Γεννηματά σε Παυλόπουλο: Πρέπει να συγκληθεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό

Γεννηματά σε Παυλόπουλο: Πρέπει να συγκληθεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό

«Είμαι στη διαθεσή σας και στη διάθεση του πρωθυπουργού, για τη σύγκληση μιας τέτοιας σύσκεψης», τόνισε, από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Γεννηματά σε Παυλόπουλο: Πρέπει να συγκληθεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό
Συνάντηση πολιτικών αρχηγών, υπό την προεδρία του Προκόπη Παυλόπουλου
, για την ανάγκη διαμόρφωσης μιας εθνικής γραμμής αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, αλλά και υπεράσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, ζήτησε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης
Φώφη Γεννηματά κατά τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Κλείσιμο
   
«Είμαι στη διάθεσή σας και στη διάθεση του πρωθυπουργού, για τη σύγκληση μιας τέτοιας σύσκεψης» τόνισε, από την πλευρά του, ο κ. Παυλόπουλος. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι κανόνες με βάση τους οποίους συγκαλείται η σύσκεψη είναι γνωστή και σημείωσε: Θεωρώ ότι και ο πρωθυπουργός και οι επικεφαλής των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων του τόπου θα συνεννοηθείτε. Και εφόσον το κρίνει σκόπιμο και εκείνος και εσείς, είμαι στη διάθεσή σας για τη χάραξη μιας ενιαίας γραμμής υπεράσπισης και του τόπου και της ίδιας της Ευρώπης.




Αναλυτικά ο διάλογος

Φ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Κύριε Πρόεδρε, ζήτησα να σας δω με την επιστολή που σας έστειλα για να συζητήσουμε για πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν σε σχέση με το προσφυγικό ζήτημα. Όμως, από την ημέρα που έστειλα την επιστολή και ιδιαίτερα μετά την Σύνοδο Κορυφής, οι εξελίξεις είναι δραματικές. Παρά τις βεβαιώσεις που είχαμε και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, τα σύνορα έκλεισαν, η εικόνα είναι δραματική και στα νησιά και στον Πειραιά και στα σύνορά μας. Θεωρώ ότι η κατάσταση, έτσι όπως διαμορφώνεται, οδηγεί σε δραματικές εξελίξεις, θα τολμούσα να πω, εθνικής τραγωδίας.
 
Θεωρώ λοιπόν, ότι κανένας δεν μπορεί να μένει απαθής. Υπάρχει μια προσπάθεια από τις ακραίες, σκληρές φωνές της Ευρώπης να αξιοποιήσουν την ολιγωρία και τα λάθη της κυβέρνησής μας και να φορτώσουν στην πλάτη του ελληνικού λαού τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, που είναι ένα ζήτημα διεθνές και ευρωπαϊκό.
 
Όλη αυτή η κατάσταση, σε συνδυασμό με το ότι η οικονομία βυθίζεται στην ύφεση, η αξιολόγηση καρκινοβατεί, μεγάλες κοινωνικές ομάδες βρίσκονται στους δρόμους, αισθάνομαι ότι οδηγούν ξανά στη διαμόρφωση ενός αδιεξόδου και σ’ένα συναίσθημα απελπισίας και οργής στον ελληνικό λαό. Πάνω ακριβώς σ’αυτά τα αδιέξοδα και στην οργή χτίστηκαν πολιτικές και προσωπικές καριέρες τα προηγούμενα χρόνια. Και αυτό δεν επιτρέπεται να συμβεί ξανά.
 
Θεωρώ λοιπόν, ότι θα πρέπει πέρα από τις πρωτοβουλίες που ερχόμουν να συζητήσουμε, να σας ζητήσω, παρόλο που ξέρω πολύ καλά τα θεσμικά όρια και τις αρμοδιότητες του καθενός μας, να σας ζητήσω να συνεννοηθείτε με τον Πρωθυπουργό, έτσι ώστε να υπάρξει μια συνάντηση Πολιτικών Αρχηγών υπό την προεδρία σας, το συντομότερο δυνατό. Στην τελευταία συνάντησή μας, η οποία ήταν υπό την προεδρία σας, υπήρξε μια κοινή ανακοίνωση, με εξαίρεση κάποιον πολιτικό αρχηγό, στο θέμα της προσφυγικής κρίσης. Έχει ξεπεραστεί, κύριε Πρόεδρε. Και θεωρώ ότι υπάρχει ανάγκη να διαμορφωθεί μια εθνική γραμμή αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, αλλά και υπεράσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Γι’αυτό είμαι σήμερα εδώ.
 
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κυρία Πρόεδρε, με βάση και τις τελευταίες εξελίξεις είναι σαφές, αποτελεί κοινό τόπο, ότι το Προσφυγικό συνιστά ένα μείζον ζήτημα για τον Τόπο μας και για τον Λαό μας. Ταυτόχρονα, εξελίσσεται σ’ένα κυριολεκτικώς υπαρξιακό πρόβλημα για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Απ’αυτό κρίνεται η συνοχή της. Απ’αυτό κρίνεται σήμερα ποιοι είναι εκείνοι οι Λαοί, οι οποίοι έχουν ευρωπαϊκή νοοτροπία και ευρωπαϊκό προσανατολισμό και ποιοι, αντιθέτως, δεν έχουν σχέση με την Ευρώπη, διότι διακατέχονται από σύνδρομα ξενοφοβίας και απομονωτισμού.
 
Μπροστά σ’αυτή την κατάσταση, είναι γνωστό ότι είμαι πάντα στη διάθεσή σας και στη διάθεση του Πρωθυπουργού για τη σύγκληση μιας τέτοιας σύσκεψης. Οι κανόνες, με βάση τους οποίους συγκαλείται αυτή η σύσκεψη, είναι γνωστοί. Θεωρώ ότι και ο Πρωθυπουργός και οι επικεφαλής των Δημοκρατικών Πολιτικών Δυνάμεων του Τόπου θα συνεννοηθείτε μαζί του και, εφόσον το κρίνει σκόπιμο και εκείνος και εσείς, είμαι στη διάθεσή σας για την χάραξη μιας ενιαίας γραμμής υπεράσπισης και του Τόπου, αλλά και της ίδιας της Ευρώπης. Μας αναλογεί εδώ - και θεωρώ ότι αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε σήμερα και δεν μεγαλοπιανόμαστε, είναι αλήθεια – το να υπερασπιζόμαστε, άσχετα αν ορισμένοι άλλοι Λαοί δεν το καταλαβαίνουν αυτό, ακόμα και το μέλλον της Ευρώπης.
 
Με τα δεδομένα, λοιπόν, αυτά θα είμαι στη διάθεσή σας. Πάντα όμως με βάση τους κανόνες σύγκλησης, τους οποίους είχαμε συμφωνήσει ήδη και στην προηγούμενη σύσκεψη. Άλλωστε, οι βάσεις για μια τέτοια συνεννόηση, όπως το είπατε και εσείς, έχουν τεθεί από την προηγούμενη σύσκεψη. Δεν αρκούν, αλλά πάντως έχουν τεθεί. Θυμηθείτε ότι ουσιαστικά ήταν το μόνο σημείο, στο οποίο είχε υπάρξει τότε κοινή γραμμή.
 
Φ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Κύριε Πρόεδρε, επειδή γνωρίζω το ενδιαφέρον σας, γνωρίζω την αγωνία σας, γνωρίζω τις προσπάθειες που έχετε καταβάλει όλο αυτό το διάστημα, από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα, να είστε σίγουρος ότι εγώ θα κάνω ό,τι χρειάζεται προς την κατεύθυνση του Πρωθυπουργού. Αλλά, νομίζω, ότι ακόμα και μια άτυπη συζήτηση δική σας μαζί του, θα συνέβαλε σ’αυτήν την κατεύθυνση, γιατί είμαι σίγουρη ότι ο Πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος και θα ανταποκριθεί.
 
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ευχαριστώ πολύ.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης