Δίχως ίχνος αυτοκριτικής ο Αλέξης Τσίπρας

Δίχως ίχνος αυτοκριτικής ο Αλέξης Τσίπρας

Συνέντευξη στην «Εφημερίδα των Συντακτών» - Μιλά για ανάπτυξη παρά την φοροκαταιγίδα και τις μειώσεις εισοδημάτων που συμφώνησε με τους δανειστές - Επικαλείται τις εκλογές του Σεπτεμβρίου για τη μνημονιακή του στροφή - Τι λέει για τις offshore των υπουργών 

Δίχως ίχνος αυτοκριτικής ο Αλέξης Τσίπρας
Να δημιουργήσει την εντύπωση ότι η κυβέρνησή του αλλάζει σελίδα μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, επιχειρεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την συνέντευξη που παραχωρεί σήμερα στην “Εφημερίδα των Συντακτών” και στον δημοσιογράφο Νίκο Σβέρκο. 

Δίχως ίχνος αυτοκριτικής ο κ. Τσίπρας, επιμένει ότι το “το πλαίσιο της Θεσσαλονίκης παραμένει”, επικαλείται τις εκλογές του Σεπτεμβρίου ως νομιμοποίηση της μνημονιακής του στροφής και αναμασά τα περί “δίκαιης ανάπτυξης” ως επόμενο στόχο της κυβέρνησής του. Δεν παραλείπει δεν να εξαπολύσει επίθεση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη και στην εφημερίδα “Πρώτο Θέμα” βαπτίζοντας “λαϊκισμό” την κριτική στην κυβερνητική πολιτική. 

Ωστόσο ο κ. Τσίπρας για μία ακόμη φορά αποφεύγει να δώσει απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα όπως: 

-ότι με τις αυξήσεις στους έμμεσους φόρους που περιλαμβάνει η συμφωνία με τους εταίρους μειώνεται το πραγματικό εισόδημα των πολιτών κάτι που στο παρελθόν είχε επανειλημμένως καταγγείλει

-στο εάν η κυβέρνηση θέλει ή δεν θέλει την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα 
Κλείσιμο

-στο ότι ακόμη και η μελλοντική υπόσχεση για το χρέος εξαρτάται από την απαρέγκλιτη εφαρμογή των μνημονιακών υποχρεώσεων. 

-γιατί αναγκάστηκε να αλλάξει θέση η κυβέρνηση στο θέμα των “offshore” των πολιτικών προσώπων

-Αποδίδει την κριτική για “προδοσία της αριστεράς” από πρώην συντρόφους του σε “θεωρίες συνωμοσίας”

-Ανησυχία προκαλεί η υπόσχεση του πρωθυπουργού ότι “θα υπερασπιστούμε την εργασία όπως κάναμε με την πρώτη κατοικία και με τις συντάξεις”. 

Ειδικότερα ο κ. Τσίπρας στην ερώτηση για το αν είναι ικανοποιημένος από την απόφαση του Eurogroup απαντά: “Είμαι ικανοποιημένος από, γιατί είναι ότι καλύτερο θα μπορούσαμε να πετύχουμε δεδομένων των συσχετισμών. Σκεφτείτε ότι οι περισσότεροι υπουργοί συμπεριλαμβανομένου και του Σόιμπλε δεν ήθελαν να ακούσουν για την απομείωση του χρέους”. Αναγνωρίζει πάντως ότι το θέμα μετατίθεται για αργότερα και συναρτάται με την μελλοντική απόφαση του γερμανικού κοινοβουλίου: “...Μπορεί τελικά να καταλήξαμε σε συμβιβασμό ώστε να μη αναγκαστεί το γερμανικό κοινοβούλιο να επικυρώσει τη συμφωνία πριν τις γερμανικές εκλογές, ωστόσο για πρώτη φορά δεν έχουμε υποσχέσεις αλλά σαφείς δεσμεύσεις. Και το σημαντικότερο: η συμφωνία περιλαμβάνει έναν “κόφτη χρέους” που διασφαλίζει ότι η χώρα δεν θα καταβάλλει για αποπληρωμή του χρέους περισσότερο από το 15% του ΑΕΠ της”. 

Ο πρωθυπουργός επιχειρεί να δημιουργήσει την εντύπωση μίας νέας αρχής για την κυβέρνησή του: “Σήμερα με την πρώτη αξιολόγηση και την ελάφρυνση του χρέους έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο κομμάτι της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου. Μπορούμε λοιπόν να πούμε πια ότι η σελίδα έχει αλλάξει και η νέα περίοδος προς την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας έχει αρχίσει”. Ακολούθως περιγράφει τους στόχους της επόμενης περιόδου: “Θα είναι αυτό που έχουμε ονομάσει δίκαιη ανάπτυξη. Γιατί η χώρα και η οικονομία μπαίνουν σε φάση ανασυγκρότησης. Και δίκαιη γιατί μία τέτοια ανάπτυξη έχει νόημα μόνο όταν τα οφέλη της διαχέονται στην κοινωνία. Μιλάμε λοιπόν για ανάπτυξη που θα συνοδεύεται με ολοένα και ισχυρότερη κοινωνική προστασία, με στήριξη της εργασίας και της μικρής και μεσαίας οικονομίας αλλά και κατανομή του οφέλους όπως ακριβώς κατανεμήθηκαν και τα βάρη”. 

Σε ερώτημα για το αν υπάρχουν στελέχη της κυβέρνησης που δεν απέδωσαν όσο θα έπρεπε απαντά ότι “Υπάρχουν διαφορετικές ταχύτητες αλλά οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβερνητική λειτουργία ήταν δέσμια της διαπραγμάτευσης. Τώρα είναι η ώρα που πρέπει να δείξουμε τις κυβερνητικές μας επιδόσεις και να αξιολογηθούμε”. 

Αναφέρεται στον εκλογικό νόμο: “Ο εκλογικός νόμος είναι αντικείμενο ενός ευρύτατου κοινωνικού και πολιτικού διαλόγου που πρέπει να ολοκληρωθεί εγκαίρως, δηλαδή πολύ πριν από τις επόμενες εκλογές που είναι το Φθινόπωρο του 2019 ώστε να καταλήξουμε χωρίς να υπάρχουν στο μυαλό μας πολιτικές σκοπιμότητες”. 

Για το θέμα της λειτουργίας των τάσεων στον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι “Θέλουμε οι τάσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ να υπάρχουν και να λειτουργούν ως παράγοντας διαλόγου και εμπλουτισμού της θεωρητικής συζήτησης μέσα στο κόμμα. Δεν θέλουμε να λειτουργούν σαν οχήματα προσωπικών επιδιώξεων και σαν προσχήματα για τη νομιμοποίηση, αποχαλίνωση και εξάπλωση κάθε είδους παραγοντισμού”. 

Επίθεση εξαπολύει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: “Ο κ. Μητσοτάκης ακολουθεί έναν άκρως διχαστικό λόγο, εκτοξεύοντας ύβρεις σε κάθε ευκαιρία που του δίνεται...Αυτοπαρουσιάζεται σαν μεταρρυθμιστής αλλά πέραν των απολύσεων και της κατάργησης της δημοτικής αστυνομίας και των σχολικών φυλάκων που ήταν οι δικές του μεταρρυθμίσεις ως υπουργού δεν έχει να διατυπώσει ούτε μισή προγραμματική θέση που να τον δεσμεύει σε κάτι. Μόνη φορά που προσπάθησε να μιλήσει επί της ουσίας ήταν εκεί που έπρεπε στην Washington Post. Και υπερασπίστηκε τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις του ΔΝΤ. Στην ελληνική Βουλή μιλάει με γελοιογραφίες του Αρκά. Αν νομίζει ότι έτσι θα διαμορφώσει όρους ιδεολογικής ηγεμονίας εμάς μας περισσεύει”. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης