Τουρκική κορβέτα παρενόχλησε ιταλικό πλοίο μεταξύ Καρπάθου-Ρόδου

Τουρκική κορβέτα παρενόχλησε ιταλικό πλοίο μεταξύ Καρπάθου-Ρόδου

Το «Odin Finder» κάνει έρενες για πόντιση καλωδίου από την Ελλάδα στην Κύπρο - Τα ξημερώματα το τουρκικό πολεμικό «Bodrum» προσέγγισε το ιταλικό πλοίο υποστηρίζοντας ότι βρίσκεται σε τουρκική υφαλοκρηπίδα - Στην περιοχή έσπευσε και η ελληνική φρεγάτα «Σπέτσαι» - Κι όλα αυτά ενώ η Άγκυρα ετοιμάζεται να βγάλει ξανά στο Αιγαίο το ερευνητικό «Τσεσμέ»

Τουρκική κορβέτα παρενόχλησε ιταλικό πλοίο μεταξύ Καρπάθου-Ρόδου
Σε μία σοβαρή πρόκληση προέβη τα ξημερώματα του Σαββάτου η Άγκυρα αμφισβητώντας εμπράκτα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Αθήνας να άνωθεν της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο.

Τουρκική κορβέτα έπλευσε κοντά στο ιταλικό ερευνητικό πλοίο «Odin Finder» που έκανε έρευνες για πόντιση καλωδίου ανάμεσα σε Κάρπαθο και Ρόδο και με το επιχείρημα ότι οι έρευνες γίνονται πάνω από... τουρκική υφαλοκρηπίδα ζήτησε την αποχώρηση από την συγκεκριμένη περιοχή. Στην τουρκική πρόκληση η Αθήνα απάντησε με την ενεργοποίηση της φρεγάτας «Σπέτσαι» η οποία έπλευσε στην περιοχή και κάλεσε το τουρκικό πολεμικό να απομακρυνθεί.

Κλείσιμο

H τουρκική κορβέτα «Bodrum»

Το επεισόδιο σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου. Το ιταλικό «Odin Finder» που στις αρχές Φεβρουαρίου είχε αποπλεύσει από τον Πειραιά και μέχρι τις 11 του μήνα έκανε έρευνες για πόντιση υποθαλάσσιου καλωδίου στην περιοχή μέχρι την Κρήτη συνέχιζε την αποστολή του.  Για τις έρευνες του ιταλικού πλοίου υπάρχει διπλωματική άδεια από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Εχει εκδοθεί επίσης και σχετική NAVTEX η οποία αναφέρει με σαφήνεια την περιοχή στην οποία το «Odin Finder» θα συνεχίσει τις έρευνες κατά το χρονικό διάστημα από σήμερα 13 μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου. Είναι το τρίγωνο ανάμεσα σε Κρήτη, Κάρπαθο και Ρόδο.

Τα ξημερώματα του Σαββάτου κι ενώ το ιταλικό ερευνητικό πλοίο έπλεε σε διεθνή ύδατα αλλά άνωθεν ελληνικής υφαλοκρηπίδας στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Καρπάθου και νοτίως της Ρόδου, η τουρκική κορβέτα «Bodrum» κινήθηκε κοντά στο «Odin Finder». Το πλήρωμα του τουρκικού πλοίου προσπάθησε μάλιστα να παρενοχλήσει το ιταλικό ερευνητικό, από το οποίο ζήτησε να απομακρυνθεί από την περιοχή με το ψευδές επιχείρημα ότι διεξάγει έρευνες πάνω από... τουρκική υφαλοκρηπίδα!


Tο ιταλικό ερευνητικό «Odin Finder»

Το πλήρωμα του ιταλικού πλοίου συνέχισε τις έρευνες, αφού άλλωστε έχει άδεια από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Την ώρα που οι Τούρκοι αξιωματικοί της «Bodrum» ισχυρίζονταν ότι η περιοχή ερευνών του «Odin Finder» βρίσκεται πάνω από τουρκική ζώνη κυριαρχίας, στην περιοχή ανάμεσα σε Κάρπαθο και Ρόδο είχε φτάσει η ελληνική φρεγάτα «Σπέτσαι». Μόλις έφτασε το ελληνικό πολεμικό πλοίο, οι Τούρκοι σταμάτησαν να παρενοχλούν το ιταλικό ερευνητικό.

Ωστόσο, μέχρι αυτή την ώρα, ώρα 16:30 του Σαββάτου, το τουρκικό «Bodrum» παραμένει στην ευρύτερη περιοχή κοντά στο «Odin Finder». Το ιταλικό ερευνητικό συνοδεύεται από την ελληνική φρεγάτα «Σπέτσαι».


H ελληνική φρεγάτα «Σπέτσαι»


Πρόκειται για τη δεύτερη πρόκληση των Τούρκων στο φόντο που έχει δημιουργηθεί με την έναρξη των ΝΑΤΟϊκών περιπολιών στο Αιγαίο πέλαγος καθώς η Άγκυρα ετοιμαζεται να βγάλει εκ νέου στο Αιγάίο το ωκεανογραφικό «Τσεσμέ», λίγες ώρες μετά την αμφισβήτηση της ελληνικής επιχειρησιακής αρμοδιότητας για έρευνες στον χώρο της Κινάρου όπου συνετρίβη το ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού με νεκρούς τους τρεις αξιωματικούς που επέβαιναν σε αυτό.

Την ίδια ώρα, κλιμακώνοντας την τακτική της αμφισβήτησης ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX με την οποία δρομολογεί τη δέσμευση περιοχών στα διεθνή ύδατα του Κεντρικού Αιγαίου μεταξύ 16ης και 28ης Φεβρουαρίου ανάμεσα στην Εύβοια τη Σκύρο και τα Ψαρά για έρευνες υδρογονανθράκων.

Το «Τσεσμέ» πραγματοποίησε τελευταία φορά έρευνες στο Αιγαίο στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου, συνοδευόμενο μάλιστα από δύο τουρκικά πολεμικά πλοία.

Κι όλα αυτά ενώ το ΝΑΤΟ έλαβε την απόφαση για πραγματοποίηση ναυτικών περιπολιών στο Αιγαίο από τον στολίσκο της SNMG2 προκειμένου να περιοριστού τα κύματα προσφύγων και μεταναστών που θέλουν να περάσουν από την Τουρκία σε ευρωπαϊκά εδάφη.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης