρή» αλλά οι Ευρωπαίοι ξέρουν ότι αυτή η κυβέρνηση δεν τους κοροϊδεύει και δεν παίζει πελατειακά παιχνίδια όπως οι προηγούμενοι με την «μαϊμού» ενοποίηση των ταμείων.

Σημείωσε επιπλέον πως «ό,τι προβλέπεται για τους αγρότες θα ισχύσει και για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες».

«Τα ποσοστά αναπλήρωσης του νέου συνταξιοδοτικού- ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος -έχουν οριστεί σε συνεργασία με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας. Αυτό θα προτάξουμε αν μας ζητήσουν να τα αλλάξουμε. Οι νέες συντάξεις προστατεύουν μεροληπτικά τον ασφαλισμένο που λόγω της ανεργίας είχε λίγα χρόνια ασφάλισης ή χαμηλές αποδοχές. Το σύστημα είναι κοινωνικά αναδιανεμητικό. Όμως δίνει κίνητρο και σ΄αυτόν που έχει τη δουλειά του και μπορεί να παραμείνει στην ασφάλιση 40 χρόνια να λάβει υψηλότερες παροχές».

«Κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης παραμένει η προστασία των κύριων συντάξεων ενώ μάχη θα δοθεί και για τη διατήρηση του ύψους των επικουρικών συντάξεων. Ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι θα επιμείνει στην πρόταση για αύξηση των εισφορών κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα και στην αξιοποίηση των αποθεματικών του Ενιαίου Επικουρικού Ταμείου προκειμένου να γλιτώσουν οι επικουρικές.

«Αν είχαν και τα ταμεία κύριας ασφάλισης αποθεματικά – τόνισε ο υπουργός Εργασίας- δε θα γίνονταν μειώσεις στις συντάξεις. Αλλά τα αποθεματικά εξανεμίστηκαν» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στον επανυπολογισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων το 2018 είπε ότι θα γίνει με όσα στοιχεία διαθέτουν τα ταμεία μετά το 2011. «Δε δίνουμε συντάξεις με πίστωση- τόνισε- Διατηρούμε την προσωπική διαφορά, αν προκύψει. Οι συνταξιούχοι μπορούν να ελπίζουν σε αυξήσεις αφού το ύψος των συντάξεων είναι συνάρτηση του ΑΕΠ και του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Είμαι αισιόδοξος ότι από το β’ εξάμηνο του 2016 η οικονομία θα περάσει σε θετικούς ρυθμούς, θα ανοίξουν οι δουλειές και αυτό θα έχει θετική επίπτωση στο ασφαλιστικό σύστημα και στο ύψος των συντάξεων».

Για τις ελαφρύνσεις στις εισφορές  των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων ο υπουργός Εργασίας εξήγγειλε ότι καθιερώνει για τους νέους επιστήμονες μια χαμηλότερη  κατηγορία ασφαλιστέου εισοδήματος, αντίστοιχου με αυτό που προβλέπεται για τους αγρότες για τα πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας τους. Για τα υψηλότερα εισοδήματα θα τεθεί πλαφόν στις επιβαρύνσεις ώστε οι ελεύθεροι επαγγελματίες να συνεισφέρουν ανάλογα με τις δυνάμεις τους αλλά όχι πάνω από τις δυνάμεις τους.  Ειδικά για τα μπλοκάκια τόνισε ότι θα υπάρξει προστασία των εργαζόμενων από την εργασιακή αυθαιρεσία. Ήδη έχει εξαγγείλει ότι ο απασχολούμενος με μπλοκάκι θα πληρώνει το 6,50% της εισφοράς και το υπόλοιπο 13.50% θα επιβαρύνει τον εργοδότη. 

Ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι το ΕΚΑΣ το οποίο  θα καταργηθεί σταδιακά έως το 2018, θα αντικατασταθεί από την εθνική σύνταξη. «Μας ζητούν οι δανειστές τόνισε – να διατηρήσουμε το θεσμό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, χωρίς όμως να μας δίνουν πόρους» είπε.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη πολύωρη διαπραγμάτευση για τα κόκκινα δάνεια, επεσήμανε ότι αρκετές φορές διεκόπη η διαπραγμάτευση για να τηλεφωνήσουν τα κυβερνητικά στελέχη στον πρωθυπουργό ο οποίος με τη σειρά του επικοινώνησε με τις κυρίες Μέρκελ και Λαγκάρντ ζητώντας να σταματήσουν οι πιέσεις.

Ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε, τέλος,  την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη «γάμο του ακραίου νεοφιλελευθερισμού με την άκρα δεξιά», τονίζοντας ότι ανάλογα στοιχεία φιλελευθερισμού υπάρχουν εκτός από τη ΝΔ στο ΠΑΣΟΚ και στο ΠΟΤΑΜΙ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης