Η Κομισιόν μας απειλεί με έξοδο από την Σένγκεν - Επίθεση Τσίπρα κατά Βρυξελλών

Η Κομισιόν μας απειλεί με έξοδο από την Σένγκεν - Επίθεση Τσίπρα κατά Βρυξελλών

Ντομπρόφσκις: Η Ελλάδα έχει παραμελήσει σημαντικά τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ - Τσίπρας: Να σταματήσει το «blame game» για το προσφυγικό - Εάν η έκθεση της Επιτροπής υιοθετηθεί από τα κράτη-μέλη, η Ελλάδα θα έχει τρεις μήνες για να ελέγξει τα σύνορα - Κλείνουν τα σύνορα με την Ελλάδα τα Σκόπια

Η Κομισιόν μας απειλεί με έξοδο από την Σένγκεν - Επίθεση Τσίπρα κατά Βρυξελλών
Με το φάσμα της de facto εξόδου από την Συνθήκη Σένγκεν βρίσκεται αντιμέτωπη η Ελλάδα που για ακόμη μια φορά τα τελευταία χρόνια διατρέχει τον κίνδυνο αποπομπής από μια ευρωπαϊκή δομή, αυτή τη φορά τον κοινό ευρωπαϊκό χώρο ελεύθερης διακίνησης προσώπων και προϊόντων.

Κατά τη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων που εξέτασε το σχέδιο έκθεσης αξιολόγησης Σένγκεν για την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε ουσιαστικά τελεσίγραφο τριών μηνών στην Ελλάδα για να διορθώσει τα σημαντικά προβλήματα και τις παραλείψεις στον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., δηλαδή στα ελληνο – τουρκικά σύνορα.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις υπογράμμισε πως παρά τη βελτίωση που παρατηρείται από τον περασμένο Νοέμβριο, η Ελλάδα έχει πολλές ελλείψεις στην καταγραφή των ανθρώπων που εισέρχονται σε ευρωπαϊκό έδαφος, στην δακτυλοσκόπηση και στον έλεγχο των εγγράφων τους. Στην πράξη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε ένα σχέδιο έκθεσης για την εφαρμογή των κανόνων Σένγκεν στην Ελλάδα και στη συνέχεια θα συζητηθεί από την επιτροπή αξιολόγησης του Συμβουλίου της Ε.Ε. και αν εγκριθεί τότε παύει να αποτελεί σχέδιο και γίνεται έκθεση, βάσει της οποίας η Κομισιόν θα προτείνει συγκεκριμένα μέτρα στην Ελλάδα.

Η χώρα μας θα έχει τρεις μήνες να διορθώσει την κατάσταση αλλιώς η Επιτροπή μπορεί να προτείνει επαναφορά συνοριακών ελέγχων στο σύνολο ή σε συγκεκριμένα τμήματα των εσωτερικών συνόρων του ως λύση εσχάτης ανάγκης, προκειμένου να προστατευθεί το κοινό συμφέρον στον χώρο Σένγκεν.

Η σύσταση του Συμβουλίου πρέπει να εγκριθεί με ειδική πλειοψηφία.
Κλείσιμο
Σύμφωνα με το άρθρο 26, και στις εξαιρετικές περιστάσεις που περιγράφονται ανωτέρω, οι έλεγχοι μπορούν να επαναφερθούν για διάστημα που δεν υπερβαίνει τους έξι μήνες. Το μέτρο αυτό μπορεί να παραταθεί για επιπλέον εξαμηνιαίες περιόδους μέχρι και δύο έτη

Όπως ανέφερε η Κομισιόν «Το σχέδιο έκθεσης - που δεν δημοσιοποιείται - βασίζεται σε αιφνίδιες επιτόπιες επισκέψεις στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα, καθώς και στη Χίο και τη Σάμο, το διάστημα 10 - 13 Νοεμβρίου 2015».

Η έκθεση εξετάζει την παρουσία προσωπικού της αστυνομίας και της ακτοφυλακής στις περιοχές που ελέγχθηκαν, την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας ταυτοποίησης και καταγραφής, την επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων και τη συνεργασία με τις γειτονικές χώρες.





Η έκθεση, αν και αναγνωρίζει ότι οι ελληνικές αρχές υφίστανται πιέσεις, υπογραμμίζει ότι η διαδικασία ταυτοποίησης και καταγραφής παράτυπων μεταναστών δεν είναι αποτελεσματική, ότι τα δακτυλικά αποτυπώματα δεν εισάγονται συστηματικά στο σύστημα και ότι τα ταξιδιωτικά έγγραφα δεν ελέγχονται συστηματικά για τη γνησιότητά τους ούτε αντιπαραβάλλονται με σημαντικές βάσεις δεδομένων ασφαλείας, όπως το SIS (σύστημα πληροφοριών Σένγκεν), η Ιντερπόλ και άλλες εθνικές βάσεις δεδομένων.

Με βάση αυτές τις διαπιστώσεις, το σχέδιο έκθεσης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα αμελεί σοβαρά τις υποχρεώσεις της και ότι υπάρχουν σοβαρές αδυναμίες στη διενέργεια ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα, οι οποίες πρέπει να εξαλειφθούν και να αντιμετωπιστούν από τις ελληνικές αρχές.

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις υπογράμμισε πως οι μελλοντικές συζητήσεις για το χρέος της Ελλάδας και οι προσπάθειες αντιμετώπισης του προσφυγικού είναι δύο διαφορετικά πράγματα.


Ζάιμπερτ: Χωρίς αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, η Σένγκεν κινδυνεύει
Για τη γερμανική κυβέρνηση, απόλυτη προτεραιότητα έχει η βελτίωση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς, χωρίς αποτελεσματική φύλαξη, τίθεται σε κίνδυνο η ελεύθερη διακίνηση στο χώρο της Σένγκεν, προειδοποίησε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

"Το Συμβούλιο της ΕΕ έχει ήδη ασχοληθεί με αυτό το θέμα και συμφώνησε να συνεννοηθεί κατά τη διάρκεια της ολλανδικής Προεδρίας, δηλαδή στους πρώτους έξι μήνες του 2016, στη βάση της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μία κοινή ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή", δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και, αναφερόμενος ειδικά στην ΠΓΔΜ, προσέθεσε τα εξής:

"Η Μακεδονία (sic) είναι μία χώρα στη διαδικασία εισαγωγής προς την ΕΕ και, όπως με όλες τις χώρες που έχουν αυτό το στάτους, το θέμα είναι να αναπτύξουμε και την αστυνομική συνεργασία και συνεργασία ασφάλειας". Αυτό, εξήγησε, συμπεριλαμβάνει και τη βήμα προς βήμα υιοθέτηση ευρωπαϊκών στάνταρντ.

Αβραμόπουλος: Κοινό καθήκον να προστατέψουμε τη Σένγκεν

Λίγη μόνο ώρα μετά τη συνεδρίαση  του Κολεγίου των Επιτρόπων της Κομισιόν για το προσφυγικό και έπειτα από τη δήλωση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η Ελλάδα έχει παραμελήσει σημαντικά τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος διεμήνυσε ότι είναι καθήκον όλων των χωρών να προστατέψουν την Σένγκεν. 

Εν μέσω δηλώσεων και δημοσιευμάτων περί εξόδου της Ελλάδας από τη Συνθήκη, ο Έλληνας Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων ανέφερε πως κατά τη διάρκεια του Κολεγίου των Επιτρόπων, τόνισε ότι είναι απαραίτητο να προστατεύσουμε τα εξωτερικά μας σύνορα, αν θέλουμε να διατηρήσουμε την ελεύθερη κυκλοφορία στο εσωτερικό.

Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, η Κομισιόν εκτιμά ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις όσον αφορά στη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων στην Ελλάδα. Ωστόσο, όπως τόνισε, «γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα άρχισε στο μεταξύ να καταβάλει προσπάθειες για να συμμορφωθεί με τους κανόνες της Σένγκεν».

«Χρειάζονται σημαντικές βελτιώσεις για να εξασφαλιστεί η ορθή είσοδος, καταγραφή, μεταφορά ή επιστροφή των μεταναστών στις χώρες τους, προκειμένου να αρχίσει να λειτουργεί ξανά φυσιολογικά η Σένγκεν και να μην υπάρχουν έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα. Αυτό είναι ο τελικός κοινός στόχος», είπε.

Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια του σημερινού συμβουλίου υπουργοί ζήτησαν από την Κομισιόν την σύνταξη μιας έκθεσης προόδου για την Ελλάδα. Αν η έκθεση της Κομισιόν υιοθετηθεί απ' τα κράτη μέλη -ακόμη και με αυξημένη πλειοψηφία- η Ελλάδα θα έχει τρεις μήνες για να διορθώσει την κατάσταση στα εξωτερικά της σύνορα με βάση το άρθρο 19α της συνθήκης Σένγκεν. 

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα παρουσιαστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα δώσει το πράσινο φως στην Κομισιόν να συντάξει μια λίστα με προτάσεις και συστάσεις προς τις ελληνικές Αρχές, έτσι ώστε να διορθωθούν οι αδυναμίες του ελληνικού συστήματος. Έπειτα η Ελλάδα θα έχει μια περίοδο τριών μηνών για να συμμορφωθεί με τις συστάσεις της Επιτροπής.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης