Οι πρώτες φωτογραφίες του Τσίπρα στο Πεκίνο: Στόχος η οικονομική συνεργασία και οι επενδύσεις

Οι πρώτες φωτογραφίες του Τσίπρα στο Πεκίνο: Στόχος η οικονομική συνεργασία και οι επενδύσεις

Στο πλευρό του βρίσκεται και η σύζυγός του Περιστέρα Μπαζιάνα - Στο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού περιλαμβάνονται σειρά συναντήσεων καθώς και η υπογραφή διμερών συμφωνιών

Οι πρώτες φωτογραφίες του Τσίπρα στο Πεκίνο: Στόχος η οικονομική συνεργασία και οι επενδύσεις
Στο Πεκίνο έφτασε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης του στην Κίνα.
Τον πρωθυπουργό συνοδεύει κυβερνητική αντιπροσωπεία και επιχειρηματίες, ενώ στο πλευρό του βρίσκεται και η σύζυγός του Περιστέρα Μπαζιάνα.


Κλείσιμο

Είναι σαφές ότι στην πρώτη της επίσκεψη στην Κίνα η αριστερή κυβέρνηση θέλει να συνδυάσει τον τουρισμό με την πολιτική και την οικονομία, γι αυτό και η επίσκεψη θα διαρκέσει πέντε ημέρες. 

Αν και η κυβερνητική αποστολή αφίχθη σήμερα το πρωί στο Πεκίνο το επίσημο πρόγραμμα του πρωθυπουργού αρχίζει την Δευτέρα με την συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της τον πρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας, Ζάνγκ Ντετζιάνγκ. Ενδεικτικό είναι ότι η επίσημη τελετή υποδοχής θα γίνει την Δευτέρα το απόγευμα και θα ακολουθήσει η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της Κίνας, κ. Λι Κεκιάνγκ. Κατά την συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός με τον κινέζο ομόλογό του θα υπογράψουν κοινή δήλωση με την οποία θα διακηρύσσουν την αναβάθμιση και επέκταση της Ολοκληρωμένης Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των δύο χωρών.

Ο πρωθυπουργός, συνοδεύεται από σειρά υπουργών μεταξύ των οποίων οι κ.κ.  Γιώργος Σταθάκης, Όλγα Γεροβασίλη, Νίκος Κοτζιάς, Σία Αναγνωστοπούλου, Αριστείδης Μπαλτάς, την Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου και περίπου 40 επιχειρηματίες και εκπροσώπους θεσμικών φορέων.



Ακολουθώντας την πεπατημένη των προκατόχων του ο Αλέξης Τσίπρας αναζητά επενδύσεις και γενικότερα επέκταση και ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας - Κίνας που εφέτος συμπληρώνουν δέκα χρόνια από το ταξείδι του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή που εγκαινίασε την  Ολοκληρωμένη Στρατηγική Εταιρική Σχέση. Τον δρόμο που άνοιξε ο  Κώστας Καραμανλής βάδισαν στην συνέχεια ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αντώνης Σαμαράς. Κάθε φορά οι επισκέψεις επενδύονταν με προσδοκίες που δεν επιβεβαιώθηκαν. Η Κίνα έχει εντάξει την Ελλάδα στα πλάνα της οικονομικής της επέκτασης στην Ευρώπη και γι αυτό δίνει έμφαση στην συμφωνία της COSCO για το λιμάνι του Πειραιά και επιδιώκει διείσδυση στο σιδηροδρομικό δίκτυο, ωστόσο οι κινέζοι επιχειρηματίες είναι εξαιρετικά προσεκτικοί στις κινήσεις τους. 

 Όπως αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Xinhua -και αναδημοσιεύει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων- “βασιζόμενοι στις παραδοσιακά εξαιρετικές μας σχέσεις, θεωρούμε ως στρατηγική μας επιλογή, την ενίσχυση της διμερούς μας συνεργασίας, η οποία, από το 2006, διέπεται από τη Συνολική Στρατηγική Εταιρική Σχέση”. Δίνοντας το πλαίσιο της επίσκεψής του ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι η επίσκεψή του στο Πεκίνο και στη Σαγκάη «σηματοδοτεί την κοινή βούληση Ελλάδας και Κίνας να πάμε ένα μεγάλο βήμα μπροστά με εφαλτήριο τη σημαντική συνεργασία μας στο λιμάνι του Πειραιά, στη βάση μίας νέας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας και την ολοκλήρωση του Έτους Ναυτιλιακής Συνεργασίας. Να γίνουμε πραγματικά στρατηγικοί εταίροι με αναβαθμισμένες εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις σε σειρά τομέων, αλλά και να αναπτύξουμε ένα νέο επίπεδο πολιτικού διαλόγου σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία για τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις”. Ο κ. Τσίπρας σημειώνει ακόμη ότι “προσβλέπουμε σε αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου καθώς καίτοι Μεσόγειος και η Άπω Ανατολή βρίσκονται μακριά, γεωγραφικά, σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, οι προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι πολλές φορές κοινές και ολοένα και πιο αλληλένδετες”. Ακολούθως και ενώ οι οικονοομικές και εμπορικές σχέσεις βρίσκονται σε καλό επίπεδο, ότι η ελληνική κυβέρνηση στοχεύει ιδιαίτερα περαιτέρω αύξηση των ήδη σημαντικών εξαγωγών ελληνικών προϊόντων στη μεγάλη κινεζική αγορά- κυρίως στο αγροδιατροφικό τομέα- και στην υλοποίηση του ισχυρού ενδιαφέροντος των κινεζικών επιχειρήσεων για επενδύσεις στην Ελλάδα- κυρίως στον τομέα των μεταφορών και των υποδομών”. Ο πρωθυπουργός επαναφέρει και το παλαιότερο σχέδιο για απευθείας αεροπορική σύνδεση των δύο χωρών που θα ενισχύσει και τον τουρισμό. 

Στο πλαίσιο της επίσκεψης θα υπογραφούν συμφωνίες συνεργασίας στον πολιτισμό, την εκπαίδευση, όπως και τις επενδύσεις και εξαγωγές.



Εκδρομή σε Πεκίνο-Σαγκάη

Η κυβερνητική αποστολή θα μείνει στο Πεκίνο μέχρι την Τρίτη. Το τουριστικό πακέτο είναι πλήρες και φυσικά περιλαμβάνει επίσκεψη στο Σινικό Τείχος, την Κόκκινη Πλατεία και την απαγορευμένη πόλη. Την Τρίτη η κυβερνητική αποστολή θα αναχωρήσει για την Σαγκάη. Ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις και με οικονομικούς παράγοντες μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της COSCO, o Πρόεδρος του Wanda Group, ο Διευθύνων Σύμβουλος της HUAWEI, ο πρόεδρος της ΖΤΕ. 

Αναλυτικά, το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού έχει ως εξής:
 
Παρασκευή, 1 Ιουλίου
17:00  Αναχώρηση από Αθήνα προς Πεκίνο
 
Σάββατο, 2 Ιουλίου
09:00 Άφιξη στο Πεκίνο
18:30 Συνέντευξη του Πρωθυπουργού στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο της ΚίναςCCTV
20:00 Παράθεση δείπνου από τον Πρωθυπουργό προς τα μέλη της επιχειρηματικής και δημοσιογραφικής αποστολής
 
Κυριακή, 3 Ιουλίου
10:30 Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Wanda Group
11:45 Επίσκεψη στο τεχνολογικό πάρκο της HUAWEI και συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της HUAWEI
14:30 Επίσκεψη στο Σινικό Τείχος
 
Δευτέρα, 4 Ιουλίου
10:15 Συνάντηση με Κινέζους δημοσιογράφους
15:40 Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Λ.Δ. της Κίνας, κ. Ζάνγκ Ντετζιάνγκ
16:30 Επίσημη τελετή υποδοχής
16:45 Κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Λ.Δ. της Κίνας, κ. ΛιΚεκιάνγκ
17:15 Διευρυμένες διαβουλεύσεις των δύο κυβερνητικών αντιπροσωπιών
17:45 Υπογραφή διμερών συμφωνιών
18:00 Επιχειρηματικό Φόρουμ
 
Τρίτη, 5 Ιουλίου
10:30 Επίσκεψη στην Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου
15:45 Τελετή κατάθεσης στεφάνου στο Μνημείο των Ηρώων του Λαού στην Πλατεία Τιέν Αν Μεν
16:00 Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Λ.Δ. της Κίνας, κ. Ξι Γινπίνγκ
18:00 Αναχώρηση από Πεκίνο προς Σαγκάη
 
Τετάρτη, 6 Ιουλίου

8:45 Συνάντηση με τον Πρόεδρο της κινεζικής εταιρίας ηλεκτρονικού λιανικού εμπορίου Alibaba
9:30 Συνάντηση με τον Πρόεδρο της COSCO
10:30 Επίσκεψη στο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης της ΖΤΕ και συνάντηση με τον πρόεδρο της ΖΤΕ
11:45 Συνάντηση με το Δήμαρχο Σαγκάης, κ. Γιανγκ Ξιόνγκ
13:45 Επίσκεψη στο Μουσείο της Σαγκάης
15:00 Συνάντηση με τον Πρόεδρο της κινεζικής επενδυτικής εταιρίας Fosun και άλλους Κινέζους επιχειρηματίες
17:00 Αναχώρηση από Σαγκάη προς Αθήνα









Τσίπρας στο Twitter: «Ένα σημαντικό ταξίδι για την αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας-Κίνας σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο»

Σημαντική για την αναβάθμιση των σχέσεων των δύο χωρών, σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, χαρακτηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας την επίσκεψη του στην Κίνα.

Σε ανάρτησή του στο Twitter για την άφιξη του στο Πεκίνο, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρει:

«'Αφιξη στο Πεκίνο.Ένα σημαντικό ταξίδι για την αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας-Κίνας σε πολιτικό & οικονομικό επίπεδο».





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης