Βουλή-LIVE: Μέσα «ναι σε όλα» από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έξω όργη λαού

Βουλή-LIVE: Μέσα «ναι σε όλα» από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έξω όργη λαού

Σε εξέλιξη η  «μάχη» για το ασφαλιστικό και τα σφαγιαστικά μέτρα

Βουλή-LIVE: Μέσα «ναι σε όλα» από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έξω όργη λαού
Σκληρή μάχη σε τεταμένο κλίμα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης εντός της Βουλής που θα φθάσει και σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα. Η συζήτηση για το ασφαλιστικό – φορολογικό νομοσχέδιο που φέρνει νέα επώδυνα βάρη τουλάχιστον 5 δις ευρώ για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και συνταξιούχους ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το πρωί και αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά τα μεσάνυχτα με την διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.

 «Ναι σε όλα» θα ψηφίσουν οι κυβερνητικοί βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση θα καταψηφίσει. Την ίδια ώρα πλήθος κόσμου - εργαζόμενοι και συνταξιούχοι - έχει συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί έξω από την Βουλή και διαμαρτύρεται για τα προωθούμενα «σφαγιαστικά» μέτρα. Το κοντράστ μεταξύ των κυβερνητικών βουλευτών που έχουν προσχωρήσει πλέον στον πυρήνα της μνημονιακής ρητορικής και των χιλιάδων διαδηλωτών  δημιουργεί εικόνες αντίστοιχες με αυτές των προηγούμενων ετών. Άλλωστε, η ευρύτερη περιοχή γύρω από το  κοινοβούλιο έχει μετατραπεί σε φρούριο.  

Σε κάθε περίπτωση, η κοινοβουλευτική μάχη αναμένεται να κορυφωθεί αργά το απόγευμα όταν πιθανότατα θα λάβουν το λόγο οι πολιτικοί αρχηγοί. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να δικαιολογήσει μια ακόμα άτακτη οπισθοχώρηση από τις «κόκκινες» γραμμές της κυβέρνησης και τις υπέρμετρες επιβαρύνσεις των ασφαλισμένων, τις νέες περικοπές στους συνταξιούχους και το «τσεκούρωμα» του αφορολόγητου ορίου.

Κλείσιμο
Παράλληλα, θα καλέσει την αντιπολίτευση να ξεκαθαρίσει εάν είναι με τις ελληνικές θέσεις ή με το ΔΝΤ που ζητά την λήξη προληπτικού πακέτου μέτρων 3,6 δις ευρώ. Από την πλευρά του ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να αποδομήσει την κυβερνητική πολιτική ασκώντας κριτική σε όλα τα σκληρά προωθούμενα μέτρα για να καταλήξει με το σύνθημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς το Μέγαρο Μαξίμου: «φύγετε». 


Πετρόπουλος: Κίνδυνος στάσης πληρωμών συντάξεων αν καθυστερήσει η αξιολόγηση

Τον κίνδυνο αδυναμίας καταβολής συντάξεων στην περίπτωση που καθυστερήσει περαιτέρω το κλείσιμο της αξιολόγησης παραδέχθηκε ο υφυπουργός Εργασίας Αναστάσιος Πετρόπουλος στην Βουλή.

«Μπροστά μας έχουμε να λύσουμε ένα γρίφο άλυτο αν δεν πάρουμε μέτρα. Υπάρχει τεράστια έλλειψη χρημάτων στην κοινωνική ασφάλιση και κάθε μήνα αγωνιζόμαστε για να εξασφαλίσουμε την καταβολή συντάξεων. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να αγωνίζεται. Εσείς όμως ζητάτε να πάμε πιο πίσω την αξιολόγηση».

Ο ίδιος είπε ότι η χώρα βρίσκεται στο «βάθος της ερήμου» και πως η κυβέρνηση «προσπαθεί να σώσει έναν λαό μοιράζοντας το λίγο αλάτι και το λίγο ψωμί».

Υποστήριξε ότι το ασφαλιστικό «βάζει κανόνες δικαιοσύνης και ισονομίας» ενώ  χαρακτήρισε «μύθο» το e-mail Χαρδούβελη!

«Δεν υπάρχει ούτε ένα ταμείο χωρίς ελλείμματα. Ακόμα και τα ευγενή ταμεία έχουν πάψει να είναι ευγενή» είπε στην συνέχεια ενώ για τις διατάξεις που αφορούν τους δικηγόρους είπε «και εγώ δικηγόρος είμαι. Εμένα μου κοστίζουν πολύ προσωπικά αυτά τα μέτρα αλλά είναι ένα δίκαιο κόστος».

Γ. Βρούτσης: Βάλατε φόρο 27% στις αγροτικές επιδοτήσεις

Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση και στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας εξαπέλυσε ο κ. Γιάννης Βρούτσης επισημαίνοντας ότι «τα κάνατε θάλασσα και χρεώσατε τους πολίτες με αχρείαστο λογαριασμό άνω των 3 δις ευρώ».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ επισήμανε δε ότι η τροπολογία για το αφορολόγητο «κρύβει» και νέα «σφαγή» για τον αγροτικό κόσμο με επιβολή εισφοράς 27,2% στις επιδοτήσεις. Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου υποστήριξε ότι όλες οι επιδοτήσεις έως 12.000 ευρώ δεν θα φορολογηθούν.

Παράλληλα, ο κ. Βρούτσης επισήμανε ότι η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών εκτός του ότι «τσεκουρώνει» το αφορολόγητο όριο στα 8.600 ευρώ ανοίγει την «πόρτα» για την κατάργησή του αφορολόγητου σε εισοδήματα ανω των 20.000 ευρώ.  

Αναφορικά δε με τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ πως η αξιωματική αντιπολίτευση υπονομεύει την διαπραγμάτευση υπενθύμισε «πριν από 2 χρόνια προσπαθούσα από το υπουργικό μου γραφείο να βάλω τάξη και ο κ. Κατρούγκαλος ήταν στο Σύνταγμα και έταζε 13η σύνταξη».

«Μας κατηγορείτε για υπονόμευση; Εσείς όμως βάλατε αφίσα που ανέφερε «δεν πληρώνουμε τίποτα μέχρι να καταρρεύσουν» . Αυτοί είστε. Υπονομεύατε την χώρα και την δηλητηριάζατε και έχετε το θράσος να μας κατηγορείτε;» 

Όλα όσα είπε ο Πάνος Σκουρλέτης

Αντεπίθεση στην σφοδρή κριτική που δέχεται καθ όλη τη συζήτηση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου η κυβέρνηση επιχείρησε ο κ. Πάνος Σκουρλέτης οξύνοντας το κλίμα στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Η αντιπολίτευση χρησιμοποιεί ψέματα και ψεύτικα στοιχεία» υποστήριξε ο υπουργός Περιβάλλοντος για να προσθέσει στην συνέχει ότι «εμείς δεν διεκδικούμε την πατρότητα του προγράμματος» παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος επιμένει ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο έχει ελληνική ταυτότητα.

«Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες προσπαθούμε να εισαγάγουμε και να κάνουμε πράξη την αντίληψη της αναδιανομής» είπε ο κ. Σκουρλέτης για να συνεχίσει απευθυνόμενος στην ΝΔ «Είστε νεοφιλελεύθεροι από την κορυφή μέχρι τα νύχια. Ο Μητσοτάκης αποκάλεσε τους μαθητές πελάτες. Επιχείρηση τα σχόλια και προϊόν τη παιδεία. Αυτοί είστε»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης