Παιχνίδια εντυπώσεων με υψηλό ρίσκο από την κυβέρνηση

Παιχνίδια εντυπώσεων με υψηλό ρίσκο από την κυβέρνηση

Tο Μαξίμου καταθέτει, δήθεν «κυρίαρχα», νομοσχέδια για το ασφαλιστικό και φορολογικό, που όμως θα… μπορούν να αλλάξουν - O Τσίπρας το… γυρίζει σε πολιτική διαπραγμάτευση με πρώτο σταθμό το Παρίσι

Παιχνίδια εντυπώσεων με υψηλό ρίσκο από την κυβέρνηση
«Αγριεύει» το πολιτικό και επικοινωνιακό παιχνίδι της κυβέρνησης με τους δανειστές, λίγο πριν τις κρίσιμες ημερομηνίες, που η Αθήνα, αλλά τουλάχιστον και ένα μέρος των «Θεσμών
», έχουν θέσει ως επιθυμητό ή και αναγκαίο όριο για το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Η υπόθεση λαμβάνει αιφνίδια τροπή, σε ένα εξαιρετικά θολό τοπίο και ουδείς μπορεί να προβλέψει με σιγουριά την έκβαση των κινήσεων και των τακτικών ελιγμών που κάνει η κυβέρνηση, με τους δανειστές να παρακολουθούν μάλλον απορημένοι, αν όχι ενοχλημένοι, τις ελληνικές πρωτοβουλίες, που θέλουν να προκαταλάβουν την έκβαση των διαπραγματεύσεων.

Στις κινήσεις αυτές της ελληνικής πλευράς κυριαρχεί αφενός η απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να μεταβεί σήμερα εκτάκτως στο Παρίσι, όπου θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την πολιτική παρέμβαση των Ευρωπαίων ηγετών, ώστε να «χαλαρώσει» την πίεση των τεχνοκρατών, ιδίως εκείνων του
Κλείσιμο
ΔΝΤ, για αυστηρότερα δημοσιονομικά μέτρα, αλλά και να υπάρξει «φως» στο θέμα του χρέους, η ελάφρυνση του οποίου θα χρησιμεύσει ως «αμπαλάζ» για το άγριο φορολογικό και ασφαλιστικό πακέτο – ο κ. Τσίπρας θα έχει επίσης γεύμα με τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς την Πέμπτη στο Στρασβούργο, ενώ θα μιλήσει και σε εκδήλωση στις Βρυξέλλες.

Αφετέρου η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή δύο νομοσχέδια για το ασφαλιστικό και το φορολογικό με τις δικές της θέσεις και με βάση τα μέχρι τώρα συμφωνηθέντα σημεία με τους Θεσμούς. Το γεγονός ότι αναλαμβάνει αυτή την πρωτοβουλία παρότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες διεκόπησαν το βράδυ της Δευτέρας χωρίς συμφωνία, αιφνιδίασε πολλούς, αν και μάλλον δείχνει ότι έχει και ένα στοιχείο «εκ του ασφαλούς», η όλη κίνηση: Οι υπουργοί Τσακαλώτος, Κατρούγκαλος και Σταθάκης που ανακοίνωσαν την κυβερνητική πρόθεση διευκρίνισαν ταυτόχρονα ότι τα νομοσχέδια είναι ανοιχτά προς διορθώσεις ανάλογα με τις συζητήσεις με την τρόικα, που επιστρέφει το σαββατοκύριακο στην Αθήνα. Στελέχη της μάλιστα διαμηνύουν ότι η συμφωνία είναι σχεδόν έτοιμη και επιδίωξη είναι να υπάρχει προχωρημένη διαδικασία για να γίνουν όλα μέσα στα χρονοδιαγράμματα, δηλαδή έως τις 22 Απριλίου να κλείσουν τα θέματα οριστικά.

Η κυβέρνηση θέλει να δώσει έτσι την εντύπωση ότι διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων και ότι συμπεριφέρεται ως κυβέρνηση μίας κυρίαρχης χώρας, αλλά την ίδια ώρα δεν κλείνει την πόρτα στις διαπραγματεύσεις, κάθε άλλο.

Ωστόσο η κίνηση αυτή εμπεριέχει ρίσκο, καθώς οι δανειστές, ή ένα μέρος αυτών μπορεί να εκλάβει την προσπάθεια της κυβέρνησης ως εκβιαστική. Ήδη η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, μέσω κύκλων του Ταμείου, χαρακτήρισε την πιθανή κατάθεση νομοσχεδίων χωρίς επίτευξη συμφωνίας νωρίτερα, ως «μονομερή ενέργεια».

Κυβερνητικές πηγές δεν ήταν σε θέση ούτε να προβλέψουν πιθανές αντιδράσεις των Θεσμών, ούτε πολύ περισσότερο να εξηγήσουν τι θα κάνει η ελληνική πλευρά εάν οι δανειστές απαιτήσουν ρητή αναδίπλωση της Αθήνας στο θέμα αυτό, προκειμένου να επιστρέψει η τρόικα και να συνεχιστούν κανονικά οι διακοπείσες συνομιλίες. Πιο ψύχραιμοι παράγοντες παραδέχονταν ότι πρόκειται για μία κίνηση που αποσκοπεί μεν στην πίεση προς τους δανειστές για ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης εγκαίρως και αποφυγή κωλυσιεργίας, - καθώς τη Δευτέρα φάνηκε να υπάρχει μία παρελκυστική τακτική και καθυστέρηση από μέρους τους - ωστόσο ενέχει και μεγάλο ρίσκο.

Και αυτό γιατί φαίνεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μία διαπραγμάτευση, ένα μπρα ντε φερ σε «δεύτερο επίπεδο» με τους δανειστές, ευρωπαίους και ΔΝΤ: Η κυβέρνηση πέρα από τα «ελαφρύτερα» μέτρα που επιθυμεί να έχει το πακέτο της συμφωνίας – σε αντίθεση με τις επιδιώξεις του ΔΝΤ – θέλει και μία πιο ρητή θέση των ευρωπαίων ότι θα ξεκινήσουν αμέσως μετά οι συζητήσεις για το χρέος. Στην Αθήνα δεν ακούστηκαν, για παράδειγμα, καλά τα όσα είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το χρέος μόλις χθες. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών διαμήνυσε στην Αθήνα ότι οι εταίροι δεν θα εκβιαστούν στο θέμα αυτό, ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση και ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει πρώτα τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί!

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το διάστημα μέχρι να ολοκληρωθεί η αναζήτηση συμφωνίας, την οποία η κυβέρνηση θέλει οπωσδήποτε έως τις 22 Απριλίου, ο κ. Τσίπρας θα το αξιοποιήσει για πολιτικές επαφές, δια ζώσης, αλλά και τηλεφωνικές με ευρωπαίους ηγέτες (πέραν του κ. Ολάντ) και άλλους κορυφαίους παράγοντες, προκειμένου να δοθεί τελικά στα σημεία, που οι τεχνοκράτες δεν θα συγκλίνουν, μία πολιτική λύση. Επί της ουσίας δηλαδή να διασφαλιστεί ότι θα προστατευθούν κάποιες κόκκινες γραμμές που έχει θέση η κυβέρνηση, ώστε να εμφανιστούν και τα δύο μέρη "νικητές" και να αποτραπεί η εντύπωση ότι η Αθήνα υποχώρησε σε όλα και υπέγραψε τα πάντα. 

Άλλωστε το μεσημέρι της Τρίτης η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη δήλωνε στο μπρίφινγκ πως «ό,τι χρειαστεί να γίνει, θα γίνει και εκ μέρους της διαπραγματευτικής ομάδας και εκ μέρους του Πρωθυπουργού, φυσικά. Έτσι κι αλλιώς έχουμε πει ότι η διαπραγμάτευση έχει το τεχνικό της μέρος, έχει τα νούμερα, αλλά έχει και την πολιτική διαπραγμάτευση».

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης