Βουλή: Αλά Χάρι Πότερ το σχέδιο για το ασφαλιστικό - Πινόκιο η κυβέρνηση

Βουλή: Αλά Χάρι Πότερ το σχέδιο για το ασφαλιστικό - Πινόκιο η κυβέρνηση

Αναλογιστικές μελέτες ζήτησε ο Γιάννης Βρούτσης - Και αίτημα αντισυνταγματικότητας από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη

Βουλή: Αλά Χάρι Πότερ το σχέδιο για το ασφαλιστικό - Πινόκιο η κυβέρνηση
Την μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ
σε γνήσιο μνημονιακό κόμμα αποτυπώνει ξεκάθαρα η συζήτηση του
ασφαλιστικού νομοσχεδίου στη
 Βουλή
Κλείσιμο
αλλά και οι κοινωνικές αντιδράσεις που προκαλεί η συνολική πολιτική της κυβέρνησης.  

Υπουργοί και βουλευτές του κυβερνητικού κόμματος έχουν εγκαταλείψει πλήρως την ρητορική του περασμένου καλοκαιριού όταν ψήφιζαν το τρίτο μνημόνιο και μιλούσαν για εκβιασμούς των δανειστών και πως εκείνα τα μέτρα δεν έχουν την δική τους «σφραγίδα».

Σήμερα, υπερασπίζονται με μνημονιακό πάθος την «πατρότητα» των νέων περικοπών σε συνταξιούχους και τις επιβαρύνσεις σε ασφαλισμένους - φορολογούμενους χρησιμοποιώντας το γνωστό σύνθημα: «σώζουμε την πατρίδα».

Στην πράξη προτιμούν το κοινωνικό «διαζύγιο», την απομόνωσή τους από τα προβλήματα του μέσου νοικοκυριού προκειμένου να παραμείνουν στις καρέκλες εξουσίας.

Την ίδια ώρα βουλευτές της αντιπολίτευσης θέλοντας να καταδείξουν τις απάτες της κυβέρνησης κάνουν συχνές αναφορές σε παραμύθια όπως ο Χάρι Πότερ και Ο Πινόκιο.

«“Ριζοσπαστική μεταρρύθμιση που επανέφερε στις ράγες το ασφαλιστικό σώζοντας τις συντάξεις και ταυτόχρονα περικόπτοντας 1,8 δις” ανέφερε χθες ο Πρωθυπουργός. Όχι ριζοσπαστικό. Μαγικό λέγεται ένα τέτοιο κόλπο! Μόνο ο Χάρι Πότερ θα μπορούσε να το κάνει! Όχι πολιτικοί! Και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος δεν υφίσταται. Ακόμα και στον κόσμο της μαγείας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του Ποταμιού Κωνσταντίνος Μπαργιώτας. 

«Χθες ο κ. Τσίπρας έδωσε ρεσιτάλ ψευτιάς και υποκρισίας. Παρουσιάσατε το κώνειο ως νέκταρ και τις μειώσεις αυξήσεις. Ο Χαρακτηρισμός Πινόκιο ίσως να μην αποδίδει την εξαπάτηση που κάνατε σε όλες τις ομάδες των πολιτών», υπογράμμισε από την πλευρά του ΚΚΕ ο βουλευτής Χρήστος Κατσώτης καλώντας τους πάντες σε ξεσηκωμό.

Ενδεικτική της στάσης της κυβέρνησης ήταν η επαναλαμβανόμενη φράση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου πως οι διατάξεις που φέρουν νέες αιματηρές θυσίες για τους συνταξιούχους , τους μισθωτούς και τους ελεύθερους επαγγελματίες έχουν την ελληνική «σφραγίδα».

Επίσης, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας την ώρα που προωθείται το ψήλωμα του αφορολόγητου ορίου υποστήριξε ότι «βρεθήκαμε στα έδρανα για να υπερασπιστούμε οράματα, ιδανικά και αξίες».

 Εξίσου ενδεικτική είναι και η αντίδραση του κ. Σπύρου Λάππα όταν ομάδα δικηγόρων που βρίσκεται στην Βουλή για να παρακολουθήσει την συνεδρίαση του ζήτησε εξηγήσεις. «Δεν με ενδιαφέρουν οι δικηγόροι. Με ενδιαφέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η χώρα» είπε ο δικηγόρος - βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνοντας το κοινωνικό και επαγγελματικό «διαζύγιο» που παίρνει προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία.

Σε κάθε περίπτωση ο «σκληρός πυρήνας» της κυβερνητικής ΚΟ όπου εντοπίζονται οι Κ. Μπάρκας, Σπ. Λάππας, Σωκ. Φάμελλος, Νεκ. Σαντορινιός, Χρ. Μαντάς, Ελ. Αυλωνίτου κ.α. και οι οποίοι θα αναλάβουν να υποστηρίξουν τα μέτρα στην Βουλή εμφανίζονται αποφασισμένα να πάνε μέχρι τέλους «παπαγαλίζοντας» τα ίδια επιχειρήματα που χρησιμοποιούσαν τα πρωτοκλασάτα στελέχη προηγούμενων κυβερνήσεων.

Ωστόσο, όσοι εκ του ΣΥΡΙΖΑ δεν ανήκουν σε αυτόν τον σκληρό πυρήνα φαίνεται να προβληματίζονται από την προειδοποίηση του βουλευτή του ΚΚΕ Χρήστου Κατσώτη που τους είπε ««Κοροϊδέψατε τον κόσμο. Παίρνεται βραβείο νόμπελ εξαπάτησης. Με αυτά τα μέτρα θα σας βλέπουν και θα σας φτύνουν. Θα σας πάρουν ξωπίσω».

Σφυροκόπημα από την αντιπολίτευση

Από την άλλη πλευρά η αντιπολίτευση επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την κοινωνική απογοήτευση που δημιουργεί το Μέγαρο Μαξίμου σφυροκοπώντας για τις διατάξεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου και την μεταμεσονύκτια τροπολογία που εξανεμίζει το αφορολόγητο όριο ξεκίνησε η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Βουλή.
 
Υπενθυμίζεται ότι εχθές αργά το βράδυ κατατέθηκε τροπολογία που κατεβάζει το αφορολόγητο όριο στα 8.600 ευρώ από 9.100 ευρώ που ήταν η «κόκκινη» γραμμή του κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου και ανεβάζει το λογαριασμό που δημιουργεί συνολικά το νομοσχέδιο για τους φορολογούμενους στα 1,9 δισ. ευρώ (σ.σ. από φόρο εισοδήματος 1,7 δισ. ευρώ και από αφορολόγητο 200 εκατ. ευρώ).

Η αρχή έγινε με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Γιάννη Βρούτση που κατήγγειλε το υπουργείο Εργασίας ότι δεν έχει καταθέσει αναλογιστικές μελέτες ενώ συνέχισε με το υπουργείο Οικονομικών. «Πρέπει να έρθει άμεσα ο κ. Τσακαλώτος να μας ενημερώσει για το αφορολόγητο και την αλλαγή γιατί όλοι θυμόμαστε τις κόκκινες γραμμές για τις 9500 ευρώ. Σήμερα αλλάζει με δραματικές επιπτώσεις για τους πολίτες. Να έρθει ο κ. Τσακαλώτος για να μπορούν να τοποθετηθούν εισηγητές και βουλευτές» είπε ο κ. Βρούτσης.

Στην συνέχεια ο κ. Βασίλης Οικονόμου είπε ότι «υπάρχει διαφορά 2,5 δις ευρώ από το 2014 στο 2016. Που οφείλονται; Εγινε κάποιος σεισμός; Μια διαφορά έχουμε: την κυβέρνηση Τσίπρα. Αυτό το δυσάρεστο γεγονός επιβάρυνε με την αποτυχία της πολιτικής 2,5 δισ. τους συνταξιούχους και τους ασφαλισμένους».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Χρήστος Μαντάς υποστήριξε ότι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα εμφανιστεί για εξηγήσεις. Επίσης ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος επισήμανε ότι οι αναλογιστικές μελέτες έχουν ήδη κατατεθεί ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να κατατεθούν κι άλλες τροπολογίες περαν των 4 υπουργικών και 12 βουλευτικών.
 
Από το ΚΚΕ ο κ. Θανάσης Παφίλης είπε «Απαράδεκτη και προκλητική πράξη της κυβέρνησης να φέρει το νομοσχέδιο που ξεσηκώνει την Ελλάδα μέσα στο Σαββατοκύριακο. Μας κορόιδεψε ωμά όταν ρωτήσαμε σχετικά και μας είπε ο υπουργός ότι δεν υπάρχει περίπτωση να έρθει Σαββατοκύριακο. Αν νομίζει ότι θα εμποδίσει τις κινητοποιήσεις με αυτό τον τρόπο είναι γελασμένος. Θα τα πληρώσει πολύ ακριβά το επόμενο διάστημα. Θα καταθέσουμε ονομαστική ψηφοφορία. Δεν υπάρχουν αναλογιστικές μελέτες, υπάρχει αναλογιστική σφαγή της κοινωνικής ασφάλισης. Ζητάμε την απόσυρση».
 
Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος κατηγόρησε τον κ. Τσακαλώτο ότι «κρύβεται» και συμπεριφέρεται ως «κρυπτόμενη σουσουράδα». «Κρύβεται το υπουργείο Οικονομικών. Η τροπολογία που πάει το αφορολόγητο στα 8.600 ευρώ συνεπάγεται κόστος 200 εκατ. ευρώ. Θα έρθει εδώ το υπουργείο. Δεν θα κρύβεται ως σουσουράδα όπως κάνει εδώ και 15 ημέρες που συζητούσαμε το νομοσχέδιο το οποίο έχει δικές του διατάξεις 1,7 δισ. ευρώ και δεν εμφανίστηκε»
 
Αίτημα αντισυνταγματικότητας

 
Επίσης, η Δημοκρατική Συμπαράταξη δια του κ. Λοβέρδου κατέθεσε αίτημα για την συνταγματικότητα αρκετών διατάξεων του νομοσχεδίου. Ξεκινώντας δε την τοποθέτησή του υπενθύμισε όσα έλεγε ο σημερινός πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ το 2010 όταν κατέθεσε η τότε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ το δικό της ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Όπως υποστήριξε ο κ. Λοβέρδος το νομοσχέδιο υπονομεύει την αναλογικότητα, την βιωσιμότητα και την ανταποδοτικότητα του ασφαλιστικού συστήματος αλλα και την υποχρέωση του Κράτους να παρέχει κοινωνική ασφάλιση.
 
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Σπύρος Λάππας παραδέχθηκε ότι για να υπερασπιστεί το νομοσχέδιο θα χρησιμοποιήσει τα επιχειρήματα που είχαν χρησιμοποιήσει τότε οι κυβερνητικοί βουλευτές. Ο ίδιος δε είπε ότι η έκθεση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής επισημαίνει ότι το όριο 35% για τις εισφορές είναι «συνταγματικά οριακό».
 
 
Ο κ. Θόδωρος Φορτσάκης επισήμανε τον κίνδυνο να καταπέσει το νομοσχέδιο στα ακυρωτικά δικαστήρια εξηγώντας: «Δεν μπορούμε να μεταχειριζόμαστε με ανόμοιο τρόπο όμοιες περιπτώσεις ούτε το αντίθετο. Υπάρχει σύγχυση στις έννοιες κοινωνικής πρόνοιας, ασφάλισης και εισφορών. Δεν μπορούμε να έχουμε παροχή ίδιων υπηρεσιών σε άτομα που καταβάλουν διαφορετικές εισφορές. Δεν υπάρχει αναλογιστική μελέτη. Απαγορεύεται η ενσωμάτωση και ενοποίηση σε ένα νομοσχέδιο διατάξεις για Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα».
 
 
Ο κ. Χρήστος Παππάς είπε ότι «σήμερα ξεγυμνώνεται η Αριστερά καθώς αποκαλύπτεται ότι είναι αριστερά των μνημονίων» και πρόσθεσε «δεν είναι αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο αλλά η κυβέρνηση που έχει χάσει την δεδηλωμένη στον λαό».
 
Από το ΚΚΕ ο κ. Θανάσης Παφίλης επικαλέστηκε την φράση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για «αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης των συνταξιούχων των 350 ευρώ» και είπε προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «δεν ντρέπεστε να μιλάτε για επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης με 350 ευρώ. Να ξεκινήσω από εδώ μέσα. Ποιος από εσάς το θεωρεί αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης;».
 
Ο κ. Σπύρος Δανέλλης του Ποταμιού επισήμανε τις προβληματικές διατάξεις ενώ ο κ. Θανάσης Παπαχριστόπουλος των ΑΝΕΛ κατηγόρησε την αντιπολίτευση γιατί κάνει αντιπολίτευση! «Πρέπει να πάρει το υλικό το διαπραγματευτικό τιμ και να πάει να διαπραγματευτεί. Είναι ιστορικές στιγμές και κρίσιμες και όχι για τερτίπια» ειπε. Ο κ. Γιώργος Καρράς της Ένωσης Κεντρώων υποστήριξε ότι τίθεται υπο αμφισβήτηση όλη η φιλοσοφία του ασφαλιστικού συστήματος. «Μας λέει ότι είναι αναλογικό επι του εισοδήματος. Με τον τρόπο αυτό οι υπηρεσίες του ασφαλιστικού συστήματος δεν θα υπολογίζονται σύμφωνα με τις εισφορές που έχει καταβάλλει ο ασφαλισμένος αλλά με βάση την φοροδοτική του ικανότητα» εξήγησε ο κ. Καρράς και πρόσθεσε ότι «ο πυρήνας του νομοθετήματος πάσχει από αντισυνταγματικότητα».



Στον κοινωνικό αυτοματισμό «πόνταρε» ο Γ. Κατρούγκαλος

-  «Δεν υπάρχει υπέρμετρη επιβάρυνση σε σχέση με το ότι η επιβάρυνση πρέπει να εξασφαλίσει την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού»
 
Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος επιχείρησε να ενεργοποιήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό προκειμένου να «αποδράσει» από τις «καραμπινάτες» αντισυνταγματικές διατάξεις του νομοσχεδίου του τις οποίες εκτός της αντιπολίτευσης έχει επισημάνει και η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Ο υπουργός κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι κατέθεσε το αίτημα προκειμένου να υπερασπιστεί όσους έχουν υψηλά εισοδήματα. «Για ποιους κατατέθηκε η αίτηση αντισυνταγματικότητας; Ο μισθωτός των 1.000 ευρώ θα πάρει ίδια παροχή με τον ελεύθερο επαγγελματία που έχει εισόδημα 500.000 ευρώ» ειπε για να προσθέσει «αν έπρεπε να χρηματοδοτηθεί το ασφαλιστικό σύστημα από τον μισθωτό των 500 ευρώ δεν θα ήταν βιώσιμο. Αρα πρέπει να συνεισφέρει και αυτός που παίρνει 5.000 ευρώ το μήνα. Αλλωστε, το ίδιο κρεβάτι και φάρμακα θα πάρουν και οι δύο, όμως, δεν έχουν και οι δύο την ίδια δυνατότητα προσφοράς». Ο ίδιος δε κατέφυγε και σε λεκτικές «ντρίπλες» για να μην παραδεχθεί ευθέως την επιβάρυνση που θα επιφέρουν οι ρυθμίσεις.  «Δεν υπάρχει υπέρμετρη επιβάρυνση σε σχέση με το ότι η επιβάρυνση πρέπει να εξασφαλίσει την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού μέσω των εισφορών» είπε για να προσθέσει «Αυτό πρέπει να κάνουμε για να μην μειώσουμε τις συντάξεις».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης