Guardian: Προθεσμία ενός μηνός στην Ελλάδα για το προσφυγικό

Guardian: Προθεσμία ενός μηνός στην Ελλάδα για το προσφυγικό

Να βελτιώσει άμεσα τις συνθήκες των προσφύγων καλείται η Αθήνα - Η παραμονή της χώρας στην Σένγκεν ορίζεται από συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών, λέει η ΕΕ

Guardian: Προθεσμία ενός μηνός στην Ελλάδα για το προσφυγικό
Προθεσμία ενός μήνα δίνουν οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αθήνα για να βελτιώσει τις συνθήκες σχετικά με τους αιτούντες άσυλο, σε μία προσπάθεια να προετοιμάσουν το έδαφος ώστε να καταφέρουν στο μέλλον να προωθήσουν πρόσφυγες
από τις ευρωπαϊκές χώρες στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με ένα έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα καλείται να βελτιώσει τις συνθήκες για τους πρόσφυγες, ενώ επισημαίνεται πως αρμόδιο για την παραμονή της χώρας στην Συνθήκη
Σένγκεν είναι το συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών.

Στην έκθεση, που μοιάζει να ταυτίζει την χώρα μας με την συντριπτική πλειοψηφία των προβλημάτων στο προσφυγικό, επισημαίνονται ακόμα μια φορά οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των δεσμεύσεων, αλλά και η αναγκαιότητα της φύλαξης των συνόρων.
Κλείσιμο

Η Ελλάδα, μαζί με την Ιταλία, επισημαίνεται, πρέπει να επισπεύσει την δημιουργία των hotspots, με την υποσημείωση πάντως πως «έχει σημειωθεί κάποια επιτάχυνση» στις εργασίες, γεγονός που χαρακτηρίζεται «θετικό».

Μεταξύ των συστάσεών της προς την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρεται «σε επείγοντα μέτρα που πρέπει να ληφθούν με στόχο μία πιθανή επανάληψη ορισμένων επαναπροωθήσεων στο πλαίσιο των ρυθμίσεων της συνθήκης του Δουβλίνου», η οποία προβλέπει ότι υπεύθυνη για την εξέταση των αιτήσεων παροχής ασύλου είναι η χώρα εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με έκθεση προόδου που παρουσιάσθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού Guardian η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε σειρά οδηγιών στην Ελλάδα ώστε να ευθυγραμμιστεί η χώρα με τους κανόνες της ΕΕ σχετικά με την πολιτική που ακολουθείται για το προσφυγικό, εκ των οποίων η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των αιτούντων άσυλο και να αναδιαμορφωθεί η νομική διαδικασία ώστε σε όσους απαγορεύτηκε η παροχή ασύλου να έχουν το δικαίωμα να ξαναθέσουν αίτημα.

Την ίδια ώρα, η Αθήνα καλείται να διαθέτει επαρκή προσωπικό στα κέντρα υποδοχής, ώστε οι ελληνικές αρχές να μπορούν να διαχειριστούν περισσότερες περιπτώσεις προσφύγων.

Όπως επισημαίνει, λοιπόν, το βρετανικό δημοσίευμα: «Η Αθήνα έχει ένα μήνα για να κάνει τις βελτιώσεις πριν τους επιπλέον ελέγχους του Μαρτίου».

Στο μεταξύ, ο αρμόδιος επίτροπος κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Κολεγίου των Επιτρόπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε πως παρά τις πιέσεις δεν πρόκειται να τοποθετηθεί περισσότερο βάρος στην πλάτη της Ελλάδας σε σχέση με το προσφυγικό.

Όσο για την ανάγκη επαναφοράς της χώρας στο σύστημα επαναπροώθησης των προσφύγων, ο επίτροπος Μετανάστευσης δήλωσε: «Η Ελλάδα είναι εκτός Δουβλίνου από το 2011. Ήρθε η ώρα να αλλάξει αυτό», συμπληρώνοντας ότι αυτό δε «σημαίνει όμως μεταφορά ανθρώπων» πίσω στην Ελλάδα.

Όπως εξήγησε ο κ. Αβραμόπουλος, στόχος είναι να πληρούνται οι όροι, οι οποίοι δεν πληρούνταν για χρόνια αλλά όταν θα αρχίσουν πραγματοποιούνται επιστροφές θα ληφθεί υπόψη και η μεταναστευτική πίεση, έτσι ώστε να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω η χώρα.

Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε επίσης ο η Επιτροπή θα κάνει το Μάρτιο πρόταση για την αναθεώρηση του Δουβλίνου, καθώς το πλαίσιο αυτό δεν είναι πλέον το «κατάλληλο» για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

«Το Δουβλίνο υπάρχει και πρέπει να το σεβαστούμε μέχρι να το αναθεωρήσουμε», κατέληξε ο Έλληνας επίτροπος.

Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει πως ο κ. Αβραμόπουλος κάλεσε για περισσότερη αλληλεγγύη, αν τα κράτη-μέλη θέλουν να αποφύγουν τις «δύσκολες ημέρες» του παρελθόντος.
 
Εξέφρασε, μάλιστα, την ελπίδα τα περίφημα hot-spot να είναι έτοιμα και να λειτουργούν σε διάστημα δέκα ημερών.

Την ίδια ώρα, ο Guardian γράφει πως η Ελλάδα, η οποία βρίσκεται ακόμα στη διαδικασία σκληρού «προγράμματος λιτότητας με το ποσοστό της ανεργίας να αγγίζει το 25%, προειδοποίησε πως δεν μπορεί να ανταπεξέλθει με την ροή ανθρώπων».

Οι «28» πρόκειται να συναντηθούν στις Βρυξέλλες στις 18-19 Φεβρουαρίου στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, ωστόσο, όπως προβλέπει η εφημερίδα δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις.

Οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών, πιθανώς να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για την Τουρκία, υποστηρίζοντας πως δεν κάνει αρκετά για να ελέγξει την ροή των προσφύγων που περνούν στην Ελλάδα.

«Το κύμα μεταναστών που φτάνει στην Ελλάδα από την Τουρκία είναι πολύ μεγάλο», αναφέρει προσχέδιο ανακοίνωσης της αρμόδιας επιτροπής, στο οποίο γίνεται λόγος, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες, για «επιπλέον αποφασιστικές προσπάθειες».

Την ίδια στιγμή, ο Guardian επισημαίνει ένα από τα βασικά σημεία της έκθεσης προόδου της Επιτροπής σχετικά με τη διαδικασία λήψης δαχτυλικών αποτυπωμάτων, η οποία όπως αναφέρεται έχει βελτιωθεί αισθητά, καθώς το ποσοστό έχει φτάσει στο 78% τον περασμένο Ιανουάριο συγκριτικά με το μόλις 8% του περασμένου Σεπτεμβρίου.





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης