Ικανοποίηση στο Μαξίμου από το ταξίδι στην Κίνα

Ικανοποίηση στο Μαξίμου από το ταξίδι στην Κίνα

Η σημαντικότερη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός στην Σαγκάη, που είναι και το επιχειρηματικό κέντρο της Κίνας, ήταν με τον πρόεδρο της COSCO, Χου Λιρόνγκ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι η εταιρεία θα επενδύσει στο λιμάνι του Πειραιά 500 εκατομμύρια ευρώ 

Ικανοποίηση στο Μαξίμου από το ταξίδι στην Κίνα
Ικανοποιημένο από τα αποτελέσματα της πενθήμερης εκδρομής στην Κίνα εμφανίζεται το Μέγαρο Μαξίμου.

Η κυβερνητική αποστολή αναχώρησε χθες το απόγευμα από την Σαγκάη, αφού προηγουμένως ο πρωθυπουργός
Αλέξης Τσίπρας είχε σειρά συναντήσεων με τους εκπροσώπους μερικών από τις μεγαλύτερες εταιρείες, όπως η COSCO, ZTE, Fosun, Alibaba.


Εφόσον οι υποσχέσεις των κινέζων επικεφαλής των εταιρειών υλοποιηθούν θα είναι οι πρώτες ξένες επενδύσεις που θα γίνουν στην χώρα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ
Κλείσιμο
.


Μπορεί παλαιότερα η ηγεσία του κόμματος να μιλούσε για ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας αποικιοκρατικές συμβάσεις και άλλα αριστερά τινά, τώρα όμως το κινέζικο χρήμα μοιάζει με βροχή σε άνυδρο τοπίο. Για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα έχει μία επιπλέον σημασία, αφού θα στείλει ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στην διεθνή επιχειρηματικότητα για την μεταλλαγμένη αριστερή κυβέρνηση της χώρας. Παρότι διαθέτουν κεφάλαια, οι κινέζικες επιχειρήσεις δεν τα σπαταλούν, ενώ αντίθετα φροντίζουν να εξασφαλίζουν ευνοϊκό περιβάλλον για τις τοποθετήσεις τους. 

Στο γενικό πεδίο, ο πρωθυπουργός βασίστηκε στην πεπατημένη των προκατόχων του, καθώς η κινέζικη κυβέρνηση έχει εντάξει την Ελλάδα στην στρατηγική της για την περαιτέρω οικονομική της διείσδυση στην Ευρώπη, γνωστή σαν one zone one road. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσίπρας δεν είχε κανένα πρόβλημα να απευθύνει πρόσκληση στις κινέζικες εταιρείες να κάνουν επενδύσεις ή να αυξήσουν το μερίδιό τους στην ελληνική αγορά. Παρουσίασε μία ελκυστική για την επιχειρηματικότητα εικόνα της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η θετική προοπτική πλέον της χώρας εντός της ευρωζώνης δημιουργούν προϋποθέσεις αναπτυξιακής πορείας. 

Στο επίκεντρο βρίσκεται πάντα η COSCO και η επέκτασή της στο λιμάνι του Πειραιά. Όπως ανέφεραν και ο κινέζοι αξιωματούχοι στις δηλώσεις τους, είναι το κεφάλι του δράκου, θα ακολουθήσουν τα χέρια, τα πόδια και το υπόλοιπο σώμα. 

Στο πλαίσιο αυτό η σημαντικότερη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός στην Σαγκάη, που είναι και το επιχειρηματικό κέντρο της Κίνας, ήταν με τον πρόεδρο της COSCO, Χου Λιρόνγκ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι η εταιρεία θα επενδύσει στο λιμάνι του Πειραιά 500 εκατομμύρια ευρώ πέρα από τα 350 που προβλέπει η συμφωνία παραχώρησης του ΟΛΠ

Ο κ. Λιρόινγκ προσδιόρισε τις προτεραιότητες της εταιρείας στην αναβάθμιση των υποδομών ώστε να προσελκύσει την διεθνή κρουαζιέρα και παράλληλα να αυξήσει τις δυνατότητες στην διακίνηση των εμποροκιβωτίων ώστε προοπτικά ο Πειραιάς να γίνει το μεγαλύτερο λιμάνι κοντέινερς στη Μεσόγειο. 

"Οι σχέσεις αυτές των δύο χωρών ανεβαίνουν επίπεδο. Περνάμε σε ένα νέο επίπεδο μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Cosco. Τα στρατηγικά σχέδια Ελλάδας και Κίνας συμπίπτουν. Η Ελλάδα, ως πρώτος σταθμός στην ΕΕ του κινεζικού δρόμου, μπορεί να μετατραπεί σε μια γέφυρα ανάμεσα στην Κίνα και τον δυτικό κόσμο, ανάμεσα στην Ασία και την Ευρώπη”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι “τώρα μπορούμε να σχεδιάσουμε τη νέα φάση συνεργασίας των δύο χωρών. Σχεδιάζουμε μια σειρά από επενδύσεις και θα θέλαμε να προσελκύσουμε και άλλες κινεζικές εταιρείες στην Ελλάδα”.

Η κυβέρνηση προωθεί την επένδυση στο Θριάσιο ώστε να γίνει logistic center, μαζί με μια γραμμή συναρμολόγησης προϊόντων. Στα επενδυτικά σχέδια είναι η αναβάθμιση του σιδηροδρόμου ώστε τα προϊόντα από το λιμάνι του Πειραιά να μεταφέρονται στις αγορές της Ευρώπης. Με τις επενδύσεις αυτές το λιμάνι του Πειραιά, όπως επισήμανε, μπορεί να βρεθεί σύντομα από την 3η θέση στην 1η των λιμανιών της Μεσογείου.

Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε και με τους επικεφαλής της ΖΤΕ, η οποία παρουσία του υπέγράψε συμφωνία με την Forthnet, καθώς επίσης με τους εκπροσώπους του ομίλου Fosun, της CEFC  και της Alibaba. Όλες οι εταιρείες έχουν εκδηλώσεις ενδιαφέρον για να τοποθετηθούν ή να αυξήσουν την παρουσία τους στην ελληνική αγορά. Η ΖΤΕ δραστηριοποιείται 14 χρόνια στην Ελλάδα, και όπως σημείωσε η πρόεδρός της τον τελευταίο χρόνο το οικονομικό περιβάλλον στη χώρα έχει βελτιωθεί σημαντικά, γεγονός που έχει βοηθήσει τις δραστηριότητές της.
Η Fosun ήδη δραστηριότητα στην Ελλάδα, καθώς συμμετέχει στο μετοχικό σχήμα που πήρε την εκμετάλευση του Ελληνικού, αποτελεί στρατηγικό επενδυτή της εταιρείας Folie-Folie και είναι μέτοχος της εταιρείας τουριστικών επενδύσεων Club Med. Όπως έγινε γνωστό η Fosun ενδιαφέρεται για νέες επενδύσεις στον τουρισμό, για εισαγωγή αγροτοδιατροφικών προϊόντων ελληνικής παραγωγής στην Κίνα, και για επενδύσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα. 

Ιδιαίτερα σημαντική, χαρακτήριζε το κυβερνητικό επιτελείο την συνάντηση με τον πρόεδρο της Alibaba Τζακ Μα, ο οποίος εκτίμησε ότι τα επόμενα χρόνια ο αριθμός των Κινέζων τουριστών στην Ελλάδα μπορεί να ανέβει από τους 130.000 στο 1.000.000. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης