Αποκαλύψεις WikiLeaks: Ο Τσίπρας θα στείλει επιστολή στη Λαγκάρντ

Αποκαλύψεις WikiLeaks: Ο Τσίπρας θα στείλει επιστολή στη Λαγκάρντ

Εκτακτη σύσκεψη στο Μαξιμου και επικοινωνία με Παυλόπουλο και Βούτση - Ενημερώνονται  και οι πολιτικοί αρχηγοί

Αποκαλύψεις WikiLeaks: Ο Τσίπρας θα στείλει επιστολή στη Λαγκάρντ
Έντονη δυσφορία προκαλούν στην κυβέρνηση τα όσα διέρρευσαν στην ιστοσελίδα WikiLeaks
για την στάση του
ΔΝΤ
στις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και την επιμονή του να ζητά επιπλέον μέτρα ύψους 2,5% επί του
Κλείσιμο
ΑΕΠ.

Στον απόηχο των αποκαλύψεων πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τη συμμετοχή των υπουργών
Ευκλείδη Τσακαλώτου και Νίκου Κοτζιά, καθώς και της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη.
Η τελευταία δήλωσε πως  η κυβέρνηση ζητά εξηγήσεις από το ΔΝΤ για το αν η δημιουργία συνθηκών χρεοκοπίας αποτελεί επίσημη θέση του Ταμείου.

Στο μεταξύ υπήρξε και επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, με τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση αλλά και με τον ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη καθώς και τον Ρομπέρτο Γκαλτιέρι, επικεφαλής της ομάδας εργασίας της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος. Ακόμη έχει ξεκινήσει η επικοινωνία του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Κύκλοι του Μαξίμου αναφέρουν πως η κυβέρνηση θα στείλει και επιστολή στην Κριστίν Λαγκάρντ για να ζητηθούν διευκρινίσεις σε σχέση με όσα αποκαλύπτονται από WikiLeaks.


Η ελληνική κυβέρνηση υπέστη απόλυτο αιφνιδιασμό από την αποκάλυψη με την πρώτη αντίδραση να είναι οργίλη: “Εάν αληθεύει το δημοσίευμα, η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί να παίζονται παιχνίδια σε βάρος της χώρας” έλεγε κυβερνητική πηγή, εκδηλώνοντας την ανησυχία της για την τροπή που λαμβάνει η υπόθεση και ενώ στην Αθήνα υπήρχε αισιοδοξία ότι η αξιολόγηση θα κλείσει περί τα μέσα του μήνα, ειδικά μετά το θετικό μήνυμα που έστειλαν οι Ευρωπαίοι εταίροι, μέσω του euroworking group χθες από τις Βρυξέλλες.

Στην κυβέρνηση υπάρχει και μία δεύτερη απορία για τα όσα συμβαίνουν: Από το WikiLeaks φαίνεται ότι η υποκλοπή των συνομιλιών των στελεχών του ΔΝΤ να έγινε στην Αθήνα, κάτι που προκαλεί άλλου είδους ερωτηματικά, έστω κι αν θεωρούνται δευτερεύουσας σημασίας σε σχέση με το κεντρικό διακύβευμα της διαπραγμάτευσης.

Σημειωτέον ότι στο WikiLeaks δημοσιεύτηκε η συνομιλία του διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν με την επικεφαλής της αποστολής Ντέλια Βελκουλέσκου και την υπεύθυνη της τεχνικής ομάδας του Ταμείου Ιβα Πέτροβα, από τον ιστότοπος WikiLeaks.

Μεταξύ άλλων στην συνομιλία των δύο κορυφαίων στελεχών του Ταμείου για το ελληνικό χρέος ο Πολ Τόμσεν ξεκαθαρίζει στην Ντέλια Βελκουλέσκου πως «δεν πρόκειται να δεχτώ ένα πακέτο μικρών μέτρων, δεν πρόκειται».

Την ίδια ώρα σε συνομιλία που φαίνεται να πραγματοποιήθηκε στις 19 Μαρτίου, το ΔΝΤ δείχνει να σκοπεύει να... απειλήσει τη Γερμανία με αποχώρηση από την Τρόικα αν το Ταμείο και η Κομισιόν δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ενώ την ίδια ώρα φαίνονται διστακτικοί για την επιστροφή τους στην Ελλάδα προκειμένου να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις.
Στον διάλογο μεταξύ των στελεχών του ΔΝΤ, που αποκάλυψε το WikiLeaks, Βελκουλέσκου και Τόμσεν, σχεδιάζεται «εκβιασμός» στη Γερμανία για να αποδεχθεί την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που επιθυμεί του Ταμείου. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης